Φάλαγγα ΤΟΜΠ M-133 του Ισραήλ.

Φάλαγγα ΤΟΜΠ M-133 του Ισραήλ.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ιστότοπο Israel Defense, οι εταιρείες BAE και IMI έχουν καταθέσει κοινή προσφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) ενός προγράμματος το οποίο αφορά την προμήθεια ανακατασκευασμένων-επεκταμένων και εκσυγχρονισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) M-113, εξοπλισμένων με σύστημα ενεργής προστασίας και παθητικής και εκρηκτική θωράκιση. Η ανάγκη για την άμεση ανανέωση τουλάχιστον ενός τμήματος του στόλου ΤΟΜΠ των IDF είναι ένα απο τα σημαντικά μαθήματα που αποκτήθηκαν κατά τις επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας.

Οι IDF εισήλθαν στην στρατιωτική επιχείρηση της Γάζας με μια ανεπαρκή ποσότητα TOMΠ Namer, και επομένως ήταν υποχρεωμένες να συμπληρώσουν το κενό με την ανάπτυξη επιπρόσθετων, ξεπερασμένων, ΤΟΜΠ M-113, τα οποία χρονολογούνται, πίσω, στη δεκαετία του 1970.

Σύμφωνα με τα διδάγματα απο την στρατιωτική επιχείρηση, οι IDF έσπευσαν να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες περικοπές στην παραγωγή μελλοντικών ΤΟΜΠ Namer. Τα ΤΟΜΠ Namer κατασκευάζονται ως κοινό project με την βιομηχανία General Dynamics των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), με χρήματα από την χρηματοδότηση που παρέχεται μέσω κονδυλίων βοήθειας των ΗΠΑ.

Κατα τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Άμυνας Μοσέ Γιααλόν στις ΗΠΑ στα τέλη Οκτωβρίου, διαφάνηκε πως οι IDF θα αυξήσουν κατά 200 οχήματα τον αριθμό των ΤΟΜΑ Namer που είχαν αρχικώς παραγγελθεί πριν τον πόλεμο.

Συμφωνά με το Israel Defence, η κοινή πρόταση των BAE και IMI αφορά την ανακατασκευή-επεκταση και εκσυχρονισμό των ΤΟΜΠ με ένα πρόγραμμα παρόμοιο με αυτό που προσφάτως ολοκληρώθηκε στον Καναδά. Σύμφωνα με την πρόταση, τα παλιά ΤΟΜΠ προκειται να κοπούν στην μέση και να επεκταθούν. Την ίδια στιγμή, όλες οι συνδεσμολογίες προκειται να αντικατασταθούν, συμπεριλαμβανομένων του κινητήρα και του συστήματος διεύθυνσης: Το σύστημα των παλιών χειριστηρίων προκειται να αντικατασταθεί με ενα τιμόνι. Ο νέος κινητήρας διαθέτει 400 ίππους και η αυτή η ισχύς θα επιτρέψει την τοποθέτηση 6 τόνων παθητικής και ενεργής προστασίας, επιπροσθέτως στο σύστημα ενεργής προστασίας.

Σύμφωνα με τις εταιρείες το κόστος των εργασιών εκσυχρονισμού μπορεί να μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος ενός νέου ΤΟΠΜ Namer, το οποίο υπολογίζεται περίπου στα 5 εκατομμύρια δολάρια, όμως σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε στις χερσαίες δυνάμεις των IDF, το πρόγραμμα εκσυχρονισμού είναι απλά ένα “συμπληρωματικό έργο” στην προγραμματιζόμενη προμήθεια των ΤΟΜΠ Namer.
Οι IDF προκειται να εξετάσουν την πρόταση τις επόμενες εβδομάδες.

Βίντεο απο το πρόγραμμα αναβάθμισης των M-113 της Αυστραλίας:

Απόδοση απο το israeldefense.com για την Προέλαση.

5 Σχόλια

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: