Πτήσεις "μυστήριο" από uav's σε Έβρο και νησιά του Αιγαίου

Το τουρκικό μη επανδρωμένο mini αεροσκάφος (UAV) Bayraktar έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί από την Baykar Mechanical Industries με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πτήσεις “μυστήριο” στη μεθόριο του Έβρου, αλλά και σε ακριτικά νησιά, έχουν προκαλέσει ανησυχίες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκαν από φυλάκια της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο επτά περιπτώσεις πτήσεων από “μη επανδρωμένα αεροσκάφη” (uav) . Ανάλογες αναφορές υπήρξαν και από το Αιγαίο. Η συχνότητα των πτήσεων προβληματίζει ειδικά αν αποδειχτεί ότι τα uav είναι τουρκικά.

Υπάρχει αμφιβολία για την “εθνικότητά” τους καθώς μη επανδρωμένα “αεροχήματα” χρησιμοποιούν πλέον και αρκετοί ιδιώτες, μηχανικοί και τοπογράφοι, οι οποίοι αξιοποιούν την τεχνολογία “από αέρος” για τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Ωστόσο στο ΓΕΕΘΑ θεωρούν ότι το θέμα των πτήσεων “μυστήριο” πρέπει να διαλευκανθεί άμεσα.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που τουρκικά uav’ s έχουν εντοπιστεί πάνω από ελληνικό έδαφος. Ωστόσο η εμφάνισή τους μέχρι τώρα ήταν σπάνιο φαινόμενο. Η “μαζικές αναφορές” πτήσεων που αποδίδονται σε τουρκικά uav’s είναι το στοιχείο που προβληματίζει.

Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνει το ΓΕΕΘΑ στις αναφορές από τον Έβρο και τα ακριτικά νησιά είναι το γεγονός ότι ενημερώθηκε άμεσε ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος που ζήτησε να του αναφέρουν άμεσα τα αποτελέσματα των ερευνών, ακόμη κι αν πρόκειται για “ιδιωτικά uav”. Σ΄ αυτή τη περίπτωση θα έχει προφανώς ενδιαφέρον να μάθουμε από ποιες περιοχές της Θράκης απογειόνονται τα μη επανδρωμένα “αεροπλανάκια”.

Η τεχνολογία των uav έχει αλλάξει τα πάντα στον αέρα ,ειδικά σε πτήσεις επιτήρησης ή κατασκοπείας. Αποτελούν μια αξιόπιστη και πολύ φθηνή λύση τόσο στην κατασκευή τους, όσο και σ΄ ότι έχει να κάνει με το κόστος χρήσης τους. Δυστυχώς και σ΄ αυτό το τομέα έχουμε μείνει πίσω από την Τουρκία η οποία χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Αιγαίο. Κι αν επαληθευτούν οι ανησυχίες επιτελών του ΓΕΕΘΑ φαίνεται ότι στον κατάλογο των καθημερινών απειλών από την Τουρκία θα πρέπει να προσθέσουμε και τις πτήσεις των “κατασκοπευτικών” uav.

Τι θα γίνει αν αποδειχτεί ότι η “ταυτότητα” των uav’s είναι τουρκική; “Ή θα τα μαζέψουν ή κάποιο θα πέσει”,υποστηρίζει πηγή του ΓΕΕΘΑ.

Πηγή: onalert.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

 1. Ειδικά στον Έβρο, παίρνουν άδεια οι όποιοι πολιτικοί χρήστες αυτών των μέσων.Μάλλον πρέπει να αρχίζουν να δουλεύουν τα ASRAD..

   1. Καλά,Δούκα,μήν το δένεις και κόμπο ὅτι θα καταριφθοῦν.
    Και ὡς προς την γενική θεώρηση:
    «Μαζικές πτήσεις ἰδιωτικῶν UAV,μόνο στα πλαίσια κάποιας συναφοῦς διοργανώσεως ἀεραθλητικοῦ ἐνδιαφέροντος,ἐκτός ἄν πρόκειται για ἕνα και το αὐτό UAV που κάνει ἐπανειλλημένες πτήσεις ἐπαγγελματικοῦ ἑνδιαφέροντος,ὁπότε ὅμως,βγαίνει σχετικά εὔκολα ἄκρη.
    Ἀλλοιῶς,τί κάνει νιάου-νιάου στα κεραμύδια.
    Ἕστω ὅμως ὅτι κάποια «γεράκια» ἀποφασίζουν κατάριψη.
    Ὑπάρχουν περιορισμοί ἀσφαλείας σε περίπτωση που το UAV ἑντοπιστεί σε ἀκτίνα βολῆς πάνω ἀπό κατοικημένη περιοχή.
    Και ὅταν βρεθεί ἕνας περιορισμός,βρίσκεται και μία πρόφαση.

    1. Έχω την πίστη πως θα καταρριφθούν.
     Για να ενεργοποιηθεί το ΓΕΕΘΑ και να ενημερωθεί ο ΥΕθΑ τότε σίγουρα τα “αεροπλανάκια” θα πραγματοποιούσαν πτήσεις συστηματικά πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις!
     Δεν διαφωνώ για τους περιορισμούς, ναι υπάρχουν. Ϊσως αυτά τα UAV να πετάνε πάνω απο συγκεκριμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και όχι απλα στη μεθόριο.
     Θα κάνω ενα υποθετικό-φανταστικό σενάριο: Αν δεχθούμε το γεγονόες πως τα UAV ήταν τουρκικά, τότε ποιος μας εγγυάται οτι εκτός από το λεγόμενο “bullying” της Τουρκίας δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποια δολιοφθορά σε αποθήκες ή εγκαταστάσεις στρατιωτικού υλικού; Ποιος εγγυάται πως με τα στοιχεία που έχει συλλέξει το UAV, οι απέναντι θα γνωρίζουν τις συχνότητες διέλευσης των περιπολιών; το επίπεδο φύλαξης των εγκαταστάσεων; και φυσικά τα μέτρα ασφαλείας και φύλαξης αποθηκών πυρομαχικών;
     Γιαυτό, ειδικά αυτήν την περίοδο, πρέπει, κατ εμε, να μετακινηθεί με άκρα μυστικότητα μία μονάδα ειδικών δυνάμεων στην περιοχή όπου θα ενεδρεύει για κάθε ενδεχόμενο!
     Αν αντιμετωπίσουμε το θέμα με γραφειοκρατικό πνεύμα τότε δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα μπορεί να έχει στο μέλλον!

     1. Δούκα,εἶναι πικρή ἡ πείρα.
      Πρίν κάμμιά δεκαετία,τουρκικά μαχητικά πέρασαν σουβλάκι κάποιο νησί μας,και ὁ τότε ἐκπρόσωπος τύπου (ἤ κάτι τέτοιο) του ΓΕΕΘΑ,ἕνας ναυταίος ὁνόματι Βελώνιας,εἴπε το ἀμίμητο «το ὅλον περιστατικό δέν διήρκεσε πάνω ἀπό 22 δευτερόλεπτα».
      Και ἡ τότε «Στρατηγική» του Χριστογιαννάκη ἀναρωτήθηκε πόσα δευτερόλεπτα χρειἀστηκε ἡ ἄφεση της ἀτομικῆς βόμβας στην Χιροσίμα.

 2. Ηρεμα παιδια μην τρελαθουμε κιολας. Ας μας πουν σε τι υψος πετουσαν και τι ειδους UAV αναγνωρισαν για να βγαλουμε συμπερασμα. Το σιγουρο ειναι οτι πολλοι ιδιωτες πετουν τετοια αεροχηματα τα οποια δεν χρειαζονται αδεια αν πληρουνται συκγεκριμενα κατασκευαστικα ορια.
  Χρειαζεται να καταθεσουν σχεδιο πτησης εφοσον πετουν

  1. Δεν ξεπερνουν τα 7000 γραμμαρια μεγιστο βαρος πτησης
  2. Σε υψος μεγαλυτερο των 133 μετρων
  3. Σε ακτινα 3 χιλιομετρων απο πολιτικο η στρατιωτικο αεροδρομιο.
  4. Σε δεσμευμενες περιοχες οπως στρατιωτικες εγκαταστασεις, εγκαταστασεις ΔΕΗ κ.λ.π
  5. Σε κατοικημενες περιοχες

  Υπαρχουν και αλλες προυποθεσεις αλλα δεν ειναι του παροντος.
  Αν αυτα που αναφερουν πετουσαν πανω απο στρατιωτικες εγκαταστασεις σε Εβρο η νησια ισως να μην ειναι τυχαιο.

 3. Θα ελεγα λατρης της αεροποριας γενικα μιας και τα αερομοντελα δεν διαφερουν σε τιποτα απο τα πραγματικα αεροπλανα σε οτι αφορα τα πτητικα και αεροδυναμικα δεδομενα.
  Απογονος του Δαιδαλου θα ελεγα καλυτερα…μη γελατε βρε!

 4. Δεν έχουμε παράπονο…..κάθε εβδομάδα και κάτι διαφορετικό και μια νέα αρνητική έκπληξη….. αν μη τι άλλο δεν μας αφήνουν να ρουτινιάζουμε…..Εκεί που πλέον αποδεχτήκαμε την ύπαρξη των Τουρκικών αεροπλάνων συλλογής πληροφοριών που κάνουν σουβλάκι το Αιγαίο καθημερινά…..ήρθαν τώρα τα UAV…..Μόνο αφελής θα πίστευε πως αυτά δεν είναι Τουρκικά ή Τουρκικών συμφερόντων—με προπέτασμα δήθεν ιδιωτών—Μην περιμένετε να γίνει καμία κατάρριψη γιατί μετά το παιχνίδι θα χοντρύνει και η Ελλάδα δεν το θέλει….άλλωστε δεν νομίζω να καταπιεί η Τουρκία μια κατάρριψη δικού της UAV….Αλήθεια τι γίνετε με τα δικά μας.UAV?? Για πόσο καιρό ακόμη θα καθηλώνουν προσχηματικά τα Ελληνικά UAV—Πήγασος–?? Όπως καθήλωσαν τα Ελληνικά αεροπλάνα συλλογής πληροφοριών….
  Επειδή και αυτό το θέμα θα το καταπιούμε ως έθνος….ελπίζω τον επόμενο μήνα να μην εκπλαγούμε πάλι αν διαρρεύσουν εικόνες από Τουρκικούς δορυφόρους που θα δείχνουν μέχρι και το τι νούμερο άρβυλο φορούν οι στρατιώτες μας..…
  Πάντως χαίρομαι που προτείνεις μεταφορά ειδικών δυνάμεων για φύλαξη ευαίσθητων εγκαταστάσεων….Το είχα τονίσει σε παλαιότερο άρθρο σου πως πρέπει να γίνει αυτό ευρέως….Αλλά δεν το σχολίασες….

 5. Ακριβως ετσι manolis2 εχουν τα πραγματα δικαιο εχεις. Ας ελπισουμε οτι στο θεμα που αναφερομαστε ειναι κατι τυχαιο και δεν συντρεχουν αλλοι λογοι.
  Παντως καλυτερα γαιδουροδενε παρα γαιδουρογυρευε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.