Πυρά κατά Γαλλίας και Βρετανίας από τον απερχόμενο υπουργό Άμυνας της Γερμανίας

Γερμανοί στρατιώτες στο Kunduz του Αφγανιστάν. (Reuters)

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας με μία «άκομψη» δήλωση καταφέρθηκε εναντίον των χωρών Γαλλίας και Βρετανίας, είπε πως το Βερολίνο, με τη συμμετοχή του στις διεθνείς στρατιωτικές αποστολές έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του.

O Thomas de Maiziere, ο οποίος θεωρείται στενός σύμμαχος της Καγκελαρίου Angela Merkel, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής τελετής για την αποχώρηση του από το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το  dw.de, δήλωσε, πως: «Κανένας Ευρωπαίος δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στη Γερμανία στο πώς θα οργανώσει τις διεθνείς στρατιωτικές αποστολές τις. Ούτε η Γαλλία, ούτε η Βρετανία.»

«Όσον αφορά τις συμμετοχές σε διεθνείς αποστολές, αρκετές φορές, έχουμε μεγαλύτερη εμπλοκή από τη Γαλλία» δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναφερόμενος ξεκάθαρα στην, υπο ΝΑΤΟική διοίκηση, αποστολή στο Αφγανιστάν, όπου η Γερμανία συμμετείχε με τον τρίτο μεγαλύτερο στρατό μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

«Η Γερμανία κάνει το καθήκον της ακόμη και όταν η εσωτερική πολιτική κατάσταση είναι δύσκολη. Καμία Γερμανική κυβέρνηση δεν ηττήθηκε στη ψηφοφορία για την έγκριση συμμετοχής σε διεθνείς στρατιωτικές αποστολές» πρόσθεσε, κάνοντας έναν κεκαλυμμένο χτύπημα στην κοινοβουλευτική ήττα του Βρετανού Πρωθυπουργού David Cameron σχετικά με την ενδεχόμενη λήψη δράσης στη Συρία.

«Όταν ήμουν υπουργός Άμυνας μπορεί να μην τα έλεγα όλα αυτά, αλλά τα σκεφτόμουν» είπε για δεχθεί θερμά χειροκροτήματα και γέλια θαυμασμού από τους παρευρισκόμενους, συνέχισε λέγοντας πως «Όταν ήμουν υπουργός, έπρεπε, μερικές φορές, να συγκρατώ τα λόγια μου. Τώρα, δεν έχω αυτού του είδους περιορισμούς».

O De Maiziere διετέλεσε υπουργός Άμυνας στον προηγούμενο συνασπισμό της Merkel, για δυόμιση χρόνια. Κατά τη διάρκεια της θητεία του, το Βερολίνο απογοήτευσε τους παραδοσιακούς συμμάχους με την επιφυλακτικότητα στην εξωτερική και αμυντική πολιτική του.

Η απογοήτευση έφτασε στα ύψη το 2011, όταν το Βερολίνο απείχε από τη ψηφοφορία των Ηνωμένων Εθνών για τη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη.

Τον De Maiziere αντικατέστησε στο υπουργείο η Ursula von der Leyen – η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο καθήκον στην ιστορία της Γερμανίας- η οποία θεωρείται ως η διάδοχος της Merkel.

Στη νέα κυβέρνηση της Merkel, o De Maiziere ανέλαβε τα καθήκοντα του υπουργού Εσωτερικών.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.