Προχωρεί κανονικά το πρόγραμμα αναβάθμισης των ΤΟΜΠ Μ-113 της Αυστραλίας

Μ-113
Το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ-113 υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις της Αυστραλίας από το πόλεμο του Βιετνάμ. Αυτή την στιγμή, ενα εκτεταμένο πρόγραμμα ανακατασκευής είναι σε εξέλιξη, με σκοπό να αυξηθούν οι δυνατότητες του και να παραμείνει επιχειρησιακό μεχρι το 2050. (Φωτογραφία: Στρατός της Αυστραλίας)

Μία έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Προμηθειών της Αυστραλίας (ΑΝΑΟ) αναφέρει ότι το τρέχων πρόγραμμα αναβάθμισης των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) του στρατού της Αυστραλίας συνεχίζεται κανονικά χωρίς καθυστερήσεις.

Ο στρατός της Αυστραλίας διαθέτει περισσότερα από 700 οχήματα αυτού του τύπου και αυτή την στιγμή περισσότερο από το 70% αυτόν των οχημάτων είναι στο πρόγραμμα αναβάθμισης. Μετά από μια μερική αναβάθμιση των οχημάτων το 1992, το 2001 το υπουργείο άμυνας της Αυστραλίας αποφάσισε  να αναβαθμίσει πλήρως τον στόλο των Μ-113.

Τα Μ113 είναι μια μεγάλη οικογένεια ερπυστριοφόρων οχημάτων, η πιο κοινή κατηγορία είναι το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) (M113-AS4 APC). Οι άλλες εξι είναι το τεθωρακισμένο όχημα τεχνιτών (M113-AS4 AF), περισυλλογής (M806-AS4 ARVL), διοίκησης (M113-AS4 ACV), μεταφοράς ασθενών (M113-AS4 AA), διοικητικής μέριμνας (M113-AS4 ALV) και το ολμοβόλο (M125-AS3 AM). Αυτά είναι τα μόνα ερπυστριοφόρα οχήματα που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις της Αυστραλίας για την αποτελεσματική μεταφορά στρατιωτών στα διάφορα πεδία επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανόμενης και την προστασίας των στρατιωτών που μεταφέρονται εντός των οχημάτων, καθώς είναι τα κύρια οχήματα μεταφοράς προσωπικού στο πεδίο της μάχης.

Το Υπουργείο άμυνας της Αυστραλίας αναβαθμίζει τα 431 από τον γερασμένο στόλο των 700 M-113, τα οποία μπήκαν σε υπηρεσία κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ την δεκαετία του 1960.

Αναβάθμιση των Μ-113 ξεκίνησε το 1992 , με την απόφαση να γίνει μια μικρή αναβάθμιση ύψους 50 εκατ δολαρίων μεχρι να αναπτυχθεί και να κατασκευαστεί ενα νεο ΤΟΜΠ που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα Μ-113.

Ωστόσο, οι διαδοχικές αλλαγές στο πεδίο της αναβάθμισης ξεκίνησαν αμέσως και κατά το 2001 η κυβέρνηση της Αυστραλίας ενέκρινε αντί αυτού ενα πρόγραμμα όπου θα ξεκινούσε μία μεγάλη αναβάθμιση των 350 ΤΟΜΠ Μ-113 με κόστος 594 εκατ δολαρίων.

Τον Αύγουστο του 2006 αποφασίστηκε από την κυβέρνηση της Αυστραλίας το Στάδιο 1 της Ενίσχυσης των επίγειων δυνάμεων (ELF), σχεδιάστηκε να παρέχει αυξημένες δυνατότητες στις επίγειες δυνάμεις ώστε να δώσουν την δυνατότητα στις ένοπλες δυνάμεις της Αυστραλίας να υποστηρίξουν πολλαπλές επιχειρήσεις.

Τα πρώτα 16 αναβαθμισμένα Μ-113 παραδόθηκαν στον Αυστραλιανό στρατό στα τέλη του 2007, με καθυστέρηση τεσσάρων ετών, συνολικά είχαν παραληφθεί από το υπουργείο άμυνας 356 αναβαθμισμένα οχήματα.

Τα αναβαθμισμένα Μ-113 είναι ο πυρήνας των δυο μηχανοκίνητων ταγμάτων πεζικού, του 5ºυ και 7ºυ της 1ης ταξιαρχίας. Η 1η ταξιαρχίας έχει παραλάβει περισσότερα από τα μισά αναβαθμισμένα οχήματα που έχουν παραδοθεί έως τώρα, ενώ τα υπόλοιπα  είναι σε χρήση είτε σε αποθήκευση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.