Πρόταση αναβάθμισης του HKG3

Γραφεί ο Γιώργος Αποστόλου

[dropcap size=small]Ό[/dropcap]πως έχω ξαναγράψει το ΗΚG3 είναι ένα κάλο αξιόπιστο τυφέκιο μάχης. Το βάρος και το μήκος του όμως σε συνδυασμό με το ότι είναι τυφέκιο μάχης (δηλαδή βάλλει βολίδες διαμ. 7,62×51) το καθιστούν ένα μάλλον δύσχρηστο εργαλείο ειδικά για μάχη μέσα στον αστικό ιστό (καλωσορίσαμε στον 21ο αιώνα) και πιο πολύ όταν ο αντίπαλος θα χρησιμοποιήσει ένα επιθετικό τυφέκιο (ΗΚ33, ΑΚ47, VZ58).

H ανάγκη λοιπόν για αναβάθμιση του τυφεκίου είναι επιτακτική κι αφού το σύνολο των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων χρησιμοποιούν το ίδιο όπλο μιλάμε για έναν πολλαπλασιαστή ισχύος για το σύνολο τους. Το κόστος μιας τέτοιας αναβάθμισης είναι σχετικά μικρο (σίγουρα μικρότερο από την αγορά ενός καινούργιο τυφεκίου) και κυμαίνεται γύρω στα 500 ευρώ (€) για το τυφέκιο και άλλα 500 € για απαραίτητα παρελκόμενα, δηλαδή για ένα πόσο μικρότερο από το 2% του ετησίου προϋπολογισμού των ΕΔ.

Για να περάσουμε στην ουσία του θέματος κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του τυφεκίου πρέπει να βελτιώνει το βάρος μήκος και την ευκολία χειρισμοί (ανάκρουση).

Ξεκινώντας από το κοντάκιο, στο σύνολο των τυφεκίων θα αντικατασταθεί το κοντάκιο τύπου ΗΚ33 με την προσθήκη τριών αυλακώσεων στα μεταλλικά ελάσματα ρύθμισης μήκους, μας δίνει τέσσερα μήκη κοντακίου και προσφέρει καλύτερη εργονομία και χαμηλότερο βάρος.
Η μετατροπή ειναι πολύ εύκολη (στην ουσία αλλάζεις μόνο το but-plate του κοντακίου Α4) και το κόστος δεν ξεπερνά τα 50 € (αν εγώ σαν πολίτης μπορώ να το αγοράσω 100 $ τότε σίγουρα τα ΕΑΣ μπορούν να το κατασκευάσουν σε αυτή την τιμή).

Συνεχίζοντας περνάμε στην πιστολοειδή λαβή και το περίβλημα του μηχανισμού σκανδάλης που αντικαθίσταται με το λεγόμενο “HK Navy Style Trigger Housing” με βελτιωμένο αμφιδέξιο επιλογέα βολής που προσφέρει μικρότερο βάρος και βελτιωμένη εργονομία με κόστος 50 €.

Προχωρώντας ο γεμιστήρας του όπλου αντικαθίσταται με πολυμερή διάφανου τύπου ΗΚ33 που εκτός από το βάρος του όπλου μειώνει και τον συνολικό φόρτο του μαχητή κόστος 100 € (5 γεμιστήρες).

Ο χειροφυλακτήρας του όπλου τροποποιείται με την δημιουργία αυλακώσεων τύπου ΜLOCK στα πλαϊνά για την τοποθέτηση ραγών και την μείωση βάρους και την προσθήκη ράγας στο κάτω μέρος, κόστος 50 €.

Ο φλογοκρύπτης αντικαθίσταται από ένα (compensator) χαλινωτήριο κάννης που κάνει την μεγαλη ανάκρουση του όπλου διαχειρίσιμη, κόστος 50 €.

Τέλος σε κάθε τυφέκιο θα τοποθετηθούν 3 ραγές picatiny μια χαμηλού προφίλ 7 cm στο πάνω μέρος του όπλου μπροστά από τα σκοπευτικά μια 15 cm στο κάτω μέρος του χειροφυλακτήρα και μια 7 cm τύπου MLOCK για το πλάι, κόστος 50 €.

Συνολικό κόστος αναβάθμισης του τυφεκίου 500 € (+150 € περιθώριο λάθους)

Παρελκόμενα

Για τα παρελκόμενα τώρα, τρία είναι απαραίτητα: Ενα σκοπευτικό ερυθρής κουκκίδας ένας φακός και μια κάθετη χειρολαβή – δίποδο, τα οποία θα κατασκευάζουν εγχώριες εταιρίες με προδιαγραφές και τιμή ορισμένη από το ΓΕΕΘΑ, (αν το κάνουν οι Κινέζοι μπορούμε και εμείς).

Χειρολαβή, ένα αντίγραφο του GRIPOD με κόστος 50 €.

Φακός, ένα αντίγραφο του TLR-2 IRW GUN LIGHT έστω και μόνο με τις λειτουργίες λευκού φωτός και IR LASER κόστους 150 €.

Σκοπευτικό, ένα αντίγραφο του Aimpoint CompM4 έστω και μόνο “water resistant” και με λιγότερες επιλογές εντάσεως κόστους 250 €.

Σύνολο κόστους παρελκομένων 500 ευρώ (+50 ευρώ περιθώριο λάθους).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

10 Απαντήσεις

 1. Εεε για μια στιγμή. Ενα καινουργιο M16, κοστίζει 650-700 δολλαρια. Για ποιο λογο να κάνουμε οποιαδηποτε παρέμβαση σε ενα παλιο οπλο οπως το G3 με κόστος που ανερχεται στα 500 δολλαρια?

  Εκτός και αν εχω κάτι λαθος…

 2. αλλη μια πρόταση χωρις κανενα ουσιαστικό αντίκρυσμα στην αύξηση της μαχητικής ικανότητας.

  Πέραν του σκοπευτικού ερυθρής κουκιδας τα ανωτερω ειναι άχρηστα

  1. Το αντίκρυσμα είναι στην Ελληνική οικονομία καθώς το G3 φτιάχνεται εδώ και καλό θα ήταν να φτιαχτούν (κατόπιν άδειας ) και τα υλικά της αναβάθμισης του.
   Επίσης το G3 είναι ήδη γνωστό στους περισσότερους εφέδρους. Φυσικά κάποιες αγορές Μ16 για να συμπληρωθεί ο οπλισμός των ειδικών δυνάμεων και των αερομεταφερόμενων – πεζοναυτών χρειάζεται, άλλα μια αναβάθμιση τώρα των G3 θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο για να γίνει ένα καλύτερο και πιο αποδοτικό ψάξιμο για το τυφέκιο του Ελληνικού στρατού (αν θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι τότε)

  2. Σοβαρά η ελάττωση της τόσο μεγάλη ανάκρουσης αυτού του όπλου σε ποσοστό 50% με 70% δεν αποτελεί σοβαρή βελτίωση;

 3. Aναβάθμιση G3 για τους φαντάρους και τους εφέδρους και A – 556 ELITE της ADCOR DEFENCE (μακάρι να προχωρήσει η συμφωνία) για όλες τις ειδικές δυνάμεις Στρατού Ναυτικού Αεροπορίας και τα σώματα ασφαλείας…

 4. Χρήσιμες βελτίωσεις που πιστεύω μπορεί να γίνουν ακόμα πιο οικονομικές σε κάποια σημεία αν ασχοληθούμε σοβαρά.
  Όσον αφορά την χειρολαβή, θα προτιμούσα μια κεκλιμένη (angled foregrip) που θα έδινε πιο φυσική στάση του σώματος σε σκλοπευση (σε πιο κοντού μήκους όπλα όπως το MP-5 ναι, η κάθετη χειρολαβή δουλεύει καλά).

  Την προσθήκη συνδιασμού φακού/κουκίδας λείζερ την βρίσκω περιτή σε ένα τυφέκιο που ούτε κατάλληλο είναι για CQB, έχει ήδη πρόβλημα με το βάρος του και ενώ επιβαρύνει το συνολικό κόστος της αναβάθμισης.
  Οτιδήποτε μειώνει το βάρος του τυφέκιου είναι απόλυτα χρήσιμο σε όλες τις αποστολές.

  Αντικατάσταση της υπάρχουσας φλογοκρύπτης με την βελτιωμένη του άρθρου θα πρότεινα μόνο σε G3Α3/A4 που θα μετατραπούν σε έκδοση DMR (ακροβολιστή) σε συνδιασμό με αλλαγή της κάννης με ακριβείας (που είναι ελάχιστα πιο παχιά σε διάμετρο και απαιτεί τόρνο για την εφαρμογή) και φυσικά μια σκοπευτική διόπτρα X4 ή Χ6.
  Φυσικά μην ξεχνάμε και τα αντίστοιχα πυρομαχικά ακριβείας αλλιώς πάνε στράφι όλα.
  Τα υπόλοιπα H&K G3 θα είναι μια χαρά με την υπάρχουσα φλογοκρύπτη για περαιτέρω μείωση του συνολικού κόστους.

  Το θέμα είναι, θα ασχοληθεί πότε κάποιος με αυτό το σημαντικό κεφάλαιο του ατομικού οπλισμού ή ζούμε ακόμα σε προκατειλημμένες εποχές του στύλ “δεν δίνουμε στον Οπλίτη ακριβό οπλισμό γιατί θα το κακομεταχειριστεί”?

 5. Είναι σημαντικό να φέρει έστω μια ράγα για τοποθέτηση σκοπευτικού κι ας τ’αγοράσει ο χειριστής, με εξαίρεση τις σκοπευτικές οφθαλμίδες, που θα πρεπε να χορηγεί το στράτευμα, αν και θα συνιστούσα σταθερής μεγένθυσης x6 και όχι 4άρα. (Διότι οφείλουμε να βγάλουμε ειδικότητα, σκοπευτή ακριβείας και να την χρησιμοποιούμε κατά των Τούρκων). Τονίζω, άλλο σκοπευτής ακριβείας, άλλο ελεύθερος σκοπευτής.
  Είναι εξίσου σημαντικό η ράγα να ναι μακρυά με σκοπό να δύναται να τοποθετηθεί μονοκυάλι νυχτερινής όρασης από μπροστά. Οι Τούρκοι έχουν, ενώ εμείς την νύχτα είμαστε στα τυφλά. (Ότι δύναται να σε αναγνωρίσει, δίχως να το αναγνωρίσεις, θα σε αιφνιδιάσει/ ταυτοποιήσει και θα σε σκοτώσει!) Πεζικό δίχως ΔΝΟ στην εποχή μας, ενάντια σε Πεζικό με ΔΝΟ είναι χαμένο!
  Ο φακός πιστεύω είναι επιλογή του χειριστή υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Αλλά το ρυθμιζόμενο, υπέρυθρο σκοπευτικό λέιζερ, με remote controll, είναι απαραίτητο, αν χρησιμοποιούμε μονοκυάλι νυχτερινής όρασης, φερόμενο στο κεφάλι, η στο κράνος.
  Δεν είναι ακριβά, η βελτιωμένη Gen2+ τεχνολογίας XR5, ισάξια των Gen3 Omni V, είναι υπέραρκετή και φτηνή. Σαν πολίτης, την αγοράζω με 1200 έως το πολύ 1700 ευρώ. Μαζί φυσικά με σετ πρόσδεσης σε κράνος/ κεφάλι και αντικειμενικούς φακούς x3 και x5, με αποτέλεσμα να δύναται να ταυτοποιήσεις στόχο και στα 500 – 600 μέτρα, μιας και με το x5 συνδυάζεται και το x1 που είναι η σταθερή μεγένθυση από το μονοκυάλι.

  Είναι πολύ σημαντικό το Πεζικό μας, να χει ελπίδες την νύχτα και να μην βασίζεται σε τροχιοδεικτικά πυρά που προδίδουν την θέση του.
  Έστω, ας χορηγηθούν στις ειδικές δυνάμεις, διότι είναι άκρως απαραίτητες πλέον!

  Τα Μ16Α2 και Μ16Μ4, αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά στο Αφγανιστάν έναντι των ΑΚ. Οι δικαιολογίες ότι ως χώρα του ΝΑΤΟ δεν μπορούμε να χουμε ΑΚ, είναι γελοίες! Η Βουλγαρία, είναι χώρα του ΝΑΤΟ και βγάζει δικά της, τα Arsenal, που είναι πολύ ποιο βελτιωμένα και από τα Ρώσικα.
  Το δραστικό βεληνεκές τους, είναι 400μ. ενώ βολές έως 600μ. μπορούν να εκτελεστούν άψογα με το κατάλληλο σκοπευτικό x4 αλλά καλύτερα x6 και ακόμα και το 5.45χ39 είναι δυνατότερο διαμέτρημα, του 5.56 ΝΑΤΟ.
  Το 7.62χ51 ΝΑΤΟ του G3 είναι εξαιρετικό καθώς με τις κατάλληλες τροποποιήσεις του τυφεκίου, που αναφέρονται στο άρθρο, δύναται να διαχειριστεί κάποιος καλά το τυφέκιο.
  Όσοι ανησυχούν για το αν κάνει γι’αστικό πόλεμο, (Κανένα τυφέκιο, δεν υπερέχει σε αστικό πόλεμο, παρά μόνον το 12άρι το λειόκανο) Πράγμα που αποδείχτηκε στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, όπου χορηγήθηκαν στους Αμερικανούς, καραμπίνες Mossberg 590A1 12cal. κι έτσι αποκτήσανε πλεονέκτημα, έναντι του ΑΚ! Δοκιμασμένα και αποδεδειγμένα πράγματα!
  Το Άρβυλο, το νέο, του οποίου οι προδιαγραφές, έχουν βγει απ το 2017, με καστόρι/ κόρντουρα, χρώμα λαδί, πρέπει να παραχθεί άμεσα, προ του Ελληνοτουρκικού πολέμου και να εκπαιδευτούν άπαντες, στον νυχτερινό πόλεμο αλλά και στην αντιμετώπιση, των κινδύνων του σύγχρονου πολέμου, που είναι ο εντοπισμός από υπέρυθρες.

  Αλήθεια, πόσοι γνωρίζουν ότι ο πολυεστέρας στα υφάσματα του ιματισμού, όταν τον δεις μέσα από υπέρυθρες η και ΔΝΟ ξεχωρίζει, φέγγει, με αποτέλεσμα ν’αχρηστεύεται η παραλλαγή σου;
  Για πόλεμο θα πάμε, η για σφαγή;

  Είναι έκτακτη ανάγκη, να τακτοποιηθούν όλα άμεσα! Ειδάλλως, θα χουμε περισσότερες απώλειες…

 6. Δεν υπάρχει θέληση από την Στρατιωτική Ηγεσία.Όταν εγώ σαν Μόνιμο στέλεχος του ΕΣ δεν μπορώ να βρώ στο Πρατήριο της Φρουράς μου όλα τα παραπάνω ποιος μας φταίει?
  Θέλω να αγοράσω ένα red dot της προκοπής και πρέπει να πληρώνω χαράτσι σε σκοπευτικό σύλλογο για να μπορώ να πάρω άδεια απο την ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ!!!!
  Δεν συζητάω να θες να αγοράσεις πιστόλι για εφεδρικό οπλισμό…είσαι τουλάχιστον ύποπτος για συμμετοχή σε κόκκινες προβιές και τάγματα εφόδου!!!
  Πρέπει να ξεπεράσουν τα κομπλεξ πάρα πολλοί στρατηγοί και υπουργοί…
  Θα έπρεπε όλα τα παραπάνω να τα βρίσκεις μέσω Πρατηρίων ή να μπορείς να τα αγοράσεις από εμπόριο με απλή επίδειξη ταυτότητας…

 7. Αν το ζήτημα της εργονομίας είναι πρόβλημα, σκεφτήκαμε ποτέ ν’αλλάξουμε το σύστημα κοντακίου με σύστημα Bullpup; Θα βγεί τζάμπα!

  https://www.google.com/search?q=g3+bullpup&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi81LPA3PLgAhVju3EKHUJfBrAQ_AUIDigB&biw=1440&bih=759#imgrc=QjO9ZCAubduzoM:

  Φυσικά να μας κάνει την χάρη ο νομοθέτης και να επιτρέψει και στα κυνηγετικά και σκοπευτικά όπλα, την μείωση του συνολικού μήκους όπλου. Όχι της κάνης! Αλλά να γίνεται ένα όπλο να είναι έστω 90 εκατοστά, ώστε να μπορούμε στην σκοποβολή να χουμε όπλα με μειωμένο μέγεθος αλλά με 50 εκατοστά κάννη τουλάχιστον.
  Δεν ζητάμε τροποποιήσεις/ μετατροπές απλά εργονομία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.