Πηγή: MilitaryDecisiongr

Έχουμε γράψει στο παρελθόν άρθρα σχετικά με τα υλικά και τον εξοπλισμό. Στο σημερινό άρθρο, παρουσιάζεται μια άλλη άποψη, του αγαπητού Ηλία τον οποίο και ευχαριστώ ιδιαίτερα, ο οποίος με πολύ πάθος και κόπο συνέταξε το παρόν άρθρο, βασισμένος στη δική του εμπειρία. Το βήμα λοιπόν είναι δικό του.

Πρόταση διαμόρφωσης εξάρτυσης

Μη μηχανοκίνητου προσωπικού πεζικού και υποστηρικτικών όπλων και σωμάτων

Η ακόλουθη εξάρτηση αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα συλλογής μεταφοράς εξοπλισμού «2ης γραμμής μάχης» και επιβίωσης για αγώνα ΜΗ μηχανοκίνητου Πεζικού και Όπλων/Σωμάτων υποστήριξης.

Οι συγκεκριμένες αποστολές συνίστανται σε στατικά καθήκοντα (εργασίας ή σκοπού), πεζοπορία, και αυτοπροστασία.

Η συγκεκριμένη εξάρτυση είναι βρετανικού τύπου (MLCE, νεότερο έκδοχο της PLCE, με σύστημα ιμάντων PALS-MOLLE). Η γενική ιδέα της μορφής της είναι η μεταφορά όλου του εξοπλισμού με ζώνη στο ύψος της μέσης, σε συνεργασία με yoke των 6 ιμάντων, αντί των 4 αμερικανικού τύπου. Ο κορμός πάνω από το ύψος της ζώνης είναι ελεύθερος για μεταφορά σακιδίου ή οποιουδήποτε άλλου εξοπλισμού/οπλισμού, όπως και ολόκληρη η μπροστινή πλευρά του χρήστη λόγω της ανάγκης λήψης πρηνούς θέσης για έρπυση ή μάχη.

Το κλείσιμο της ζώνης γίνεται με roll-pin, για ταχεία προσαρμογή περιφέρειας (διαφορετικός ρουχισμός, περπάτημα-μάχη, ύψος προσαρμογής) χωρίς την χρονοβόρα διαδικασία ρύθμισης της ζώνης Α-Τ.

Ιδιαίτερη μέριμνα έχει δοθεί στην σίγαση του εξοπλισμού, με αποφυγή χρήσης velchro και κάλυψής του όπου υπάρχει.

Η παραλλαγή των θηκών της εξάρτησης είναι βρετανική MTP, περισσότερο συμβατή λόγω μοτίβου με την ελληνική Greek Lizard από ό,τι η αμερικανική Multicam.

Να σημειωθεί πως η αποφυγή τοποθέτησης θηκών στο ύψος στήθους-πλάτης έχει γίνει για λόγους πολυλειτουργικότητας. Ένα υδροδοχείο πλάτης εμποδίζει σοβαρά την μεταφορά σακιδίου, ιδίως όσων διαθέτουν μη επίπεδη επιφάνεια πλάτης, ενώ η ύπαρξη θηκών στήθους (patrol yoke, εγχώρια γνωστό και ως τύπου ΕΤΑ) εμποδίζει τον θώρακα κατά την αναπνοή, την διαπνοή του σώματος και αποτρέπει την εκμετάλλευση την τσεπών οποιουδήποτε χιτωνίου ή jacket. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης προστατευτικού θώρακα πάνω από την εξάρτυση, αφού το πάχος του yoke είναι μικρό.

Από αριστερά προς τα δεξιά διακρίνονται:

1) Ρολό μονωτικής ταινίας άμεσα προσβάσιμο, για γρήγορες επιδιορθώσεις (και άκρως απαραίτητο σε προσωπικό Μηχανικού). Διακρίνεται και η αγκράφα σύσφιγξης τύπου roll-pin.

2

2) Δύο διπλές θήκες πυρομαχικών 7.62 (κατασκευασμένες ως  τριπλές 5.56 των 30) με την θήκη απόρριψης γεμιστήρων. Το κλείσιμο-ασφάλιση των θηκών γίνεται με αγκράφες ισπανικού τύπου για αθόρυβο χειρισμό. Η διπλή λειτουργία έγκειται στον τρόπο ασφάλισης:

2α) Γρήγορο άνοιγμα,

2β) Ασφαλές κλείσιμο.

3-e1489324785845

4-e1489324796960

3) Μετασκευασμένη διαιρούμενη θήκη  γενικής χρήσης με πρόβλεψη για υποδοχή ασυρμάτου PRM 4720-B, του τυπικού ασυρμάτου Ομάδας του Ε.Σ., συλλογή καθάρσεως και βαφή παραλλαγής.

3α) Κλειστό κάλυμμα,

3β) Ανοικτό κάλυμμα για προσαρμογή ασυρμάτου

5-e1489324753959 6-e14893247701634) Θήκη γενικής χρήσης με υλικά προσωπικής υγιεινής (ζευγάρι κάλτσες, οδοντόκρεμα, οδοντόβουρτσα, ξυράφι, μικρό κομμάτι σπόγγου και υγρό απορρυπαντικό για καθαρισμό αγγείου εστιάσεως, υγρό απολύμανσης νερού, εντομοαπωθητικό) και κουβέρτα επιβίωσης

5) Θήκη γενικής χρήσης με σύστημα φορητού υδροδοχείου-μαγειρίου Crusader της BCB (υδροδοχείο, ποτήρι, σκεύος θέρμανσης με καπάκι και λαβή ανάρτησης, βάση θέρμανσης) και μεταλλικά πιρούνι-κουτάλι (εκτός Crusader, εναλλακτικά spork, πάντοτε μεταλλικό και ικανού μήκους). Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο σύστημα θέρμανσης τροφής είναι σχεδιασμένο για τις ανάγκες βρετανικών μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, γι αυτό βάση και σκεύος θέρμανσης είναι κατασκευασμένα από χάλυβα, αντί αλουμινίου (μεγαλύτερη αντοχή, βραδύτερη θέρμανση).

7-e1489324729517 8-e1489324740431

6) Θήκη γενικής χρήσης με εργαλεία δημιουργίας-βελτίωσης ατομικής θέσης μάχης (μικρό πτυοσκάπανο και γεώσακος), συν οποιαδήποτε μικροεργαλεία αναλόγως της περίστασης και της αποστολής. Στο εμπόριο διατίθεται πληθώρα πτυσσόμενων σκαπανικών εργαλείων, αρκετά μικρότερων αυτών του στρατιωτικού τύπου. Το καπάκι της θήκης έχει μετασκευαστεί για προσαρμογή θήκης χειροβομβίδας (αμυντική, επιθετική ή εμπρηστική σε περιπτώσεις καταστροφής διαβαθμισμένων εγγράφων).

9

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το λάστιχο με το οποίο είναι τυλιγμένο το πτυοσκάπανο χρησιμεύει στην συγκράτηση του εξαρτήματος της αξίνας και κατ’ επέκταση στην αποφυγή θορύβου κατά την κίνηση. Πάντοτε μέριμνα για σίγαση εξοπλισμού.

7) Θήκη βρετανικού μαχαιριού Fairburn–Sykes (μαχαίρι commando) χρησιμοποιούμενη ως θήκη ξιφολόγχης με προσαρμοσμένη θήκη γεμιστήρα 9mm ως θήκη πολυεργαλείου, με τρουκ για σίγαση).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Είναι κοινώς παραδεκτό πως το πολυεργαλείο καλό είναι να βρίσκεται στο παντελόνι της παραλλαγής, ως το τελευταίο ρούχο που μένει πάνω μας. Λόγω όμως της δυσκολίας πρόσβασης σε συνθήκες αποστολής με φορεμένη εξάρτυση, βρίσκεται πάνω στον φόρτο «2ης γραμμής».

118) Θήκη Α’ βοηθειών (αιμοστατικοί επίδεσμοι ισραηλινού τύπου, ελαστικοί επίδεσμοι, γάζες, αυτοκόλλητη ταινία, ψαλίδι τραύματος και γάντια).  Το εξωτερικό σώμα ανοίγει και αφαιρείται η ένθετη θήκη. Σημειωτέον πως ο  ιμάντας ίσχαιμης περίδεσης (tourniquet) παρουσιάζεται μεν στην απεικόνιση του συνόλου των υλικών της εξάρτυσης για λόγους πληρότητας, αλλά οφείλει να βρίσκεται σε αμεσότερα προσβάσιμο σημείο (τσέπη στήθους χιτωνίου ή jacket, τσέπη παντελονιού, ιμάντας εξάρτυσης). Επίσης χρησιμότατη προσθήκη αποτελούν ρινοφαρυγγικοί αεραγωγοί, οι οποίοι δεν απεικονίζονται.

12-e1489324670223 13-e1489324681305 14-e1489324694209Πάνω από τις θήκες διακρίνεται τυλιγμένο το αδιάβροχο τύπου poncho, συγκρατούμενο με αρτάνη και cord–lock για ταχεία χρήση χωρίς οπτική επαφή. Το γνωστό σύστημα σύσφιγξης κορδονιών ρούχων cord–lock παρέχει χαρακτηριστική αφή και ταχύτητα χρήσης, ενώ η χρήση κορδονιού αντί ιμάντα βοηθά στην αποφυγή συστροφής και εμπλοκής. Επίσης η χαλάρωση του κορδονιού βοηθά στην αθόρυβη αφαίρεση του poncho.

15

Οι παραπάνω θήκες γενικής χρήσης (αυτούσιες και μετασκευασμένες) είναι χορηγία του Βρετανικού Στρατού, κατασκευασμένες με διαιρούμενο χώρο για 8 (4+4) οπλοβομβίδες 40mm.

Η θήκες Α’ Βοηθειών και  χειροβομβίδας είναι επίσης χορηγία του Βρετανικού Στρατού. Τα υπόλοιπα εξαρτήματα διατίθενται στο εμπόριο.

Τέλος παρουσιάζονται συγκεντρωτικά τα υλικά που περιέχονται στην εξάρτηση.

16-e1489314493262

Η προσπάθεια του παραπάνω συναδέλφου, είναι αξιομνημόνευτη και φυσικά όπως φαίνεται το αποτέλεσμα τον ικανοποιεί πλήρως. Τονίζεται ότι τις περισσότερες φορές τα υλικά δεν είναι αυστηρά τυποποιημένα, αλλά εξαρτώνται από τον χειριστή  και φυσικά την αποστολή την οποία θα κληθεί να φέρει εις πέρας. Για το λόγο αυτό, έχει πολύ μεγάλη σημασία η Αξία των Πληροφοριών σε οποιαδήποτε διαδικασία Διαδικασία Λήψης Απόφασης, όπως αυτή περιγράφεται στο βιβλίο, τα περιεχόμενα του οποίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Περισσότερες ενδιαφέρουσες μελέτες, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

One Response

 1. tsimuha

  ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΛΟΥΦΛΗΔΕΣ (a.k.a Kostas)

  View post on imgur.com

  «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES (100 plus!)

  Tωρα ο GIDOpavlidis και στο διαστημα ( Pavlidis…. the last frontier GIDI)

  .
  .
  .
  .

  Ελα GIDOpavlidi κανε μια ακομη PIPA στον tsimuha ( βαλε τα δυνατα σου και ανοιξε την μουσουδα σου όπως μονο εσυ ξερεις……)
  Πισω απο οσα ονοματα και να κρυφτεις GIDOpavlidi τις PIPES εσυ τις κανεις!
  Εσυ εισαι το GIDI PIPAS του ΑΡΧΙΤΣΟΠΑΝΗ.
  .
  .
  Τα ρουχα του νορβηγου στρατιωτη

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: