Πρόταση: Ρωσικά χερσαία συστήματα παρεμβολής (ECM) για τον ΕΣ

To σύστημα έλεγχου χερσαίων παρεμβολέων AKUP-1 αποτελείται από 3 στοιχεία. (Miroslav Gyűrösi © ausairpower.net)

Λόγω της ευαίσθητης φύσης των συστηματων ηλεκτρονικού πόλεμου, υπάρχουν ελάχιστες διαθέσιμες τεχνικές πληροφορίες, ειδικά για τα χερσαία συστήματα παρεμβολής (ECM -Εlectronic Countermeasures) στρατιωτικών τηλεπικοινωνιών και ραντάρ.

Αποστόλη των συστημάτων αυτών είναι η “τύφλωση” εναερίων ραντάρ (AWACS, αναγνωριστικών SLAR, ραντάρ παρακολούθησης ανάγλυφου και ραντάρ ελέγχου πυρός μαχητικών, ερευνητών πυραύλων και βομβών κτλ) καθώς και η παρεμπόδιση των τηλεπικοινωνιών του αντιπάλου σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η Ρωσία κληρονόμησε μετα τη διάλυση της Σοβ. Ένωσης μιας σειρά κινητών χερσαίων σταθμών ECM που οπως ήταν φυσικό αναπτύχθηκαν αποκλειστικά για χρήση εναντίον ΝΑΤΟικων ραντάρ, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη.

Τα συστήματα αυτά εκσυγχρονίστηκαν με ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών για να μπορούν να αντιμετωπίζουν και τα πιο σύγχρονα ΝΑΤΟικα ραντάρ..

Η Ρωσία δαπανά ετησίως περισσότερα απο 12 δισεκατομμύρια ρούβλια για την ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και ο ρυθμός αυτός αυξάνεται περίπου κατά 18% (!) καθε χρόνο..

To σύστημα έλεγχου χερσαίων παρεμβολεων AKUP-1 αποτελείται απο 3 στοιχεία.

Καθε στοιχείο αποτελείται απο 6 παρεμβολείς SPN-4, 3 παρεμβολεις SPN-2 και ενα σταθμό διοίκησης.

Οι 3 σταθμοί διοίκησης είναι δικτυωμένοι με τον κεντρικό σταθμό διοίκησης του AKUP-1 που συντονίζει τις εργασίες.

Ο AKUP-1 μπορεί να προστατεύει σημειακές περιοχές 10×10 μέτρων με τους παρεμβολείς του σε μια έκταση 100×100 χιλιομέτρων, με τον κάθε παρεμβολεα να βρίσκεται 5 εως 15 χλμ. μακρυά απο την περιοχή που προστατεύει.

Μπορεί να λειτουργεί σε θερμοκρασίες -50 εως +40 βαθμών Κελσίου και με υγρασία εως 98%.

Ο SPN-2 (1RL248-2) παρεμβολέας μπορει να τυφλώσει ταυτόχρονα μεχρι 2 side-looking ή low-altitude flight ρανταρ ή 6 weapon control ρανταρ.

Εναλλακτικά μπορεί να τυφλώσει 1 side-looking ή low-altitude flight ρανταρ και 3 weapon control ραντάρ.

Κάθε SPN-2 παρεμβολέας αποτελείται απο τρία 6×6 φορτηγά Ural-4320 ή KamAZ-4310, που φέρουν αντίστοιχα την κεραία, το σταθμό χείριστων και την μονάδα τροφοδοσίας.

Ο SPN-4 (1RL248-4) παρεμβολέας είναι ουσιαστικά ο SPN-2 αλλα με διαφορετικό ασύρματο εξοπλισμό και δυνατότητα να λειτουργεί αυτόνομα.

Αποτελείται απο τρία 6×6 φορτηγά Ural-4320 ή KamAZ-4310, που φέρουν αντίστοιχα την κεραία, το σταθμό χείριστων και την μονάδα τροφοδοσίας.

Πολυ ενδιαφέρον εχει ο κινητός σταθμός παρεμβολών υψηλής ισχύος PELENA-1 που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τα APY-1/APY-2 ραντάρ AWACS του ΝΑΤΟ..

Η εμβέλεια έρευνας είναι 250 χλμ. και μπορεί να προστατέψει σημειακή περιοχή 10-15 τετραγωνικών μέτρων με βεληνεκές παρεμβολής 50-80 χλμ.

Τα συστήματα SPN-30 και SPN-40 ανήκουν στην κατηγορία του PELENA-1 άλλα έχουν μικρότερο δραστικό βεληνεκές και προορίζονται για ραντάρ μαχητικών.

Είναι παλιότερες σχεδιάσεις που εχουν αναβαθμιστεί σημαντικά.

Το SPN-40Μ2 κατασκευάστηκε αποκλειστικά για τα Tornado και F-111 του ΝΑΤΟ αλλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καθε ραντάρ που λειτουργεί στην Κ-μπαντα.

Το 1L245 είναι ακόμα μικρότερο σύστημα παρεμβολέα ραντάρ που μπορεί να τοποθετηθεί ακομα και σε όχημα ΜΤ-LΒ.

Ωστόσο χρησιμοποιείται περισσότερο για “τύφλωση” κατευθυνόμενων πυρομαχικών απο μαχητικά αεροσκάφη.

Το SPR-2 είναι ένα παρόμοιο σύστημα για εγκατάσταση σε όχημα πεζικού άλλα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αντιμετώπιση “έξυπνων” πυρομαχικών πυροβολικού.

Για την παρεμβολή των τηλεπικοινωνιών του αντιπάλου οι Ρωσοι έχουν αναπτύξει τον κινητό αυτόματο σταθμό έλεγχου R-330K που συντονίζει τις ενέργειες των R-325U, R-378A, R-330T και R-934B.

Το R-330T ειναι αυτόματος σταθμός παρεμβολών VHF τηλεπικοινωνιακών καναλιών.

Το R-378A είναι αυτόματος σταθμός παρεμβολών HF τηλεπικοινωνιακών καναλιών.

Το R-934B είναι αυτόματος σταθμός παρεμβολών VHF και UHF τηλεπικοινωνιακών καναλιών που χρησιμοποιούν τα εναέρια μέσα του αντιπάλου.

Επιπλέον μπορεί να παρεμβάλει συστήματα κυψελοειδούς τηλεφωνίας και επίγεια σταθερά και κινητά δικτύων επικοινωνιών.

Ολα τα συστήματα φέρονται επι 6×6 φορτηγού Ural 4320 ή KamAZ-4310 ή ελαφρών ερπυστριοφόρων MT-LB.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.