Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος-Κίνας 2016

[dropcap size=small]Α[/dropcap]πό τις 24 έως 25 Οκτωβρίου 2016, 12μελής αντιπροσωπεία Αξιωματικών των Κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων, επισκέφθηκε την Ελλάδα στο πλαίσιο δράσεων του υφιστάμενου  διμερούς Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας έτους 2016.

Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα, επισκέφθηκαν το ΓΕΕΘΑ όπου τους έγινε παρουσίαση της αμυντικής πολιτικής και των προγραμμάτων διεθνούς στρατιωτικής συνεργασίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης επισκέφθηκαν την 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας και την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, όπου ενημερώθηκαν για την οργάνωση και λειτουργία τους.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

 1. Απο την μια ζητάνε Α/Τ απο τις ΗΠΑ και απο την άλλη κάνουν σχέδια για στρατιωτική συνεργασία με την Κίνα. 🙁 ??

  1. Ἄν μιλούσαμε για κάποια άλλη χώρα,στην θέση της δικής μας,θα ήταν buiseness as usual,αλλά επειδή καθ᾿ημάς τα πάντα έχουν και από μία ουρά πολιτικοδιπλωματικής πρωτοπορείας,(οἱ άνθρωποι σκέφτονται πάντα την επόμενη μέρα),ιδού ένας πρόχειρος αποκωδικοποιητής:
   κάποια στιγμή σε ένα,δύο,τρία τέρμινα,θα διαβάζεις σχόλια όπως «θα μας τα δίνανε οἱ Αμερικάνοι τα Α.Β,αλλά τί τόθελε μωρέ ὁ τότε πρωθυπουργός να πλησιάσει τους Κινέζους…» (στο γνωστό μοτίβο «τί τόθελε μωρέ κάποιος προηγούμενος πρωθυπουργός να πλησιάσει τους Ρώσσους»).
   Έτσι όπως όταν έβρεχε Λέοπαρντ-2 εμείς δέν θέλαμε ἀρματα από την Άγγελα,θα παίρναμε από την μάμα-Αμέρικα,αλλἀ όταν τα Λέο στερέψανε,μας ξύνισαν και τα αμερικάνικα,επειδή δέν είχαν ντηζελοκινητήρα σάν τα γερμανικά.
   Έτσι και τώρα,ακυρώνεται (πρακτικώς) ὁ ΕΜΖ των ΜΕΚΟ,αφού «θα έλθουν τα Α.Β»,και όταν και εκείνα μας κουνήσουν μαντήλι,αφ᾿ενός θα θυμηθούμε ότι «έτσι κι᾿αλλοιώς δέν έκαναν για το Αιγαίο»,αλλά και ὁ ΕΜΖ των ΜΕΚΟ δέν θα έχει πλέον νόημα,αφού μετά από δέκα τόσα χρόνια αναβολών (τόσα,ίσως και περισσότερα είναι),δέν έχει πλέον νόημα.
   Οπότε,με ένα σμπάρο,ξεμπερδεύουμε και με τα Α.Β,και με τις ΜΕΚΟ!(δέν είναι υπέροχο;)
   Κοινώς,θα έχουμε και στο μέλλον -όσο μας απομένει- να μεμψιμοιρούμε ότι «και αλάτι σπείραμε,ἡ παγωνιά μας το χάλασε».

   1. Βρε, ας έρθουν τα ΑΒ…
    Άραγες,ένας καρεκλοκένταυρος δεν υπάρχει για να στείλει τον Άκη και μερικούς αυλικούς του (με κουστούμι αλλά και με στολή..) για πρόκληση ανήκεστου βλάβης στο αξιόμαχο των Εν.Δυν. και δράση έναντι του δημοσίου συμφέροντος…?

   2. @ΑΧΕΡΩΝ
    Γενικά δεν έχεις άδικο με όσα λες, σε ότι αφορά εμένα προσωπικά θέλω να τονίσω όμως ότι για εμένα δεν έχει σημασία που στην συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για κάτι που αφορά την Ελλάδα, ακριβώς την ίδια γνώμη θα έκφρασα και σε περίπτωση μιας Πορτογαλίας (π.χ.) αν καθόταν ανάμεσα σε δυο καθίσματα.

    Μπορεί αρκετοί να έχουν διαφορετική γνώμη για αυτό το θέμα αλλά το βρίσκω παράλογο όταν ένα κράτος κάνει προσπάθειες για να “τσιμπήσει” οπλικά συστήματα απο μια Αμερική να μπαίνει ταυτόχρονα σε στρατιωτική συνεργασία με μια Κίνα που θεωρείται απο τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη στρατιωτική(και όχι μόνο) πρόκληση της εποχής. Όπως θα ήταν παράλογο στην ψυχροπολεμική εποχή να μιλούσαμε για τέτοιου είδους συνεργασία με την Ρωσία, έτσι το βλέπω και στην συγκεκριμένη περίπτωση με την Κίνα.

    Και βέβαια δεν μου διαφεύγει ότι η Κίνα αγοράζει αεροσκάφη απο την Boeing, ούτε η συνεργασία της Walmart με διάφορες κινεζικές εταιρίες,
    υπάρχει όμως διαφορά σε μια συνεργασία στον ιδιωτικό τομέα και στον
    στρατιωτικό. Αν δεν υπήρχε θέμα, σήμερα η Κίνα δεν θα είχε μόνο παραγωγή VW κ.α. αλλά και Leopard(Χ) όπως και φρεγάτες F-1ΧΧ
    κλπ, η Γερμανοί δεν θα είχαν πρόβλημα να πουλήσουν αμυντική τεχνολογία στην Κίνα όσο τους συμφέρει και δεν τους απειλεί άμεσα η έμμεσα. Εφόσον δεν βλέπω τέτοια κίνηση απο Γερμανία η Βρετανία κλπ, μάλλον υπάρχει λόγος.

    Νομίζω ότι έχω αρκετή και κατάλληλη απόσταση, που μου επιτρέπει να κρίνω τα πράγματα που αφορούν την Ελλάδα “ρεαλιστικά” και χωρίς την συνηθισμένη και υπερβολική γκρίνια (που υπήρχε και σε καλύτερες
    εποχές). Δεν με κυριεύει ούτε κάποιος “υπέρ ψευδοπατριωτισμός” ούτε το γνωστό σύνδρομο “χρόνιας γκρίνιας” για οποιασδήποτε απόφαση των
    πολιτικών στην Ελλάδα.

    Οι χαμένες ευκαιρίες που περιγράφεις ασφαλώς και ήταν λάθη που δεν δικαιολογούνται, όπως και η απόφαση για στρατιωτική συνεργασία με την Κίνα.

   3. Gunslinger,το θέμα «Κίνα» είναι τεράστιο και δαιδαλώδες,επειδή αντιμετωπίζεται σε συνάρτηση με τον παράγοντα «Ρωσσία»,και πρόσφατα και με το δίδυμο Ιαπωνία -Ν.Κορέα.(το «δίδυμο» ισχύει για τους Αμερικανούς και Δυτικούς γενικώτερα,δέν πολυαντιπροσωπεύει τα αισθήματα των δύο λαών)
    Όπως παρατήρησες,στον στρατιωτικό τομέα ἡ συνεργασία Δύσεως-Κίνας είναι αμελητέα ποσότητα σε σύγκριση με τον οικονομικό οργασμό,αλλά δέν είναι τελείως ανύπαρκτη.
    Ἡ βρεττανική Rolls-Royce προμηθεύει την Κίνα με κινητήρες Spey Mk-202

    https://www.strategypage.com/dls/articles/China-Builds-A-Legal-Rolls-Royce-That-Works-8-4-2010.asp

    όχι τελευταίας τεχνολογίας,αλλά προφανώς ευπρόσδεκτοι για τους Σίνες.
    Επίσης,πρίν τα γεγονότα της πλατείας Τιέν-Άν -Μέν του Πεκίνου,(το αντίστοιχο του δικου μας Πολυτεχνείου,για τους νεώτερους),το 1989,οἱ ΗΠΑ παρέδωσαν ακόμη και ελικόπτερα UH-60 Blackhawk.
    Τότε όμως,υπήρχε ακόμη το Σύμφωνο της Βαρσοβίας,και οἱ ΗΠΑ έκριναν ότι θα τους ωφελούσε το να ρυμουλκήσουν την Κίνα στην δυτική αυλή.
    Αυτό άλλαξε με την κατάρρευση του ΣτΒ και της ΕΣΣΔ.
    Πλέον,ἡ Ρωσσία δέν ήταν ὁ -περίπου- ισοδύναμος αντίπαλος,οπότε,στο πλαίσιο του τριγωνισμού, έπρεπε να αναθεωρηθεί και ἡ σχέση με την Κίνα.
    Οἱ Σίνες,πέραν πάσης ἑλληνικής φαντασίας σοβαροί,συγκροτημένοι και διορατικοί,πέρασαν μετά τον Μάο σε μία ανεπανάληπτη αποσοβιετοποίηση της οικονομίας,με παράλληλη διατήρηση του πολιτικού καθεστώτος.(εκπληκτική είναι και ἡ ομοιότητα της πορείας του Βιέτ-Νάμ)
    Έτσι,προέκυψε το οικονομικό θαύμα που γνωρίζουμε,του οποίου όμως το κόστος πιθανώτατα δέν έχει ακόμη καταβληθεί.
    Και όσο θα πλησιάζει ἡ ώρα του λογαριασμού,το Πεκίνο θα εξετάζει «εναλλακτικές μεθόδους πολιτικής οικονομίας».
    Παράλληλα,φαίνεται ότι οἱ Σίνες περνούν σε νέα πολιτική φιλοσοφία,δείχνοντας ένα επιθετικώτερο πρόσωπο.
    Ἡ ευρύτητα της θεωρήσεως των διεθνών σχέσεων που είχαν,και ἡ οποία αποδίδεται στην κομφουκιανική τους σκέψη,φαίνεται να δίνει την θέση της σε μία θεώρηση καιροσκοπική/κυνική/επιθετική,κάποιοι λένε μακιαβελική,ἡ οποία πάντως δέν προσφέρεται ακόμη για την Κίνα,με τους ισχύοντες οικονομικούς,τεχνολογικούς και στρατηγικούς όρους και συσχετισμούς με την Δύση.(το μέγα ποσοστό των κινεζικών εξαγωγών,για παράδειγμα,διεκπεραιώνεται με πλοία δυτικών συμφερόντων,και ἡ αναβίωση του δρόμου του μεταξιού,που θα άρεσε πολύ και στον Ερντογάν,δέν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση)
    Μάλλον,οἱ ηγέτες της Κίνας θεωρούν ότι κάποια στρατηγική σχέση με την Ρωσσία τους καλύπτει τα νώτα,και αυτό τους δίνει μία άλλη αυτοπεποίθηση να χώνονται στην μύτη των ΗΠΑ,όπως τώρα με τις Φιλιππίνες.
    Εν πάση περιπτώσει,και για να εξετάσουμε και την δική μας θέση στην διελκυστίνδα,και βέβαια είναι πρόθυμη ἡ Δύση για μπίζνες με την Κίνα,αλλά πάντα σε πλαίσιο που ἡ ίδια θα καθορίζει.
    Και σε αυτό το πλαίσιο,μάλλον δέν υπάρχει χώρος για αυτόνομους ελιγμούς κάποιων μικρών και προβληματικών παικτών.

 2. @ΑΧΕΡΩΝ
  Σε ευχαριστώ για την απάντηση, και συμφωνώ με τις παρατηρήσεις και αναφορές σου, χωρίς όμως να δικαιολογώ τους πολιτικούς στην Ελλάδα. Το πρόβλημα δεν είναι ούτε η Κίνα ούτε οι ΗΠΑ, και οι δυο δυνάμεις έχουν έναν μακρόχρονο στρατηγικό σχεδιασμό και γνωρίζουν που θέλουν να βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έχουν χαράξει μια πορεία που ξεπερνάει τις τετραετίες κυβερνήσεων και παραμένει σταθερή, ακόμα και μετά την εκλογή νέου πρόεδρου(ΗΠΑ) και Γ.Γ.(Κίνα). Το ίδιο ισχύει νομίζω και για την Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία, “εμείς” (σαν κράτος) είμαστε αυτοί που δεν γνωρίζουμε που πηγαίνουμε, τι κάνουμε και που θέλουμε να βρεθούμε μετά απο 5,15 η 30 χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.