Πως λύνεται το αρματικό πρόβλημα της Ευρώπης

A Leopard 2 A5 Main Battle Tank fires at targets during the Nordic Tank Challenge’s live fire event May 26, 2016. The Nordic Tank Challenge is a multi-national competition comprised of several events designed to test the knowledge and physical fitness of participating tank crews. (U.S. Army photo by Staff Sgt. Michael Behlin)

Περίπου πριν από 30 χρόνια ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε και η αιτία που οι Ευρωπαϊκοί Στρατοί διέθεταν μεγάλα οπλοστάσια τεθωρακισμένων αστραπιαίως εξανεμίστηκε. “Γιατί τα χρειαζόμαστε όλα αυτά; Βρισκόμαστε σε Ειρήνη”, συμπεραίνουν με σιγουριά οι πολιτικοί ιθύνοντες της Ευρώπης.

Όντως, η Ρωσία μη αποτελώντας πλέον μια απειλή για τις Ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσε τώρα να επωφεληθεί του αποκαλούμενου “μερίσματος ειρήνης”, κυρίως περικόπτοντας τις αμυντικές δαπάνες και επαναπροσδιορίζοντας χρήματα στην υγεία και κοινωνική πρόοδο.

Οι αριθμοί των αρμάτων μάχης μειώθηκαν. Ποιος τα χρειάζεται; Τα χρήματα που δαπανήθηκαν για για την αγορά αυτής της μηχανής του θανάτου των 60 τόνων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά νοσοκομειακών κλινών ή να δώσουν στον παππού μια επιπρόσθετη αύξηση στην σύνταξη του.

Φυσικά αυτό δεν σταμάτησε μόνο στα άρματα, οι Ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες περικόπηκαν τελείως και όλες οι υπηρεσίες υπέφεραν, και ακόμα υποφέρουν.

Τότε το να κηρύξεις τον πόλεμο σε μια αρκετά αποδυναμωμένη Ρωσία ήταν περίπου σαν να ανακάλυπτες μικρά πράσινα ανθρωπάκια στην Σελήνη, ή, λέω, να εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ). Τελείως αδιανόητο.

Αδιανόητο.

Λοιπόν, πλέον, φαίνεται ότι έχουμε φτάσει σε κάποιου είδους δύστροπο μέλλον, που ουσιαστικά καταστρέφει συνολικά όλες τις προκαταλήψεις μας για τον κόσμο. Ένα παράδειγμα είναι η εκλογή του Τράμπ και το άλλο είναι η ανησυχητική αφύπνιση της ρωσικής αρκούδας.

Η περικοπή των αριθμών αρμάτων μάχης και των αμυντικών δαπανών φαίνεται μια κακή ιδέα. Στην πραγματικότητα, μια τρομαχτική ιδέα. Μια σκέψη με απολύτως χωρίς καμία μακροπρόθεσμη σκέψη και αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα πολλών χωρών συμπεριλαμβανομένων των βαλτικών.

Κάποιες χώρες αργά αλλά σταθερά αντιστρέφουν την μείωση στις αμυντικές δαπάνες και επενδύουν σε νέο εξοπλισμό. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ μικρή, πολύ καθυστερημένη. Κάποιοι Στρατοί έχουν στριμωχθεί τόσο πολύ που δημιουργούν μια νέα ικανότητα η οποία θα χρειαστεί χρόνια και θα κοστίσει δισεκατομμύρια.

Για παράδειγμα, οι Ολλανδοί αποφάσισαν να πωλήσουν τα περισσότερα από τα άρματα μάχης Leopard στην Φινλανδία και κάποια από τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) στην Εσθονία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης καταλήξει στην απόφαση να μειώσει τον αριθμό των πληρωμάτων πρώτης γραμμής Challenger II που διαθέτει για τα 227 άρματα του.

Οι ΗΠΑ, τους τελευταίους μήνες ξεκίνησε να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα αποστέλλοντας στην Ευρώπη εκατοντάδες οχήματα και εξοπλισμό. Τον Δεκέμβριο οι ΗΠΑ έστειλαν άρματα Abrams, ΤΟΜΑ Brandley και αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού στην Ολλανδία για μακρά αποθήκευση. Αυτόν τον μήνα, ένα νέο πακέτο εξοπλισμού έφτασε μέσω ενός Γερμανικού λιμανιού και τελικά θα διηθηθούν σε όλη την Ευρώπη.

Εξοπλισμός του Στρατού των ΗΠΑ παραδόθηκε στην Ευρώπη αυτόν τον μήνα για να ενισχύσει την Ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η κίνηση αυτή θα ενισχύσει την Ευρωπαϊκή ασφάλεια αλλά δεν αντιμετωπίζει τελείως τις αμυντικές ελλείψεις της Ευρώπης.

Αν οι Ρωσοι αποφάσιζαν να εισβάλλουν, θα χρησιμοποιούσαν βαριά τεθωρακισμένα και ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπίσεις τα βαριά τεθωρακισμένα είναι, το βρήκατε, με πιο βαριά άρματα. Κάτι που το Ευρωπαϊκό θέατρο δεν διαθέτει.

Μια απάντηση θα είναι η αύξηση της προστασία για τα μικρότερα οχήματα συμπεριλαμβανομένων ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ, που κανονικά δεν θα επιβιώσουν όταν αντιπαρατεθούν με άρματα μάχης.

Ενα πρόβλημά, ωστόσο, είναι ότι πολλά οχήματα που είναι σε υπηρεσία βρίσκονται στα όρια του βάρους τους οπότε η τοποθέτηση επιπρόσθετης θωράκισης δεν είναι εφικτή και πιθανόν δεν θα βοηθήσει εναντίον των αρματικών βλημάτων υψηλής αρχικής ταχύτητας.

Για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι εξαιρετικά πιθανόν πως οι Ευρωπαϊκοί Στρατοί θα αναζητήσουν συστήματα ενεργής προστασίας (APS) για τα άρματα και τεθωρακισμένα οχήματα τους στο όχι τόσο μακρινό μέλλον.

Αυτά τα χαμηλού βάρους συστήματα έχουν σχεδιαστεί για να εντοπίζουν, παρακολουθούν και τότε στοχεύουν εισερχόμενους πυραύλους είτε τυφλώνοντας το σύστημα καθοδήγησης (soft-kill) είτε ανατινάζοντας τους στον ουρανό με ένα εκρηκτικό υλικό (hard-kill).

Καθώς η προστασία έναντι των αντιαρματικών πυρομαχικών και βλημάτων κινητικής ενέργειας έχει ήδη στεφθεί με επιτυχία εγκατεστημένη στα Ισραηλινά άρματα μάχης και ΤΟΜΠ.

Τον Δεκέμβριο η BAE Systems ανακοίνωσε ότι θα ενσωματώσει και δοκιμάσει το ισραηλινό APS “Iron Fist” στα Ολλανδικά οχήματα CV90. Μια παρόμοια προσπάθεια ειναι σε εξέλιξη από το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο δοκίμαζε ένα σύστημα soft-kill που θα μπορούσε να ενσωματωθεί πάνω στο Challenger II.

Το τελικό σύστημα που δοκιμάζει το υπουργείο Άμυνας έχει ενσωματωθεί ήδη πάνω στα ΤΟΜΑ Puma του Γερμανικού Στρατού.

Απεικόνιση του συστήματος Iron Fist της IMI.

Η πρόβλεψη μου για το 2017 είναι ότι οι περισσότερες χώρες θα αναζητήσουν να δοκιμάσουν ένα APS και να το αναπτύξουν στο μέλλον. Δεν μπορούν όλες οι τεχνολογίες APS να αντιμετωπίσουν αυτή τη στιγμή τις απειλές των βλημάτων υψηλής κινητικής ενέργειας των πυροβόλων αρμάτων μάχης, αλλά περιμένουν αυτήν την ικανότητα να αναδυθεί καθώς θα μεγαλώσει η ζήτηση.

Φυσικά, το APS είναι μόνο ένα μέτρο προστασίας και θα πρέπει να τοποθετείται για να αυξήσει τις ικανότητες των αρμάτων μάχης -το οποίο όπως ήταν αναμενόμενο έχει λάβει προτεραιότητα από τις χώρες που είναι πιο κοντά στην Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας.

Ένα ακόμα μειονέκτημα για τα APS είναι ότι ήδη η Ρωσία προηγείται στο παιχνίδι, αναπτύσσοντας την τεχνολογία (γνωστή ως “Arena”) πάνω στο νέο άρμα μάχης Armata. Έχει επίσης αρκετές δεκαετίες εμπειρίας στην ανάπτυξη συστημάτων soft-kill, τα οποία έχουν ήδη δει δράση στην Συρία.

Η ενεργή προστασία θα είναι μονόδρομος για την ασφάλεια των Ευρωπαϊκών οχημάτων, και η υιοθέτηση της πρέπει να επισπευσθεί, αλλά δεν πρέπει να αποκοιμίσει τους στρατηγιστές σε μια εσφαλμένη αίσθηση ασφαλείας και πρέπει να ζευγαρωθεί με την στρατηγική που βάζει τα άρματα μάχης στο προσκήνιο της Ευρώπης για ακόμα μία φορά.

Απόδοση/ Μετάφραση από το quillorcapture.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Απαντήσεις

 1. Αν η παλαιά Ευρώπη και οι ΗΠΑ δεν στόχευαν σε μια επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά,
  που συγκρούονται με τις διάφορες συμφωνίες, δεν θα υπήρχε σήμερα λόγος για δραματικό
  επανεξοπλισμό της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ εξαιτίας της Ρωσίας. Όταν όμως δεν χωρταίνει
  το μάτι των Μακιαβέλι της νεότερης εποχής, επανέρχεται το κρίσιμο ερώτημα για αρματικά
  και γενικά εξοπλιστικά προβλήματα.

  Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας δεν
  έλειξε ποτέ και όμως η στασιμότητα που δημιούργησε προβλήματα απαρχαίωσης του υλικού
  των ΕΕΔ παρουσιάστηκε και στην στην Ελλάδα. Φαίνεται πως η αποτυχία των ηγεσιών να
  κρατήσουν αξιόμαχες τις ΕΔ είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει να κάνει αποκλείστηκα με την λήξη του ψυχρού πολέμου εκτός και αν οι πολιτικοί πίστευαν πραγματικά σε μια παγκόσμια ειρήνη χωρίς όπλα και πολέμους.

  Όπως είπε κάποτε ο von Clausewitz

  “Σπάνια υπάρχει σε όλη την Ευρώπη ειρήνη, και ποτέ δεν τελειώνει ο πόλεμος στα άλλα μέρη του κόσμου.”

  1. το θέμα είναι οτι δεν υπάρχει Ευρωπη απο το 1945 και επειτα είτε απο τη μια είτε από την άλλη πλευρά.έέχει καταντήσει ανατολή του 19ου αιώνα.

 2. Που το παράξενο; Οι σιμπσονς εδειξαν οτι ο τραμπ θα ηταν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ…
  https://youtu.be/tFpnKrHzoIU

  Χωρις τον Πουτιν η Ρωσία θα ειχε διασπαστεί σε εξη η παραπανω τεμάχια…

  Οσο για προστασία ειναι δύσκολο να προστατευθούν άρματα απο συστημα που έρχεται με πεντε η εξη φορές την ταχυτητα του ηχου απο μερικα χιλιομετρα μακρυά εχει φτάσει μεσα σε δεκαπέντε milliseconds έπειτα υπάρχει προβλημα εντος πόλεων αξιζει μνεία επίσης βομβων νετρωνιου….αρα και η μελλοντική χρήση τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.