Τρόπους για τη δημιουργία συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και πιθανής κατοίκησης μικρών νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου, αναζητεί η ελληνική κυβέρνηση. Βασικός στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η θωράκιση 28 νησίδων έναντι των διεκδικητικών τάσεων της Αγκυρας, η οποία, όπως είναι γνωστό, αμφισβητεί την κυριότητα αρκετών ακατοίκητων βραχονησίδων στο Ανατ. Αιγαίο και όχι μόνον. Τη συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία αποκάλυψε με έγγραφό του ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτ. Σαντορινιός. Το συγκεκριμένο έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου και με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της Χρ. Αυγής Ν. Κούζηλου.

Πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή» ανέφεραν ότι η κίνηση αυτή δεν είναι μεμονωμένη, αλλά εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό. Εχει προηγηθεί ήδη το χτίσιμο ή η ανακατασκευή φυλακίων σε νησίδες και βραχονησίδες, αλλά και η ενίσχυσή τους με μόνιμες φρουρές, ώστε η ελληνική παρουσία να είναι ορατή. Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων μηνών αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε η ενίσχυση του φυλακίου της νησίδας Παναγιά στο σύμπλεγμα των Οινουσσών, τόσο ως προς το μέγεθος της φρουράς (η οποία μετατράπηκε σε μόνιμη) όσο και ως προς τις υποδομές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνεται η τοποθέτηση φάρων ή και η δημιουργία υποδομών για αλιείς ή και βοσκούς.

Από τον ευρύτερο σχεδιασμό δεν απουσιάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας θαλάσσιων πάρκων, ανάδειξη ενάλιας αρχαιολογίας κ.ο.κ. Βασική στόχευση είναι, προφανώς, η καλλιέργεια των συνθηκών και προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες προκειμένου οι συγκεκριμένοι νησιωτικοί σχηματισμοί να αποκτήσουν τη δυνατότητα υποστήριξης οικονομικής ζωής. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η ύπαρξη της συγκεκριμένης προϋπόθεσης βελτιώνει σημαντικά τη θέση του κράτους, το οποίο κατέχει νησιά, νησίδες και βραχονησίδες.

Ως προς την απάντηση του κ. Σαντορινιού στη Βουλή, τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίους λόγους». Στο ίδιο έγγραφο γίνεται λόγος για «κατασκευή έργων μικρής κλίμακας, ώστε τα νησιά αυτά να καταστούν κατοικήσιμα προκειμένου να αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως η παρατήρηση και παρακολούθηση του φυσικού πλούτου, η προσέλκυση περιβαλλοντικών οργανώσεων, ομάδων, ερευνητών του εξωτερικού και του εσωτερικού, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας κ.ά.».

Ο κ. Σαντορινιός γνωστοποιεί, επίσης, πως για τον συγκεκριμένο σκοπό έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αρκετές συσκέψεις, στις οποίες συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στελέχη από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθν. Aμυνας. Η χρηματοδότηση γι’ αυτό το εγχείρημα θα γίνει με βάση ευρωπαϊκά κονδύλια. Oπως αναφέρει ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, αναζητείται «εταίρος, ο οποίος θα συμμετάσχει στη μείζονος σημασίας από εθνικής πλευράς δράση, προκειμένου το συγκεκριμένο εγχείρημα να ενταχθεί στο Στρατηγικό Interreg Ελλάδας – Κύπρου». Τα Interreg είναι προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Γιώργος Σ. Μπουρδάρας, Βασίλης Νέδος.

Πηγή: Εντυπη εκδοση της Καθημερινής

4 Σχόλια

 1. Προβοκάτωρ

  Κάλλιο αργά παρά ποτέ..?
  Πρέπει όμως να απευθυνθούν αποκλειστικά σε χώρες Α κατηγορίας εντός Ε.Ε. και έπειτα εκτός (ΗΠΑ,Καναδά, Αυστραλία)

  Απάντηση
 2. Famas

  Πραγματικά δεν ξέρω αν πρεπει να γελάσω ή να κλάψω.
  Την ιδια στιγμή που λέμε για περαιτερω αποικηση των νησιων-νησιδων του Αιγαίου, ακριβώς την ιδια στιγμή τα φορολογικά μέτρα και όχι μονο έχουν στόχο να διαλύσουν οτι πληθυσμό εχει απομεινει πάνω στα νησια… αυξάνοντας τρομερα το κοστος λειτουργιας/διαβίωσης και θεωρωντας τους κατοίκους των κοσμοπολιτικων νησιών κατ ανάγκη ως λεφτάδες (υπάρχουν και γεωργοι, και ταχυδρόμοι κλπ… δεν ειναι ολοι ιδιοκτητες παραλιακών μαγαζιων super paradise)
  Επίσης σε μια νησιωτική χώρα, το να διαθέτει κανεις φουσκωτο και λοιπό πλεούμενο (πρφανως δεν μιλάμε για γιωτ μυριων ευρω) θεωρείτε φορολογικό εγκλημα και τιμωρείται ανάλογα. Ενα πλεούμενο σε ενα νησί ειναι οτι το αμάξι για τον κάτοικο της ηπειρωτικής χωρας.

  Θα πρεπει κάποτε να σοβαρευτούμε, να αποκτήσουμε εθνικη πολιτική σε αυτά τα θέματα στα οποια θα πρεπει να συμφωνούν ΟΛΟΙ οι κυβερνώντες και επίσης να ΜΗΝ καθοριζόνται απο την κάθε ειδους ΤΡΟΙΚΑ κλπ.

  Τεσπα, καλοδεχούμενη πρόταση αλλα αν δε δω πράξη ειναι απλά λόγια και ευχολόγια.

  Απάντηση
 3. ΑΧΕΡΩΝ

  Έτσι το ξεκίνησε ὁ Μπεντενιώτης το 1995,και εισπράξαμε τα Ίμια το 1996.
  Παληά λέγανε «ἄν δέν έχεις κότσια,μήν λύνεις ζωνάρι».
  Δηλαδή,μήν προκαλείς ἄν δέν είσαι αποφασισμένος και δυνατός.
  Στην Κρήτη,λέγανε για το μαχαίρι «μήν με βγάλεις (απ΄το θηκάρι),αλλά ἄν με βγάλεις,μήν με προσβάλεις».
  Και κάπου άκουσα και αυτό:«με τρεμάμενο χέρι,σπαθί δέν κρατιέται.»
  Ἡ καλύτερη απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις,όλοι ξέρουμε ποιά είναι,ἠ αταλάντευτη απόρριψη λόγω και έργω,δηλαδή να θρηνούν οἱ απέναντι όποτε προκαλούν,και όχι εμείς.
  Αλλά,έχει γίνει πλέον αυτονόητο ότι εμείς δέν θα «παρασυρθούμε» σε καμμίας μορφής «Μολών λαβέ» ἤ «Όχι»,την μία επειδή δέν σκοπεύουμε να χάσουμε την ευημερία μας,και την άλλη επειδή την χάσαμε ἥδη…
  Είμαι ὁ μόνος που ανατριχιάζει όταν βλέπει μαγκιές από το κυβερνόν πολιτικό κατεστημένο;

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: