Κάλλιο αργά!!!

Έφτασε το πρώτο ελικόπτερο ΝΗ-90 Ειδικών Επιχειρήσεων και 12ο συνολικώς από τα προβλεπόμενα 20 της σύμβασης που είχε υπογραφεί επί ΥΕΘΑ Γιάννου Παπαντωνίου και έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2009. Το συγκεκριμένο μαχητικό αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου το 2015 ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και τον τότε Αρχηγό ΓΕΣ, Χρίστο Μανωλά, ο οποίος είχε αντιταχθεί στην επιθυμία του υπουργού να «παγώσει» τις παραλαβές.

Το πρώτο και πολυαναμενόμενο ελικόπτερο ΝΗ-90 Ειδικών Επιχειρήσεων (SPECOPS) και 12º συνολικώς από ενάρξεως του προγράμματος έφτασε στη βάση της Αεροπορίας Στρατού της Πάχης Μεγάρων. Κατά τραγική συγκυρία, το νέο υπερσύγχρονο ελικόπτερο του Στρατού έφτασε στην Ελλάδα στις 18 Α­πριλίου, την παραμονή της πτώσεως του μοιραίου ελικοπτέρου UH-1H Huey («ΕΣ-625»), που σημειώθηκε στις 19 του μηνός και είχε ως αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο των τεσσάρων εκ των πέντε επιβαινόντων σε αυτό στελεχών του ΣΞ και τον σοβαρό τραυματισμό του πέμπτου, της Αρχιλοχία (ΑΣ) Βασιλικής Πλεξίδα, μέλους του τριμελούς πληρώματος του ελικοπτέρου.

Το νέο, 12ο ελικόπτερο ΝΗ-90 φέρει πλευρικό αριθμό ατράκτου «ΕΣ-891» και ήδη ξεκίνησε η διαδικασία της διεξαγωγής των δοκιμών αποδοχής, ώστε σε περίπου έναν μήνα να ενταχθεί επισήμως στη δύναμη του 2ου Τάγματος Ελικοπτέρων Α­εροπορίας Στρατού (2ου ΤΕΑΣ), όπως και όλα τα υπόλοιπα. Το ελικόπτερο αυτό, το πρώτο ΝΗ-90 SPECOPS, είχε ουσιαστικώς αποτελέσει τη θρυαλλίδα στις σχέσεις του ΥΕΘΑ, Πάνου Καμμένου, με τον (κατα­δρομέα και βατραχάνθρωπο) τότε Αρχη­γό ΓΕΣ Στρατηγό ε.α. Χρίστο Μανωλά, ο οποίος την άνοιξη του 2015 είχε αντιτα­χθεί στην επιθυμία του υπουργού να «παγώσει» τις παραλαβές των ΝΗ-90 μέχρι να τροποποιηθούν οι συμβάσεις υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, ενώ ο Αρχηγός υποστήριζε (σε γενικές γραμμές) ότι η αναδιαπραγμάτευση της συμβάσεως είναι το ένα καθαρώς νομικό θέμα που δεν πρέπει να σχετίζεται με την παραλαβή των πολύτιμων σύγχρονων ελικοπτέρων, ειδικώς των ΝΗ-90 SPECOPS, που έτσι τα στερούνται από την εκπαίδευση και την επιχειρησιακή τους αξιοποίηση ο Στρατός και οι Ειδικές Δυνάμεις. Η «διαμάχη» αυτή έληξε φυσικά με την αποστρατεία του Στρατηγού Μανωλά, ενός εκ των κα­λυτέρων Αρχηγών που έχει να επιδείξει ο Σ.Ξ. Μέχρι τα τέλη του 2017, η Αεροπορία Στρατού θα έχει παραλάβει συνολικώς τρία ΝΗ-90 βάσει της ισχύουσας τροποποιημένης συμβάσεως No. 5.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύ­σεις για την επόμενη τροποποίησή της (No.6), που θα ρυθμίζει τις παραδόσεις και τις πληρωμές των εναπομεινάντων έξι ελικοπτέρων από την αρχική παραγ­γελία των 20.

Τα επόμενα δύο ΝΗ-90 αναμένεται να καταφθάσουν εντός του 2017, με το 13ο στη σειρά εντός του Ιουνίου του τρέχοντος έτους και το 14ο τον Οκτώβριο της χρονιάς αυτής.

Σημειώνεται ότι η αρχική σύμβαση, που υπογράφτηκε επί ΥΕΘΑ Γιάννου Πα­παντωνίου και είναι μια από αυτές για τις οποίες θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, προέβλεπε ότι οι παραδόσεις θα ξεκινούσαν το 2006 (7 ΝΗ-90), το 2007 (5 ΝΗ-90), το 2008 (6 ΝΗ-90) και το πρώτο εξάμηνο του 2009 τα τελευταία 2, για να φτάσουμε τελικώς στο 2017 και να έχουν παραληφθεί μόνο 12 από τα 20!

Θυμίζουμε ότι η σύμβαση αφορά την απόκτηση συνολικώς 20 ελικοπτέρων ΝΗ-90, από τα οποία τα 16 της μεταφο­ρικής εκδόσεως και 4 της εκδόσεως ειδι­κών επιχειρήσεων (SPECOPS), καθώς και 4 «συλλογές» για τη μεταφορά τραυματι­ών (MEDEVAC), που μπορούσαν να «φο­ρεθούν» στα προηγούμενα, συνολικού κόστους 657.523.069 ευρώ.

diaspora-grecque.com | Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015 τελέστηκε η ακολουθία του αγιασμού στο πρώτο υπό παραλαβή ελικόπτερο ΝΗ90 ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (SOH) του Ελληνικού Στρατού Ξηράς ΕΣ 891 στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της AIRBUS HELICOPTERS στο Marignane της Μασσαλίας από τον Αρχιερατικό επίτροπο Μασσαλίας Αρχιμ π. Ιωαννίκιο Αθανασιάδη. Στην τελετή παρέστησαν ο υποδιευθυντής της Αεροπορίας Στρατού Σχης ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Χρήστος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Στυλ. ΓΑΒΡΙΗΛ, οι εκπρόσωποι του ΓΕΣ, σύνδεσμοι για τη παραλαβή των ελικοπτέρων Ανχης Ιωάννης ΛΙΟΒΑΣ και Ανχης Γεώργιος ΠΡΑΣΣΑΣ, ο Ναυτιλιακός Ακόλουθος Πλωτάρχης ΛΣ ΣΙΟΥΤΗΣ Αθανάσιος και η επιτροπή παραλαβής του Ε/Π. Επίσης παρέστησαν εκπρόσωποι της διοίκησης της εταιρείας,οι υπέυθυνοι του Ελληνικού προγράμματος και οι εργαζόμενοι που κατασκεύασαν ελικόπτερο. Οι παραδόσεις των ελικοπτέρων ΝΗ-90 TGRA θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς και το 2015. Οι παραδόσεις των Ε/Π θα ολοκληρωθούν το 1ο εξάμηνο του 2016. Συνολικά έχουν παραγγελθεί 20 Ε/Π και έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα 11. Το υπό παράδοση Ε/Π είναι το πρώτο από τα τέσσερα ελικόπτερα ΝΗ-90 TGRA διαμόρφωσης «ειδικών αποστολών» αναβαθμίζοντας κατακόρυφα τις δυνατότητες των ειδικών δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού στην πραγματοποίηση νυκτερινών αεροκίνητων επιχειρήσεων πίσω από τις γραμμές του εχθρού.

diaspora-grecque.com | Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015 τελέστηκε η ακολουθία του αγιασμού στο πρώτο υπό παραλαβή ελικόπτερο ΝΗ90 ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (SOH) του Ελληνικού Στρατού Ξηράς ΕΣ 891 στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της AIRBUS HELICOPTERS στο Marignane της Μασσαλίας από τον Αρχιερατικό επίτροπο Μασσαλίας Αρχιμ π. Ιωαννίκιο Αθανασιάδη. Στην τελετή παρέστησαν ο υποδιευθυντής της Αεροπορίας Στρατού Σχης ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Χρήστος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Στυλ. ΓΑΒΡΙΗΛ, οι εκπρόσωποι του ΓΕΣ, σύνδεσμοι για τη παραλαβή των ελικοπτέρων Ανχης Ιωάννης ΛΙΟΒΑΣ και Ανχης Γεώργιος ΠΡΑΣΣΑΣ, ο Ναυτιλιακός Ακόλουθος Πλωτάρχης ΛΣ ΣΙΟΥΤΗΣ Αθανάσιος και η επιτροπή παραλαβής του Ε/Π. Επίσης παρέστησαν εκπρόσωποι της διοίκησης της εταιρείας,οι υπέυθυνοι του Ελληνικού προγράμματος και οι εργαζόμενοι που κατασκεύασαν ελικόπτερο.
Οι παραδόσεις των ελικοπτέρων ΝΗ-90 TGRA θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς και το 2015. Οι παραδόσεις των Ε/Π θα ολοκληρωθούν το 1ο εξάμηνο του 2016. Συνολικά έχουν παραγγελθεί 20 Ε/Π και έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα 11. Το υπό παράδοση Ε/Π είναι το πρώτο από τα τέσσερα ελικόπτερα ΝΗ-90 TGRA διαμόρφωσης «ειδικών αποστολών» αναβαθμίζοντας κατακόρυφα τις δυνατότητες των ειδικών δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού στην πραγματοποίηση νυκτερινών αεροκίνητων επιχειρήσεων πίσω από τις γραμμές του εχθρού.

του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη – lsblav@gmail.com
(ΕΠΕΝΔΥΣΗ-06/05/2017)

Πηγή: staratalogia.blogspot.gr

One Response

  1. Gunslinger32

    Σιγά την καθυστέρηση 😉 😀

    Πέρα απο την πλάκα, δεν ηταν μόνο τα NH90 με τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην παράδοση, αλλά και οι τίγρεις UHU/HAP της ΝΗΙ, βέβαια τα δεύτερα δεν μας ενδιαφέρουν εφόσον δεν αγοράσαμε(πλάκα θα είχε όμως). Απορώ πως μας ξέφυγαν τα Bo105 στο παρελθόν.

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: