Πως έγινε η κατάρριψη του F-16 του Ηλιάκη

Σμηναγός (Ι) Κωνσταντίνος Ηλιάκης (Φωτογραφία: StrategyReports)

Του Κώστα Χαρδαβέλα

Με απίστευτα ψέματα, διαστρεβλώσεις γεγονότων και ανακρίβειες, οι ελληνικές κυβερνήσεις – πάντα για να μην διαταραχθούν οι καλές… ελληνοτουρκικές σχέσεις – βγάζουν το μαύρο άσπρο, χαρακτηρίζοντας “ατυχήματα” τους θανάτους Ελλήνων πιλότων καταδιωκτικών στο Αιγαίο. Στην πραγματικότητα, πολλά από τα “ατυχήματα” έχουν όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ‘Έλληνες ιπτάμενοι έχουν πέσει θύματα δολοφονικών ενεργειών των Τούρκων πιλότων.

Η πρόσφατη κλοπής της προτομής του ήρωα πιλότου του Κώστα Ηλιάκη φέρνει με δραματικό τρόπο τις συνθήκες του θανάτου του που, έξι χρόνια μετά, παραμένουν στο σκοτάδι.

Η επίσημη εκδοχή

Ο Κ. Ηλιάκης σκοτώθηκε στις 23 Μαΐου 2006, κατά τη διάρκεια αερομαχίας στα ανοιχτά της Καρπάθου. Ήταν 36 ετών και πατέρας δύο ανηλίκων παιδιών, 5 και 2 ετών. Επισήμως ο θάνατος του αποδόθηκε σε “ατύχημα” που προήλθε από “ανθρώπινο λάθος” του Τούρκου πιλότου με τον οποίο ενεπλάκη σε αερομαχία. Οι μαρτυρίες και οι απόρρητες αναφορές που φέρνει στο φως η εφημερίδα Real news την 29η Νοεμβρίου 2012 αποκαλύπτουν ότι ο Έλληνας σμηναγός δέχθηκε απροκάλυπτα δολοφονική επίθεση από το τουρκικό μαχητικό που καταδίωκε.

Ο σχηματισμός “Αλεπού-370” των δύο ελληνικών F-16 που βγήκαν για καταδίωξη τεσσάρων τουρκικών αεροσκαφών, τα οποία είχαν εισβάλει στον εθνικό εναέριο χώρο μας ξεκίνησε από το αεροδρόμιο της 133 Σμηναρχίας Μάχης στην Κρήτη. Όταν συναντήθηκαν οι δύο σχηματισμοί στον αέρα και ξεκίνησε η καταδίωξη τους, ο Κ. Ηλιακής δέχθηκε ξαφνικά επίθεση από το ένα τουρκικό μαχητικό. Ο Τούρκος χειριστής Χαλί Ιμπραήμ Οσκεμπίρ, χτυπώντας με το δεξί φτερό του RF-4 την καλύπτρα του αεροσκάφους του Ηλιάκη, το οδήγησε σε κάθετη και ανεξέλεγκτη πτώση, στέλνοντας τον στον θάνατο.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), μετά από “έρευνες”, είχε προχωρήσει στη σύνταξη επισήμου πορίσματος για τις συνθήκες της κατάρριψης του ελληνικού μαχητικού αυτό αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι ο Ηλιάκης εκτέλεσε άψογα την αποστολή του, καθώς όπως αναφέρεται.

“Ο σμηναγός Ηλιάκης κατευθύνθηκε προς το τουρκικό αεροσκάφος RF-4, στο πλαίσιο διατεταγμένης και σύμφωνης με το περιεχόμενο και τα δεδομένα αποστολής του προσπάθειας αναχαίτισης – αναγνώρισης σε ευθεία και οριζόντια πτήση, χωρίς να ελιχθεί καθ’οποιονδήποτε τρόπο και χωρίς να παραβιάσει την απόσταση ασφαλείας των 1000 ποδών που ορίζεται για την αποφυγή εναέριων συγκρούσεων μεταξύ αεροσκαφών”.

Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, φρόντισε να είναι πολύ προσεχτική στο σημείο του πορίσματος στο οποίο γινόταν αναφορά στο Τούρκο πιλότο, περιγράφοντας το όλο περιστατικό ως “ατύχημα” που οφειλόταν σε “ανθρώπινο λάθος”, χωρίς να υπάρχει ίχνος δόλου:

“Αντίθετα, προέκυψε σαφώς ότι ο χειριστής του leader (αρχηγού) αεροσκάφους του τουρκικού σχηματισμού προέβη στην εκτέλεση βίαιου και επικίνδυνου ελιγμού σε απόσταση μικρότερη των 100 ποδών, προς παρενόχληση – αποτροπή προσέγγισης του Ηλιάκη στο τουρκικό RF-4, αναπτύσσοντας έτσι υψηλή ταχύτητα (εμμονή να παραμείνει εσωτερικά και ψηλότερα από το ελληνικό μαχητικό, έχοντας πορεία σύγκρουσης, αντί να περάσει από κάτω). Συνέπεια όλων αυτών ήταν ο Τούρκος χειριστής να απολέσει τον έλεγχο του αεροσκάφους του, το οποίο ανεξέλεγκτο προσέκρουσε βίαια σε εκείνο του Ηλιάκη”.

Ελληνικό F-16 Block 52+ Advance (Φωτογραφία: ΓΕΑ)

Τι είδε ο σμηναγός Αγγέλης

Η εφημερίδα Real news επικαλούμενη την αναφορά του σμηναγού Ι. Αγγέλη, που πετούσε στο δεύτερο ελληνικό αεροσκάφος ως Νο 1 του σχηματισμού και είδε πως ακριβώς εκτυλίχθηκε το περιστατικό που οδήγησε στη συντριβή του αεροπλάνου του Έλληνα σμηναγού. Από την περιγραφή του αυτόπτη μάρτυρα προκύπτει πέρα από κάθε αμφιβολία πως υπήρχε πρόθεση εκ μέρους του Τούρκου πιλότου, συνεπώς ο θάνατος του Ηλιάκη ήταν δολοφονική ενέργεια και όχι “ανθρώπινο λάθος”:

“Το F-16 που βρισκόταν πίσω από τον Νο 2 (σ.σ. τον Κώστα Ηλιάκη) του σχηματισμού προσέγγισε σε πολύ μικρή απόσταση και εκτελούσε επικίνδυνους ελιγμούς επί 10 λεπτά, προσπαθώντας να χτυπήσει την καλύπτρα του ελληνικού αεροσκάφους με το πτερό του, αλλά και να το ρίξει στα καυσαέρια σε χαμηλό ύψος. Παρόμοιές ενέργειες, σε μικρότερο βαθμό, εκτελούσε και το άλλο τουρκικό που βρισκόταν πίσω μου. Οι ενέργειες αυτές αναφέρθηκαν και στο R/T”

H τακτική των Τούρκων που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των Ελλήνων πιλότων

Στην 24/9/2010 ο αντιπτέραρχός και τότε υπαρχηγός ΑΤΑ στη Λάρισα και νύν βουλευτής Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιώργος Νταβρής, με αναφορά του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τεντέ, ζητούσε την αναψηλάφηση της δικαστικής έρευνας στην υπόθεση Ηλιάκη, μιλώντας ανοιχτά για “δολοφονία του Έλληνα πιλότου”. Όπως επισήμανε με έμφαση, “ο Τούρκος χειρίστης αντέδρασε συνειδητά και χειρίστηκε το αεροπλάνο του με την ίδια πειθαρχημένη επιθετικότητα, όπως πάμπολλοι συνάδελφοι του στο παρελθόν».

Αυτή ακριβώς η επιθετικότητα των Τούρκων πιλότων αποκαλύπτεται στο δεύτερο ντοκουμέντο της «R», από το οποίο προκύπτει η τακτική που ακλουθούν οι Τούρκοι κατά την εμπλοκή τους με ελληνικά αεροσκάφη, επιδιώκοντας (χωρίς τη χρήση όπλων) τη φυσική εξόντωση των πιλότων μας.

Η αναφορά

Στην απόρρητη αναφορά του προς το Αρχηγείο της Πολεμικής Αεροπορίας ο σμηναγός Ε. Φουτσιτζής γράφει: «Διευκρινίσεις: Η διακριτική ΔΝΧ (παρακολούθηση ξένου στόχου) εξελίχθηκε σε εμπλοκή νότια της νήσου Καστελόριζου. Τα αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας προέρχονταν από το αεροδρόμιο DALAMA (192 Μοίρα). Σχόλια – Παρατηρήσεις: Το ένα αεροσκάφος του ζεύγους των αντιπάλων κατά τη διάρκεια της εμπλοκής των αντιπάλων κατά τη διάρκεια της εμπλοκής εκτέλεσε άκρως επικίνδυνο ελιγμό έχοντας πλήρη επίγνωση της θέσης του ελληνικού αεροσκάφους, θέτοντας το έτσι σε άμεσο κίνδυνο, παραβιάζοντας τους κανόνες ασφαλούς πτήσεως. Η εκτιμώμενη απόσταση διασταύρωσης των δύο αεροσκαφών ήταν μικρότερη από 30’ (ση. 1 χλμ.), με αποτέλεσμα να εισέλθει το ελληνικό αεροσκάφος μέσα στα καυσαέρια του κινητήρα του τουρκικού και να υποστεί ισχυρούς κλυδωνισμούς. Από την καταγραφή επίσης των στοιχείων του video-recorder του αεροσκάφους προκύπτει ότι η αποφυγή μείζονος ατυχήματος (mid air collision) απεφεύχθη για λίγα μέτρα».

Ελληνικά F-16 F-16 Block 52+ Advance (Φωτογραφία: ΓΕΑ)

Η πίκρα των «αετών του Αιγαίου»

Είναι οι αρχάγγελοι στο απέραντο γαλάζιο που μας προστατεύουν από κάθε ξένο εισβολέα. Είναι τα παιδιά του ελληνικού ουρανού που παίζουν τη ζωή τους «κορόνα – γράμματα», εισπράττοντας 900-1000 ευρώ τον μήνα …Είναι οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας μας.

Ορισμένοι από αυτούς τους «αετούς του Αιγαίου» τους συνάντησα προχθές κάπου μακριά από την Αθήνα και προσπάθησα να «ξεκλειδώσω» την ψυχή τους και τη σκέψη τους. Εκείνες τις δύσκολες ώρες που καταδιώκουν με 2 Mach (η ταχύτητα του ήχου) τον Τούρκο για να τον βγάλουν έξω από τον ελληνικό ουρανό, αλλά και τις υπόλοιπες, όταν παλεύουν να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους με 1000 ευρώ μηνιάτικο. Και ήταν αναπόφευκτο κάποια στιγμή να έρθει η συζήτηση σε τρόικες, Τόμσεν, Σαμαράδες και λοιπούς, που κοστολογούν την ζωή αυτών των νέων παιδιών για 900 ευρώ, οδηγώντας τα στην ταπείνωση. Ήρεμες και περήφανες οι κρίσεις τους, με μία ολοφάνερη πικρία μέσα τους. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση ενός υποσμηναγού χειριστή F-16.

«Ας μας τα πάρουν όλα. Να μας αφήσουν όμως τα αεροπλάνα μας».

Είναι δύσκολο να μπεις στη ψυχή αυτών των ανθρώπων. Από τη μία η γαλήνη, η απόλυτη αυτοσυγκέντρωση, η ψυχραιμία και το θάρρος. Από την άλλη η φλόγα για την πατρίδα, η παρορμητικότητα των νιάτων, ο «τσαμπουκάς» εκεί πάνω στον ουρανό, ο εγωισμός στην κόντρα με τον Τούρκο εισβολέα. Και ως παραφωνία μέσα σε όλα αυτά, η αγωνία για την καθημερινότητα στην Ελλάδα των μνημονίων, οι συνεχείς μειώσεις μισθών και επιδομάτων, η οικονομική εξαθλίωση.

«Πόσο άλλαξε η ζωή σας με τα μέτρα της τρόικας και πόσο επηρέασε τη συμπεριφορά σας μέσα στο κόκπιτ των αεροπλάνων σας;». Αυτό ήταν το βασικό ερώτημα που έθεσε στην παρέα των πιλότων της Π.Α. Παραθέτω τις απαντήσεις τους, προστατεύοντας την ανωνυμία τους, καθώς πρόκειται για εν ενεργεία αξιωματικούς.

Γιώργος – Ιπτάμενος σμηναγός, χειριστής Mirage

«Εμείς, την ώρα που τρέχουμε να μπούμε στο αεροπλάνο για να κάνουμε αναχαίτιση, το μόνο που έχουμε στο μυαλό μας είναι ο στόχος που βάζουμε μπροστά μας. Να διώξουμε τον εισβολέα από τον αέρα της πατρίδας μας. Αν αυτό για κάποιους αξίζει 900 ευρώ είναι δικό τους το πρόβλημα και η ντροπή. Εμείς το καθήκον μας κάνουμε πάντα γιατί αγαπάμε την πατρίδα – ακόμη και όταν εκείνη μας πονάει.

Έτσι και αλλιώς, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες υπηρετούμε την αποστολή μας είναι εξαιρετικά δύσκολες. Τι να πρωτοπεριγράψω για να καταλάβετε τι εννοώ; Κάποια φορά, ήταν Γενάρης και χάλαγε ο κόσμος από τις καταιγίδες. Το αεροπλάνο μου έτριζε από τις αναταράξεις και εγώ προσπαθούσα να σταθεροποιήσω τα χέρια μου, ακούω έναν κρότο σαν να έσπασε στα δύο το αεροσκάφος. Καταλαβαίνω ότι έχω σοβαρή βλάβη στον κινητήρα. Ενημερώνω το Κέντρο και λαμβάνω τη διαταγή για «άμεση προσγείωση στη Σκύρο».

Δεν μπορώ να σας εξηγήσω πώς ένιωσα! Δεν με ένοιαζε ακόμη και να πέσω, αλλά δεν άντεχα την ιδέα ότι ο Τούρκος θα πίστευε πώς το έβαλα στα πόδια! Είναι η χειρότερη στιγμή για εμάς. Να τον έχεις «κλειδώσει», να είναι έτοιμος να εγκαταλείψει και να γυρίσει εκεί από όπου ήρθε και ξαφνικά να πρέπει εσύ να τα παρατήσεις λόγω βλάβης! Κι εκείνος να νομίζει ότι τον φοβήθηκες!».

Ηλίας – Ιπτάμενος σμηναγός, χειριστής Mirage

“Να πείτε σε όλους αυτούς που κόβουν και ράβουν τους μισθούς μας ότι εμείς το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα πιάτο φαΐ για να μπορούμε να πετάμε το αεροπλάνο μας. Έτσι κι αλλιώς, τη ζωή μας την περνάμε στη Μοίρα μας. Ξέρουν καλά πως ο,τι κι αν γίνει θα κάνουμε το καθήκον μας και, αντί να το εκτιμήσουν, το εκμεταλλεύονται και μας τσακίζουν την αξιοπρέπεια. Μας αντιμετωπίζουν σαν να είμαστε σκυλιά που τους πετάνε ένα κομμάτι κρέας.

Πώς είναι δυνατόν να πετάμε απερίσπαστοι για την πατρίδα όταν την ίδια ώρα αδυνατούμε να συντηρήσουμε τους γονείς μας, όταν αγωνιούμε πώς θα τα βγάλουν πέρα οι γυναίκες και τα παιδιά μας;».

Εφημερίδα Real News

29η Νοεμβρίου 2012

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

17 Απαντήσεις

 1. Eγώ έχω να πώ μόνο ένα:δέκα χρόνια από τότε,ὁ Κωνσταντίνος Ηλιάκης παραμένει ανεκδίκητος.

 2. Καταρχήν ο τούρκος πιλότος πετούσε με F-16 και όχι RF-4 που γράφει ο Χαρδαβέλας στο άρθρο. Ο οποίος Χαρδαβέλας δεν πάει καλά εδώ και κάτι χρόνια.
  Αυτό ότι ο τούρκος προσπαθούσε με το πτερό του να χτυπήσει την καλύπτρα του ελληνικού F-16 είναι ανέκδοτο.
  Λοιπόν για να μαθαίνει ο κόσμος πως ακριβώς έχουν τα πράγματα. Ο τούρκος δεν ήθελε να σκοτώσει τον Ηλιάκη, να χάσει το ακριβό αεροπλάνο του και κάτα πάσα πιθανότητα και την ζωή του. Αυτό που ήθελε ο τούρκος ήταν να βρεθεί ακριβώς μπροστά από το F-16 του Ηλιάκη. Τώρα θα αναρωτηθεί κάποιος ,,Γιατί να βρεθεί ακριβώς μπροστά του ??,, Η απάντηση είναι γιατί τα καυσαέρια του τουρκικού F-16 θα δημιουργούσαν σοβαρό πρόβλημα στον κινητήρα του ελληνικού F-16. Πέρα από αυτό οι τούρκοι προσπαθούν να βρεθούν μπροστά από τα ελληνικά μαχητικά και εκτοξεύουν φωτοβολίδες προσπαθόντας αυτές να μπουν στους ελληνικούς κινητήρες ώστε να σταματήσουν να δουλεύουν και έτσι να πέσει το αεροπλάνο.
  O τούρκος ήταν επικίνδυνος πιλότος και είχε κάνει και άλλες φορές στο παρελθόν αυτό που πήγε να κάνει εκείνη την ημέρα εναντίον του ελληνικού F-16 που πετούσε Ηλιάκης. Αλλά εκείνη την ημέρα ο ελιγμός του δεν του βγήκε και έτσι αντί να βρεθεί ακριβώς μπροστά από το F-16 του Ηλιάκη έπεσε επάνω του με αποτέλεσμα ο Ηλιάκης να σκοτωθεί ακαριαία. Ο τούρκος ήταν τυχερός που δεν σκοτώθηκε γιατί το F-16 του δεν ανατινάχτηκε αμέσως από την σύγκρουση. Του έδωσε ελάχιστο χρόνο να το εγκαταλείψει και το F-16 του συνέχισε την πορεία του και ανατινάχτηκε λίγο πιο πέρα. Έτσι εξηγούνται οι δύο εκρήξεις που είδε πιλότος αιγυπτιακού επιβατικού αεροπλάνου που πετούσε μερικές χιλιάδες πόδια πιο ψηλά. Τις οποίες δύο εκρήξεις κάποιοι παραμυθάδες και φαντασιόπληκτοι, κακή ώρα σαν τον Χαρδαβέλα, τις απέδωσαν ως κατάρριψη του Ηλιάκη (η 1η έκρηξη) από τον τούρκο και η 2η πως ο άλλος Έλληνας πιλότος απάντησε με πυρά και κατέρριψε το τουρκικό F-16. Που φυσικά αυτό δεν έγινε ποτέ.
  Δεν θυμάμαι τώρα το όνομα του πιλότου που πετούσε το 2ο ελληνικό F-16 του σχηματισμού. Θυμάμαι κάτι πως το επώνυμο του τελειώνει σε -ογλού. Τι έγινε τώρα με αυτόν τον έλληνα πιλότο σε ότι αφορά την υποτιθέμενη αντίδραση του και ότι και καλά κατέρριψε το τουρκικό F-16 που έπεσε επάνω σε αυτό του Ηλιάκη….
  Ξέρω γνωστό ρεπόρτερ που μεταξύ άλλων πήγε στην Σούδα για να κάνει ρεπορτάζ και πέταξε με F-16. Ο ρεπόρτερ γνώρισε εκεί τον πιλότο που πετούσε εκείνη την ημέρα με τον Ηλιάκη. Μίλησαν για το συμβάν και του είπε ο πιλότος πως στην θέα της σύγκρουσης των 2 F-16 και της απώλειας του συναδέλφου του, Κώστα Ηλιάκη, έπαθε τέτοιο σοκ που δεν μπορούσε να αντιδράσει. Είναι ανθρώπινο…..
  Δεν του δόθηκε καμμία διαταγή να καταρρίψει σε αντίποινα ένα από τα τουρκικά αεροπλάνα, αλλά και να ήθελε να το κάνει με δική του πρωτοβουλία είπε πως του ήταν αδύνατο λόγω του σοκ που έπαθε.

 3. Μίλησα πριν λίγο με τον ρεπόρτερ που είχε πάει στην Σούδα να κάνει ρεπορτάζ και να πετάξει με F-16. Είπε πως επειδή έχουν περάσει κάποια χρόνια από τότε δεν θυμάται το όνομα του πιλότου στο 2ο F-16 μας. Θα προσπαθήσει να το θυμηθεί και να μου απαντήσει. Πάντως λέει πως το όνομα Αγγελής δεν του θυμίζει κάτι και πως πιλότος στο 2ο F-16 δεν είναι πλέον στην Π.Α.

 4. “Aνεπισημη εκδοχη της αποστολης του Ηλιακη”
  Πολυ μελανι εχει χυθει για το τι εκανε ο τουρκος πιλοτος. Πολυ λιγοτερο ομως για το τι ακριβως εκανε ο Ηλιακης.
  Το τουρκικο RF-4E εκανε επιχειρησιακη πτηση αναγνωρισης απο αποσταση, εξ’ου και η σχετικη συνοδεια απο F-16. Ο σκοπος φερεται να ηταν πυραυλικος στοχος στην Κρητη για τον οποιο οι τουρκοι πληροφορηθηκαν οτι ειχε τεθει σε λειτουργια. Συμφωνα με μαρτυρια, το ενα τουρκικο RF-4E εφερε νεοαποκτηθεν ατρακτιδιο LOROP ισραηλινης προελευσης (η συνεργασια ηταν στα φορτε της τοτε). Για την ιστορια να αναφερουμε οτι και η ΠΑ εκεινη την εποχη προσπαθουσε (χωρις επιτυχια) να ψηφιοποιησει τις φωτομηχανες KS-127 των ελληνικων RF-4E. Ο εμπειρος Ηλιακης λοιπον και το ζευγαρι του, φερεται οτι ελαβαν εντολη οχι μονο να αναχαιτισουν το σχηματισμο, οπως παντα γινεται σε εισβολεις, αλλα και αν ηταν εφικτο, να αναγνωρισουν το φορτιο αποστολης του τουρκικου RF-4E. Ο Ηλιακης κινηθηκε κοντα και σχεδον παραλληλα με το φαντομ για να αναγνωρισει το φορτιο. Το τουρκικο φαντομ επισης λογω αποστολης, πετουσε αυστηρα “σε ευθεία και οριζόντια πτήση χωρίς να ελιχθεί καθ’οποιονδήποτε τρόπο” διοτι πολυ απλα αν ελισσοταν θα εχανε τους παραμετρους εκτελεσης της αναγνωριστικης αποστολης του. Δεν γνωριζω αν ο Ηλιακης μπορουσε να ταυτοποιησει οπτικα το τουρκικο ατρακτιδιο χωρίς να παραβιάσει την “απόσταση ασφαλείας των 1000 ποδών”, η οποια οριζεται απο διεθνεις συνθηκες για περιπτωσεις αναχαιτισης στον αερα, παντως ακουγεται οτι το καταφερε. Ο τουρκος πιλοτος λοιπον, ελαβε (ή ειχε ηδη) εντολες, να εμποδισει τυχον ελληνικη προσπαθεια να καταστραφει η αποστολη του φαντομ αλλαζοντας υψος/πορεια και της επακολουθης ταυτοποιησης του ειδικου εξοπλισμου του, και αυτες εκτελεσε με παραδειγματικη στραβομαρα. Τα υπολοιπα οπως περιπου τα περιεγραψε ο Γιαννης (και οχι φυσικα ο Χαρδαβελλας…). Αν επεφτε απο τα καυσαερια του το ελληνικο, μια χαρα , θα ζωγραφιζε και το σχετικο “killmark” χωρις ιχνος ντροπης, κατω απο την καλυπτρα του. Ομως ο τουρκος αποτυχε στην αποστολη που διαταχθηκε, οχι μονο γιατι μαλλον εγινε η αναγνωριση του φορτιου , αλλα και διοτι εχασε απο δικη του ευθυνη το αεροσκαφος του και σκοτωσε εναν ανθρωπο. Για την πραξη του αυτη (δολοφονια εξ αμελειας), ειχα ακουσει στο παρελθον οτι καταδικαστηκε ερημην απο ελληνικο δικαστηριο, καταζητηται, και ως εκ τουτου η αποφαση αυτη ειναι εκτελεστεα σε ολη την Ευρωπαικη Ενωση.
  Συμπερασμα: ο Σμηναγός Ηλιακης επετυχε στην αποστολη που του ανατεθηκε , οπως και οι 3 αξιωματικοι του ελικοπτερου ΠΝ-21, δεκα χρονια πριν απο αυτον. Ελπιζω οι πολιτικοι και στρατιωτικοι προισταμενοι των πεσοντων στο καθηκον , να εχουν δωσει τις πραγματικες εξηγησεις στις οικογενειες τους, οι οποιες τους στερηθηκαν για παντα.
  Εμεις οι υπολοιποι, μπορουμε να αρκεστουμε στο συνηθη σανό.

 5. G-139 centerline-mounted pod
  https://books.google.gr/books?id=ZVvKAgAAQBAJ&pg=PA99&lpg=PA99&dq=G-139+centerline-mounted+pod&source=bl&ots=58xuKdxqhC&sig=P7jvAslsyPH6hBOL36if4EXxRK0&hl=en&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
  The RF-4C could also carry the HIAC-1 LOROP camera [originally developed for the RB-57F] in a large G-139 centerline-mounted pod mounted on the fuselage centerline.
  http://fas.org/irp/program/collect/rf-4.htm

 6. Redeveloping the F-4 Phantom II into a Mach 3+ Fighter/Spy Plane
  https://tacairnet.com/2015/06/18/redeveloping-the-f-4-phantom-ii-into-a-mach-3-fighterspy-plane/
  http://members.optushome.com.au/mschew/F-4X03.jpg
  Israeli F-4E with the PCC and intake mock-up on one side.
  The second improvement was based on 1950s research done by NASA’s predecessor agency, NACA, called pre-compressor cooling (PCC). PCC was a form of water injection but used the water to cool in the inlet air before it reached the engines.

 7. F-4E(S) Shablool
  https://www.flickr.com/photos/orenr99/9373058373
  http://forum.valka.cz/files/119rf-4e_s__498__01_251.jpg
  http://forum.valka.cz/files/201rf-4e_s__499__01_498.jpg
  Without United States financial support, Israel settled for the simpler, less expensive F-4E(S), which was given the nickname ‘Shablool’, or ‘Snail’.
  McDonnell Douglas RF-4E (S) Phantom II
  Shablool, Peace Jack
  http://forum.valka.cz/topic/view/48116/McDonnell-Douglas-RF-4ES-Phantom-II

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_McDonnell_Douglas_F-4_Phantom_II_variants

 8. Rivet Eagle
  http://www.55wa.org/GALLERY/Gallery_Patches0022.html
  It was a 66in focal length LOROP system designed by General Dynamics, was enclosed in a 40’ Pod and mounted in the centerline position on an RF4C.
  There were 2 in the USAF (right looker, and left looker), GD also designed 1 (Pod mounted system) for the Republic of Korea and
  2 (extended nose mounted) systems for Israel. Our systems “Rivet Eagle” were flown throughout the 70’s and 80’s. Its final base of operation was
  Osan, ROK up until early 89. (it actually was retired at K2 in Tegue in late 89). There is a lot of conflicting and false information on the web concerning
  Rivet Eagle, but it was like that during its “heyday” as well.
  We wore the patch up through 85. The patch itself was retired due to “security/intelligence” reasons
  (more likely political, very few men were authorized/allowed to wear it).
  http://www.55wa.org/GALLERY/Gallery%20images/Patches/pa022_rivet_eagle.gif
  LOng Range Oblique Photography (LOROP) for Aerial Reconnaissance
  http://sensorsresearchsociety.org/Sensors2007CD/IT_20.pdf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.