Πρόγραμμα αντικατάστασης των LCM-8 του Αμερικανικού Στρατού

Γραφείο ο Στάθης Βασιλείου

Γνωρίζατε ότι ο Αμερικανικός Στρατός διαθέτει ναυτικό;

[dropcap size=small]Κ[/dropcap]ι όμως, για λόγους διευκόλυνσης των υπηρεσιών διοικητικής μέριμνας ο στρατός ξηράς των ΗΠΑ χρησιμοποιεί έναν στόλο παρακτίων αποβατικών σκαφών που εκτείνονται από τα κλασσικά LCM-8 Mod. I/II “Mike Boats”, μέχρι τα μεγαλύτερα Runnymede-class των 1.000 τόνων και τα σκάφη επιμελητειακής υποστήριξης (LSV) General Frank S. Besson-class των 4.200 τόνων. Μαζί τους υπηρετούν έξι μεγάλα ρυμουλκά και ένα πρώην ωκεανογραφικό του αμερικανικού ναυτικού που εκτελεί πλέον χρέη μέτρησης πυραυλικών δοκιμών.

Στις 28 Οκτωβρίου, η υπηρεσία προμηθειών του αμερικανικού στρατού ξηράς εξέδωσε Αίτημα Προσφοράς (RfP) για ένα σκάφος κατηγορίας μήκους 100 ποδών ικανό να αποβιβάσει ένα άρμα μάχης M-1A2 Abrams απευθείας σε ακτή.

LCM 8 του US ARMY
LCM 8 του US ARMY

Μέχρι σήμερα, ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί τα “Mike Boats” της εποχής του πολέμου στο Βιετνάμ για μια ποικιλία ρόλων όπως μεταφορά στρατευμάτων, οχημάτων και εφοδίων. Όμως η ηλικία και οι περιορισμοί στα LCM-8 είναι πλέον φανεροί και ανυπέρβλητοι. Με μήκος 74 πόδια, πλάτος 21, βύθισμα 5 και ταχύτητα 9 κόμβους σε ακτίνα 271 μιλίων, τα LCM-8 αδυνατούν να μετακινήσουν οχήματα όπως το Abrams των 65 τόνων (έκδοση M-1 A2).

Το πρόγραμμα «(Ελαφρού) Σκάφους Υποστήριξης Ελιγμών» -Maneuver Support Vessel (Light), MSV(L) καλεί για ένα σκάφος μήκους 100 ποδών, πλάτους 30, βυθίσματος λιγότερου των 4 ποδών και ικανό να πλέει με ταχύτητες 18 κόμβων σε ακτίνα 360 μιλίων. Το νέο σκάφος θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι ικανό να μεταφέρει ένα άρμα M-1 A2 Abrams του Στρατού των ΗΠΑ ή εναλλακτικά δύο οχήματα Stryker με την πρόσθετη συλλογή θωράκισης SLAT τοποθετημένη ή τέσσερα νέα Κοινά Ελαφρά Τακτικά Οχήματα (joint light tactical vehicles-JLTV) με τα ρυμουλκούμενά τους.

LCM 8 την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ
LCM 8 την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ

Επιπλέον, η έκθεση του Στρατού καλεί τους κατασκευαστές να εξοπλίσουν τα σκάφη τους με «συσκευή παρακολούθησης του υποθαλασσίου αναγλύφου, να προσφέρουν προστασία έναντι πυρών ελαφρών όπλων, να φέρουν δύο τηλεχειριζόμενους σταθμούς Οπλισμού CROWS για άμυνα και προβολή ισχύος πυρός και να περιορίσουν την ανίχνευσή τους μέσω της μείωσης της θερμικής και ακουστικής τους υπογραφής ».

L-CAT του γαλλικού ναυτικού κατά τη διάρκεια γυμνασίων

Ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου προβλέπει 10 εκατομμύρια δολάρια για το έτος 2016 ώστε να εκκινήσει η φάση σχεδιασμού, κατασκευής πρωτοτύπου και δοκιμών και επιπλέον 18,6 και 14,5 εκατ. δολάρια τα έτη 2017 και 2018 αντίστοιχα. Το πρόγραμμα είναι δεκαετούς διάρκειας, προβλέποντας τρία χρόνια ανάπτυξης και δοκιμών, στο τέλος των οποίων ένα πρωτότυπο θα παρουσιαστεί από κάθε διαγωνιζόμενο για δοκιμές, ακολουθούμενο από δύο χρόνια χαμηλής βιομηχανικής παραγωγής και πέντε χρόνια πλήρους παραγωγής.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του MSV-L βασισμένο στο L-CAT

Φαβορί για τον διαγωνισμό θεωρείται το ευρωπαϊκό σχέδιο L-CAT του γαλλικού ναυπηγικού ομίλου CNIM. Πρόκειται για ένα σχέδιο σκάφους διπλής καρίνας (catamaran) με σύστημα μεταβλητού καταστρώματος. Το σχέδιο αναπτύχθηκε με πρωτοβουλία των ναυπηγείων CNIM και έχει αποκτηθεί από το γαλλικό ναυτικό. Στον αμερικανικό διαγωνισμό προσφέρεται έκδοχο του L-CAT από κοινού με την ιταλική Fincantieri Marine Group (FMG) με τροποποιήσεις για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του στρατού των ΗΠΑ. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα MSV(L) δεν σχετίζεται με το πρόγραμμα “Landing Craft Utility 1700” που προωθεί το Αμερικανικό Ναυτικό για την αντικατάσταση των δικών του LCM-8.

Πηγές:

 • Christopher P. Cavas – Joe Gould, DefenseNews
 • Navy Recognition
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

3 Απαντήσεις

 1. «Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα MSV(L) δεν σχετίζεται με το πρόγραμμα “Landing Craft Utility 1700” που προωθεί το Αμερικανικό Ναυτικό για την αντικατάσταση των δικών του LCM-8.»
  Φαίνεται ότι τους έπεσε κάπως βαρειά ἡ πολλή διακλαδικότητα,και στα χαμηλά προφίλ,κοιτάει ὁ καθένας το μαγαζάκι του.

  1. Η πολύ διακλαδικότητα όμως μειώνει και τις τιμές π.χ. F-35 που βγαίνει σε τρεις εκδόσεις και μπορεί να κάνει τα πάντα και εννοώ κυριολεκτικά τα πάντα. Μπορεί, εάν καταστεί απαιτητό να αντικαταστήσει π.χ. και τα F-15, λέω τώρα εγώ δηλαδή να κάνει μέχρι και σχεδόν εναέρια υπεροχή.

   1. Εγώ θα αντιτείνω ότι ἡ πολλή διακλαδικότητα γυρίζει μπούμερανγκ,και ὡς παράδειγμα θα αναφέρω ότι ἡ απαίτηση για ένα F-35 STOVL (F-35B) είχε συνέπειες σχεδιαστικές,δηλαδή όχι εύκολα αναθεωρήσιμες,που στοίχειωσαν το πρόγραμμα.
    Και ἂν μπορεί «εάν καταστεί απαιτητό να αντικαταστήσει π.χ. και τα F-15»,εγώ λέω ότι ἂν ήταν θέμα απαιτήσεων μόνο,το F-35 θα είχε αντικαταστήσει και τα Ε-2,Ε-3,κ.ο.κ.
    Όμως,είναι ἡ τεχνολογία που έχει τον τελευταίο λόγο,και όχι οἱ απαιτήσεις.
    Όλοι θα ήθελαν να έχουν μαγικά ραβδιά για όλες τις αποστολές και επιθυμίες.
    Εσύ,πιστεύεις στα μαγικά ραβδιά;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.