Τα πρώτα “Transportor Blindat pentru Trupe” (TBT) – Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) των Ρουμανικών χερσαίων δυνάμεων αναμένονται να αποκτηθούν από την Ρουμανία στα μέσα του 2018, με την ολοκλήρωση τους να πραγματοποιείται αργότερα από την εθνική βιομηχανία, δήλωσε την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017 ο υπουργός Άμυνας Γκάμπριελ Βενιαμίν Λές.

“Είναι πολύ πιθανόν ότι τα πρώτα ΤΟΜΠ θα αρχίσουν να έρχονται τον επόμενο χρόνο. Θα αναζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα τα ολοκληρώσουμε με την συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας. Τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο, θα συναρμολογηθούν στην Ρουμανία σε μια ειδική γραμμή συναρμολόγησης. Όπως σας ανέφερα νωρίτερα, είναι πολύ σημαντικό για εμάς η απόκτηση της τεχνολογίας όσο το δυνατόν συντομότερα”, είπε ο Λές την Παρασκευή στο Πανεπιστήμιο Βαλαχία του Τιργκόβιστε, όπου ο πρωθυπουργός Σορίν Γκριντεάνου κατά τη διάρκεια επίσκεψης εργασίας στην επαρχεία της Νταμποβίτα, παρευρέθηκε σε συνάντηση με τη διεύθυνση του πανεπιστημίου, τοπικούς αξιωματούχος και επιχειρηματικούς παράγοντες.

Ο Λες πρόσθεσε, από την μια πλευρά, ότι η απόφαση του κυβερνητικό προγράμματος αναφέρει ρητά την επιθυμία να βοηθήσει στην υποστήριξη της ρουμανικής αμυντικής βιομηχανίας. Σχετικά με τον τύπο του ΤΟΜΠ που πρόκειται να κατασκευαστεί, ο Λές είπε ότι θα είναι σε εναρμόνιση με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του NATO, σχεδιασμένο από τις χερσαίες δυνάμεις. “Συζητάμε για τη δημιουργία προστασίας με τουλάχιστον τρία οπλικά συστήματα και τουλάχιστον ενός πυροβόλου διαμετρήματος 30 χιλιοστών και άλλων θεμάτων που στο τέλος θα αφορούν τα αντισταθμιστικά ωφελήματα του Στρατού”, είπε ο Λες.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε επίσης και ο υπουργός οικονομικών Μιχάι Τουντόσε, ο οποίος είπε ότι υπάρχουν δύο μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες που ενδιαφέρονται για να συνάψουν συνεργασία με την Ρουμανία για την εφαρμογή του προγράμματος για την παραγωγή τεθωρακισμένων 8Χ8 τροχοφόρων οχημάτων μάχης.“Είναι ένα περίπλοκο θέμα που κατά κάποιο τρόπο έχει να κάνει με τη διυπουργική στρατηγική και την κυβερνητική στρατηγική, κάποια ανωτάτη ομπρέλα. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τουλάχιστον δύο αμυντικές βιομηχανίες που ενδιαφέρονται για την μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη μιας γραμμής παραγωγής στην Ρουμανία. Αναπτύσσουμε επίσης, ειδικά στην Μορένι, αυτού του τύπου τις επιχειρήσεις που ανέφερα, ανάλογα στις απαιτήσεις του Ρουμάνικου Στρατού. Εδώ βρισκόμαστε τώρα”.

“Τα χρήματα βρίσκονται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας, τα ΤΟΜΠ θα αποκτηθούν και ο,τι θα απομείνει θα είναι για τους ειδικούς του Στρατού για να πουν το “τι” και το “πως”, είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε από κοινού για να εξασφαλίσουμε την μεταβίβαση της τεχνογνωσίας και την υποστήριξη της ρουμανικής βιομηχανίας με την κατασκευή νέων προϊόντων και επίσης στην ικανότητα επισκευής και μακροχρόνιας συντήρησης, και ακόμα στην παροχή ενός περιφερειακού κέντρου συντήρησης, γιατί όχι”, είπε ο Τουντόσε. Ερωτηθείς να αναφέρει τα ονόματα των βιομηχανιών που ενδιαφέρονται για το έργο, ο Τουντόσε είπε ότι οι βιομηχανίες που εξέφρασαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν στο έργο είναι οι Rheinmetall και General Dynamics.

Romania_ΤΟΜΠ

Απόδοση/Μετάφραση από το nineoclock.ro για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: