Πυρομαχικό SMArt 155 (DM702)

To SMArt 155 είναι ένα έξυπνο, αυτόνομο και αποτελεσματικό πυρομαχικό Πυροβολικού τύπου «fire and forget», το οποίο είναι σχεδιασμένο για να παρέχει τη δυνατότητα στα σύγχρονα πυροβόλα 155 χιλ. να προσβάλλουν στόχους με ισχυρή θωράκιση, σταθερούς και κινητούς.

Το πυρομαχικό Smart 155 στο φορέα του. (Φωτ: helleniced.wordpress.com)

Ο αριθμός βλημάτων SMArt 155 που απαιτούνται για την καταστροφή ενός στό­χου με ισχυρή θωράκιση είναι εξαιρετικά μικρότερος συγκρινόμενος με τον αριθμό των αντίστοιχων απαιτούμενων συμβατι­κών βλημάτων για τη καταστροφή του ίδιου στόχου, τόσο εντός του πεδίου παρατήρη­σης των Προκεχωρημένων Αξιωματικών Παρατηρητών (ΠΑΠ), όσο και στα μέγιστα βεληνεκή των σύγχρονων πυροβόλων, χω­ρίς κανένα περιορισμό.

Ο μικρός αριθμός βλημάτων που απαιτείται για την καταστροφή ενός στό­χου επιτρέπει την εφαρμογή της τακτικής «βάλλω και μετακινούμαι» η οποία είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί πολλές φορές, γρήγορα και σε περιορισμένο χρόνο ελα­χιστοποιώντας το χρόνο έκθεσης του πυ­ροβόλου στα εχθρικά πυρά.

Το SMArt 155 μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί από πυροβόλα Μ109 με βεληνεκές 22.000 μ. καθώς και τα πυροβόλα PzH 2000 με βεληνεκές 27.500 μ.

Το SMArt 155 αποτελείται από:

 1. Τον κορμό (φορέα) ο οποίος είναι φτιαγμένος από ένα λεπτό τοίχωμα (πε­ρίβλημα).
 2. Τη βάση
 3. Το γέμισμα έξωσης
 4. Το χρονικό πυροσωλήνα
 5. Τα 2 υποπυρομαχικά

Κάθε υποπυρομαχικό περιλαμβάνει:

Τον πυροδοτικό μηχανισμό με την εκρηκτική ύλη, και το βαρύ μεταλλικό υλικό για τη διάτρηση του στόχου.

Τη Μονάδα προσανατολισμού και σταθεροποίησης που αποτελείται από:

 1. Το συρόμενο αλεξίπτωτο
 2. Τα περιστρεφόμενα πτερύγια
 3. Το αυτόνομα περιστρεφόμενο αλεξί­πτωτο

Το σύστημα αισθητήρων ο οποίος περιλαμβάνει τον αισθητήρα ραδιοκυμά­των χιλιοστόμετρου (ενεργητικό και πα­θητικό), τον IR αισθητήρα και τον επεξερ­γαστή των ηλεκτρονικών κυμάτων.[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ew5YbRadAZA]

Η λειτουργία του SMArt 155 χαρακτηρίζεται από τρεις φάσεις:

 • Τη διαδοχική σειρά των γεγονότων της βαλλιστικής λειτουργίας.
 • Την έρευνα αναζήτησης του στόχου.
 • Την ενεργοποίηση του κάθε υπο- πυρομαχικού.

Η διαδοχική σειρά των γεγονότων της βαλλιστικής λειτουργίας έχει ως εξής:

Η γέμιση του βλήματος μπορεί να γίνει όπως και με τα υπόλοιπα βλήμα­τα (χειροκίνητα ή αυτόματα), χωρίς να απαιτείται κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση του προσωπικού. Μετά την πυροδότη­ση, ενεργοποιείται ο χρονικός πυροσω­λήνας του βλήματος. Στη συνέχεια πυροδοτείται το εξωστικό γέμισμα, η βάση του βλήματος απομακρύνεται από αυτό, ενώ τα δύο υποπυρομαχικά εξέρχονται από το βλήμα αποχωριζόμενα το ένα από άλλο και η θερμική μπαταρία ενερ­γοποιείται.

Το πυρομαχικό Smart 155 mm. (Φωτ: helleniced.wordpress.com)

Κατά τη διάρκεια της φάσης σταθε­ροποίησης, κάθε υποπυρομαχικό ακο­λουθεί μια αυτόνομη διαδικασία για την επιτυχή ολοκλήρωσή της. Ελεγχόμενο από ένα ηλεκτρονικό χρονόμετρο, το συρόμενο αλεξίπτωτο αποσπάται και το αυτόνομα περιστρεφόμενο αλεξίπτωτο απελευθερώνεται ενώ ο IR αισθητήρας και η κεραία ραδιοκυμάτων χιλιοστόμε­τρου ενεργοποιούνται. Το αυτόνομα πε­ριστρεφόμενο αλεξίπτωτο εξασφαλίζει τη σταθερή και ομαλή περιστροφή του υποπυρομαχικού ώστε να πραγμα­τοποιηθεί η έρευνα του στόχου.

Κατά τη διάρκεια της έρευ­νας για τον εντοπισμό του στόχου, το σύστημα αισθητήρων ανίχνευσης προσαρμό­ζεται δυναμι­κά στο συ­γκεκριμένο πεδίο της μάχης και στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Αφού εντοπισθεί ο στόχος, προσβάλλεται κατευθείαν και καταστρέφεται, ενώ οι παράπλευρες απώλειες ελαχιστοποιούνται

To SMArt 155 διαθέτει μηχανισμό αυτοκαταστροφής ο οποίος ενεργοποιείται σε περίπτωση που οι αισθητήρες του δεν εντοπίσουν κάποιο στόχο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η αποφυγή παραμονής στο έδαφος μη διαρραγέντων υποπυρομαχικών τα οποία θα ήταν επικίνδυνα για τον άμαχο πληθυσμό.

Επίσης το SMArt 155 λόγω των πολλαπλών αισθητήρων που διαθέτει δεν είναι ευάλωτο στα ηλεκτρονικά αντίμετρα

Πηγή: Θέματα για τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.