Ρουμανία: Τεθωρακισμένα και οχήματα μάχης του στρατού παρουσιάστηκαν στην BSDA 2018

©Army Recognition | Το ρουμανικό άρμα μάχης “TR-85M1”

Στην “BSDA 2018”, την έκθεση άμυνας και ασφάλειας Μαύρης Θάλασσας, το ρουμανικό υπουργείο άμυνας παρουσίασε τα κύρια τεθωρακισμένα και οχήματα μάχης που ειναι στην ενεργό υπηρεσία των ρουμανικών ενόπλων δυνάμεων. Αυτή τη στιγμή, ο ρουμανικός στρατός διαθέτει δύναμή περίπου 43000 στρατιωτών.

Οι ρουμανικές ένοπλες δυνάμεις κατά τα τελευταία έτη ανακατασκεύασαν τον εξοπλισμό τους, σήμερα ειναι ένας σύγχρονος στρατός με πολλαπλές NATOϊκες ικανότητες. Συμμετέχει σε αποστολή διατήρησης ειρήνης στο Αφγανιστάν, μαζί με άλλες NATOϊκές χώρες.

Οι κύριες μονάδες μάχης του ρουμανικού στρατού ειναι η 2η μεραρχία πεζικού Γκετικα, και η 4η μεραρχία πεζικού Τζεμινα. Μέχρι το 2015 οι ρουμανικές ένοπλες δυνάμεις διέθεταν μια τρίτη μεραρχία, την 1η μεραρχία Ντατσια. Πριν τον Ιούνιο του 2008, οι 1 και 4 μεραρχίες ήταν γνώστες ως το 1ο σώμα στρατού και το 4ο σώμα στρατού και με τη σειρά, πριν το 2000, συνηθίζονταν να τα αποκαλούν 1ο σώμα και 4ο σώμα. Ωστόσο, λόγω της σημαντικής μείωσης του προσωπικου τους με σκοπό την επίτευξη της συμβατότητας με τα NATOϊκα πρότυπα μετονομάστηκαν και αναδιοργανώθηκαν σε μεραρχίες. Το 2010, η κοινή διοίκηση μετονομάστηκε ως 2η μεραρχία πεζικού Γκετικα και δέχθηκε μονάδες από τις 1η και 4η μεραρχίες πεζικού.

Τα υφιστάμενα οχήματα μάχης που βρίσκονται στην ενεργό υπηρεσία του στρατού της Ρουμανίας περιλαμβάνουν κύρια άρματα μάχης με 54 TR-85M1, 104 TR-85 και 260 T-55. Η ραχοκοκκαλιά των μονάδων μηχανοκίνητου πεζικού ειναι το “MLI-84”, ένα τοπικής παραγωγής τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) που βασίζεται στο σοβιετικής κατασκευής “BMP-1”.

Το “TR-85” ειναι ένα κύριο άρμα μάχης (“MBT”) ρουμανικής σχεδίασης, βασίζεται στο σοβιετικής κατασκευής “T-55” αλλά με πολλές βελτιώσεις όπως το νέο σύστημα ανάρτησης και έναν γερμανικής κατασκευής πετρελαιοκινητήρα. Το “TR-85 M1” ειναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του “TR-85” που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην Ρουμανία τη δεκαετία του 1970 χρησιμοποιώντας σκάφος γερμανικής τεχνολογίας άλλα διατήρησε κάποια χαρακτηριστικά του σοβιετικής κατασκευής “MBT T-54/T-55”. To αναβαθμισμένο “ΜΒΤ ΤΡ-85Μ1” διαθέτει αριθμό βελτιώσεων συμπεριλαμβανομένης της επιπρόσθετης παθητικής θωράκισης πάνω απο το μπροστινό μέρος του πύργου και πληρως ηλεκτροκίνητο σύστημα ελέγχου πυροβόλου και σύστημα σταθεροποίησης.

Ρουμανικά τεθωρακισμένα οχήματα “Piranha IIIC”

Ο ρουμανικός στρατός διαθέτει επίσης και διαφορετικούς τύπους τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων συμπεριλαμβανομένων 390 “TAB-71, 153 “TAB-77”, 60 “TAB Zimbru” και 377 “TABC-79”. Το “TAB” ειναι μια οικογένεια τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) σχεδιασμένα και κατασκευασμένα στην Ρουμανία βασισμένα πάνω στα σοβιετικής κατασκευής τροχοφόρα ΤΟΜΠ “BTR-70” και “BRDM-2”.

Οι ρουμανικές χερσαίες δυνάμεις παρήγγειλαν περίπου 100 αμερικανικής κατασκευής M1114 χαμερ, που παραδόθηκαν στην στρατονομία τον Δεκέμβριο του 2006. Ο ρουμανικός στρατός διαθέτει 50 ισπανικής κατασκευής 4Χ4 τακτικά οχήματα “URO VAMTAC”.

Για να καλύψει τις επείγουσες επιχειρησιακές απαιτήσεις (“UOR”), η Ρουμανία υπέγραψε σύμβαση με την ελβετική “MOWAG” για συνολικά 31 τεθωρακισμένα 8Χ8 οχήματα “Piranha III” με τις παραδόσεις να πραγματοποιούνται από το 2007 ως το 2008. Τον Ιανουάριο του 2007, η εταιρεία “General Dynamics European Land Systems” παρέλαβε σύμβαση απο τις ρουμανικές ένοπλες δυνάμεις για να προμηθεύσει την πέμπτη παρτίδα τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων “Piranha III” στον στρατό.

Το “MLRS LAROM 160” του ρουμανικού στρατού

Για τις μονάδες πυροβολικού και αεράμυνας, ο κύριος εν υπηρεσία στρατιωτικός εξοπλισμός ειναι τα “LAROM” και τα γερμανικής κατασκευής αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά όπλα “Gepard”. Ουσιαστικά πρόκειται για ενα τροποποιημένο “MBT Leopard 1” εξοπλισμένο με ένα διμελή πύργο οπλισμένο με δυο πυροβόλα “Oerlikon Contraves 35” των 35 χιλιοστών, ραντάρ εντοπισμού πάνω στον πύργο και ραντάρ επιτήρησης πάνω στο πίσω μέρος του πύργου.

Το “LAROM 160” ειναι ένα σύστημα πολλαπλού εκτοξευτή πυραύλων (“MLRS”) που αναπτύχθηκε απο κοινού μεταξύ της ρουμανικής “Aerostar” και των ισραηλινών αμυντικών βιομηχανιών (“IMI”). Μπορεί να εκτοξεύσει πυραυλους 122 χιλιοστών, όπως επίσης και εξελιγμένους πυραυλους 160 χιλιοστών, με δραστικό βεληνεκές μεταξύ 20 και 45 χιλιομέτρων.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “ArmyRecognition.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.