Πρώτη πτήση για το ρωσικό μαχητικό SU-30SM

Μαχητικό αεροσκάφος SU-30MKI της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το SU-30SM ανήκει στην οικογένεια μαχητικών SU-30ΜΚ (Φωτογραφία: Wikipedia)

To μαχητικό SU-30SΜ που κατασκευάζεται από το γραφείο σχεδιασμού Sukhoi και προορίζεται για το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας εκτέλεσε την πρώτη πτήση το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2012. Το μαχητικό απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του αεροναυπηγικού εργοστάσιου Irkutsk – τμήμα της εταιρείας Irkut (που αποτελεί μέρος της εταιρείας United Aircraft Corporation).

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εταιρίες Irkut και Sukhoi το μαχητικό πέταξαν οι πιλότοι δοκιμών της Sukhoi. Η διάρκεια της πτήσης ήταν περίπου 2 ώρες και κρίθηκε επιτυχημένη.

Το ευέλικτο, πολλαπλών ρόλων, μαχητικό SU-30SΜ είναι μέλος της οικογένειας SU-30MK. Οι ειδικοί του σχεδιαστικού γραφείου Sukhoi προσάρμοσε το αεροπλάνο συμφωνά με τις απαιτήσεις της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στο ρανταρ, τις ασύρματες επικοινωνίες, το εκτινασσόμενο κάθισμα και κάποια συστήματα υποστήριξης. Ο οπλισμός του αεροπλάνου έχει επίσης αλλάξει. Η σύμβαση για την παράδοση 30 μαχητικών πολλαπλών ρόλων SU-30SΜ κατά την περίοδο 2015, είχε υπογραφεί από το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και την εταιρεία Irkut τον Μάρτιο του 2012.

Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο AEX.ru ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας, Ανατολι Σερντοκοβ, δήλωσε ότι η απόκτηση των προηγμένων υπερευέλικτων διθέσιων μαχητικών SU-30SM θα βελτιώσει σημαντικά τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας. Επιπλέον, οι δυνατότητες του μαχητικού θα βοηθήσουν να βελτιωθεί η ποιότητα εκπαίδευσης των πιλότων, η οποία είναι πολύ σημαντική υπό το πρίσμα του αυξημένου ποσού αγοράς του μαχητικού αέροσκάφους επόμενης γενιάς.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.