Ρουμανία: Ενδεχόμενη αγορά τριάντα έξι επιπλέον “F-16”

Την 20η Φεβρουάριου 2018 ο Ρουμάνος υπουργός άμυνας Μιχάι Φίφορ έδωσε συνέντευξη τύπου στην οποία ανέφερε κάποια από τα κυρία επενδυτικά προγράμματα που εκτυλίσσονται στο υπουργείο εθνικής άμυνας. Ανάμεσα στα προγράμματα, ανέφερε την ενδεχόμενη αγορά τριάντα έξι (36) μαχητικών αεριωθούμενων “Lockheed Martin F-16”.

Με την επιθυμία της Ρουμανίας για ανασύσταση της υποβρύχιας ικανότητα μέσω της παραγγελίας τριών υποβρυχίων που ανακοινώθηκε νωρίτερα, ο υπουργός άμυνας πήρε την ευκαιρία αυτή τη φορά για να περιγράψει τον μεγαλύτερο στόχο που οραματίζεται για την ρουμάνική πολεμική αεροπορία, ο οποίος αφορά την επέκταση του στόλου μαχητικών αεροσκαφών.

Επι του παρόντος η πολεμική αεροπορία της Ρουμανίας λειτουργεί ένα μείγμα είκοσι έξι παρωχημένων, σοβιετικής εποχής, “MiG-21 Lanser” και δώδεκα μεταχειρισμένα “F-16” που αγοράστηκαν για εκατόν ογδόντα ένα (181) εκατομμύρια δολάρια μέσω διακυβερνητικής συμφωνίας με την Πορτογαλία τον Οκτώβριο του 2013. Τα έξι πρώτα αεροσκάφη παραδόθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016, ακολούθησαν ακόμα τρία τον Δεκέμβριο. Τα τελευταία τρία αεροσκάφη παραδοθήκαν τον Οκτώβριο του 2017.

Τα εν λόγω “F-16” διήλθαν πρόγραμμα ανακατασκευής και αναβάθμισης από την “Lockheed Martin” πριν την μεταφορά τους στην Ρουμανία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου άμυνας των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ), την 24 Απριλίου 2017, η αμερικανική εταιρεία κέρδισε, επίσης, σύμβαση αξίας είκοσι τεσσάρων (24) εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή εκπαιδευτικών συστημάτων, υλικοτεχνικής υποστήριξης και ανάπτυξης λογισμικού “F-16A/B Block 15” απο την Ρουμανία. Η σύμβαση θα πραγματοποιηθεί στο Ορλάντο, στην Φλόριντα και αναμένεται να ολοκληρωθεί την 20η Απριλίου 2021. Η σύμβαση ειναι μια εκατό τοις εκατό στρατιωτική πώληση εξωτερικού (“FMS”) προς την Ρουμανία.

Εν τω μεταξύ, τα “MiG-21” βρίσκονται στα τελευταία δυο ή τρία έτη της υπηρεσιακής ζωής τους και η Ρουμανία ανυπομονεί να τα αποσύρει από την ενεργό υπηρεσία. Αλλά ως στιγμής, ο παροπλισμός τους θα αφήσει την πολεμική αεροπορία με μια θλιβερά μικρή ικανότητα. Ωστόσο, τώρα απαιτείται το αεροσκάφος που θα συμπληρώσει τα υφιστάμενα “F-16”. Αυτη τη στιγμή οι στρατηγιστές ειναι έτοιμοι να αρχίσουν να προχωρούν μπροστά για μια ακόμα αγορά “F-16” που θα βασιστεί πάνω στην αρχική παρτίδα των δώδεκα μαχητικών.

Το πρωτο βλήμα περιελαμβάνει μια μικρή αγορά τεσσάρων επιπλέον “F-16”. Αν ισχύσει όπως είχε προγραμματιστεί, τότε η Ρουμανία να προχωρήσει στην πιο μεγάλη αγορά τριάντα έξι επιπλέον μονάδων. Αυτη η αγορά θα παρέχει τελικά στην πολεμική αεροπορία την μαχητική ραχοκοκκαλιά των πενήντα έξι (56) αεροσκαφών τέταρτης γενιάς. Η παραγγελία των τριάντα έξι (36) μονάδων αντικατοπτρίζει την αυξανομένη φιλοδοξία από πλευράς του υπουργείου άμυνας για να δημιουργήσει την ικανότητα μαχητικών αεροσκαφών, καθώς μόλις πριν από ένα χρόνο ο δηλωθέν μεσοπρόθεσμος στόχος του υπουργείου ήταν η παραγγελία είκοσι μονάδων.

Ο σημερινός στόλος των “F-16A/B” επιχειρεί από την αεροπορική βάση Φετεστι με την 53η Μοίρα Μαχητικών.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “airrecognition.com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.