AUSA: Μέχρι το 2035 ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) να προχωρήσει ή όχι στο αντικαταστάτη του άρματος μάχης M1 Abrams. “Ολα είναι στο τραπέζι,” δήλωσε ο διευθυντής για τον εκσυγχρονισμό των τεθωρακισμένων οχημάτων του Στρατού των ΗΠΑ.

Καθορίστε το “όλα”, τον ρώτησα. Μιλάμε για τα Imperial Walker του Πολέμου των Άστρων; Για μικρά ρομπότ που θα μεταφέρουν μεγάλους πυραύλους;

Brig. Gen. Richard Ross Coffman

Ταξίαρχος Ρίτσαρντ Ρός Κόφμαν

“Δεν χρειάζεται να είναι άρμα, απλά να διαθέτει αποφασιστική υπεροχή και φονικότητα,” απάντησε ο Ταξίαρχος Ρίτσαρντ Ρός Κόφμαν. “Αν λειτουργεί με πυκνωτές, αιωρείται και έχει όπλα ακτίνων – και μπορέσουμε να το κάνουμε να δουλεύει σε λογικό κόστος -τότε θα το εξετάσουμε.”

Το κριτήριο του “λογικού κόστους”, δυστυχώς, αποκλείει τα αιωρούμενα άρματα μάχης που βάλλουν ακτίνες λειζερ, αλλά πίσω από τον αστεϊσμό του Κόφμαν υπάρχει ένα σημείο θανατηφόρας σοβαρότητας: Ο Στρατός των ΗΠΑ θέλει η βιομηχανία να οραματιστεί ένα ευρύ φάσμα πιθανοτήτων για το νέο παροχής άμεσων πυρών μεγάλης ισχύος. (Τα έμμεσα πυρά, οι στόχοι πέραν του ορίζοντα, ανήκουν σε διαφορετική ομάδα εκσυγχρονισμού, η οποία αυτή τη στιγμή διερευνά το υπερ-πυροβόλο βεληνεκούς 1000 μιλίων). Το σημαντικό είναι η εφαρμογή μέγιστης φονικής ισχύος σε ένα κρίσιμο σημείο της μάχης, χωρίς να ξέρω πως θα το κάνεις. Αν διαθέτεις μια τεχνικά εφικτή πρόταση, όπως φαίνεται θα της ρίξουν μια ματιά.

“Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία βάσει της τωρινής μας αντίληψης, ‘πρέπει να είναι άρμα, πρέπει να είναι 120 ή 105 χιλιοστών (πυροβόλο)’,” δήλωσε ο Κόφμαν σε ακροατήριο βιομηχανικών εκπροσώπων στη σύσκεψη του Συλλόγου του Στρατού των ΗΠΑ (AUSA). “Θέλουμε επιλογές.”

How the Trophy Active Protection System works (Rafael graphic)

Πως λειτουργεί το σύστημα ενεργής προστασίας Trophy.

Νέες θωρακίσεις, Ενεργή Προστασία και Ρομποτικές Τεχνολογίες

Ο διευθυντής του προγράμματος του Οχήματος Μάχης Επόμενης Γενιάς (NGCV) του Στρατού των ΗΠΑ, Συνταγματάρχης Τζέιμς Σίρμερ, παρείχε κάποιες πιο προσγειωμένες λεπτομέρειες σε μεταγενέστερη ενημέρωση, στην AUSA.

Κατά την “προσωπική άποψη” του, ο Συνταγματάρχης προειδοποίησε, “πιστευω ότι η εξ ολοκλήρου αντικατάσταση του άρματος Abrams δεν θα ‘χε νόημα εκτός αν είχαμε μια επαναστατική ανακάλυψη σε μια από τις τρεις ακόλουθες τεχνολογικές περιοχές.”

Carbon nanotube

Νανοσωλήνας άνθρακα

1. Υλικά ελαφριάς θωράκισης: Είναι πιθανό οτι η επανάσταση στην επιστήμη υλικών -ίσως κάποια εφαρμογή της νανοτεχνολογίας– θα επιτρέψει το νέο όχημα μάχης να είναι καλά προστατευμένο όπως το 60+ τόνων άρμα μάχης M1 Abrams αλλά σε πολύ μικρότερο βάρος.

Ο Σίρμερ πιστεύει οτι αυτή είναι η πιο εφικτή από τις τρεις πιθανές επαναστατικές ανακαλύψεις, ωστόσο, η έρευνα στην εξαιρετικά της θωράκισης χαμηλού βάρους δεν προχωρά αρκετά γρήγορα.

2. Ενεργή Προστασία Έναντι Διατρητικών Βλημάτων (Solid Shot): Ο Στρατός των ΗΠΑ ήδη σπεύδει να εξοπλίσει τα υφιστάμενα M1 με το ισραηλινής κατασκευής σύστημα ενεργής προστασίας (APS) Trophy, το οποίο χρησιμοποιεί ραντάρ για τον εντοπισμό και την καταστροφή των επερχόμενων αντιαρματικών όπλων και μικρών πυραύλων.

US Army M1 Abrams tank with Trophy Active Protection Systems (APS) and improved protection for machinegun operator.

Άρμα μάχης M1 Abrams του Στρατού των ΗΠΑ με σύστημα ενεργής προστασίας Trophy και βελτιωμένη προστασία για τον χειριστή του πολυβόλου εγγύς προστασίας.

Όμως, υπάρχει ενα βασικό πρόβλημα με το Trophy και τα υπόλοιπα συστήματα ενεργής προστασίας (APS) που ο Στρατός των ΗΠΑ εξετάζει για τα άλλα οχήματα του. Μπορούν να καταστρέψουν αντιαρματικούς πυραυλους υψηλής εκρηκτικότητας (HEAT) και μικρές ρουκέτες αποτρέποντας τους να ανατιναχτούν κανονικά πάνω στο άρμα -με την πρόωρη ανατίναξη της πολεμικής κεφαλής τους, διαλύοντας την σε μικρά κομματάκια πριν προσκρούσει πάνω στη θωράκιση, ή να την διαστρεβλώσει, ώστε η έκρηξη της να μη δημιουργήσει αρκετά μεγάλο κύμα ικανό για να διατηρήσει τη θωράκιση. Όμως, ενώ πολλές εταιρείες το προσπαθούν ουδείς έχει αποδείξει, ως στιγμής, την ικανότητα αναχαίτισης της βολής διατρητικών ράβδων (solid shot). Γιατί; Επειδή αυτοί οι “διατρήτες κινητικής ενέργειας” δεν διαθέτουν κάποιο εκρηκτικό γέμισμα για να προσβληθεί και αντ’ αυτού βασίζονται στην μεγάλη μάζα και τις υπερηχητικές ταχύτητες.

Τώρα, οι υψηλής εκρηκτικότητας κεφαλές που μπορεί να αντιμετωπίσει το APS ειναι πολύ συνηθισμένες επειδή μπορουν να εκτοξευτούν από όπλα χαμηλής ταχύτητας τοποθετημένα πάνω σε ελαφριά οχήματα ή ακόμα από μεμονωμένους στρατιώτες (π.χ. το RPG). Ένας διατρήτης κινητικής ταχύτητας πρέπει να διαθέτει πολύ μεγάλη μάζα, να κινείται με πολύ υψηλή ταχύτητα, που μόνο ένα πυροβόλο άρματος μάχης μπορεί να βάλλει- αλλά οτιδήποτε αντικαταστήσει το Abrams θα πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίζει άρματα και το ίδιο να μην ειναι άρμα μάχης.

Μια πολλά υποσχόμενη πιθανότητα ειναι η χρήση σύγχρονης αντιαρματικής προστασίας για τον εαυτό του. Ενώ τα παλιά εποχής διατρητικά βλήματα μοιάζουν σαν τεράστιες σφαίρες, τα πιο ισχυρά ειναι σαν ράβδοι διάτρητων μεγάλου μήκους με σχήμα σαν τα βελάκια στο παιχνίδι σκοποβολής, με μια μικρή μύτη ωστε να τα βοηθήσει να διατρήσουν τη θωράκιση. Είναι ευκολότερο να διαστρεβλώσεις, θρυμματίσεις ή εκτρέψεις τη διατρητική ράβδο από ότι το ενιαίο οπίσθιο τμήμα της, το οποίο σημαίνει ότι ενα APS που, τουλάχιστον, μειώνει την αποτελεσματικότητα των μεγάλων διατρητικών ράβδων ειναι μια βραχυπρόθεσμη ικανότητα.

Ένα τέτοιο APS δεν θα αντικαταστήσει εντελώς τις παραδοσιακές πλάκες θωράκισης, αλλα θα μειώσει δραματικά το βάρος της θωράκισης που πρέπει να μεταφέρει ένα όχημα.

BAE’s Armed Robotic Combat Vehicle (ARCV), originally developed for the Future Combat Systems (FCS) program

Το Οπλισμένο Ρομποτικό Όχημα Μάχης (ARCV) της BAE Systems αναπτύχθηκε αρχικά για το πρόγραμμα του Μελλοντικού Συστήματος Μάχης (FCS).

3. Ρομποτικά Άρματα Μάχης: Η βελτίωση των υλικών θωράκισης ή των συστημάτων ενεργής προστασίας αφορά τη διασφάλιση της επιβίωσης του οχήματος σου. Αλλά αν το όχημα σου δεν διαθέτει μέσα του ανθρώπους, ίσως να μην σε ένοιαζε. Τώρα, αν εγκαταστήσεις σε ένα ρομποτικό άρμα το ίδιο πάχος θωράκισης όπως αυτή του M1 Abrams, το ρομπότ θα ειναι ελαφρύτερο επειδή θα ειναι μικρότερο και δεν θα απαιτείται εσωτερικός χώρος για το πλήρωμα. (Οι πλακέτες τυπωμένου κυκλώματος, ειναι πιο λεπτές από τους ανθρώπους). Αλλά μπορείς επίσης να κατασκευάσεις ένα ημί-αναλώσιμο τεθωρακισμένο όχημα με ένα πανίσχυρο όπλο και την ελαχίστη θωράκιση.

Συγκεκριμένα, πριν από το φιάσκο των Μελλοντικών Συστημάτων Μάχης της περιόδου 2003-2009, ο Στρατός των ΗΠΑ μελετούσε την έννοια του καταμερισμένου άρματος μάχης, με το κύριο όπλο σε ένα ρομπότ, τους αισθητήρες σε άλλα ρομπότ και το ανθρωπινό πλήρωμα να ελέγχει απο ασφαλή απόσταση μέσω τηλεχειρισμού όλα τα υπόλοιπα συστήματα. Αλλά αυτή η ιδέα προσέκρουσε στους περιορισμούς της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και των ασυρμάτων δικτύων.

Ακόμα και σήμερα, η AI παλεύει να κινηθεί στα δύσβατα εδάφη και να ξεχωρίσει τα φυσικά εμπόδια και τεχνητά αντικείμενα, οπότε ένας άνθρωπος πρέπει να την επιτηρεί διαρκώς μέσω εικόνας βίντεο σε πραγματικό χρόνο. Κάποιοι εργολάβοι δημιούργησαν ένα τέτοιο σύστημα τηλεχειρισμού που λειτουργεί στα 500 ή ακόμα και 700 μέτρα (1600 με 2300 πόδια) μεταξύ των ρομπότ και του ανθρώπου, δήλωσε ο Ταξίαρχος Κόφμαν -άλλα ένα τακτικά λειτουργικό σύστημα θα χρειαστεί εμβέλεια περίπου τριών χιλιομέτρων (1,9 μίλια).

Η εναλλακτική ειναι να γίνει το ρομπότ εξυπνότερο ώστε να μην χρειάζεται να το επιτηρεί ο άνθρωπος σε συνεχόμενη βάση, αλλά η τεχνολογία AI δεν έχει φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο.

Για να στείλουμε ένα ανεπάνδρωτο όχημα -είτε τηλεχειριζόμενο ή τελείως αυτόνομο- να “πολεμήσει το ίδιο αποτελεσματικά όπως κάνει σήμερα το άρμα μάχης… αυτό ειναι μια πολύ δύσκολή υπόθεση,” δηλωσε ο Σίρμερ. “Δεν ειναι ακατόρθωτο αλλά πιστευω οτι θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να φτάσουμε εκει.”

US Army M1 Abrams tanks train in Bulgaria

Άρματα μάχης M1 Abrams των ΗΠΑ σε εκπαίδευση στην Βουλγαρία.

Ευτυχώς, “έχουμε αρκετό χρόνο,” δήλωσε στο ακροατήριο των βιομηχανικών εκπροσώπων ο Κόφμαν, επειδή η go/no go απόφαση για την έναρξη της εξέλιξης για την αντικατάσταση του M1 δεν ειναι μέχρι το 2023. “Διαθέτουμε χρόνο για να εξελίξουμε τις επιλογές για τους επικεφαλής μας,” τόνισε, και ο περισσότερος χρόνος κάνει περισσότερες επιλογές πραγματοποιήσιμες.

“Ολοι πάντα με ρωτούν, κατασκευάζεις ένα νεο άρμα,” δήλωσε ο Κόφμαν στους δημοσιογράφους μετά την ενημέρωση. “Οχι, κατασκευάζω κάτι που πρόκειται να ειναι θανατηφόρο στο πεδίο της μάχης, δεν με ενδιαφέρει πως θα δείχνει.”

“Ως ένας τρίτης γενιάς αρματιστής,” συνέχισε ο Κόφμαν, “γνωρίζω τι ειναι το άρμα μάχης, γνωρίζω τι μπορεί να κάνει.” Αλλα για το μελλοντικό όχημα αποφασιστικής υπεροχής και φονικότητας του Στρατού των ΗΠΑ, δήλωσε “αν ειναι άρμα, ειναι άρμα. Αν δεν ειναι, δεν με νοιάζει.”

Sydney J. Freedberg Jr.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “breakingdefence.com” για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: