Πύραυλοι τύπου Κρουζ: ένα εργαλείο παντός καιρού για τη ρωσική αεροπορία μεγάλης εμβέλειας

Βομβαρδιστικό Tupolev Tu-160 Blackjack εκτοξεύει ένα πύραυλο Kh-55SM (Πηγή: ausairpower)

Το Φεβρουάριο του 2012 η ρωσική Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε το πρώτο εκσυγχρονισμένο βομβαρδιστικό Tu-22M3M. Εξοπλισμένα με νέα όπλα και συστήματα, τα αεροσκάφη αυτά θα καταστούν ένα σημαντικό τμήμα της δύναμης πυρός της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά τις δεκαετίες 2020-30.

Η αεροπορία μακράς ακτίνας δράσης θεωρείται το πλέον ευέλικτο μέρος της πυρηνικής «τριάδας». Η δυνατότητα χρήσης ποικίλων μέσων καταστροφής και, συνεπώς η δυνατότητα να πληγούν οι πλέον διαφορετικοί στόχοι, η ικανότητα να αλλάζουν οι στόχοι μετά την εκκίνησή της, όλα αυτά κάνουν την αεροπορία μεγάλων αποστάσεων εργαλείο γενικής χρήσης.

Βάση του συστήματος πυρός των βαρέων βομβαρδιστικών Tu-95 και Tu-160 είναι σήμερα ο ιπτάμενος πύραυλος τύπου Κρουζ Χ-55 (Kh-55), που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και οι επόμενοι της σειράς του. Η «βασική» εκδοχή του X-55 με θερμοπυρηνική κεφαλή και ακτίνα πτήσης έως και 2.500 χιλιόμετρα μπορεί να πλήξει στόχους με υψηλό επίπεδο προστασίας και με πιθανότητα κοντά στη μονάδα.

Για τις μη πυρηνικές συρράξεις σχεδιάστηκε μια έκδοση αυτού του πυραύλου, γνωστή ως Χ-65 (Kh-5), με εκρηκτική κεφαλή 400 κιλών. Η ακτίνα πτήσης του πυραύλου μειώθηκε σε 500-600 χιλιομέτρων, λόγω του μεγαλύτερου βάρους της μη-πυρηνικής κεφαλής.

Ως μελλοντικός εξοπλισμός των βαρέων βομβαρδιστικών εξετάζεται ένα ζεύγος πυραύλων Χ-101/Χ-102 (Kh-101/Kh-102). Ο X-101 διαθέτει μη-πυρηνική κεφαλή, ενώ ο X-102 φέρει «ειδική γόμωση». Πρόκειται για υποηχητικούς πυραύλους με μέγιστη ταχύτητα περίπου 270 μέτρων ανά δευτερόλεπτο. Η πιθανή απόκλιση πεδίου του X-101 είναι 10 μέτρα, πράγμα που επιτρέπει να τον κατατάξουμε στα υψηλής ακρίβειας όπλα. Η ακτίνα πτήσης αυτού του πυραύλου υπερβαίνει τα 5000 χλμ., γεγονός που δυσκολεύει πολύ τον εντοπισμό και την κατάρριψη των πυραυλικών αυτών φορέων.

Ο πύραυλος αυτός μόλις πρόσφατα ολοκλήρωσε τις δοκιμές του και προς το παρόν ο αριθμός των X-101 στο οπλοστάσιο της αεροπορίας μεγάλου βεληνεκούς είναι σχετικά μικρό. Όμως η διαδικασία ανανέωσης συνεχίζεται.

Ένα από τα κύρια καθήκοντα της αεροπορίας μακράς εμβέλειας στη Ρωσία ήταν ανέκαθεν η καταστροφή θαλάσσιων στόχων του πιθανού εχθρού, πρωτίστως τα αεροπλανοφόρα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Αυτή η προσοχή στα αεροπλανοφόρα είναι προφανής: έχοντας στο κατάστρωμα τους 30-50 μόνο επιθετικά αεροσκάφη, τα αεροπλανοφόρα κοντά στις ρωσικές ακτές καθίσταται στρατηγικό όπλο. Η εξουδετέρωση τους σε περίπτωση υποθετικής σύγκρουσης – αποτελεί μια αποστολή πρώτης προτεραιότητας.

Το βασικό όπλο «αέρος – επιφανείας» εναντίον πολεμικών πλοίων για την αεροπορία μεγάλων αποστάσεων παραμένει σήμερα ο ιπτάμενος πύραυλος τύπου Κρουζ Χ-22, που χρησιμοποιείται στα βομβαρδιστικά Tu-22 Μ3 και κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Διαθέτοντας υψηλή ταχύτητα, μεγάλη εμβέλεια πτήσης και ισχυρή γόμωση, οι Χ-22 εξακολουθεί ως σήμερα να είναι ένα αποτελεσματικό όπλο, ωστόσο στα επόμενα λίγα χρόνια, όλοι οι εναπομείναντες πύραυλοι αυτού του τύπου θα διαγραφούν «λόγω ηλικίας».

Προς αντικατάσταση του Χ-22 πρέπει να έρθει ο πύραυλος, που δημιουργήθηκε στη βάση του πυραύλου Χ-32. Μέγιστη ταχύτητα του X-32 θα είναι περίπου 4.000 χιλιόμετρα ανά ώρα και η ακτίνα δράσης του έως 800-1000 χιλιόμετρα. Αναμένεται ότι ο X-32 θα ενταχθεί στον εξοπλισμό της αεροπορίας πλησίον του 2020.

Πηγή: Η φωνή της Ρωσίας 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.