Πυρπολητής 4/13 στο Αιγαίο (φωτογραφίες)

Τη νύχτα της Τετάρτης 12 Ιουνίου 2013 διατάχθηκε αιφνιδιαστικά η ενεργοποίηση της Δύναμης Δ. Η άσκηση απαίτησε τη συμμετοχή δυνάμεων και από τους 3 κλάδους με εμφανή την ενισχυμένη παρουσία του ΠΝ.

To ΠΤΜ Κέρκυρα. Υπενθυμίζεται ότι ένα χρόνο πριν είχε καταστραφεί μεγάλο τμήμα του πρυμναίου τμήματος και της ειδική φούστας που φέρει από πυρκαγιά. Μετά από επίπονες προσπάθειες στελεχών του ΠΝ το πλοίο επισκευάστηκε και είναι ξανά λειτουργικό. (Φωτ. ΓΕΕΘΑ)

Η αρχική διαταγή δόθηκε τις τελευταίες απογευματινές ώρες με προφανή σκοπό το κύριο σκέλος της άσκησης να διεξαχθεί τη νύχτα. Υπό την κάλυψη της νύχτας η δύναμη Δελτα κινήθηκε για ανακατάληψη της νήσου Δοκού. Κατά τη διάρκεια της άσκησης πραγματοποιήθηκαν σενάρια αναγνώρισης, συλλογής πληροφοριών, ενίσχυσης, ανακατάληψης, έρευνας και διάσωσης, ναυτικού αποκλεισμού κτλ.

To (ΤΠΜ) Κεφαλονιά. (Φωτ: ΓΕΕΘΑ)

Ο όγκος των δυνάμεων που συμμετείχε αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα της ηγεσίας στη διεξαγωγή διακλαδικών ασκήσεων και τον επαγγελματισμό των στελεχών. Ιδιαίτερα για το ΠΝ πρέπει να τονιστεί ότι τα πληρώματα και τα συμμετέχοντα πλοία μόλις είχαν ολοκληρώσει την μεγάλη και ιδιαίτερα απαιτητική ναυτική άσκηση Καταιγίς 13 όπου ολόκληρος ο διαθέσιμος στόλος επί 6 συνεχής μέρες (3-8 Ιουνίου) ασκήθηκε σε ρεαλιστικά σενάρια.
Το προσωπικό του ΠΝ παρόλη την κούραση και καταπόνηση τις προηγούμενης εβδομάδας κατάφερε από την πρώτη στιγμή να ανταποκριθεί στο ρόλο. Το ΠΝ διέθεσε 2 φρεγάτες, μία κανονιοφόρο καθώς και 2 Πλοία Ταχείας Μεταφοράς, κλάσεως Zubr. Τα τελευταία μπορούν να μεταφέρουν έναν ενισχυμένο λόχο μαζί με τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης.

Άνδρες της Δύναμης Δ σε επιχείρηση κατάληψης πλοίου…Διακρίνονται οι θέσεις μάχης και η περιμετρική άμυνα που έχει λάβει η αρχική ομάδα εξασφαλίζοντας το χώρο. (Φωτ: ΓΕΕΘΑ)

Το κύριο σκέλος της άσκηση ξεκίνησε νύχτα και τελείωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

H εκσυγχρονισμένη φρεγάτα Αιγαίον, κλάσεως S μόλις έχοντας λάβει πορεία για τη νήσο Δοκό. (Φωτ: ΓΕΕΘΑ)

Παρατίθενται φωτογραφίες από το προπαρασκευαστικό μέρος της άσκησης λίγο πριν τη δύση του Ηλίου.

To (ΤΠΜ) Κεφαλονιά. (Φωτ: ΓΕΕΘΑ)

Ο υψηλός επαγγελματισμός που δείχνει το προσωπικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε συνδυασμό με μια πιο διακλαδική προσέγγιση των επιχειρήσεων δημιουργούν μια ενιαία δύναμη συνδυασμένων όπλων στο χώρο του Αιγαίου. Ο εγωισμός μπορεί να είναι πληγωμένος ορισμένες φορές από την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα το φρόνημα όμως και η θέληση για μάχη βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Πρέπει να αναφερθεί ότι η εξαιρετική εκπαίδευση που πραγματοποιείται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής πιάνει τόπο και είναι ο αφανής πολλαπλασιαστής ισχύος.[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=-mlZ6Jak1kM&w=560&h=315]

Από το εξαιρετικό: Defence Greece

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.