Προς αναζήτηση ελαφρού άρματος μάχης οι αλεξιπτωτιστές των ΗΠΑ

Στη φωτογραφία ελαφρύ άρμα μάχης M551 Sheridan της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια άσκησης τον Οκτώβριο του 1985. (Πηγή: Wikipedia)

Οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) μια μέρα θα έχουν ισχύ πυρός, που προσφέρει ένα άρμα μάχης, όπου θα μπορεί να μεταφερθεί εναερίως και να προσεδαφιστεί στις μελλοντικές αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις.

Οι Αξιωματικοί στο Fort Benning στη Γεωργία των ΗΠΑ, βρίσκονται σε συζητήσεις με το XVIII αερομεταφερόμενο σώμα του Fort Bragg, στη Βόρεια Καρολίνα, για την ανάπτυξη μίας “κινούμενης ισχύς πυρός για την προστασία του αερομεταφερόμενου πεζικού” δήλωσε ο Συνταγματάρχης Rocky Kmiecik, κατά τη διάρκεια της χειμερινής συνάντησης του μη κερδοσκοπικού οργανισμού υποστήριξης του Στρατού των ΗΠΑ, AUSA.

Οι στρατιωτικοί στη Διοίκηση Δόγματος και Εκπαίδευσης (TRADOC), εργάζονται σε ένα κοινό επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει την χρήση αερομεταφερόμενων μέσων για την ματαίωση, από τις μελλοντικές εχθρικές δυνάμεις, την χρήση αντιαεροπορικών επιχειρήσεων εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, δήλωσε ο Διοικητής της TRADOC Στρατηγός Robert Cone.

Οι μοίρες αλεξιπτωτιστών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καταλάβουν αεροδρόμια ως σημείο εισόδου, για τις βαρύτερες εισερχόμενες αερομεταφερόμενες δυνάμεις, ωστόσο, στερούνται την αντοχή του οχήματος Stryker και του μηχανοκίνητου πεζικού.

Βολή πυροβόλου 105 χιλιοστών από το συστήματα MGS του οχήματος Stryker, κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης του Στρατού των ΗΠΑ. (Πηγή: US Army)

Η 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, ήταν εξοπλισμένη μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90, με το Τεθωρακισμένο Αερομεταφερόμενο όχημα Αναγνώρισης M551 Sheridan. Αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, το Sheridan έμοιαζε με ενα ελαφρύ άρμα μάχης, το οποίο διέθετε πυροβόλο 152 χιλιοστών με δυνατότητα εκτόξευσης του αντιαρματικού πυραύλου MGM-51 Shillelagh.

Το Sheridan χρησιμοποιήθηκε στην εισβολή του Παναμά το 1989 και στην Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου το 1991, αλλά θεωρήθηκε αναποτελεσματικό λόγω τις ελαφριάς, αλουμινένιας θωράκισης η οποία ήταν αρκετά λεπτή για να διατρηθεί από πυρά βαρύ πολυβόλου, το όχημα ήταν επίσης ευάλωτο στις νάρκες.

“Υπάρχει μία διαπίστωση, απο τη στιγμή που το Sheridan τέθηκε εκτός υπηρεσίας, οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις έχουν ένα επιχειρησιακό κενό στη παροχή κινούμενων προστατευτικών πυρών”, δήλωσε ο Kmiecik.

Ως μελλοντική λύση, οι Αξιωματικοί του Στρατού των ΗΠΑ εξετάζουν το Κινητό Σύστημα Πυροβόλου Stryker (MGS).

Οι μάχιμες ομάδες ταξιαρχιών Stryker (SBCT) ξεκίνησαν την ανάπτυξη τους με το MGS το 2007 στο Ιράκ. το MGS είναι οπλισμένο με ενα σταθεροποιημένο πυροβόλο των 105 χιλ. το οποίο μπορεί να εκτελέσει βολή εκ κινήσει, και να καταστρέψει θωρακισμένους στόχους σε απόσταση έως 3000 μέτρων.

Το MGS μπορεί να μεταφέρει περισσότερα από 18 βλήματα και έχει ταχυβολία έξι βλημάτων το λεπτό. Μπορεί να μεταφέρει αντιαρματικά βλήματα, άλλα έχει σχεδιαστεί για να προσβάλει και να καταστρέφει θωρακισμένους στόχους.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν το MGS πληροί τις ανάγκες των αερομεταφερόμενων δυνάμεων, συμπλήρωσε ο Kmiecik, δεν γνωρίζουμε ακόμα τις απαντήσεις εάν έχουμε μία λύση που να υποστηρίζει και τις SBCT αλλά και τις μάχιμες ταξιαρχίες πεζικού (IBCT), ή αν θα είναι δύο ξεχωριστές λύσεις.

Είναι απίθανο αν η παραπάνω προσπάθεια ξεκινήσει δεδομένου του αβέβαιου οικονομικού μέλλοντος του Πενταγώνου, πρόσθεσε. Για αυτή τη χρονική στιγμή, οι Αξιωματικοί στο Fort Benning σχεδιάζουν την πρόταση η οποία θα μελετηθεί από τους ανώτατους Αξιωματικούς.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.