Προστατευτική προσωπίδα αρματιστή Μ25

Αρματιστής που φορά προστατευτική προσωπίδα Μ25 (Φωτογραφία: olive-drab)

H προστατευτική προσωπίδα αποτελεί ένα ατομικό προστατευτικό της αναπνοής εξάρτημα και διατίθεται σε τρία μεγέθη, μικρό, μεσαίο και μεγάλο. Τα κύρια απάρτια της προστατευτικής προσωπίδας είναι: Το προστατευτικό του προσώπου μέρος, ο εύκαμπτος σωλήνας, το μεταλλικό κάνιστρο Μ10Α1, η εξάρτηση μεταφοράς, η μεταλλική σύζευξη κανίστρου, ο φορέας μεταφοράς και το αντιθαμπωτικό κυτίο.

Πλήρης συλλογή προστατευτικής μάσκας M25A1 (Φωτογραφία: gasmasklexikon)

Προστατευτική προσωπίδα Μ25

Η σειρά των προστατευτικών προσωπίδων Μ25 έλαβε έγκριση προς χρήση το 1962 και εξόπλισε τα άρματα μάχη του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) το 1963, είναι ταυτόσημη με την προστατευτική προσωπίδα αρματιστή M14A2 αλλά με επιπλέον μικροφωνικό σύστημα, το M116G, το οποίο χρησιμοποιείται με την σειρά ασυρμάτων AN/VRC-12. Σχεδόν άμεσα, η Μ25Α1 υιοθετήθηκε με μικρές αλλαγές και βελτιώσεις οι οποίες συμπεριλάμβαναν πακέτο φακών όρασης για χρήση σε μεγάλο ψύχος και καλύτερη εφαρμογή στο πρόσωπο. Η M25A1  κατασκευαζόταν μέχρι το 1988 και παρέμεινε σε υπηρεσία με το στρατό των ΗΠΑ μέχρι τη δεκαετία του ’90, όπου τελικά αντικαταστάθηκε από την Μ24 Combat Vehicle Gas Mask.

Ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) διαθέτει προστατευτικές προσωπίδες Μ25Α1, οι οποίες ενσωματώνονται στον εξοπλισμό της συλλογής ΧΒΡΠ των αρμάτων μάχης Μ-48 και Μ-60, όπου και παραμένει σε ενεργό υπηρεσία μαζί με τα άρματα αμερικάνικης προέλευσης.

Θήκης της προσωπίδας Μ25A1

Οι προστατευτικές προσωπίδες Μ25 και Μ25Α1 όταν χρησιμοποιούνται μέσα σε άρμα που διαθέτει συγκρότημα διήθηση του αέρα ( Μ-48 και Μ-60 του ΕΣ) συνδέονται με ελαστικούς αεραγωγούς που ξεκινούν από το συγκρότημα του φίλτρου διήθησης. Οι προστατευτικές αυτές προσωπίδες μπορούν να φέρονται και έξω από το άρμα με το κάνιστρο προσαρμοσμένο μέσα στη θήκη της προσωπίδα χρησιμοποιώντας την εξάρτηση της θήκης της προσωπίδας του κανίστρου όταν ο φορέας περιτυλίγεται γύρω από το κάθισμα του πλήρωμα άρματος. Η θήκη της προσωπίδας φέρεται στην αριστερή πλευρά, ενώ η εξάρτηση μπορεί να φέρεται και στις δύο πλευρές και στο στήθος.

Χρησιμοποίηση

Η προστατευτική προσωπίδα προφυλάσσει το πρόσωπο, τα μάτια και την αναπνευστική οδό κατά την είσοδο του πληρώματος σε περιοχές που έχουν προσβληθεί από χημικές, βιολογικές και δακρυγόνες ουσίες.

Ένα μικρόφωνο είναι προσαρμοσμένο μέσα στην προσωπίδα και χρησιμεύει για τη εσωτερική επικοινωνία του άρματος.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.