Τα CN-235MP του Τουρκικού Ναυτικού πρωταγωνιστούν στο μπαράζ των παραβάσεων/παραβιάσεων πάνω από το Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια εντονότατη δραστηριότητα αεροσκαφών CN-235M της Τουρκικής Αεροπορίας και του Τουρκικού Ναυτικού. Τα αεροσκάφη αυτά πρωταγωνιστούν σχεδόν καθημερινά στα περιστατικά παραβάσεων/παραβιάσεων, σε βαθμό ασυνήθιστα μεγάλο. Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται, στο σύνολό τους τουλάχιστον, για “αθώες” πτήσεις απλών μεταγωγικών αλλά για μια οργανωμένες αποστολές ELINT/SIGINT με σκοπό την καταγραφή δεδομένων για την επίγεια ελληνική αεράμυνα από αεροσκάφη με τον κατάλληλο ειδικό εξοπλισμό. Φυσικά τέτοιες αποστολές δεν είναι πρωτόγνωρες για τα δεδομένα του ακήρυχτου πολέμου πάνω από το Αιγαίο, η τωρινή περίπτωση όμως ξεχωρίζει από το εύρος και τη διάρκειά της (αριθμός αποστολών τις τελευταίες εβδομάδες).

Έτσι οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε με μια ολοκληρωμένη προσπάθεια επαναχαρτογράφησης του συνόλου του δικτύου της ελληνικής αεράμυνας από την τουρκική πλευρά, η οποία προφανώς θορυβήθηκε από τις αλλεπάλληλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων -συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης εκπαιδευτικής βολής του συστήματος S-300PMU1- και προσπαθεί να επαληθεύσει/ανανεώσει τα στοιχεία που έχει στην αντίστοιχη ηλεκτρονική βάση δεδομένων που διατηρεί (όπως και κάθε σύγχρονη αεροπορική δύναμη για τους αντιπάλους της). Οι επίμονες σχετικές αναφορές σε ανακοινώσεις του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου αλλά και σε δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου για τον δήθεν “εγκλωβισμό τουρκικών Phantom από ελληνικές συστοιχίες Patriot για πρώτη φορά” και περί “νέας απειλής που συνιστούν οι επιχειρησιακοί S-300 για τα τουρκικά αεροσκάφη”, προφανώς δεν γίνονται τυχαία.

Με αφορμή τα παραπάνω επιχειρούμε μια συνοπτική καταγραφή των εναέριων μέσων Ηλεκτρονικού Πολέμου που διαθέτει η Τουρκική Αεροπορία.

Όπως προείπαμε, κεντρικό ρόλο έχουν ειδικά τροποποιημένα αεροσκάφη CN-235M-100. Τουλάχιστον 8 (16 κατ’ άλλους) τέτοια αεροσκάφη πιστεύεται ότι απέκτησαν την απαραίτητη υποδομή ώστε να δέχονται διάφορα “πακέτα” εξοπλισμού ηλεκτρονικού πολέμου, με 3 (τουλάχιστον) εξ αυτών να είναι μόνιμα τροποποιημένα σε αυτή την διαμόρφωση φέροντας το σύστημα ELINT MILSIS-2U που έχει αναπτύξει η Aselsan. Τα αεροσκάφη αυτά αντικατέστησαν ισάριθμα τροποποιημένα C-47B Dakota που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα στον ίδιο ρόλο. Ξεχωρίζουν από τις πρόσθετες κεραίες που φέρουν στο επάνω και στο κάτω μέρος της ατράκτου τους. Επιχειρούν από την 11η Κύρια Βάση Αεροπορικών Μεταφορών που έχει την έδρα της στο Ετιμεσγκούτ, νοτίως της Άγκυρας. Υπεύθυνη για την σχεδίαση των αποστολών και την ανάλυση/εκμετάλλευση των συλλεγόμενων πληροφοριών είναι η εκεί εδρεύουσα 7η Μοίρα (γνωστή και ως “Electronik Filo”) της Τουρκικής Αεροπορίας, αν και τα εν λόγω αεροσκάφη τυπικά ανήκουν σε μία εκ των 211 Filo “Gezgin” και 212 Filo “Dogan” που επίσης εδρεύουν στην ίδια Βάση.

Δύο πολύ σπάνιες φωτογραφίες αεροσκάφους CN-235M-100 ELINT/SIGINT της Τουρκικής Αεροπορίας, που έλαβε μέρος σε αποστολές στην τουρκοσυριακή μεθόριο το περασμένο καλοκαίρι. Είναι ευδιάκριτοι οι θόλοι και οι κεραίες στο κάτω μέρος της ατράκτου, όπως επίσης και η ιδιόμορφη διάταξη πάνω από το κόκπιτ. Διακρίνονται επίσης και δύο ατρακτίδια κάτω από τις πτέρυγες τα οποία περιέχουν είτε παρεμβολείς, είτε απάρτια του συστήματος ELINT, είτε τέλος μονάδες παροχής ισχύος.

Επικουρικά, στο παραπάνω ρόλο συνδράμει και ένα τροποποιημένο αεροσκάφος C-160T το οποίο φέρει το, επίσης αναπτυχθέν από την Aselsan, σύστημα MILKAR-2U (γνωστό και ως JAMINT-2U). Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και αναφέρεται ως ειδικό σύστημα για αποστολές COMINT και COMJAM, αλλά λέγεται πως έχει και περιορισμένες δυνατότητες εναντίον ραντάρ. Παλαιότερες διαρροές απεκάλυπταν έντονες παράπονα της Τουρκικής Αεροπορίας για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του εν λόγω συστήματος. Χαρακτηριστική είναι η σχετική αναφορά που υπήρχε σε διαρρεύσασα μελέτη της Διευθύνσεως Επιχειρήσεων και Σχεδίων της Τουρκικής Διοίκησης Αεροπορικών Δυνάμεων η οποία αποκαλύφθηκε από τον Μάνο Ηλιάδη το 2003 στο περιοδικό Απόρρητο Δελτίο (τ.9). Στην εν λόγω μελέτη του 1999 αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως “η μόνη δυνατότητα ηλεκτρονικών παρεμβολών του συστήματος MILKAR-2U είναι η παρεμβολή θορύβου με περιορισμένη ισχύ, ενώ δεν έχει δυνατότητα παρεμβολών παραπλανήσεως (σ.σ. αναφέρεται προφανώς σε αποστολές COMJAM). Η παρεμβολή που είναι σε θέση να προκαλέσει σε ραντάρ που διαθέτουν συστήματα ηλεκτρονικής προστασίας (σ.σ. προφανώς εννοεί σύστημα αντι-αντιμέτρων, ECCM) είναι αμελητέα”. Το εν λόγω σύστημα είναι άγνωστο εάν παραμένει επιχειρησιακό έως σήμερα. Πιο πρόσφατα πάντως είχε εμφανιστεί ένα άλλο τροποποιημένο τουρκικό C-160T, βάσει του προγράμματος “Goren-1” (σύμφωνα με κάποιες πηγές τα τροποποιημένα αεροσκάφη βάσει αυτού του προγράμματος είναι δύο). Στο συγκεκριμένο αεροσκάφος έχει εγκατασταθεί AselFLIR-300T με ραδιοζεύξη για την μετάδοση βίντεο σε πραγματικό χρόνο, αλλά δεν διευκρινίζεται εάν αυτά συμπληρώνονται και από εξοπλισμό SIGINT. Υπενθυμίζεται πως τα τουρκικά C-160 επιχειρούν με την 221 Filo “Essen” η οποία υπάγεται στην 12η Κύρια Βάση Αεροπορικών Μεταφορών που έχει την έδρα της στο Ερκιλέτ, κοντά στη Καισάρεια. Το πρόγραμμα “Goren” πάντως φέρεται να έχει και δεύτερο σκέλος το οποίο αφορά αεροσκάφη CN-235M-100, χωρίς όμως να είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Τροποποιημένο τουρκικό C-160T βάσει του προγράμματος “Goren-1” στόχος του οποίου ήταν να αποδώσει μια εναέρια πλατφόρμα ISR με δυνατότητα ζεύξης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Στο εμπρόσθιο κάτω μέρος της ατράκτου του αεροσκάφους διακρίνεται το αεροδυναμικό κάλυμμα της κεραίας του συστήματος ραδιοζεύξης. Πιο πίσω διακρίνεται ο σφαιρικός πυργίσκος του συστήματος AselFLIR-300T, σε μια διάταξη που πιθανότατα επέβαλε και το σφράγισμα της οπίσθιας ράμπας του αεροσκάφους.

Πέραν των εξειδικευμένων αεροσκαφών που ήδη αναφέρθηκαν, αξίζει εδώ να γίνει μνεία και σε άλλα δύο μέσα που, αν και η κύρια αποστολή τους είναι άλλη, θα μπορούσαν να συμβάλουν συμπληρωματικά σε επιχειρήσεις ELINT. Η πρώτη περίπτωση είναι τα 6 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235MP (πρόγραμμα “Meltem-1”) του Τουρκικού Ναυτικού τα οποία ήδη επιχειρούν αναλόγως καθώς, μεταξύ άλλων, διαθέτουν στον εξοπλισμό αποστολής τους (πρόγραμμα “Meltem-2”) και το σύστημα ESM DR-3000+ της Thales. Τα αεροσκάφη αυτά επιχειρούν από την 301 Filo “Yengec” στην Αεροπορική Βάση του Ντάλαμαν και πρωταγωνιστούν στις προαναφερθείσες παραβάσεις/παραβιάσεις που λαμβάνουν χώρα στο Αιγαίο. Στο προσεχές μέλλον θα ενισχυθούν από 6 επιπλέον ATR-72ASW με πανομοιότυπο εξοπλισμό αποστολής (πρόγραμμα “Meltem-3”). Μια άλλη περίπτωση είναι αυτή των ιπτάμενων ραντάρ Boeing 737-7ES MESA (πρόγραμμα “Peace Eagle”). Μετά από χρόνια καθυστερήσεων το πρώτο αεροσκάφος του τύπου αυτού έχει προγραμματιστεί στην 131 Filo “Edger” με έδρα το Ικόνιο, στις 29 Ιανουαρίου. Τα αεροσκάφη διαθέτουν την ολοκληρωμένη “σουίτα” ESM/ELINT τύπου EL/M-8382 (κατ’ άλλες πηγές πρόκειται για την έκδοση EL/L-8384) της ισραηλινής εταιρείας Elta του οποίου η εμβέλεια του φτάνει τα 850 χλμ όταν το αεροσκάφος ίπταται στα 9.000 μέτρα.

Αεροσκάφη CN-235MP κατά την διάρκεια πρόσφατων δοκιμών οπλισμού: άφεση τορπίλης (επάνω) και εκτόξευση θερμοβολίδων του συστήματος αυτοπροστασίας (κάτω).

Οι κεραίες του συστήματος ESM των τουρκικών CN-235MP που καλύπτουν τον εμπρόσθιο τομέα, βρίσκονται τοποθετημένες σε ειδική κατασκευή πάνω από το κόκπιτ. Πρόσθετες κεραίες του συστήματος βρίσκονται σε πλευρικά εξογκώματα στο ουραίο τμήμα της ατράκτου.

Μετά από πολυετείς καθυστερήσεις, το πρώτο αεροσκάφος Boeing 737-7ES MESA θα παραδοθεί τις επόμενες ημέρες στην Τουρκική Αεροπορία. Υπενθυμίζεται ότι προ μερικών μηνών είχε ξεσπάσει μεγάλη διαμάχη με την ισραηλινή πλευρά η οποία αρνούνταν να παραδώσει τα 2 τελευταία από τα 5 συνολικά (4+1 εφεδρικό) συστήματα ESM/ELINT . Τελικά το θέμα λύθηκε. Παρατηρήστε τις μαύρες διηλεκτρικές επιφάνειες κάτω από το ρύγχος και την ουρά του αεροσκάφους, οι οποίες προφανώς σχετίζονται με το εν λόγω σύστημα.

Εκτός όμως από τις επανδρωμένες πλατφόρμες, σημαντικό ρόλο στις τουρκικές επιχειρήσεις ELINT/SIGINT φαίνεται ότι παίζουν και τα UAV, αν και τα σχετικά στοιχεία είναι ελάχιστα. Απ’ όσα όμως έχουν γίνει γνωστά, η αποστολή αυτή φαίνεται να είναι και ο κύριος ρόλος των UAV τύπου Gnat-750, έξι από τα οποία παρελήφθησαν το α’ μισό της δεκαετίας του ’90 από την Τουρκική Αεροπορία, συγκροτώντας δύο πλήρη συστήματα των τριών αεροχημάτων έκαστο. Αργότερα φέρεται να παραγγέλθηκαν επιπλέον συστήματα της βελτιωμένης έκδοσης I-Gnat-ER. Αν και κάποιες πηγές κάνουν λόγο για 16 τέτοια αεροχήματα, πιθανότερη είναι το ενδεχόμενο να παρελήφθησαν τελικά 2-3 για την αναπλήρωση απωλειών. Σε κάθε περίπτωση ο εξοπλισμός αποστολής των Gnat-750/I-Gnat-ER δεν είναι γνωστός. Οι σχετικές επιχειρησιακές δυνατότητες πάντως αναμένεται να επεκταθούν στο εγγύς μέλλον με τη ανάπτυξη και εισαγωγή σε υπηρεσία νέων εκδόσεων του τουρκικού UAV Anka.

Σε μια σχετική εξέλιξη τέλος, ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 η Τουρκία θα δοκιμάσει ένα νέο εγχώριο σύστημα καταστολής εχθρικής αεράμυνας. Πρόκειται για ένα φονικό UAV που αναπτύσσεται από τις εταιρείες Aselsan, TAI και TEI. Οι δύο πρώτες εταιρείες θα αναπτύξουν το σκάφος και τον ηλεκτρονικό αισθητήρα, ενώ η ΤΕΙ τον κινητήρα οποίος βασίζεται στον υπάρχοντα TP38. Ο συγκεκριμένος κινητήρας turboprop αποδίδει 42 ίππους και αυτή την περίοδο οι μηχανικοί της δοκιμάζουν σε ένα αερόχημα την βελτιωμένη έκδοση του κινητήρα ο οποίος αποδίδει 51 ίππους. Αργότερα ο κινητήρας θα δοκιμαστεί στον στόχο αεροσκάφος Turna της εταιρείας ΤΑΙ. Το νέο αυτό φονικό UAV προορίζεται για την αντικατάσταση των εναπομεινάντων από τα 108 περίπου ισραηλινά Harpy που η Τουρκία αγόρασε από το Ισραήλ το 2002 έναντι 80 εκατ. δολαρίων. Προφανώς τα Harpy θα απαιτήσουν σύντομα επαναπιστοποίηση για να διατηρηθούν επιχειρησιακά, κάτι που όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συνδρομή του Ισραήλ, κάνοντας έτσι επιτακτική την ανάγκη για ένα εγχώριο σύστημα που θα τα αντικαταστήσει.

Η πηγή του κειμένου και των φωτογραφιών είναι από το HELLENIC ARMED FORCES

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: