Πρώτο βήμα της Κύπρου για την απόκτηση Πολεμικού Ναυτικού

Tο GOWIND OPV (Offshore Patrol Vessel) P725 "L'Adroit" είναι Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης κλάσης 1000 τόνων, μήκους 87 μέτρων καί έχει πλήρωμα 30 ανδρών. Μπορεί να φέρει ναυτικό πυροβόλο 76 χλσ., διαθέτει κατάστρωμα προσνήωσης ελικοπτέρου 10 τόνων, και δύναται να εκτοξεύει οργανικό UAV ενός τόνου με δυνατότητα συνεχούς πτήσης 8-10 ωρών σε εμβέλεια 50 ναυτικών μιλίων από το σκάφος. (Πηγή: Αρματωλός)
Tο GOWIND OPV (Offshore Patrol Vessel) P725 “L’Adroit” είναι Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης κλάσης 1000 τόνων, μήκους 87 μέτρων καί έχει πλήρωμα 30 ανδρών. Μπορεί να φέρει ναυτικό πυροβόλο 76 χλσ., διαθέτει κατάστρωμα προσνήωσης ελικοπτέρου 10 τόνων, και δύναται να εκτοξεύει οργανικό UAV ενός τόνου με δυνατότητα συνεχούς πτήσης 8-10 ωρών σε εμβέλεια 50 ναυτικών μιλίων από το σκάφος. (Πηγή: Αρματωλός)

Το κυπριακό πρόγραμμα περιπολικών ανοιχτή θαλάσσης ευκαιρία για την ανάπτυξη Εθνικού Πλοίου

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα ενός κράτους, είναι η συνεπής εφαρμογή των αποφάσεων που σχετίζονται με την εθνική άμυνα και την ασφάλεια του από τις κυβερνήσεις που αναλαμβάνουν τη διοίκηση του.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΜΠΟΥΚΗ

Η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Άμυνας της Κύπρου, Φώτη Φωτίου, οτι το νησιωτικό κράτος προκειται να προμηθευτεί δύο περιπολικά ανοιχτή θαλάσσης για τις ανάγκες επιτήρησης της κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί την επιβεβαίωση της τοποθέτησης της κυπριακής Βουλής, η οποία στις αρχές του χρόνου αποφάσισε να αναβαθμίσει τις δυνατότητα ναυτικής επιτήρησης της Εθνοφρουράς. Με τη δήλωση αυτή ο Κύπριος υπουργός Άμυνας αποδεικνύει ότι η παρούσα κυβέρνηση ιεραρχεί τις προτεραιότητες της και, παρά την οικονομική κρίση που δοκιμάζει το νησί, ακολουθεί πιστά τις αποφάσεις που ελήφθησαν διακομματικά από την κυπριακή Βουλή.

Η ηγεσία της Κύπρου γνωρίζει ότι ο πλούτος που κρύβει η κυπριακή ΑΟΖ είναι το μέλλον του νησιού και ότι, έαν δεν διαθέτει τα στοιχειώδη μέσα προκειμένου να τον προστατεύσει, κάποιοι “άλλοι” θα θελήσουν να αναλάβουν το ρόλο αυτό καταχρηστικά και χωρίς την άδεια της. Φυσικά, τα πλοία που θα αποκτηθούν από την Κύπρο δεν θα μπορούσαν με κανένα τρόπο να αντιμετωπίσουν από μόνα τους, χωρίς αεροπορική κάλυψη από την Πολεμική Αεροπορία, τη στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας. Όμως ακόμη κι αυτά τα δύο πλοία, με την κυπριακή σημαία να κυματίζει, θα μπορούσαν να αποτελέσουν την καλύτερη απόδειξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τη Διεθνή Κοινότητα οτι η Κύπρος δεν εγκαταλείπει την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων προς όφελος τρίτων χωρών.

Οι πιθανοί διεκδικητές του κυπριακού προγράμματος και η ελληνική παράμετρος

Παρά το γεγονός ότι το κυπριακό ναυπηγικό πρόγραμμα δεν έχει προχωρήσει πέρα από τις δηλώσεις του υπουργού και την απόφαση τη Κυπριακής Βουλής να δαπανήσει 120 εκατ. ευρώ για την απόκτηση των δύο πλοίων, τόσο οι Γάλλοι όσο και οι Ισραηλινοί, με τους οποίους οι Κύπριοι συνεργάζονται στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, κινήθηκαν άμεσα για να παρουσιάσουν ανεπίσημα τις προτάσεις τους.

– Το γαλλικό περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης L’Adroit: Το περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης L’Adroit (P725) αποτελεί το πρώτο σκάφος της νέας κλάσης Gowind και βρίσκεται σε υπηρεσία στο Γαλλικό Ναυτικό από τον Οκτώβριο του 2011.

Το γαλλικό περιπολικό πλοίο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί μακροχρόνιες περιπολίες για την επιτήρηση θαλασσίων περιοχών, τη συλλογή πληροφοριών, την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και την υποστήριξη ειδικών επιχειρήσεων. Το πλοίο έχει εκτόπισμα 1450 τόνων, μήκος 87 μέτρων, πλάτος 13 μέτρων και βύθισμα 3,3 μέτρων. Το πλήρωμα του L’Adroit αποτελείται από 30 άτομα, ενώ μπορεί να μεταφέρει 29 καταδρομείς. Το προωστικό του σκεύος αποτελείται από δύο κινητήρες ντίζελ Anglo Belgian Corporation V12, οι οποίοι του επιτρέπουν να αναπτύσσει ταχύτητα 21 κόμβων. Η αυτονομία του πλοίου ειναι 21 ημερών και η εμβέλεια του φτάνει τα 8000 ν.μ. με ταχύτητα 12 κόμβων. Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του περιλαμβάνει το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (ΣΔΜ) Polaris της DCNS, το ραντάρ ερευνάς επιφανείας Scanter 6002 και το ραντάρ έρευνας αέρος – επιφανείας Scanter 4102 της δανέζικης εταιρείας Terma. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ραντάρ SMART-S, Sea Giraffe και MRR.

Στη φωτογραφία εκτέλεση αιφνίδιων ελιγμών από το ΟPV P725 με ταχύτητα 17 κόμβων στον Κόλπο Λεμεσού. Το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας παρουσίασε σε επιτελείς της Διοίκησης Ναυτικού της ΕΦ τις δυνατότητες του υπερσύγχρονου Περιπολικού Ανοικτής Θαλάσσης, του Γαλλικού ναυπηγικού κολοσσού DCNS, της κλάσης GOWIND OPV "L'Adroit". Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013. (Πηγή: Αρματωλός)
Στη φωτογραφία εκτέλεση αιφνίδιων ελιγμών από το ΟPV P725 με ταχύτητα 17 κόμβων στον Κόλπο Λεμεσού. Το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας παρουσίασε σε επιτελείς της Διοίκησης Ναυτικού της ΕΦ τις δυνατότητες του υπερσύγχρονου Περιπολικού Ανοικτής Θαλάσσης, του Γαλλικού ναυπηγικού κολοσσού DCNS, της κλάσης GOWIND OPV “L’Adroit”. Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013. (Πηγή: Αρματωλός)

Επιπλέον, ο εξοπλισμός του πλοίου περιλαμβάνει το ηλεκτροπτικό σύστημα EOMS NG της εταιρείας Sagem, το σύστημα ESM/COMINT Altesse & Vigile LW της εταιρείας THalew και το σύστημα αναλώσιμων αντικειμένων Sylena της εταιρείας Lacroix Defence & Security. Ο εξοπλισμός του L’Adroit περιλαμβάνει ένα πυροβόλο των 20 χλστ. και δύο πολυβόλα των 12.7 χλστ., ενώ, εφόσον το επιθυμεί ο χρήστης, το πλοίο μπορεί να εξοπλιστεί με ένα πυροβόλο των 76/62 χλστ. και με 4 βλήματα επιφανείας – επιφανείας MM40 Exocet.[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=h4E0hcUAIgg]

Στο εσωτερικό του πλοίου, στην πρύμνη υπάρχουν δύο σκάφη RHIB 9,3 μέτρων για χρήση από τις Ειδικές Δυνάμεις, τα οποία μπορούν να καθελκυστούν απο δύο ξεχωριστές ράμπες. Επιπλέον, το L’Adroit μπορεί να χρησιμοποιήσει τηλεκατευθυνόμενα σκάφη επιφανείας (UGV), ενω διαθέτει ελικοδρόμιο και υπόστεγο, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει ελικόπτερο βάρους 5 τόνων, καθώς και ελικόπτερο uAV. Οι κεραίες τηλεχειρισμού των UAV και UGV είναι ενσωματωμένες σε έναν ολοκληρωμένο ιστό, ο όποιος περιλαμβάνει στο σύνολο των αισθητήρων του πλοίου.

– Η ισραηλινή μίνι κορβέτα Sa’ar 72: Η ύπαρξη του σχεδίου της ισραηλινής μίνι κορβέτας Sa’ar 72 έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης ναυτικών συστημάτων IMDEX-2013. Πρόκειται για μία σχεδίαση της Israel Shipyards, η οποία φιλοδοξεί να καλύψει τις ανάγκες μικρών ναυτικών δυνάμεων για ελαφρά καθήκοντα περιπολίας/επιτήρησης θαλάσσιων περιοχών, ειδικών επιχειρήσεων, καθώς και για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών. Η Sa’ar 72 έχει εκτόπισμα 800 τόνων, μήκος 72 μέτρων, αυτονομία 21 ημερών και εμβέλεια 3000 ν.μ.

Sa’ar 72. Το πλοίο παρουσιάστηκε επίσημα στο κοινό κατά τη διάρκειας της έκθεσης IMDEX 2013 που διεξήχθη στη Σιγκαπούρη, 14 έως 16 Μαΐου 2013. (Πηγή: defense-update)

Η ισραηλινή πρόταση αφορά σε ένα πλοίο βαριά εξοπλισμένο, ακολουθώντας το παράδειγμα των μεγαλύτερων σε εκτόπισμα κορβετών τύπου Sa’ar 5. Πίο συγκεκριμένα, η σχεδίαση διαθέτει ένα ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών τύπου EL/M-2258 ALPHA της εταιρείας IAI-ELTA, το οποίο μπορεί να εντοπίσει εναέριο στόχο στα 120 χλμ., ραντάρ ελέγχου πυρός, σύστημα ESM και ΣΔΜ ισραηλινής κατασκευής. Ο εξοπλισμός του πλοίου θα αποτελείται από ένα πυροβόλο των 76/62 χλστ., 20 αντιαεροπορικά βλήματα Barak-8 της ΙΑΙ τοποθετημένα σε δύο συγκροτήματα κάθετων εκτοξευτών των 10 βλημάτων έκαστο, 4 βλήματα επιφανείας – επιφανείας RGM-84 Harpoon και ένα πολλαπλό εκτοξευτή αναλώσιμων αντιμέτρων DESEAVER MKI της εταιρείας Elbit.

Η Sa’ar 72 διαθέτει επίσης ελικοδρόμιο μήκους 15 μέτρων και υπόστεγο για τη φιλοξενία ενός ελικοπτέρου 6 τόνων. Το πλήρωμα του πλοίου αποτελείται από 20 καταδρομείς. Σύμφωνα με εταιρεία, για τη σχεδίαση, την ανάπτυξη και τη ναυπήγηση του πρώτου πλοίου θα απαιτηθούν 30 μήνες, ενώ για του δεύτερου 8 επιπλέον μήνες.

– Η ελληνική κορβέτα Als Class 85: Μία ακόμη πρόταση που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για θαλάσσια επιτήρησης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η ελληνική κορβέτα Als Class 85 του σχεδιαστικού γραφείου Als NSD Greece. Πρόκειται για τη μικρότερη σχεδίαση τη ελληνικής οικογένειας πολεμικών πλοίων τύπου Als, τα οποία είναι σχεδιασμένα με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) αλλά και τις επιχειρησιακές ιδιομορφίες του ευρύτερου θαλασσίου περιβάλλοντος της Μεσογείου, όπου το ΠΝ επιχειρεί.

Από την επιστημονική θεματολογία της “Ετήσιας Συνάντησης Ναυτικής Τεχνολογίας 2012” του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛ.Ι.Ν.Τ.) η οποία διεξήχθη 27-28 Νοέμβρη 2012 προέκυψε το αναθεωρημένο και τελικό σχέδιο του πολεμικού σκάφους μεγέθους κορβέτας/φρεγάτας το οποίο η ελληνική ομάδα σχεδίασης Als NSD (Naval Ship Design) Greece προτείνει προς κάλυψη των αναγκών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Το σκάφος έχει ολικό μήκος 105,7 μέτρα, πλάτος 15,5 μέτρα και εκτόπισμα 2.655 τόνων, προωστήριο σκεύος τύπου CODAG, μέγιστη ταχύτητα άνω των 30 κόμβων και ακτίνα δράσης 4.000 ναυτικών μιλίων (15kn). Ο οπλισμός του θα αποτελείται από ένα πυροβόλο Oto Melara 76mm Dart Strales, 8 πυραύλους MM-40 Exocet block III, πρωραίο Σύστημα Κάθετης Εκτόξευσης (VLS) Mk41 με 16 κυψέλες πυραύλων ESSM και αντιπυραυλικό σύστημα Oerlikon millennium 35mm, ενώ θα είναι εξοπλισμένο με ραντάρ τεσσάρων ενεργών φασικών διατάξεων Sea Master 400. Τέλος, το πλήρωμα θα αποτελείται από 95 άτομα με δυνατότητα ενδιαίτησης 127 ατόμων, ενώ το σκάφος θα μπορεί να φιλοξενήσει ένα ελικόπτερο S-70B Aegean Hawk. (Πηγή: hellarmforces2010)

Η Als Class 85 έχει μήκος 92,3, μέτρων, μέτρων, πλάτος 13,5 μέτρων, βύθισμα 3,55 μέτρων και εκτόπισμα με πλήρες φορτίο 1820 τόνων. Το προωστικό της σκεύος αποτελείται από δύο κινητήρες ντίζελ MTU 20V 4000 M93L, οι οποίοι επιτρέπουν στην Als Class 85 να αναπτύσσει ταχύτητα 27 κόμβων. Η εμβέλεια του πλοίου φτάνει τα 3500 ν.μ. με ταχύτητα 15 κόμβων. Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του πλοίου περιλαμβάνει το ΣΔΜ TACTICOS της Thales NL και τον ολοκληρωμένο ιστό I-MAST 100 της Thales NL, ο οποίος περιλαμβάνει ένα ραντάρ έρευνας επιφανείας (συχνότητα X), ενα ραντάρ ερευνάς αέρος (συχνότητα S), μή περιστρεφόμενο σύστημα IFF, ολοκληρωμένο σύστημα κεραιών τηλεπικοινωνιών, πανοραμικό ηλεκτροπτικό σύστημα ημέρας/νύχτας και σύστημα ESM. Ο εξοπλισμός τη Als Class 85 περιλαμβάνει ένα πυροβόλο OTO MELARA Super Rapid των 76/62 χλστ., δύο τηλεχειριζόμενα πολυβόλα OTO MELARA HITROLE των 12,7 χλστ. και δύο πολλαπλούς εκτοξευτές αντιμέτρων MASS της Rheinmetall. Επιπλέον, Als Class 85 μπορεί να φιλοξενήσει ελικόπτερο βάρους 10 τόνων στο υπόστεγο που διαθέτει.

Σε δεύτερη φάση, εφόσον ο χρήστης το επιθυμεί, το πλοίο μπορεί να αποκτήσει βλήματα επιφανείας – αέρος Aster-15 και επιφανείας-επιφανείας MM40 Exocet, καθώς και αντιπυραυλικό σύστημα, καθότι η σχεδίαση των Als προβλέπει εκ των προτέρων τη κατασκευή της υποδομής που επιτρέπει τη μετέπειτα εγκατάσταση και ολοκλήρωση των συστημάτων αυτών.

Μία πρόταση για το Εθνικό Πλοίο

Το κυπριακό πρόγραμμα απόκτησης δύο περιπολικών ανοικτής θαλάσσης θα μπορούσε να αποτελέσει την κατάλληλη ευκαιρία για την έναρξη ενός μεσοπρόθεσμου ελληνοκυπριακού προγράμματος ανάπτυξης μίας οικογένειας πολεμικών πλοίων με βάση τη σχεδίαση της Als. Αξιοποιώντας τα 120 εκατ. ευρώ του κυπριακού προγράμματος, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να συμβάλει στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης του πλοίου αλλά και των υποσυστημάτων αυτού από ελληνικές εταιρείες, αξιοποιώντας μέρος από τα 290 εκατ. ευρώ των Εγγυητικών Επιστολών των μη υλοποιημένων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΩ), στο πλαίσιο διαφορετικών ερευνητικών αναπτυξιακών προγραμμάτων. Μία τέτοια κίνηση θα βοηθούσε σημαντικά την ελληνική αμυντική και ναυπηγική βιομηχανία και θα είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη -για πρώτη φορά- ενός Εθνικού Πλοίου. Οι δυνατότητες και τα χρήματα για ένα τέτοιο εγχείρημα υπάρχουν. Δυστυχώς όμως διαπιστώνεται για μια κόμη φορά ότι αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση…

30 Μαΐου 2013

www.epikaira.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.