Π. Καμμένος: Ξεκάθαρη πρόκληση η παρουσία του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο κ. Καμμένος είπε ότι το Κυπριακό παραμένει για την ελληνική κυβέρνηση πρόβλημα εισβολής και κατοχής. (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ)

Τη διαβεβαίωση προς τον κυπριακό ελληνισμό ότι «η Ελλάδα είναι εδώ» έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος δεν είναι μακριά».

Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Χριστόφορο Φωκαΐδη στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι το Κυπριακό παραμένει για την ελληνική κυβέρνηση πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ενώ χαρακτήρισε «ξεκάθαρη πρόκληση» την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει κοινές ασκήσεις, τους επόμενους μήνες, με την Κύπρο, το Ισραήλ και πιθανότατα με την Αίγυπτο.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ανασύστασης του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι θα υπάρξουν σχεδιασμοί εντός των επομένων μηνών.

Από την πλευρά του ο κ. Φωκαΐδης ευχαρίστησε τον κ. Καμμένο για την αδιάλειπτη στήριξη της Αθήνας προς τη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τον Κύπριος υπουργό Άμυνας, Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν τους βασικούς πυλώνες σταθερότητας, ασφάλειας και δημοκρατίας στην περιοχή.

Για τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Φωκαΐδης τόνισε ότι η Κύπρος είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Επίσης, ανακοίνωσε την τοποθέτηση -για πρώτη φορά- αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, στην Αθήνα, που θα λειτουργεί ως σύνδεσμος των δύο πλευρών.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικα με την επίσημη επίσκεψη ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορο Φωκαΐδη.

Τον ΥΕΘΑ συνοδεύουν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και ο Υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε τις εξής δηλώσεις:

«Είμαστε σήμερα εδώ – λίγες ώρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε χθες η νέα κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο – στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Υπουργού της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά και ως Υπουργού Εθνικής Άμυνας, όχι σε ένα ξένο κράτος αλλά στην αδερφή μας Κύπρο, στο ίδιο έθνος.

Είμαστε εδώ, μαζί με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και τον Υφυπουργό Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, προκειμένου να διαβεβαιώσουμε τον Κυπριακό Ελληνισμό ότι η Ελλάδα είναι εδώ. Η Κύπρος δεν είναι μακριά.

Η νέα κυβέρνηση, που έλαβε χθες ψήφο εμπιστοσύνης, θεωρεί ξεκάθαρα ότι η αμυντική ασπίδα του Ελληνισμού επεκτείνεται από τη Θράκη, στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Είναι αυτό που έλεγε κάποτε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ότι είναι αλληλένδετες η Θράκη, το Αιγαίο και η Κύπρος.

Αλλάζουν πολύ τα πράγματα σε σχέση με τη γεωπολιτική θέση της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, σε μία φλεγόμενη Μέση Ανατολή, σε μία φλεγόμενη Βόρεια Αφρική, αλλά και απέναντι σε νέα φαινόμενα ισλαμικού φονταμενταλισμού, τα οποία μετατρέπονται σε μία απειλή για τον ελεύθερο κόσμο.

Είναι διαφορετική η γεωπολιτική θέση της Κύπρου και της Ελλάδας και τα συμφέροντα και η υποχρέωση αλλαγής των αμυντικών διατάξεων, διότι η Κύπρος και η Ελλάδα μετατρέπονται σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες και σε χώρες που παράγουν φυσικό αέριο. Επεκτείνονται οι περιοχές ευθύνης παροχής ασφάλειας και άμυνας με τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που η Κύπρος ήδη έχει κάνει και πολύ σύντομα θα προχωρήσει η Ελληνική Δημοκρατία.

Ουσιαστικά αυτό τροποποιεί τον μέχρι σήμερα αμυντικό σχεδιασμό. Έναν αμυντικό σχεδιασμό, ο οποίος θα πρέπει να λάβει υπόψη του τις φίλες και σύμμαχες χώρες οι οποίες ζητούν την αμυντική συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. Εννοώ ξεκάθαρα προς Ανατολάς, το Ισραήλ.

Η Ελλάδα και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν σχεδιάσει κοινές ασκήσεις τους επόμενες μήνες με την Κύπρο, το Ισραήλ, πιθανώς και την Αίγυπτο.

Η συνεργασία των δύο Υπουργείων, η συνεργασία των Επιτελείων, θα περάσει σε μία καινούργια φάση. Χαίρομαι που σήμερα μπήκαμε στην ουσία και πλέον γίνονται πράξη αυτά που μέχρι χθες είχαν σχεδιαστεί.

Εντείνοντας πλέον τη σύσφιξη των σχέσεών μας σε πρακτικό επίπεδο, η παρουσία αξιωματικού συνδέσμου στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα, εκ μέρους της Εθνικής Φρουράς, θα είναι ουσιαστικά η αρχή του κοινού σχεδιασμού, προκειμένου να διαμορφώσουμε την πολιτική αντιμετώπιση της κρίσεων, αλλά και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις απειλές.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι πλέον η προκλητικότητα της Τουρκίας, με την άρνησή της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει επιβεβαιωθεί σε όλα τα διεθνή forα. Ακόμα και στο επίπεδο του ΝΑΤΟ, όπου πρόσφατα επισκέφθηκα τον Γενικό Γραμματέα επί τη αναλήψει των καθηκόντων μου, θέλω να σας πω ότι δυσκολεύονται όλοι να αντιληφθούν πώς είναι δυνατόν ένα κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, να αρνείται να αναγνωρίσει ένα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τουρκία επιχειρεί να στρατιωτικοποιήσει τις σχέσεις μας. Η παρουσία του «Barbaros» που αμφισβητεί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι μία ξεκάθαρη πρόκληση, μία πρόκληση η οποία επιβεβαιώνει ότι δυστυχώς παρά τις προσπάθειες για να υπάρξει μία βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, η Τουρκία συνεχίζει να εφαρμόζει την ίδια πολιτική την οποία εφάρμοσε μετά την εισβολή και την κατοχή στην Κύπρο.

Όπως ξεκαθάρισε και ο πρωθυπουργός στην τελευταία του επίσκεψη, για εμάς το Κυπριακό παραμένει θέμα εισβολής και κατοχής. Για εμάς, η οποιαδήποτε συζήτηση στα πλαίσια της βελτιώσεως των σχέσεων θα γίνει από τη στιγμή που η Τουρκία θα αποφασίσει ότι δε μπορεί να αγνοεί το διεθνές δίκαιο, δεν μπορεί να αγνοεί τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δεν μπορεί να συνεχίζει να αγνοεί την ύπαρξη ενός κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, προς όφελος όλων. Αλλά είμαστε και έτοιμοι να απαντήσουμε αν χρειαστεί σε οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας του ευρύτερου αμυντικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη δυνατότητα που είχαμε να ξεκινήσουμε αυτή τη στενή συνεργασία. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και σε επίπεδο ασκήσεων, αλλά και σε επίπεδο εκπαιδεύσεως του προσωπικού. Πιστεύω ότι η απόφασή σας να ενισχύσετε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου, λόγω των νέων συνθηκών, είναι αυτή η απόφαση που θα έπρεπε να έχει ληφθεί εδώ και πολύ καιρό. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι στη δική σας διάθεση και της Εθνικής Φρουράς, προκειμένου να υπάρχει η εκπαίδευση των στελεχών, η απόκτηση πρακτικής και θεωρητικής εμπειρίας και βεβαίως η επί τόπου συνεργασία μέσα από την παρουσία των στελεχών της Εθνικής Φρουράς στις διαδικασίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας».

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να υποβάλλω ένα ερώτημα. Συγκρατώ από τις αναφορές σας το ότι η Κύπρος δεν είναι μακριά και η Ελλάδα είναι εδώ. Εκτός από τη συνεργασία που θα υπάρξει με την Κύπρο και το Ισραήλ, αυτό που ανακοινώσατε, θα υπάρξει και ένα πιο απτό δείγμα της αναθέρμανσης του ενιαίου αμυντικού δόγματος;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, θα υπάρξουν σχεδιασμοί τους οποίους θα δείτε εντός των επομένων μηνών και που θα έχουν να κάνουν με την αναδιάταξη των σχέσεων μέσα από πρακτική συνεργασία και από εντονότερη παρουσία Κυπρίων αξιωματικών στην Ελλάδα, αλλά και Ελλήνων στην Κύπρο.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Θα υπάρχει και μόνιμη παρουσία;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μόνιμη παρουσία.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Δηλαδή, προοπτικά μπορεί να δούμε και επανάληψη των ασκήσεων τύπου «Νικηφόρος-Τοξότης» ή ακόμα περισσότερο να υπάρχει εδώ κοντά στην περιοχή μια ελληνική φρεγάτα ή ένα F-16 στην αεροπορική βάση στην Πάφο για παράδειγμα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ουδέποτε σταμάτησαν οι ασκήσεις « Νικηφόρος-Τοξότης».

Οι ασκήσεις επικαιροποιούνται κάθε έξι μήνες. Όποτε κρίνουμε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν είτε αυτές είτε άλλες ασκήσεις, θα πραγματοποιηθούν. Πραγματοποιούνται άλλους είδους ασκήσεις εκ των οποίων άλλες ανακοινώνονται και άλλες δεν ανακοινώνονται, ασκήσεις όμως, οι οποίες βρίσκονται μέσα στα νέα πλαίσια της συνεργασίας, αλλά και των απαιτήσεων της ευρύτερης γεωπολιτικής περιοχής. Θέλω να διαβεβαιώσω τον Κυπριακό Ελληνισμό ότι αυτά δεν είναι απλώς στα λόγια, είναι στην πράξη και ότι πλέον οι σχέσεις των δύο Υπουργείων αλλά και των Επιτελείων είναι πολύ πιο στενές από ότι πιθανόν να φαίνονται προς τα έξω.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θέληση υπάρχει. Λεφτά υπάρχουν γι’ αυτούς τους σχεδιασμούς;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε πόσοι έχουν προσπαθήσει να με κάνουν να πω τη φράση «λεφτά υπάρχουν»; Ακούστε κάτι, η μεγαλύτερη συνισταμένη στην Εθνική Άμυνα είναι το ηθικό. Αυτός που παλεύει για να προστατεύσει την εθνική του ακεραιότητα, την οικογένειά του, την πατρίδα του, αυτός που παλεύει για τη σημαία του, για αρχές και αξίες, είναι πολύ πιο ισχυρός από εκείνον που διαθέτει περισσότερα μέσα.

Το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, παρά την οικονομική κρίση, παρότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων επλήγησαν από την οικονομική κρίση. Γι’ αυτό το λόγο, η νέα κυβέρνηση προχώρησε στην άμεση δέσμευση για αποκατάσταση των αξιωματικών, υπαξιωματικών και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Γι’ αυτό το λόγο η πολιτική ηγεσία βρισκόμαστε δίπλα από τις Ένοπλες Δυνάμεις, γι’ αυτό το λόγο βελτιώνουμε τα υπάρχοντα μέσα, τα οποία σας διαβεβαιώνω ότι είναι αρκετά, τα εκσυγχρονίζουμε και αν χρειαστεί από το υστέρημά του ο ελληνικός λαός και τα λεφτά αυτά τα οποία θα χρειαστούν θα τα εξοικονομήσει.

Δεν χρειάζονται πάντα τεράστια κονδύλια .Αλλά και κάποια στιγμή θα εξοικονομηθούν και κονδύλια από αυτά που χρησιμοποίησαν εκείνοι που ο σκοπός τους δεν ήταν ο εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά ο προσωπικός πλουτισμός. Να ξέρετε ότι όλες αυτές οι υποθέσεις θα βγουν στον αέρα, θα δημευθούν αυτά τα χρήματα και θα πληρώσουν στην ποινική δικαιοσύνη.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.