Την υποχρέωση σε πυραγό του Πυροσβεστικού Σώματος να καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 53.678 ευρώ, επέβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς, αφού εκπαιδεύτηκε με δαπάνες του Δημοσίου, ως χειριστής αεροσκαφών, αποχώρησε αυθαίρετα, πριν τη λήξη της υποχρεωτικής 10ετους παραμονής του στο Σώμα.

Ο συγκεκριμένος αξιωματικός στάλθηκε για εκπαίδευση στην Σχολή Επαγγελματιών Χειριστών Αεροσκαφών της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας, για την απόκτηση πτυχίου χειριστή αεροπλάνων και ακολούθως για την απόκτηση πτυχίου επαγγελματία χειριστή ελικοπτέρων. Εν τω μεταξύ, προήχθη κατ’ εκλογή στον βαθμό του πυραγού.

Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσή του και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2010, υπέβαλε δυο αιτήσεις, με τις οποίες ζητούσε να παραιτηθεί από την υπηρεσία λόγω θεμελιώσεως συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Οι αιτήσεις αυτές απορρίφθηκαν, με την αιτιολογία ότι υποχρεούτο να παραμείνει στην υπηρεσία, σύμφωνα με τη διάταξη του ν. 2800/2000, αφού δεν είχε συμπληρώσει την προβλεπόμενη υποχρεωτική 10ετή παραμονή στο Πυροσβεστικό Σώμα, μετά τη λήξη της εκπαίδευσής του για την απόκτηση των πτυχίων επαγγελματία χειριστή αεροπλάνων και επαγγελματία χειριστή ελικοπτέρων.

Μετά την αρνητική απάντηση, ο πυραγός στις 22.10.2010, παραιτήθηκε από τη θέση του, με δήλωσή του στο Πρωτοδικείο Αθηνών, προκειμένου να συμμετάσχει ως υποψήφιος σύμβουλος στις δημοτικές εκλογές της 7ης 11.2010.

Η δήλωση παραίτησης διαβιβάσθηκε στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο γνωστοποίησε στο Πρωτοδικείο Αθηνών ότι ο εν λόγω πυραγός είχε ήδη υποβάλει και άλλη αίτηση παραίτησης, η οποία δεν είχε γίνει δεκτή, γιατί είχε υποχρέωση παραμονής στο Σώμα μέχρι το 2016.

Στην συνέχεια, στις 9.11.2010, παρουσιάσθηκε στην υπηρεσία του και δήλωσε ότι δεν θα επανέλθει, λόγω υποβολής δήλωσης παραίτησής του από την υπηρεσία, για να συμμετάσχει στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010.

Κατόπιν αυτού, διατάχθηκε η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης και του επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της απόταξης, επειδή απουσίαζε αυθαιρέτως από την υπηρεσία από 8.11.2010 και υποχρεώθηκε να καταβάλλει υπέρ του Δημοσίου αποζημίωση 53.678,67 ευρώ για «την αποκατάσταση ισόποσης ζημίας που προκλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο λόγω της αποτάξεώς του από το Πυροσβεστικό Σώμα πριν από τη συμπλήρωση δεκαετούς υποχρεωτικής παραμονής του σ’ αυτό».

Τώρα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ’ αριθμ. 773/2017 απόφαση του Γ΄ Τμήματος, απέρριψε την αναίρεση του πυραγού και τον υποχρέωσε να καταβάλλει την επίμαχη αποζημίωση.

Το ΣτΕ αναφέρει ότι «οι εκπαιδευόμενοι ή μετεκπαιδευόμενοι ως χειριστές ή τεχνίτες εναερίων μέσων, με μέριμνα και δαπάνες του Δημοσίου, υποχρεούνται να υπηρετήσουν στο Σώμα επί 10 έτη, μετά τη λήξη της εκπαίδευσης».

Ακόμη, ως προς τη χρονική διάρκεια της υποχρεωτικής παραμονής στην υπηρεσία, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν, ότι «αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση υπέρτερου δημόσιου σκοπού, ο οποίος ανάγεται στην οργάνωση, τον προγραμματισμό και εν τέλει στην εξασφάλιση της διαρκούς ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος για την εκπλήρωση της αποστολής του, η οποία πλήττεται σε περίπτωση που τα στελέχη αυτά, αφού εκπαιδευθούν, μετά και από προγραμματισμό των αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος σε στελεχιακό δυναμικό, αποχωρούν προώρως από την υπηρεσία».

Παράλληλα, αναφέρει το ΣτΕ, ότι το νομοθετικό μέτρο της 10ετούς παραμονής είναι εύλογο, δεν συνιστά υπέρμετρο περιορισμό ως προς την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του οικειοθελώς υπαχθέντος σε εκπαίδευση και δεν θίγει το δικαίωμα του υπηρετούντος προς εργασία, καθώς, πάντως, είναι γνωστό εκ των προτέρων στον κάθε ενδιαφερόμενο.

Συνεπώς, η διάταξη του άρθρου 25 του ν. 2800/2000 δεν είναι αντίθετη προς τα άρθρα 5 και 22 του Συντάγματος. Ακόμη, αναφέρει η δικαστική απόφαση, ούτε η ρύθμιση περί υποχρεωτικής δεκαετούς παραμονής του στο Πυροσβεστικό Σώμα μετά τη λήξη της εκπαίδευσής του και περί καταβολής αποζημίωσης για την πρόωρη αποχώρησή του αντίκειται στα άρθρα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και της ΕΣΔΑ.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/neakriti.gr

36 Σχόλια

 1. Kostas

  1 δεν ξερω τι ακριβως ισχύει για το ΠΣ μιας και ειναι σώμα ασφαλείας αλλα για τις ένοπλες δυναμεις, μολις καποιος βαλει υποψηφιότητα (επειδη εκδηλώνεται πολιτικά) η παραιτηση του γινεται αυτόματα αποδεκτή. Αυτα τα λεει το σύνταγμα.

  2 η υποχρέωση παραμονής για δέκα έτη επειδη του παρείχαν μια εκπαιδευση λιγων μηνών φαινεται σαν δουλική σχεση εργασίας. Άσχετα με το τι έκρινε το ΣτΕ υπαρχουν διεθνείς συνθήκες που εχουν υπερνομοθετικη ισχυ. Εαν προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστηριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατα πάσα πιθανότητα θα δικαιωθεί και μάλιστα θα κληθεί το κράτος να πληρώσει και πρόστιμο

  Απάντηση
  • Mich

   «εκπαιδευση λιγων μηνών»; Μάλλον αρκετών ετών θέλεις να πεις …
   Επίσης, τί θα πει δουλική σχέση; Το κράτος πληρώνει για να σε εκπαιδεύσει και σου λέει εκ των προτέρων ότι πρέπει να μείνεις για 10 χρόνια. Αν θέλεις να φύγεις νωρίτερα, δώσε μου πίσω τα χρήματα που μου στοίχισες. Τόσο απλά.
   Τώρα, αν το θέμα είναι το τελικό ποσό, ας τα βρουν μεταξύ τους

   Απάντηση
   • Kostas

    Η εκπαιδευση χειριστη ειναι λιγων μηνών, αλλα ακομα και αν ηταν 1-2 ετων δεν μπορεις να υποχρεώνεις καποιον να δουλευει για εσενα για δέκα χρονια, σχεδον το 1/3 της παραγωγικής ζωής του.

    Σιγουρα το γνώριζε ο πυραγος και το υπέγραψε, αυτο δεν νομιμοποιεί ομως τιποτα οταν οι δεσμευσεις παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
    Τι θελω να πω; και ο τοκογλύφος, και η παράνομη ιερόδουλος και ο έμπορος ναρκωτικών θα βρούνε πελάτη ο οποιος θα συμφωνήσει να κανει δουλειές μαζι τους, αυτο ομως δεν νομιμοποιεί ουτε κανει ηθική την ενεργεια τους.

    Σχετικα με το δουλική σχεση εργασίας: οταν υποχρεώνεις καποιον να δουλευει για εσενα για δέκα χρονια, αυτο ειναι μια σχεση δουλειας, καθως ειναι υπέρμετρα μεγαλη η χρονική διάρκεια της υποχρεωτικής σχέσης εργασίας. Τωρα θα μου πείτε, μπορει να πληρώσει και να φύγει. Το θεμα ομως ειναι οτι στην Ελλλαδα του σημερα, το να βρεις 50.000 χιλιάδες ευρώ ειναι πρακτικα αδύνατο, άρα ουσιαστικα ο εργοδότης ουσιαστικα καταναγκάζει σε εργασία τον εργαζόμενο.

    Κατι ακομα, το κράτος εκπαιδεύει δωρεάν τους πάντες (μεσω των πανεπιστημίων και ΤΕΙ) δεν ζητά ομως απο κανενα υποχρεωτική εργασία, δεν ειναι αυτο κατι άδικο για την περιπτωση του πυραγου;

    Εαν υπαρχει καποιος κουτοπόνηρος στην υπόθεση αυτος ισως ειναι ο νομοθέτης της συγκεκριμένης διάταξης που νόμιζε οτι θα κανει την δουλεια του παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων.

    Σε καθε περιπτωση ομως δεν εχει σημασια τι λεει ο Κώστας ο Σάκης και ο Τάκης αλλα το το θα πουνε οι διεθνείς οργανισμοί επι του θέματος και οι αποφάσεις τους εχουν υπερνομοθετικη ισχυ (καλως ή κακώς).

  • SKYHOOK47

   Γνώριζε όμως ότι έχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ παραμονής για 10 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης ,ήταν εξάλλου απαιτούμενη προϋπόθεση για την επιλογή του ως χειριστή.Φέρθηκε όμως κουτοπόνηρα και τώρα καλείται να πληρώσει το λάθος του.
   Στις εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν ιπτάμενα μέσα υπάρχει υποχρέωση παραμονής στην υπηρεσία για κάποιο χρονικό διάστημα οπότε τα όποια χρονικά όρια για θεμελίωση σύνταξης παρατείνονται.Για να υπέβαλε παραίτηση μάλλον θα βρήκε δουλειά ως χειριστής ε/π στον ιδιωτικό τομέα οπότε δεν θα έχει και μεγάλο πρόβλημα να εξοφλήσει το δημόσιο,θα κάνει ένα διακανονισμό και όλα καλά…

   Απάντηση
   • SKYHOOK47

    Κατά τη γνώμη μου ο πυραγός αγόρασε ένα πτυχίο χειριστή ε/π πολιτικής αεροπορίας σε πολύ χαμηλή τιμή…

   • Gunslinger32

    @SKYHOOK47
    Ακριβώς αυτή την εντύπωση έχω κι εγώ για την περίπτωση, ότι πρόκειται για κουτοπονηριά. Η μέθοδος/πρακτική δέσμευσης σε θέσεις με μεγάλες δαπάνες εκπαίδευσης εξειδικευμένου προσωπικού συνηθίζεται επίσης σε ιδιωτικές εταιρίες στο εξωτερικό(για Ελλάδα δεν γνωρίζω).

 2. SKYHOOK47

  @Kostas
  Κανένα ανθρώπινο δικαίωμα δεν παραβιάζεται,είναι δίκαιη και κοινή πρακτική όταν ο εργοδότης δαπανά χρόνο και χρήμα για την εκπαίδευσή σου σε κάποια ειδικότητα να περιμένει επιστροφή της επένδυσής του τουλάχιστον.Να σου θυμίσω ότι το ίδιο συμβαίνει και στις στρατιωτικές σχολές,οι απόφοιτοι έχουν υποχρέωση παραμονής στο στράτευμα για κάποιο ορισμένο χρονικό διάστημα. Εάν ο συγκεκριμένος πυραγός ήθελε να φύγει από την υπηρεσία όποτε αυτός ήθελε μπορούσε να πληρώσει αυτός την εκπαίδευση από την τσέπη του.Δεν το έκανε όμως και θέλησε να εκβιάσει την αποχώρησή του μέσω τις υποψηφιότητάς του στις εκλογές.Τώρα λοιπόν θα πρέπει να υποστεί τις όποιες συνέπειες.
  Υ.Σ. Το κράτος παρέχει σε όλους δωρεάν εκπαίδευση,όταν όμως τελειώσεις αυτή την εκπαίδευση το κράτος δεν έχει καμία υποχρέωση να σε προσλάβει.Πόσο λογικό σου φαίνεται κάποιος εργοδότης είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα να δαπανά χρήματα και χρόνο για να σε εκπαιδεύσει και μετά εσύ αντί να δουλέψεις στον εργοδότη που σε εκπαίδευσε να πας να εργαστείς σε κάποιον άλλο;;;Βλέπεις φίλε μου δεν έχει μόνο 《ανθρώπινα δικαιώματα》ο εργαζόμενος αλλά και ο εργοδότης…

  Απάντηση
  • Kostas

   Καταναγκαστικη εργασια 10 ετων επειδη του εδωσαν εκπαιδευση χειριστη…. Αυτο δεν γινεται πουθενα στον πολιτισμενο κοσμο.

   Οταν το κρατος προσλαμβανει τον οποιοδηποτε δημοσιο υπαλληλο, τον υποχρεωνει σε καποια συγκεκριμενη χρονικη παραμονη? Οχι. Κατα συνεπεια ειναι αδικο να το κανει για τον πυραγο ή για τον οποιοδηποτε στρατιωτικο και ειδικα για χρονικη παραμονη διψηφιου αριθμου ετων.

   Ολα αυτα μπορουν πολυ ευκολα να προσβληθουν σε διεθνη δικαστηρια ανθρωπινων δικαιωματων.

   Απάντηση
 3. SKYHOOK47

  @Κοstas
  Από ότι μπορώ να καταλάβω μάλλον δεν γνωρίζετε πως λειτουργεί η αγορά εργασίας…
  Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου ο υπάρχει μια μορφή συναλλαγής μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη .
  http://todaysmilitary.com/training/rotc
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pay_to_fly
  Επίσης να αναφέρω ότι το προσωπικό των Ε.Δ. και των Σ.Α. δεν είναι απλοί δημόσιοι υπάλληλοι γι αυτό και διέπονται από διαφορετική νομοθεσία σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο υπάλληλο του ευρύτερου δημοσίου.
  Ο εν λόγω Πυραγός κατά τη γνώμη μου έδρασε με δόλο…

  Απάντηση
  • Kostas

   Γνωριζω πολυ καλα πως λειτουργει η αγορα εργασιας σε πολλες χωρες, εσυ ισως να εισαι συνηθισμενος μονο στην αυθαιρεσια του ελληνικου κρατους για αυτο και να σου φαινεται λογικη η καταναγκαστικη εργασια 10 ετων.
   Βρες μου μια περιπτωση αλλου στον δυτικο κοσμο οπου ο εργοδοτης καταναγκαζει σε εργασια 10 ετων τον εργαζομενο.
   «Επίσης να αναφέρω ότι το προσωπικό των Ε.Δ. και των Σ.Α. δεν είναι απλοί δημόσιοι υπάλληλοι γι αυτό και διέπονται από διαφορετική νομοθεσία σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο υπάλληλο του ευρύτερου δημοσίου.»
   Αυτο δεν σημαινει οτι το δημοσιο μπορει να επιβαλει νομους που παραβιαζουν τα ανθρωπινα δικαιωματα και οι οποιοι δεν συναντωνται πουθενα αλλου στον δυτικο κοσμο.

   Απάντηση
   • nas

    τα γεγονοτα μαλλον δεν ειναι οπως πιστευεις.αφ ενος μου εχει παρουσιαστει συμβολαιο που προεβλεπε 5 χρονια εργασιας σε αμυντική εταιρεια της αγγλιας το 2001 εφοσον δεχοσουν την υποτροφια του διδακτορικου απο αυτους(δεν το υπογραψα).και αφ ετερου εξω (αγγλια αμερικη) το 70+% των νεων παιρνει ενα δανειο για να σπουδασει και να αποπληρωσει στην τραπεζα με την δουλεια της υπολοιπης ζωης του.αν εχεις λεφτα πληρωνεις αλλιως δουλευεις ,οπως δηλαδη ειπαν και στον πιλοτο.για την ακριβεια χειροτερα εφοσον στην αγορα εργασιας μετα μπαινουν και μεσα οι φοιτητες.
    παραβιαση δηλαδη των δικαιωματων αλλα με την τραπεζα αναμεσα για να αγιαζει την διαδικασια
    ,στην τελικη ο πιλοτος θα αποσβεσει τα λεφτα που θα δωσει στο κρατος πισω σε λιγα χρονια οχι σε μιση ζωη.
    . βασικα η μορφωση εκει ειναι επενδυση με αποπληρωμη και με τοκους. οποταν τι εχεις εσυ στο κεφαλι σου οταν μιλας για δυτικο πολιτισμο?
    τι διαφορετικο βλεπεις οταν σου δινει το κρατος εκπαιδευση μεγαλης αξιας και εσυ πρεπει καπως να το αποπληρωσεις εφοσον εχεις δεχθει να την λαβεις και εισαι ενημερος παντα? φανταζεσε να εκπαιδευσεις εναν πιλοτο και αυτος την επομενη ημερα να την κανει? ειναι εκβιαστης το κρατος που ζηταει πισω τα λεφτα του η ο πιλοτος ειναι καταχραστης?
    ο δυτικος πολιτισμος που εχεις υποψιν σου τα ανθρωπινα δικαιωματα τα εχει απλα για να στολιζει την βιτρινα.

    ps τωρα που το θυμήθηκα,σε αρκετες εταιρειες του εξωτερικου υπαρχει ο ορος σε περιπτωση πρόσληψης που δεν μπορεις να πας σε αντίστοιχη εταιρεια για καποιο χρονικο διαστημα αν φυγεις οικειοθελώς.
    καλα να μην μιλισω για ιαπωνια για το τι συμβολαια εχει,εκει σε σπουδαζει η μιτσουμπισι και σου δινει και συνταξη.φυσικα εχει να κανει και με αλλα θεματα κουλτουρας αλλα τα πρωτα χρονια δεν ειναι μονο ηθικοί οι περιορισμοι.
    αυτο με τα ανθρωπινα δικαιωματα ειναι λιγο καλυτερο απο αυτο με τον τοτο.

   • κλειτος ο μέλας

    @Kostas
    όσον αναφορα τις έννοιες που αναφέρεις είναι αντικείμενο των μαθημάτων συνταγματικές ελευθεριές,ανθρωπινα δικαιώματα.συνταγματικό.στο ελληνικό συνταγμα περιέχονται στα άρθρα 4-25Σ. για την καλυτερη κατανόηση να αναφέρω οτι οσον αναφορά τους στρατιωτικούς υπάγονται σε σχέση ειδικής εξουσίασης με οτι αυτό σημαίνει.Το ΕΔΔΑ να αναφέρω δε οτι λαμβάνει υπόψη του τη προαναφερθείσα σχέση.

   • SKYHOOK47

    @Kostas
    Σας παρέθεσα δυο links και από ότι μπορώ να καταλάβω δεν τα λάβατε καθόλου υπ’όψιν.Αυτό το καταναγκαστική εργασία είναι τελείως άστοχο…Δεν σπάνε πέτρες…Έλεος!!!Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω,θα σας συμβούλευα να κατεβείτε από τα σύννεφα…Αφού λοιπόν γνωρίζετε πως λειτουργεί η αγορά εργασίας στο εξωτερικό απορώ πως δεν γνωρίζετε γι αυτού του είδους τις πρακτικές…

   • Kostas

    Στο διεθνες δικαιο υπαρχει η αρχη της αναλογικοτητας η οποια προφανως παραβιαζεται οταν για εκπαιδευση λιγων μηνων σου ζητανε να δεσμευθεις για 10 χρονια. Ο δολος ειναι σε αυτον που ψαχνει να βρει εργαζομενους σε αναγκη και να τους αναγκασει να υπογραψουν τετοιο απαραδεκτο συμβολαιο.
    Καλα τα σχολια των φιλων, αλλα δεν ειδα ΟΥΤΕ ΜΙΑ παραπομπη που να υπαρχει καπου αλλου στον δυτικο κοσμο καταναγκασμος σε εργασια για τετοιο χρονικο διαστημα. Μονο στο Ελλαδισταν.

 4. SKYHOOK47

  @Kostas
  Παραδεχθείτε ότι δεν έχετε ιδέα για την αγορά εργασίας τόσο στην Ελλάδα και όσο στο εξωτερικό και αφήστε το κήρυγμα…

  Απάντηση
 5. Kostas

  ακομα περιμένω μια παραπομπή οπου θα φαινεται οτι στο δυτικό κόσμο υπαρχουν και αλλοι εργοδότες που υποχρεώνουν σε 10 έτη υποχρεωτική εργασία.

  Μεχρι να μου δώσετε αυτη την παραπομπή αφήστε τα συμπερασματα για τους αναγνώστες…

  Απάντηση
  • SKYHOOK47

   Οι αναγνώστες τα έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους…Σας παρέθεσα 2 συνδέσμους και δεν εννοείτε να καταλάβετε.Ας είναι,πιστέψτε ότι θέλετε.Αν εσείς πιστεύετε ότι η γη είναι επίπεδη δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας…

   Απάντηση
  • SKYHOOK47

   @Kostas
   Graduates who complete pilot training incur a longer commitment. The Air Force policy in effect when you enter flight training determines the length of your commitment which is currently 10 year after completion of training. Απόσπασμα από το σύνδεσμο που σου παρέθεσε ο nas.
   https://www.raf.mod.uk/recruitment/lifestyle-benefits/education-funding/ Στον παραπάνω σύνδεσμο που σου παραθέτω η RAF σου πληρώνει τα πανεπιστημιακά/κολεγιακά σου δίδακτρα με αντάλλαγμα 12ετή θητεία…Αν θες ψάξε και εσύ στο google και θα βρεις πολλά άλλα παραδείγματα.

   Απάντηση
   • Kostas

    η αμερικανική ΠΑ υποχρεώνει σε 5 έτη παραμονής μετα την αποφοίτηση απο τη σχολη ικαρων. Εαν μετα ολοκληρώσεις την πτητική εκπαιδευση διαρκείας περίπου ενος έτους πρεπει να μείνεις αλλα 5. Ετσι προκύπτουν τα δέκα χρονια.
    Δηλαδη εχει μια υποχρέωση παραμονής που φτάνει τα 5 έτη για καθε σκέλος του συμβολαίου.
    Ο πυραγος εκανε την εκπαιδευση σε ελικόπτερο και του ζητάνε να παραμείνει δέκα χρονια! Εαν ηταν μια περιοδος μεχρι πέντε έτη τοτε ισως να το έβρισκα λογικό, δεκα ομως ειναι παρα πολλα.

    Δεν ειναι λοιπον ίδιες οι περιπτωσεις.

    Σε καθε περιπτωση ομως σημασια εχει το τι θα αποφασίσουν τα διεθνή δικαστήρια και οι διεθνείς οργανισμοί. Κανεις διεθνησ οργανισμός δεν θα θεωρήσει λογική την απαίτηση των δέκα ετων.

    Παμε ενα στοίχημα για το ποια θα ειναι η τελική έκβαση εαν θελήσει ο πυραγος να διεκδικήσει το δίκιο του; Ο διεθνής οργανισμός εργασίας εχει ασχοληθεί με αντίστοιχες περιπτωσεις και εχει γνωμοδοτήσει αναλόγως. Δεν τα βγάζω απο το μυαλο μου τα οσα γράφω αλλα ξερω συγκεκριμένη περιπτωση.

 6. nas

  Κωστα λες πολλα και δεν κανεις ουτε τον κοπο να γκουγκλαρεις για να μην εκτεθείς..παρε ενα απο το αμερικανισταν
  http://www.academyadmissions.com/commitment/
  οχι τιποτα αλλο αλλα γράφεις οτι δεν σου στείλαμε ενα λινκ ..
  λοιπον γραψε στο ψαχτηρι σου how long you have to stay in the air force και θα βρεις αφθονα .
  συμφωνω οτι με μια έννοια αυτο θα μπορουσε να θεωρηθει εκμετάλλευση,απλα με την εννοια αυτη και με βαση την αρχη της αναλογικότητας που επικαλείσαι ,μπορω να σου βρω εκατομμύρια παραδείγματα που ειναι τραγικότερα πολλες ταξεις μεγαθους και τα ζουμε καθημερινά η εστω τα ζουνε οι περισσότεροι.

  Απάντηση
  • SKYHOOK47

   Η εκπαίδευση του χειριστή αεροσκάφους είναι απαιτητική χρονοβόρα και αρκετά ακριβή.Δεν είναι λογικό ο οποιοσδήποτε εργοδότης να παρέχει μια τέτοιου είδους εκπαίδευση δωρεάν χωρίς να υπάρχει κάποια μορφή δέσμευσης μετά την ολοκλήρωσή της από τη μεριά του εκπαιδευόμενου ιπταμένου-εργαζομένου.Κανείς δεν εκμεταλλεύετε κανέναν.

   Απάντηση
   • Antonius Block

    Καλησπερα σε ολους. Το κράτος παρέχει υποχρεωτική και μη εκπαίδευση σε ολους τους Έλληνες πολίτες. Επίσης παρέχει διατροφή και ασφάλιση σε αυτούς κατα τη διάρκεια των σπουδών τους. Αν το δούμε απο αυτη τη σκοπιά νομίζω οτι το ποσο που εχει καταβάλει το κράτος για την εκπαίδευση ενός στρατιωτικού (επιπλέον αυτού που καταβάλει σε κάθε φοιτητή για τις σπουδές του) δε δικαιολογεί διψήφιο αριθμό υποχρεωτικών ετών.
    Νομίζω οτι αυτο που προσπαθεί να πει ο Κώστας ειναι οτι το Ελληνικό κράτος διαπράττει ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ. Σου “δανείζει” καποια έτη σπουδών και σε υποχρεώνει να του “επιστρέψεις” υπέρογκα ποσά/έτη υπηρεσίας.
    Ο καθένας τωρα μπορει να πει: “Αν δεν του άρεσε ας μην υπέγραφε” και οτι “σκέφτηκε δόλια και εξαπάτησε τη υπηρεσία” αλλα για αυτες τις απόψεις εχω δυο απαντήσεις.
    Πρώτον, εχουν ηδη δώσει απαντήσεις το Διεθνές δικαστήριο και πιο σημαντικά ακομα η ILO= International Labour Organization, η δεύτερη εξαιρετικά πρόσφατα μάλιστα.
    Δεύτερον, το σωστό κράτος δε σκέφτεται πως ” με το ζόρι” θα κρατήσει τους υπαλλήλους του. Προσπαθεί να δημιουργήσει θετικό κλίμα και incentives για παραμονή στη θέση τους.
    Με συγχωρείται για το μακροσκελές.
    Καλησπερα και πάλι σε ολους.

 7. SKYHOOK47

  @Kostas Δεν καταλαβαίνω από που προκύπτει το 5+5,το απόσπασμα από το σύνδεσμο της USAF είναι ξεκάθαρο:The Air Force policy in effect when you enter FLIGHT TRAINING determines the length of your commitment which is currently 10 YEARS AFTER completion of training.Ρωτήσατε σε ποιά χώρα του δυτικού κόσμου υπάρχει υποχρέωση παραμονής για 10 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης.Με το σύνδεσμο που παράθεσε ο nas αποδεικνύεται ότι αυτή η πρακτική εφαρμόζεται στον ηγέτη του δυτικού κόσμου.
  Όσο για τον πολύ χρήσιμο σύνδεσμο που παραθέτεις,θα σε παρακαλούσα να τον διαβάσεις λίγο καλύτερα γιατί τελικά ισχύει αυτό που σου λέω όλες αυτές τις ημέρες.

  Το Δικαστήριο έκρινε, κατ’ αρχάς, ότι ο κύριος Χήτος δεν μπορούσε νομίμως να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε πως
  θα ήταν υποχρεωμένος να υπηρετήσει για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά το πέρας της εκπαίδευσής του.

  Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της εγγραφής στις στρατιωτικές σχολές είναι η δωρεάν παροχή εκπαίδευσης. Πράγματι, οι ένοπλες δυνάμεις αναλαμβάνουν το κόστος των σπουδών του ενδιαφερομένου όσο εκείνος σπουδάζει, παρέχοντάς του ορισμένο μισθό και του αναγνωρίζουν κοινωνικές παροχές με την ιδιότητα του στρατιωτικού ‘καριέρας’. Σε αντάλλαγμα, απαιτούν από τον ενδιαφερόμενο να εργάζεται στην υπηρεσία του για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά την απόκτηση του τίτλου σπουδών του. Σύμφωνα με την απόφαση, η επιδίωξη του κράτους να εξασφαλίσει μια απόδοση της επένδυσης που έχει πραγματοποιήσει στην εκπαίδευση των αξιωματικών του στρατού και των στρατιωτικών ιατρών, καθώς και να διασφαλίσει την ύπαρξη ενός επαρκούς αριθμού προσωπικού, απαγορεύοντας την παραίτησή τους για μια – καθοριζόμενη από το ίδιο – χρονική περίοδο και υποχρεώνοντάς τους σε καταβολή τέλους για την κάλυψη των εξόδων συντήρησης και εκπαίδευσής τους, είναι δικαιολογημένη και εμπίπτει κατά πρώτον στην διακριτική του ευχέρεια, εν όψει της προρηθείσης επένδυσής του.

  Έτσι, το Κράτος κατ’ αρχήν δικαιολογείται να απαγορεύσει την αποδέσμευση των στρατιωτικών για μία συγκεκριμένη περίοδο και να απαιτήσει την καταβολή μίας αποζημίωσης προκειμένου να καλύψει το κόστος διαβίωσης, το κόστος σπουδών, το μισθό και τις κοινωνικές παροχές που κατέβαλε για όλα τα χρόνια των σπουδών του. Εξάλλου, υπάρχει λόγος μείζονος δημοσίου συμφέροντος για την εθνική ασφάλεια της χώρας να αποτραπούν οι μαζικές έξοδοι των αξιωματικών από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο λόγος για τον οποίο ο κ.Χήτος κερδίζει το δικαστήριο είναι ο τρόπος που αντιμετώπισε η υπηρεσία του τη διαδικασία αποπληρωμής της οφειλής του:

  Εντούτοις, το Κράτος, εντός της διακριτικής του ευχέρειας, οφείλει να επιτύχει μία «δίκαιη εξισορρόπηση» ανάμεσα στα δικαιώματα του ιδιώτη αφενός και στα συμφέροντα του κράτους αφετέρου. Στα πλαίσια αυτά, μολονότι το ποσό των 49.978 ευρώ, το οποίο κλήθηκε να καταβάλει τελικώς ο κ Χήτος, δεν ήταν παράλογο, αναγκάστηκε να καταβάλει, παρά την αναστολή εκτέλεσης που του είχε χορηγηθεί, το ποσό των 112.156 ευρώ, με τον κίνδυνο το ποσό αυτό να αυξηθεί περαιτέρω εξαιτίας των τόκων υπερημερίας που θα προέκυπταν λόγω του χρόνου που απαιτείται για την έκδοση της απόφασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

  Επιπλέον, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η απόφαση υπολογισμού του ποσού αποζημίωσης από την οικονομική υπηρεσία του Στρατού δεν είχε αναφέρει τη δυνατότητα πληρωμής σε δόσεις.

  Υποχρεώνοντας τον κύριο Χήτο να καταβάλει το ποσό των 112,156 ευρώ άμεσα, οι φορολογικές αρχές, σύμφωνα με το ΕΔΔΑ επέβαλαν μία δυσανάλογη επιβάρυνση στον προσφεύγοντα, κατά παράβαση του άρθρου 4 § 2. Έτσι, το Δικαστήριο έκρινε ότι η διαδικασία εξαγοράς του εναπομείναντος χρόνου υπηρεσίας δεν ισορρόπησε με δίκαιο τρόπο την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων του κυρίου Χήτου και του γενικού συμφέροντος.

  Ως εκ τούτου, ο προσφεύγων ενήργησε υπό το κράτος της απειλής μίας ποινής (ψυχολογικός εξαναγκασμός) με τη μορφή δυο δικαστικών αποφάσεων που εξανάγκασαν τον ιδιώτη να συμμορφωθεί με την υποχρέωση αποζημίωσης άνευ ανασταλτικού αποτελέσματος, ακόμα και αν ασκούσε κάποια προσφυγή στα εσωτερικά δικαστήρια. Αυτή η επιβολή υποχρέωσης άμεσης καταβολής 109.527 ευρώ, με προσαύξηση 112.155,69 με τόκους από την φορολογική αρχή, ισοδυναμεί με ένα δυσανάλογο βάρος σε βάρος του προσφεύγοντος και ως εκ τούτου συντρέχει παραβίαση του άρθρου 4 § 2 της Σύμβασης.

  Και εγώ πάντως θα συμφωνήσω με τον κ.Αntonius Block ότι δηλαδή το κράτος θα πρέπει να δίνει κίνητρα παραμονής στην εργασία και να καλλιεργεί θετικό εργασιακό κλίμα

  Απάντηση
  • Kostas

   φίλε skyhook: οι απόφοιτοι της αμερικανικής σχολής ικαρων που δεν ειναι ιπτάμενοι πρεπει να μείνουν για 5 χρονια σε ενεργό υπηρεσία. Όσοι ολοκληρώνουν την πτητική εκπαιδευση πρεπει να μείνουν 10. Τα δεκα αυτα χρονια ουσιαστικα ειναι το άθροισμα 5 ετων υποχρεωτικής παραμονής λογω της φοίτησης στη σχολη και 5 χρονια λογω πτητικής εκπαίδευσης.

   Για κατι αντίστοιχο (πτητική εκπαιδευση), το ελληνικό κράτος αξίωσε δεκα χρονια υπηρεσιας απο τον πυραγο, δηλαδη το διπλάσιο!

   Επομένως το αμερικανικό παράδειγμα δεν αποτελεί αντεπιχείρημα στον ισχυρισμό μου οτι το ελληνικό κράτος αξιώνει υπέρμετρες επιστροφές στην επένδυση τπυ.

   Επισης να μην ξεχνάμε οτι στην αμερικη η τριτοβάθμια εκπαιδευση ΔΕΝ ειναι δωρεάν, αντίθετα στην Ελλάδα ειναι. Επομένως το να αξιώνει το κράτος μονο απο τους αποφοίτους των στρατιωτικών να ξεχρεώσουν την εκπαιδευση τους ειναι λιγο άδικο, δεν νομίζεις;

   Ποσο παραπανω νομίζεις οτι κοστίζει η εκπαιδευση ενος μηχανικού του αριστοτέλειου (εχουν και αυτοι δωρεάν διατροφή) σε σχεση ενα απόφοιτο στρατιωτικης σχολής;

   Τέλος σχετικα με το επιχείρημα οτι ο πυραγος γνώριζε τι υπόγραφε, θα σου πω το εξής: ο πυραγος οταν υπέγραφε γνώριζε επισης οτι οι αξιώσεις του κρατους ειναι υπέρμετρες και ευκολα θα προσβληθούν στα διεθνή δικαστήρια. Να σου θυμίσω οτι σεβόμαστε τους νόμους, αλλα δεν υπαρχει το αλάθητο του νομοθέτη, εαν νομίζουμε οτι ενας νομος ηπ μια διάταξη μας αδικεί, μπορουμε να προσφύγουμε στην δικαστική εξουσία.

   Απάντηση
   • Antonius Block

    Αγαπητέ Κώστα εχει απαντηθεί ηδη αυτο. Ο απόφοιτος της ΣΣΑΣ – εξαετούς φοιτήσεως εχει κοστίσει στο ελληνικό κράτος περί τα €31000 και κάτι ψιλά αν δεν απατώμαι. Άρα η διαφορά απο έναν φοιτητή ο οποίος είχε διατροφή (φοιτητικές λέσχες), ασφάλιση, καθώς επίσης και εκπαίδευση απολύτως δωρεάν ειναι εξαιρετικά μικρή.
    Αυτο που λεω εγω,και συγγνωμη που φαίνεται σα να επαναλαμβάνω τα επιχειρήματα σου, ειναι οτι δεν ειναι αναλογικές οι απαιτήσεις του κράτους. Ολα εξαρτώνται απο το ποσα χρήματα εχει κοστίσει κάποιος στο κράτος. Αν η εκπαίδευση εχει κοστίσει εκατομμύρια ευρώ τοτε ειναι θεμιτό να παραμείνει τόσο καιρό ώστε η εργασία που θα παρέχει να καλυψει αυτο το ποσο.
    Στην προκειμένη περίπτωση δε γνωρίζω η απόκτηση πτητικής ικανότητας σε ελικόπτερο ποσο κόστισε αλλα δυσκολεύομαι να πιστέψω οτι κόστισε τόσο ώστε να δικαιολογεί 10 έτη παραμονή!
    Οι αποφάσεις των διεθνών οργανισμών και δικαστηρίων τονίζουν αυτο ακριβώς. Οτι δεν μπορεις να υποχρεώνεις έναν άνθρωπο να παραμένει σε μια εργασία για τόσο μεγάλες περιόδους. Δεν ακυρώνουν την υποχρέωση παραμονής( η οποία ειναι θεμιτή και λογική), αλλα την περιορίζουν σε διάρκεια.
    Οποίος θέλει ας διαβάσει αυτήν την απόφαση και θα αντιληφθεί τι εννοώ.
    http://www.mmca.eu/?p=788

 8. SKYHOOK47

  @Kostas
  Με ρωτήσατε σε ποιά χώρα του δυτικού κόσμου υπάρχει υποχρέωση για 10 ετή παραμονή στην εργασία μετά το πέρας της εκπαίδευσης. Σας απέδειξα ότι αυτό συμβαίνει στις Η.Π.Α. Graduates who complete pilot training incur a longer commitment. The Air Force policy in effect when you enter flight training determines the length of your commitment which is currently 10 year after completion of training.
  Δεν έχει σημασία το πώς διαιρούνται αυτά τα 10 χρόνια,αν πάντως είχατε κάνει τον κόπο να διαβάσετε τον σύνδεσμο θα είχατε διαπιστώσει ότι η φοίτηση στην USAF academy είναι τετραετής.
  Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας είναι δωρεάν αλλά μετά την αποφοίτησή η επαγγελματική αποκατάσταση δεν είναι εξασφαλισμένη σε αντίθετα με ότι συμβαίνει στις στρατιωτικές σχολές.
  Διαβάστε καλύτερα και την απόφαση του ΕΔΔΑ :
  Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της εγγραφής στις στρατιωτικές σχολές είναι η δωρεάν παροχή εκπαίδευσης. Πράγματι, οι ένοπλες δυνάμεις αναλαμβάνουν το κόστος των σπουδών του ενδιαφερομένου όσο εκείνος σπουδάζει, παρέχοντάς του ορισμένο μισθό και του αναγνωρίζουν κοινωνικές παροχές με την ιδιότητα του στρατιωτικού ‘καριέρας’. Σε αντάλλαγμα, απαιτούν από τον ενδιαφερόμενο να εργάζεται στην υπηρεσία του για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά την απόκτηση του τίτλου σπουδών του. Σύμφωνα με την απόφαση, η επιδίωξη του κράτους να εξασφαλίσει μια απόδοση της επένδυσης που έχει πραγματοποιήσει στην εκπαίδευση των αξιωματικών του στρατού και των στρατιωτικών ιατρών, καθώς και να διασφαλίσει την ύπαρξη ενός επαρκούς αριθμού προσωπικού, απαγορεύοντας την παραίτησή τους για μια – καθοριζόμενη από το ίδιο – χρονική περίοδο και υποχρεώνοντάς τους σε καταβολή τέλους για την κάλυψη των εξόδων συντήρησης και εκπαίδευσής τους, είναι δικαιολογημένη και εμπίπτει κατά πρώτον στην διακριτική του ευχέρεια, εν όψει της προρηθείσης επένδυσής του.
  Έτσι, το Κράτος κατ’ αρχήν δικαιολογείται να απαγορεύσει την αποδέσμευση των στρατιωτικών για μία συγκεκριμένη περίοδο και να απαιτήσει την καταβολή μίας αποζημίωσης προκειμένου να καλύψει το κόστος διαβίωσης, το κόστος σπουδών, το μισθό και τις κοινωνικές παροχές που κατέβαλε για όλα τα χρόνια των σπουδών του. Εξάλλου, υπάρχει λόγος μείζονος δημοσίου συμφέροντος για την εθνική ασφάλεια της χώρας να αποτραπούν οι μαζικές έξοδοι των αξιωματικών από τις Ένοπλες Δυνάμεις. 
  Αν είχατε κάνει τον κόπο να διαβάσετε προσεκτικά την απόφαση του Ε.Δ.Δ.Α. δεν θα είχατε αυτές τις απορίες .Το κράτος έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση αυτό που έγινε λάθος στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ο τρόπος με τον οποίο ζητήθηκε αυτή.
  Ο πυραγός όπως και ο κ.Χήτος γνώριζαν τι υπέγραψαν: Το Δικαστήριο έκρινε, κατ’ αρχάς, ότι ο κύριος Χήτος δεν μπορούσε νομίμως να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε πως θα ήταν υποχρεωμένος να υπηρετήσει για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά το πέρας της εκπαίδευσής του.Σας ξαναλέω το δικαστήριο ο κ. Χήτος το κερδίζει γιατί η υπηρεσία δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα της αποζημίωσης.Εάν η υπηρεσία τον είχε ενημερώσει ότι θα μπορούσε να εξοφλήσει
  το ποσό σε δώσεις,πολύ πιθανόν και να έχανε τη δίκη.Αντίθετα του ζητήθηκε το διπλάσιο ποσό από όσο τελικά απαιτείτο και μάλιστα εφάπαξ.
  Υ.Γ. Είναι πολύ συνηθισμένο στην αγορά εργασίας όταν ο εργοδότης παρέχει κάποια εξειδικευμένη εκπαίδευση και όταν υπάρχει και έντονος ανταγωνισμός να θέτει κάποιους περιορισμούς στον εργαζόμενο με σκοπό να προστατεύσει την επένδυσή του(π.χ.《κλειστό》συμβόλαιο).
  Υ.Γ. Φυσικά και όταν νομίζουμε ότι κάτι μας αδικεί η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι μονόδρομος…

  Απάντηση
  • Kostas

   «Δεν έχει σημασία το πώς διαιρούνται αυτά τα 10 χρόνια,»
   φυσικα και εχει σημασια για τι δειχνει οτι απαιτουν 5 ετη υπηρεσιας για την πτητικη εκπαιδευση, οχι δεκα οπως απιτει το ελληνικο κρατος. Και μαλιστα αυτο γινεται σε μια χωρα που η τριτοβαθμια εκπαιδευση παρεχεται δωρεαν. Καταλαβαινεις λοιπον ποσο υπερβολικες ειναι απαιτησεις του κρατους απο τον πυραγο

   «αν πάντως είχατε κάνει τον κόπο να διαβάσετε τον σύνδεσμο θα είχατε διαπιστώσει ότι η φοίτηση στην USAF academy είναι τετραετής.» δεν χρειαζεται να το διαβασω, το γνωριζω αυτο απο πρωτο χερι εδω και 30 χρονια

   «Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας είναι δωρεάν αλλά μετά την αποφοίτησή η επαγγελματική αποκατάσταση δεν είναι εξασφαλισμένη σε αντίθετα με ότι συμβαίνει στις στρατιωτικές σχολές.»
   ειλικρινα δεν καταλαβαινω τη λογικη αυτου του επιχειρηματος. Και σε αλλες σχολες, πχ νοσηλευτικη μπορεις (ή τουλαχιστον μπορουσες) να προσληφθεις αμεσως μετα τις δωρεαν σπουδες σου, το δημοσιο ομως δε σε δεσμευε με υποχρεωτικη παραμονη.

   «Διαβάστε καλύτερα και την απόφαση του ΕΔΔΑ»
   Δεν εχω διαβασει τις λεπτομερειες της αποφασης.
   Υπαρχουν και γνωμοδοτησεις απο το διεθνη οργανισμο εργασιας επι του θεματος, νομιζω ο Antonious παρεθεσε το συνδεσμο

   «Είναι πολύ συνηθισμένο στην αγορά εργασίας όταν ο εργοδότης παρέχει κάποια εξειδικευμένη εκπαίδευση και όταν υπάρχει και έντονος ανταγωνισμός να θέτει κάποιους περιορισμούς στον εργαζόμενο με σκοπό να προστατεύσει την επένδυσή του(π.χ.《κλειστό》συμβόλαιο).» κανεις ομως δεν υποχρεωνει σε δεκαετη υποχρεωτικη υπηρεσια

   «Φυσικά και όταν νομίζουμε ότι κάτι μας αδικεί η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι μονόδρομος…»
   επιτελους συμφωνουμε και σε κατι!

   Απάντηση
   • SKYHOOK47

    @ Kostas
    Το αρχικό σας ερώτημα ήταν αν υπάρχει χώρα στον πολιτισμένο κόσμο που υποχρεώνει εργαζόμενο σε 10ετή καταναγκαστική εργασία.
    Γράψατε: Καταναγκαστικη εργασια 10 ετων επειδη του εδωσαν εκπαιδευση χειριστη…. Αυτο δεν γινεται πουθενα στον πολιτισμενο κοσμο.
    Και εγώ σας απάντησα ότι υπάρχει η USAF academy.Σας παρέθεσα και το link και το απόσπασμα:
    Graduates who complete pilot training incur a longer commitment. The Air Force policy in effect when you enter flight training determines the length of your commitment which is currently 10 year after completion of training.
    Εγώ σας απαντώ με βάση τις πηγές που έχω και όχι με βάση την 《30χρονη εμπειρία μου》.ΚΑΚΩΣ δεν επιστρέφετε στις πηγές για να είστε σίγουρος ότι αυτά που λέτε είναι ακριβή. http://www.academyadmissions.com/commitment/
    Η απόφαση του Ε.Δ.Δ.Α. είναι πολύ σαφής και πολύ κακώς δεν την διαβάσατε,ενώ εσείς παραθέσατε τον συγκεκριμένο σύνδεσμο προς ενημέρωσή μας,θα σας είχαν λυθεί πολλές απορίες.
    Στις στρατιωτικές σχολές η πρόσληψη γίνετε από την πρώτη ημέρα φοίτησης,δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με οποιεσδήποτε άλλες σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως οι σχολές νοσηλευτικής που αναφέρετε.
    Τέλος όταν κάνουμε διάλογο δίνουμε σημασία στα επιχειρήματα του συνομιλητή μας και μετά απαντάμε με τα δικά μας επιχειρήματα.
    Η τακτική σας 《Δεν διαβάζω τα links που μου παραθέτετε αλλά εγώ πιστεύω αυτό….》είναι προβληματική και απαξιωτική προς το συνομιλητή.
    Ότι είχα να πω το είπα,δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.Είστε ελεύθερος να πιστεύετε ότι θέλετε,δημοκρατία έχουμε εξάλλου.
    Υ.Γ.Το link που παράθεσε ο Antonius Block έχει πρόβλημα.Το δικό σας πάντως είναι ξεκάθαρο στο τι ισχύει πάντως…
    Υ.Γ.2 Παρακαλώ διαβάστε πολύ καλά τα link που σας έχουμε παραθέσει.

 9. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Έλληνας του εξωτερικού δεύτερη γενιά στην Αυστραλία πριν από 15-20 χρόνια σπούδασε γιατρός ήρθε στην Ελλάδα και ήθελε να μείνει εδώ αμ δε!
  Το κράτος της Αυστραλίας είπε σε εμάς σπούδασες σε πληρώσαμε δεν μπορείς να φύγεις και αν θες πήγαινε 3 χρόνια στην έρημο σαν γιατρός και μετά φύγε!
  Όχι σαν και εμάς που πληρώνει το κράτος τους φοιτητές και φεύγουν μετά την άλλη μέρα!
  Όσο για της εταιρίες έξω το ξέρω καλά σε αλυσοδένουν στην κυριολεξία, υπογράφεις και δεν μπορείς ούτε να φύγεις ούτε να κουνηθείς! Για αυτό δεν έφυγα έξω όταν μου το πρότειναν με τους όρους που ήθελαν!
  ίσως αν ήμουν νέος να το έκανα το λάθος να πήγαινα έξω, δεν είμαι και πια δεν με ενδιαφέρει ούτε τα χρήματα που θα έπαιρνα. Η εταιρία θέλει να βγάλει από εσένα και να ξέρει πως δεν μπορείς να πας σε ανταγωνιστές κλπ. Οπότε παρακολουθούν όλες σου της κινήσεις να μου λείπει!

  Απάντηση
  • Kostas

   να υποθεσω οτι σε ζητουσε η ΝΑΣΑ να δουλεψεις για αυτη πανω στο προγραμμα εποικισμου του Αρη με διαστημοπλοια που κινουνται με αντιβαρυτητα?
   ή μηπως η DARPA για να φτιαξει αεροπλανο των 15 μαχ?

   Απάντηση
 10. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Kostas σοβαρέψου και μην γράφεις αρλούμπες, μάθε επιτέλους και τίποτα τόσα χρόνια!

  Διάβασε και κανένα βιβλίο να ξυπνήσει το μυαλό σου!

  Μην πάθεις ότι έπαθε ο Γιάννης και αρχίσεις της εμμονές και της κακίες με κάποιους ανθρώπους που δεν θα
  σε βγάλουν πουθενά.

  Μάθε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και έχει άλλες ικανότητες που πρέπει να της ανακαλύψει ο ίδιος!
  Βρες λοιπόν της δικές σου ικανότητες και άσε τους άλλους στην ησυχία τους!

  Απάντηση
  • Kostas

   Σε πειραζω, αλλα δεν το κανω απο κακια. Σου εχω πει οτι μου αρεσει ο αντισυμβατικος τροπος σκεψης σου. Αυτο που πρεπει να κανεις ειναι να φιλτραρεις πιο πολυ αυτα που γραφεις. Δεν μπορεις να κανεις υπερβολικους ισχυρισμους που δεν μπορεις να υποστηριξεις. Εσυ εχεις υποστηριξει οτι μπορεις να φτιαξεις “ευκολα” ενα αεροσκαφος μεταφορικο που να κινειται με 2.7 μαχ. Οταν γραφεις τετοια, πως να μην σε πειραζουμε μετα?

   Απάντηση
 11. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Kostas είπα πως το συμφέρον είναι να αντιγράψω ένα παλιό πρότζεκτ που αξίζει και να το μεταφέρω στην σημερινή εποχή, όχι ότι είναι δικό μου και δεν αναφέρθηκα στο επιβατικό αλλά στο μαχητικό αναγνωριστικό! Έψαξα μάλιστα πάνω από 200 πρότζεκτ για να καταλήξω σε αυτό!

  Έγραψα πως θα μπορούσε εύκολα να κατασκευαστεί ένα πρωτότυπο ικανό για μερικές πτήσεις με χαμηλό κόστος τίποτα περισσότερο για να το χρησιμοποιήσεις σαν κράτος όπως θέλεις μετά.

  Ο ντόρος μόνο φτάνει για να έχεις κέρδη αλλιώς θέλει πολύ δουλειά για μετά για να γίνει πραγματικό μάχιμο αεροσκάφος, απλά το πλεονεκτημα του συγκεκριμένου είναι πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι κινητήρες θες και ότι ραντάρ θες αν δεν καταφέρεις να τους φτιάξεις μόνος σου αν και γίνονται όλα τώρα πια αν υπάρχουν χρήματα.

  Εξάλλου το αεροσκάφος δεν είναι ανταγωνιστικό με αυτά που υπάρχουν είναι σε άλλη κλάση μαχητικό βομβαρδιστικό με μεγάλη εμβέλεια κλπ.

  Υπάρχει βέβαια και μελέτη του κόστους για αυτό και το έκανα για να υπολογίσω το κόστος ανά μονάδα κλπ θα το βρείτε η κατασκευή αεροσκαφών στην Ελλάδα στο διαδίκτυο .

  Θέλει πολλά χρήματα για να κατασκευάσεις αεροσκάφος δικό σου που να αξίζει όμως και να μην απαξιώθει λόγο τεχνολογίας.

  Απάντηση
 12. Antonius Block

  Η απόφαση αναφέρει το εξής:
  The Committee points out that persons who have received training financed by the State should also be entitled to leave the service on their own initiative within a reasonable period, which should be proportional to the length of the studies financed by the State, or by reimbursing a proportion of the costs incurred by the State. The Committee requests the Government to communicate statistical information on the average length of the obligation to serve of medical officers of the armed forces, as well as on the number of requests for resignation handed in by medical officers, and the number of resignations accepted (including information on the sum required from the medical officer to buy back their remaining years of service).

  Οποίος θελήσει να το δει χωρις παρωπίδες νομίζω μπορει να ξεχωρίσει δυο σημεία:
  Πρώτον οτι μιλάει για μια ΛΟΓΙΚΗ περίοδο υποχρεωτικης υπηρεσίας, η οποία πρεπει να ειναι ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ των ετών μαθητείας στη σχολή.
  Άρα κάποιος μπορει να πει: Γιατι να μην υποχρεώσει τον πυραγό να κάτσει 20 Χ τα έτη φοίτησης του ; Αναλογικά δεν ειναι;
  Στο δεύτερο σημείο όμως λέει οτι πρεπει να αποδώσει ΜΕΡΟΣ του ποσού που κόστισε η μαθητεία του.
  Έχοντας διαβάσει αυτήν την παράγραφο, μπορω να καταλήξω σε ενα μονο συμπέρασμα.
  Ο πυραγός πρεπει να πληρώσει μέρος του ποσού που κόστισε η εκπαίδευση του. Αυτο δεν το γνωρίζω ποσο ηταν,οποτε δεν μπορω να πω με σαφήνεια εάν το ποσο που του χρεώθηκε ηταν υπερβολικό ή οχι. Άρα δεν μπορω να κρίνω αν τα δέκα έτη ηταν κι αυτά πολλα ή οχι. Απο προσωπική εμπειρία όμως θεωρώ οτι ηταν παρα πολλα.
  Για τον Στρατιωτικο Ιατρο αντιθετως γνωρίζω οτι το ποσο για έξι χρονια φοίτησης ειναι περί τα €31000. Οποτε η απόφαση, αν και θετική για τον ιατρό,ηταν 100% αντίθετη με τις επιταγές της ILO. Και σε μια χώρα που οι ΠΑΝΤΕΣ που διαλέγουν να ακολουθήσουν τριτοβάθμια εκπαίδευση τρώνε, σπουδάζουν και εχουν ασφάλιση ΔΩΡΕΑΝ για τα έτη σπουδών τους πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω γιατι να το “χρεώνεται” στην πλάτη ο στρατιωτικός. Αν αφαιρεθουν τα κόστη διατροφής/ασφάλισης και πανεπιστημιακού τύπου εκπαίδευσης που ετσι κι αλλιώς θα τα πλήρωνε το κράτος για τον στρατιωτικο( μη ξεχνάμε οτι όλες οι στρατιωτικές σχολές εχουν πολυ υψηλότεες βάσεις απο τα περισσότερα ΑΕΙ, άρα ο στρατιωτικός θα έμπαινε αν το επιθυμούσε σε καποια άλλη σχολή άνετα), τοτε το τελικό ποσο ειναι ακομα χαμηλότερο.
  Οσο για το επιχείρημα: Το κράτος δίνει δουλειά στον στρατιωτικό με το πέρας των σπουδών του , θεωρώ οτι ειναι λάθος. Κανεις δεν αμφισβήτησε το οτι ο στρατιωτικός θα πρεπει να παραμείνει καποια χρονια ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ. Θα τελειώσει τη σχολή του και θα αποδώσει πίσω στο κράτος -μέσω της εργασίας του- τα χρήματα που επενδύθηκαν πανω του.
  Το ερώτημα ειναι ποσα έτη πρεπει να δουλέψει; Και ποσο αντιστοιχούν αυτά σε €;
  Ευτυχώς οι διεθνείς οργανισμοί σιγα σιγα λύνουν αυτο το τεράστιο θέμα και ξεκαθαρίζει το τοπίο.
  Πλησιάζει ο καιρός που η τοκογλυφική σχέση του κράτους με τους στρατιωτικούς θα περάσει ανεπιστρεπτί.
  Ετσι θα αρχίσει το κράτος να σέβεται τους στρατιωτικούς, να μην τους χρησιμοποιεί σαν πολυεργαλείο εκμεταλλευόμενο το κακώς εννοούμενο φιλότιμο και θα δημιουργήσει θετικό και πρόσφορο περιβάλλον στον ΕΣ, ώστε τα στελέχη να ΔΙΑΛΕΓΟΥΝ και να μην αναγκάζονται να παραμείνουν απο τον εκάστοτε νταβατζή.
  Ευχαριστω για το χώρο και συγγνωμη για το μακροσκελές της απάντησης μου.

  Απάντηση
  • T.T.

   Θυμάμαι πριν πολλά χρόνια ότι η ΠΤΗΣΗ είχε φιλοξενήσει μία συνέντευξη του διοικητή της ισραηλινής Σχολής Ικάρων.
   Θυμάμαι ότι είχε πει ότι μετά τα 3 έτη της Σχολής οι ιπτάμενοι υποχρεούνταν να παραμείνουν 6 ή 9 χρόνια στην αεροπορία. Δεν θυμάμαι πιο ακριβώς ήταν το νούμερο αλλά ήταν ένα από τα δύο.
   Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση. Τότε σε μας δεν είχε αρθεί και το εμπόλεμο και τα χρόνια παραμονής ήταν μυθικά.
   Επίσης θυμάμαι ότι ο Ισραηλινός είχε πει ότι:
   Τα πολλά χρόνια παραμονής αποτρέπουν τους καλύτερους από το να προσέλθουν.
   Η αεροπορία έχει πάντα τον τρόπο της να κρατήσει τους καλύτερους δεν χρειάζεται να το κάνει με το ζόρι.

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: