Προς πώληση οδεύει η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), με κατώτατη τιμή προσφοράς τα 10 εκατομμύρια ευρώ και με λήξη προθεσμίας για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών την 15η Μαΐου. Η αμυντική βιομηχανία που έχει τεθεί από το 2014 σε ειδική εκκαθάριση, διανύει τον τελευταίο κύκλο της σχετικής διαδικασίας, καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές τους στο πλαίσιο του πλειοδοτικού διαγωνισμού που έχει επιλεγεί από τον Ειδικό Εκκαθαριστή της επιχείρησης, την Ερνστ & Γιανγκ.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του διαγωνισμού που δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα, τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία είναι τα ακίνητα (οικόπεδα και κτιριακές εγκαταστάσεις) που διαθέτει η εταιρεία στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, ο εξοπλισμός της επιχείρησης και όλα τα πνευματικά της δικαιώματα. Τα περιουσιακά στοιχεία διατίθενται συνολικά και όχι διακριτά. Στην πράξη, ο προτιμητέος επενδυτής και πλειοδότης στη διαδικασία θα αναλάβει την ίδια την επιχείρηση. Η διαδικασία δεν αναμένεται να διαρκέσει πολύ. Μια εβδομάδα μετά την κατάθεση των προσφορών θα γίνει το άνοιγμα των τεχνικών προσφορών και τρεις εβδομάδες το αργότερο το άνοιγμα των οικονομικών. Το προσφερόμενο τίμημα καθορίζει τον προτιμητέο επενδυτή, με την προϋπόθεση ότι τη σχετική απόφαση του Ειδικού Εκκαθαριστή θα στηρίξουν τόσο το ελληνικό Δημόσιο (μέτοχος), όσο και οι πιστωτές που εκπροσωπούν περισσότεροι από το 51% των απαιτήσεων κατά της επιχείρησης. Ειδικά το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να ζητήσει την απόρριψη κάποιου συγκεκριμένου διαγωνιζόμενου, «για λόγους προστασίας ουσιωδών συμφερόντων της εθνικής ασφάλειας».

Ο διαγωνισμός είναι απότοκος της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε απευθύνει ο Ειδικός Εκκαθαριστής της επιχείρησης, έπειτα από απόφαση δικαστηρίου του 2014. Συγκεκριμένα, η πρόσκληση αυτή είχε δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2014 μετά τη σχετική απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης. Το γεγονός, δε, ότι απαιτήθηκαν 2,5 χρόνια από την πρόσκληση για να δημοσιοποιηθεί ο διαγωνισμός, σημαίνει ότι το ενδιαφέρον για την ΕΛΒΟ δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλο.

Αυτό είχε διαφανεί και προ του 2014, όταν επιχειρήθηκε η ΕΛΒΟ, μαζί με τις κρατικές επιχειρήσεις Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) να μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο την αποκρατικοποίησή τους. Η έρευνα αγορά (premarketing) που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ έδειξε ότι δεν υπήρχε επενδυτικό ενδιαφέρον. Ειδικά η ΕΛΒΟ, την εποχή εκείνη συνιστούσε μια επιχείρηση που κατέρρεε από τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της και τη διεύρυνση των ζημιών. Μέχρι το 2013 η εταιρεία απαιτούσε κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να συνεχίσει να επιβιώνει. Οι τελευταίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου πραγματοποιήθηκαν το 2012 (20 εκατ. ευρώ) και το 2013 (7,5 εκατ. ευρώ).

Ο τελευταίος ισολογισμός της επιχείρησης έδειξε ότι το 2015 η ΕΛΒΟ είχε ετήσια έσοδα ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, καθαρή ζημία 13 εκατ. ευρώ και συσσωρευμένες ζημίες της τάξεως των 170 εκατ. ευρώ. Η ΕΛΒΟ απαιτούσε κεφάλαια για να συνεχίσει τη δραστηριότητά της, τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή θέση της στο τέλος του έτους είχε διαμορφωθεί σε αρνητική, ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Δεν φαίνονται να πωλούνται τα 11 στρατιωτικά φορτηγά που είχαν κατασκευαστεί για τις κυπριακές δυνάμεις και κάποια αποθέματα ανταλλακτικών που ενδιαφέρουν τον ελληνικό στρατό. Το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΒΟ διαιρείται σήμερα σε 1.157.900 μετοχές με συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 85,49%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο υποψήφιοι «μνηστήρες» έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εταιρεία: η γερμανική «Κράους Μάφεϊ» και η «Παραμάουντ» με έδρα τη Νότια Αφρική. Ας σημειωθεί ότι η γερμανική εταιρεία, που είχε στο παρελθόν επαγγελματικές συνεργασίες με την ΕΛΒΟ και γνωρίζει αρκετά καλά τις δυνατότητές της, φέρεται να έχει προσεγγίσει κυβερνητικά στελέχη και σε πολιτικό επίπεδο με στόχο την εξαγορά.

Η «Κράους Μάφεϊ» ιδρύθηκε το 1931 και θεωρείται από τους κορυφαίους Γερμανούς κατασκευαστές μηχανών διαφόρων τύπων. Κατασκευάζει οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, συμπεριλαμβανομένων των μηχανών έλξης, τρόλεϊ και λεωφορεία μέχρι το 1950.

Το 1963 η εταιρεία ξεκίνησε την παραγωγή του άρματος μάχης Leopard και το 1973 την παραγωγή του Leopard 2. Στη δεκαετία του ’70 είχε εμπλακεί στην ανάπτυξη του μαγνητικού αιωρούμενου τρένου Transrapid. Το 1999 η εταιρεία συγχωνεύθηκε με τη Mannesmann DEMAG.

Η ΕΛΒΟ, πρώην Στάγιερ Ελλάς, ιδρύθηκε το 1972. Το 2000 στο πλαίσιο των μετοχοποιήσεων κρατικών επιχειρήσεων, το 43% της επιχείρησης πέρασε στη ΜΕΤΚΑ (όμιλος Μυτιληναίου). Ωστόσο, στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που ακολούθησαν και υλοποιήθηκαν με τις «πλάτες» του ελληνικού Δημοσίου, δεν συμμετείχε η ΜΕΤΚΑ. Ετσι η συμμετοχή της τελευταίας εξανεμίστηκε. Σήμερα, το ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 86% των μετοχών της επιχείρησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εάν δεν βρεθεί αγοραστής για την ΕΛΒΟ, η οποία πλέον έχει μείνει χωρίς αντικείμενο και έργα στο χαρτοφυλάκιό της, η βιομηχανία θα οδηγηθεί σε κλείσιμο και οι εργαζόμενοι στην ανεργία.

 

Πηγή: kathimerini.gr/voria.gr/efsyn.gr

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Σχόλια

  • Gunslinger32

   Μαζί με τις πατέντες για εξόντωση εκατομμυρίων € δημοσίου χρήματος και περιουσίας σε χέρια απατεώνων.

   Απάντηση
   • Προβοκάτωρ

    Χρόνια καρκινώματα.Ας κλείσει να ησυχάσουμε επιτέλους.Ας δώσει τα μηχανήματα και τις πατέντες στον Ε.Σ. και ας βγάλουν τα οικόπεδα σε δημοπρασία γιατί κάτι διάφορα που ακούγονται..βρωμάνε άσχημα

   • Gunslinger32

    Η αναφορά στην e-Amyna λέει ότι πωλείται μαζί με τις πατέντες, οικόπεδα και ότι άλλο έχει απομείνει. Απο σκάνδαλο σε σκάνδαλο και απο βρώμα σε βρώμα πηγαίνουμε. Ξεπουλάνε ότι έχει απομείνει λιμάνια αεροπορικές εταιρίες(που κάποτε ήταν ονόματα), σιδιροδρόμοι, λιμάνια, νησιά, όλα τζάμπα, αυτά δεν γίνονται ούτε στην αγορά της Μογκαντίσου.

   • Kostas

    ποιες πατέντες εχει η ΕΛΒΟ;
    Η εντύπωση μου ειναι οτι εκανε συναρμολογήσεις οχηματων εκανε με κοστος υπερπολλαπλάσιο του να αγοράζαμε το όχημα απευθείας απο τον κατασκευαστή.

   • Gunslinger32

    Απόσπασμα απο το άρθρο στην e-Amyna:

    «…Mέχρι τις 15 Μαΐου θα πρέπει να υποβάλουν προσφορές οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων με κατώτατη τιμή οικονομικής προσφοράς τα 10 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διακήρυξη του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού που δημοσιεύθηκε χθες, τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία είναι τα ακίνητα (οικόπεδα και κτιριακές εγκαταστάσεις) που διαθέτει η εταιρεία στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου της Θεσσαλονίκης, ο εξοπλισμός της επιχείρησης (μέσος χρόνος ηλικίας 25-30 ετών) και τα δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, το σήμα και το διακριτικό τίτλο ΕΛΒΟ, όπως επίσης και κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: