Προς ακύρωση οδεύει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού CAPES των 300 F-16 της Αεροπορίας των ΗΠΑ (βίντεο)

Το πρόγραμμα CAPES περιελάμβανε την εγκατάσταση στα 300 μαχητικά F-16 του ραντάρ SABR τεχνολογίας AESA της εταιρείας Northrop Grumman.

Ένα από τα πρώτα θύματα των περικοπών του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας είναι όπως φαίνεται το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού CAPES των μαχητικών F-16 της Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορούσε την αναβάθμιση των δυνατοτήτων 300 μαχητικών F-16, ώστε να καλυφτεί το κενό που θα δημιουργηθεί μέχρι την πλήρη ένταξη του συνόλου των F-35 σε υπηρεσία.

Το πρόγραμμα CAPES περιελάμβανε την εγκατάσταση στα 300 μαχητικά F-16 του ραντάρ SABR τεχνολογίας AESA της εταιρείας Northrop Grumman, καθώς και νέων οθόνων πολλαπλών χρήσεων, νέου συστήματος RWR, νέου υπολογιστή αποστολής και νέο σύστημα ζεύξης δεδομένων.

Αντί για την εγκατάσταση και ολοκλήρωση των παραπάνω συστημάτων στα αεροσκάφη η Αεροπορία των ΗΠΑ φέρεται να επέλεξε την δομική αναβάθμιση των μαχητικών και την πιθανή αξιοποίηση υποσυστημάτων τα οποία αναπτύχθηκαν για το F-35.

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο μειώνει το κόστος της μερικής αναβάθμισης των μαχητικών, χωρίς όμως να επιτυγχάνεται η αναβάθμιση της μαχητικής ικανότητας που προσδοκούσε η Αεροπορία.

Από την άλλη πλευρά η πιθανή ακύρωση του προγράμματος CAPES θα έχει επιπτώσεις στα προγράμματα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών της Ταιβάν η οποία έχει αποφασίσει να εγκαταστήσει το ραντάρ SABR σε 146 μαχητικά F-16A/B Block 20.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών της Ταιβάν βασίζεται στο πρόγραμμα CAPES και υπεύθυνη για την διαχείριση του είναι η Αεροπορία των ΗΠΑ.

Η Αεροπορία της Ταιβάν ήλπιζε ότι η διασύνδεση του προγράμματος της με το αμερικανικό θα μείωνε το κόστος και τον κόστος του τεχνολογικού ρίσκου.

epikaira.gr

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=JZnrtB9rRT8]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.