Γράφει ο Στάθης Βασιλείου

Ρεαλιστικά -για να μην πω κυνικά- το να υπερασπίσεις τις Βαλτικές χώρες από μία ρωσική εισβολή, είναι εγχείρημα τόσο απλό όσο να σώσεις το Βέλγιο και την Ολλανδία από μια έφοδο της Wehrmacht to 1940.

To μόνο που μπορεί να γίνει είναι να πεισθεί η Ρωσία να μην επιτεθεί.Και τίποτα δεν δείχνει πως η Ρωσία θέλει ή ενδιαφέρεται να κάνει κάτι τέτοιο.

Χειμαζόμενη από σφοδρά οικονομικά προβλήματα, οφειλόμενα είτε στην μη επαρκώς αναδιαρθρωμένη οικονομία και παραγωγή της είτε στη διαφθορά που επιδεινώθηκε με τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης, η Ρωσία το τελευταίο πράγμα που θέλει είναι να διαιωνίσει την κατάσταση ή να την εκτραχύνει με στρατιωτική ενέργεια.

Ποσώς ενδιαφέρεται η Ρωσία για τις Βαλτικές χώρες. Δεν είμαστε ούτε στα χρόνια του Ιβάν του Τρομερού, ούτε του Πέτρου του Μεγάλου για να χρειάζονται στρατιωτικές επιχειρήσεις για να κινηθεί η οικονομία. Η Παγκόσμια Αγορά κάνει το ίδιο θαύμα με τις τράπεζες και το διεθνές εμπόριο. Ο Πούτιν δεν είναι ούτε χαζός ούτε πολεμοκάπηλος. Είναι στεγνός ρεαλιστής (άξιο τέκνο της ρωσικής σχολής πολιτικής και διπλωματίας) και ξέρει πότε να παίξει και πότε όχι. Αυτό που τον ξεχωρίζει από την ηγεσία της Δύσης είναι πως δεν έχει πρόβλημα να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα όταν οι καταστάσεις το επιβάλουν.

Η Ρωσία τα τελευταία χρόνια έχει χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα εναντίον τρομοκρατών, εναντίον πειρατών, σε τοπικές συγκρούσεις αποσταθεροποίησης της θεωρούμενης “ρωσικής εγγύς περιφέρειας” και έχει εισπράξει επικοινωνιακά όσα περισσότερα μπορούσε. Δεν ήταν παντού αλάθητη σαν τακτική (*οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζονται και αυτό δεν είναι καλό) ενώ οι απώλειες όσο απόκρυφες και να τηρούνται “πονούν” την ρωσική κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εγγύηση του ΝΑΤΟ είναι αρκετό εχέγγυο ότι τίποτα δεν θα συμβεί στις Βαλτικές χώρες.

Ατυχώς, τα πράγματα εξελίσσονται με τρόπο άναρχο και σίγουρα όχι ορθολογιστικό -μτφ. με χαζό τρόπο! Η μακρά εμπειρία των Βαλτικών χωρών σε καταπίεση και υποταγή από τη Ρωσία, η συναίσθηση της αδυναμίας στρατιωτικής αντίστασης “δένουν” με τα αντι-ρωσικά αντανακλαστικά πολλών λόμπι στο παλαιό ΝΑΤΟ (των θεωρούμενων “Ατλαντιστών”) και μια συμμαχία που χτίστηκε ορθά και συστηματικά ως αμυντικός οργανισμός, κατευθύνεται πλέον ως οργανισμός πρόκλησης σε ένα σενάριο αναθέρμανσης του Ψυχρού Πολέμου. Ίσως η συμμαχία να κινείται έτσι για να ενισχύσει τους δεσμούς και την οργάνωση στα νέα μέλη. Χώρες της ανατολικής Ευρώπης που ανατράφηκαν σε έναν τρόπο σκέψης και αντίδρασης “σοβιετικό” και σκοπό έχουν να φέρουν το στρατιωτικό και επιτελικό επίπεδό τους στο ίδιο σημείο με τα παλιά μέλη του ΝΑΤΟ, ώστε ολόκληρος ο Οργανισμός να σκέφτεται και να δρα ως ένα. Όμως, ο παραδοσιακός αντι-ρωσικός φόβος είναι υπαρκτός στη ρητορική πίσω από κάθε άσκηση, σε κάθε σχεδόν ανακοίνωση Τύπου και κάτι τέτοιο μόνο ευοίωνο δεν είναι.

Όλοι εμείς που ζήσαμε έστω και λίγο από τον Ψυχρό Πόλεμο γνωρίζουμε ότι ήταν ένα πρόβλημα χωρίς λύση. Ο στρατιωτικός ανταγωνισμός των ισχυρότερων χωρών ένα μόνο αποτέλεσμα μπορεί να έχει: Να αφήσει πίσω του έναν ακατοίκητο κόσμο σε θλιβερά αποκαΐδια. Μια επανάληψή του στο Σήμερα, όταν νέες προκλήσεις, δυνάμεις και ανταγωνιστές αναδύονται, απλά δεν είναι επιλογή. Όχι ενός έλλογου όντος τουλάχιστον! Πέρα από ανταγωνισμούς, τα συμφέροντα όλων υπηρετούνται καλύτερα αν η Ρωσία και η Δύση συνεργάζονται, παρά όταν αντιπαρατίθενται.

One Response

 1. Gunslinger32

  Υπάρχουν αρκετές μελέτες ειδικών και αξιόπιστων ανθρώπων του χώρου της άμυνας κα ασφάλειας(μεταξύ τους ο Daniele Ganser), με ακαδημαϊκούς τίτλους απο αναγνωρισμένα πανεπιστήμια στην δύση, που έχουν αποδείξει με μαθηματική ακρίβεια ότι το ΝΑΤΟ(η τουλάχιστον οι ισχυροί σε αυτή την ένωση) δεν ενθουσιάζονται και πολύ(δηλαδή καθόλου) για την Ειρήνη και για μια πραγματική συνεργασία με την Ρωσία.

  Αυτοί ξέρουν μόνο πως να βάζουν φιτίλια σε διάφορες περιοχές του κόσμου, γιατί μόνο έτσι βγάζουν χρήματα οι παραγωγοί οπλικών συστημάτων, χωρίς πολέμους(ψυχρούς και θερμούς) θα είχαν βάλει λουκέτο μετά την πτώση της ΕΣΣΔ(φυσικά η μπόρα θα έπαιρνε και την μεγάλη γραφειοκρατεία του ΝΑΤΟ στο στρατηγείο όπου παρκάρουν αρκετούς που απλά έχουν έξοδα). Η πρόσφατη παρουσίαση του SIPRI που αναφέρει αύξηση των πωλήσεων όπλων, είναι σαφής ένδειξη ότι ο πόλεμος πουλάει και εξασφαλίζει στους μετόχους πλούσια κέρδη απο την αύξηση πωλήσεων.

  Η Ρωσία αν είχε σκοπό να κατακτήσει την δυτική Ευρώπη θα το είχε προσπαθήσει στην εποχή της ΕΣΣΔ(όταν είχε την μεγαλύτερη δύναμη) σήμερα όχι ρεαλιστικές δεν είναι τέτοιες σκέψεις αλλά απλά χαζές(για να μην πω κάτι χειρότερο), για να παραμυθιάζουν αυτούς που ξυλώνονται για να πληρώνουν πανάκριβα οπλικά συστήματα, για σκοποβολή απέναντι σε αντάρτες στην ευρύτερη μέση ανατολή και Αφρική, αυτή η πρακτική μας φόρτωσε αυτούς που κουβαλήθηκαν απο όλα αυτά τα μέρη στην Ευρώπη, ούτε η Κίνα έφταιξε σε αυτό ούτε η Ρωσία, αλλά οι φωστήρες πολιτικοί στην δύση που ζούνε σε παράλληλο σύμπαν(και έχουν πουληθεί στις εταιρίες δεξιά και αριστερά, όποιος έχει αμφιβολίες για το τελευταίο ας απολαύσει μια φορά με ησυχία το ντοκιμαντέρ «The Brussels Business» για να πάρει μια μυρωδιά τι παίζεται γύρω απο τα κέντρα εξουσίας μαντέψτε σε πιο μέρος).

  Παραμύθι χωρίς δράκο όπως είναι γνωστό δεν έχει αγωνία, έτσι πρέπει να έχει και ένας αυτό τον άδοξο ρόλο, άσχετα ποιός ευθύνεται πραγματικά για το μεγαλύτερο σοσιαλιστικό/κομμουνιστικό κίνημα στην Ευρώπη(έτσι για να μη ξεχνάμε και την ιστορία με τόση προπαγάνδα που πέφτει).

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: