Πρώτος αυτοματοποιημένος ανεφοδιασμός μεγάλου αεροσκάφους εν πτήσει, από την “Airbus”

Τον πρώτο αυτοματοποιημένο εναέριο ανεφοδιασμό μεγάλου αεροσκάφους (Α3R- Automatic Air-to-Air) πραγματοποίησε η Airbus Defence and Space, μετά την επίτευξη άλλης μιας πρωτιάς- αυτής ενός μαχητικού από ιπτάμενο τάνκερ.

Σε μια κοινή επιχείρηση με τη Βασιλική Αυστραλιανή Πολεμική Αεροπορία (RAAF), η οποία συνεργάζεται με την Airbus στον τομέα, ένα A310 πραγματοποίησε επτά αυτοματοποιημένες επαφές με ένα KC-30 Multi Role Tanker Transport (επίσης της Airbus). Όπως υπογραμμίζει η εταιρεία, το σύστημα δεν απαιτεί επιπλέον εξοπλισμό στο αεροσκάφος- δέκτη και προορίζεται να διευκολύνει την διαδικασία, μειώνοντας τον φόρτο εργασίας, να βελτιώσει την ασφάλεια και γενικότερα να βελτιώσει τις επιδόσεις που παρατηρούνται στον εναέριο ανεφοδιασμό υπό επιχειρησιακές συνθήκες.

Η εταιρεία εργάζεται ήδη πάνω στην ενσωμάτωση του συστήματος στο A330 Multi Role Tanker Transport (A330 MRTT). Κατά τη διαδικασία χρησιμοποιούνται τεχνικές όπως η επεξεργασία εικόνας για να βρεθεί η καλύτερη θέση για ανεφοδιασμό και, όταν ενεργοποιηθεί το αυτοματοποιημένο σύστημα, ένα πλήρως αυτόνομο σύστημα ελέγχου αναλαμβάνει την πτήση και και τη διατήρηση της απαιτούμενης ευθυγράμμισης. Το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει είτε σε λειτουργία απλής διατήρησης του αγωγού στο σωστό σημείο, μέσω της διατήρησης της απόστασης των αεροσκαφών, είτε σε χειροκίνητο έλεγχο, είτε πλήρως αυτοματοποιημένα.

Σε πτήση στις 20 Ιουνίου στα ανοιχτά των νότιων ακτών της Ισπανίας, το ιπτάμενο τάνκερ A310 πραγματοποίησε τις επτά προγραμματισμένες επαφές μέσα σε διάστημα δύο ωρών.

Ο εναέριος ανεφοδιασμός αποτελεί πολύ σημαντικό πυλώνα της επιχειρησιακής δραστηριότητας των σύγχρονων πολεμικών αεροποριών, καθώς πολλαπλασιάζει την εμβέλειά τους, ή διατηρεί εν πτήσει αεροσκάφη που πρέπει να παραμένουν στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα (πχ κατασκοπευτικά/ παρακολούθησης). Ωστόσο, παράγοντες όπως η ανάγκη για εξαιρετικά εξειδικευμένο και ικανό προσωπικό, η «επέλαση» των μη επανδρωμένων αεροσκαφών κ.α. επιτάσσει «εκσυγχρονισμό» της όλης διαδικασίας.

Πηγή: naftemporiki.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.