Ήταν πριν από εφτά χρόνια όταν το πυροβολικό του Μάλι πραγματοποίησε βολή για τελευταία φορά. Όμως σήμερα, στο τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου “Εκπαίδευση Ομάδας Οβιδοβόλων της EUTM-Mali”, το 36ο Σύνταγμα Πυροβολικού του Στρατού του Μάλι μπορεί να ισχυρίζεται ότι ανέκτησε την ικανότητα εκτέλεσης πυρών πυροβολικού μετά την πετυχημένη εκτέλεση της πρώτης βολής πραγματικών πυρών από το 2009 στα μέσα Απριλίου.

Ήταν η πρώτη φορά που η EUTM-Mali οργάνωσε ένα παρόμοιο γεγονός το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως ένα δείγμα των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Ένοπλες Δυνάμεις του Μάλι (“MaAF”) “οι οποίες είναι ένα καρποφόρο δεντρό,” όπως ισχυρίζεται η EUTM-Mali.

Οι εκπαιδευόμενοι του 36ου Συντάγματος Πυροβολικού που έχει έδρα το Κατι συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας πέντε εβδομάδων το οποίο επικεντρώθηκε στα μαθηματικά και τους βλητικούς υπολογισμούς. Διδάχθηκαν επίσης τοπογραφία (ανάγνωση χάρτη και χρήση πυξίδας, υπολογισμό γωνιών, αποστάσεις κ.τλ.). Η εκπαίδευση επικεντρώθηκε όχι μόνο στον χειρισμό του Σοβιετικού οβιδοβόλου D-30 (2A18) των 122 χιλιοστών αλλά επίσης στις τυποποιημένες διαδικασίες για την ανάπτυξη του πυροβολικού προς υποστήριξη πολεμικών επιχειρήσεων.

Ανάπτυξη του D-30 από στρατιώτες του Μάλι.

Η τελική άσκηση χρησιμοποίησε δύο διαφορετικά οβιδοβόλα πυροβολικού και βλήθηκαν δώδεκα υψηλής εκρηκτικότητας βλήματα των 122 χιλιοστών. Η εκπαιδευτική βολή με πραγματικά πυρά χωρίστηκε σε τρεις διαφορετικές φάσεις: τρεις βολές με το κύριο οβιδοβόλο (δοκιμή, διόρθωση και βολή για αποτελεσματικά πυρά) τρεις βολές με άλλα μέσα πυροβολικού, τρεις γραμμικές βολές με δυο οβιδοβόλα και τρεις συγκλίνουσες βολές.

Οι εκπαιδευόμενοι χωριστήκαν σε διαφορετικές ομάδες για την εκτέλεση της άσκησης. Οι ομάδες αυτές ήταν προκεχωρημένοι παρατηρητές, προσωπικό κέντρου διεύθυνσης πυρός, ομάδα τοπογραφίας και ουλαμός οβιδοβόλου D-30.

Στρατιώτης του Μάλι στοχεύει με το D-30 υπό την επίβλεψη του εκπαιδευτή του.

Με ανακοίνωση της η EUTM-Mali εξήγησε ότι “η εκτέλεση της εκπαίδευσης αυτού του τύπου αποτελεί μια πρόκληση για τα στρατεύματα του Μάλι και τους εκπαιδευτές μας. Υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στο πυροβολικό της Ευρώπης και του Μάλι. Όμως η EUTM διαθέτει έμπειρους εκπαιδευτές. Δεδομένου ότι ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς έχει εργαστεί στο παρελθόν με τα ίδιου τύπου όπλα σε άλλα επιχειρησιακά θέατρα όπως στο Αφγανιστάν, είναι αρκετά πεπειραμένοι για να αναλάβουν την πρόκληση και να βοηθήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις του Μάλι.”

Στρατιώτης του Μάλι ρυθμίσει τον θεοδόλιχο υπό την στενή επίβλεψη του εκπαιδευτή του.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν ειναι ο φόβος των εκπαιδευόμενων, από οποιαδήποτε χώρα και αν προέρχονται, να κάνουν λάθη. Όμως η καλή σχέση και η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους στρατιώτες της EUTM και των εκπαιδευόμενων από το Μάλι οδήγησε σε εξαιρετικά αποτελέσματα σε εκπληκτικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Η EUTM-Mali και οι MaAF εύχονται αυτή η βολή πραγματικών πυρών να είναι η πρώτη από τις πολλές που θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον. Η EUTM-Mali είπε: “ο τελικός σκοπός είναι να βοηθήσουμε τις MaAF να είναι αυτάρκεις ώστε να προστατεύσουν την ακεραιότητα και κυριαρχία της χωράς τους.”

Στρατιώτες του Μάλι βάλλουν με σοβιετικά οβιδοβόλα D-30

Απόδοση/Μετάφραση από το forcesoperations.com για την “Προέλαση.”

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: