Ρωσία: Άρμα μάχης T-90 βρέθηκε εγκαταλειμμένο σε σκουπιδότοπο του Βόλγκογκραντ

Άρμα μάχης T-90 βρέθηκε εγκαταλειμμένο σε χώρο απορριμμάτων στο Βολβογκράντ από κατοίκους της περιοχής.

Εικόνες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν αυτό που φαίνεται να είναι ένα άρμα μάχης T-90 των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων εγκαταλειμμένο δίχως φρουρά δίπλα σε έναν σκουπιδότοπο κοντά στο αεροδρόμιο κοντά στην περιοχή Κιρόφσκι του Βόλγκογκραντ.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το άρμα δεν φυλάσσονταν από κανέναν, αλλά δεν είχαν αφαιρεθεί από πάνω του εξαρτήματα από βανδάλους και ληστές. Βρήκαν, επίσης, ανταλλακτικά, εργαλεία, συρματόσχοινα περισυλλογής και καλύμματα μουσαμά μέσα σε κουτιά δίπλα στον εξοπλισμό.

Αργότερα, ο ρωσικός Στρατός δήλωσε ότι το άρμα δεν είχε εγκαταλειφθεί. Τόνισε ότι το πλήρωμα του T-90A δεν είχε φύγει από το άρμα αλλά βοηθούσε στη διοργάνωση της παρουσίασης ενός «χορευτικού αρμάτων» για τη διεθνή έκθεση αμυντικού εξοπλισμού ARMY-2021. Επίσης, το υπουργείο πρόσθεσε ότι τα υπόλοιπα οχήματα είχαν αποχωρήσει.

Το T-90 είναι ένα ρωσικό άρμα μάχης τρίτης γενιάς που εισήλθε σε υπηρεσία το 1993. Κατασκευάζεται από την εταιρεία  ΟυραλΒαγκονΖαβόντ στο Νίζνι Ταγκίλ στην Ρωσία.

Το T-90A είναι μια έκδοση με χυτευτό πύργο και κινητήρα V-92S2 ειδικά σχεδιασμένo για τον ρωσικό Στρατό.

Αμέσως μετά την μετάδοση της είδησης από το ρωσικό μέσο ενημέρωσης V1.RU, το άρμα μάχης θα ήταν εύκολή λεία για τους κυνηγούς μετάλλων – η περιοχή γύρω από τον σκουπιδότοπο αποκλείστηκε από προσωπικό του Στρατού. Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στο V1.RI, το όχημα μάχης δεν είχε εγκαταλειφθεί, αλλά είχε τοποθετηθεί για την παροχή ασφάλειας περιοχής και θα αποχωρούσε μετά την προγραμματισμένη αναχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων μετά την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής περιόδου, διάρκειας τριών εβδομάδων, για την επερχόμενη διεθνή στρατιωτική έκθεση αμυντικού υλικού ARMY-2021.

Константин Завриков | Οποιοσδήποτε μπορούσε ευκολά να πάρει το άρμα μάχης – δεν υπήρχε φρουρός

Το άρμα είναι άθικτο, δεν έχει κάτι κατεστραμμένο η χτυπημένο. Όπως είχε προγραμματιστεί, ένας αρματοφορέας ήρθε για να μεταφέρει το άρμα. Ο Διοικητής της 20ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Τυφεκιοφόρων Φρουρών, Συνταγματάρχης Αλεξέι Γκόρμομπετς, ο οποίος ήταν προσωπικά παρών στο σημείο κατά την μεταφορά του άρματος, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν μετακινούμε άρματα τα Σάββατα και Κυριακές. Απαγορεύεται. Ο αρματοφορέας που θα μετέφερε αυτό το άρμα είχε προγραμματιστεί να το παραλάβει στις 12:00 την Δευτέρα 23 Αυγούστου. Ήρθε την 12:06, καθυστέρησε μόλις έξι λεπτά λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Την 16η Αυγούστου ξεκινήσαμε να μεταφέρουμε ένα όχημα την ημέρα. Τέσσερα οχήματα μεταφέρθηκαν 80 χιλιόμετρα μακριά από εδώ προς την περιοχή της έκθεσης στην Σρέντνγιαγια Αχτούμπα. Δυο ακόμη εφεδρικά άρματα αποστάλθηκαν στην βάση. Το σημερινό άρμα είναι το τελευταίο. Πρόκειται για μια προγραμματισμένη δραστηριότητα.»

Σύμφωνα με τον Διοικητή της Μεραρχίας, όλες αυτές τις ημέρες το άρμα μάχης περιμετρικά του αεροδρομίου ήταν υπό 24ωρη φρούρηση των Στρατιωτών.

«Το άρμα το όποιο φυλάσσονταν όλο το Σαββατοκύριακο. Το φρουρούσε ένας μουσουλμάνος Στρατιώτης από την Τσετσενία, οποίος συγκεκριμένες ώρες πραγματοποιούσε τις υποχρεωτικές προσευχές (ναμάζι), όχι μακριά από το σημείο», δήλωσε ο Συνταγματάρχης Γκορομπετς. «Προσεύχονταν πέντε φορές την ημέρα, αυτό προστάζει η πίστη του. Μίλησα μαζί του προσωπικά στις δωδεκάμισι το βράδυ. Το άρμα ήταν κλειδωμένο, οι στρατιώτες είχαν απομακρυνθεί όχι πολύ μακριά και για μικρό χρονικό διάστημα. Δεν μπορούσε να προσευχηθεί δίπλα στο άρμα λόγω των τριγύρω σκουπιδιών. Υπηρετεί στον Στρατό για 12 χρόνια, αλλά τώρα του έχει επιβληθεί ποινή».

Пётр Лукашин | Το άρμα φορτώθηκε σε αρματοφορέα και απομακρύνθηκε από την περιοχή

«Δεν είναι η πρώτη φορά που εκπαιδευόμαστε εδώ και προετοιμαζόμαστε για τις παρελάσεις», δήλωσε ο Συνταγματάρχης Γκορομπέτς – Τα σκουπίδια συγκεντρωθήκαν πριν από πολύ καιρό και δεν τα ρίξαμε εμείς εδώ. Πιστεύω όλη αυτή η ιστορία με το άρμα δεν αξίζει ιδιαίτερης προσοχής. Αλλά αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι το πρόγραμμα μας στην έκθεση, στο Πάρκο Πατριωτισμού, στην Σρέντνγιαγια Αχτούμπα. Βασικά, θα δείξουμε αυτό που έχουμε δουλέψει. Θα πραγματοποιηθεί «χορευτικό αρμάτων» (βαλζ αρμάτων). Ζευγάρια νέων θα χορέψουν σε μια ξεχωριστή περιοχή, και πίσω τους θα χορεύουν τα άρματα μάχης. Επιπλέον, θα υπάρξει και ένα «άρμα άλτης», μια δυναμική επίδειξη με τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Εάν το επιτρέψει ο καιρός, τότε θα έρθουν και ελικόπτερα. Είναι πολύ περίεργο που ένα άρμα μέσα στους θάμνους ενδιαφέρει το κοινό, αλλά αφότου εκπαιδευόμαστε εδώ για τρείς εβδομάδες, αλλά για κάποιο λόγo αυτό δεν είχε ενδιαφέρον».

Η διεθνή αμυντική έκθεση ARMY-2021 θα πραγματοποιηθεί 27 με 29 Αυγούστου στην Πατριωτική αερολέσχη της επαρχία Σρεντνεακχτουμπίνσκι στην περιφέρεια Βόλγογκραντ. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει στατικά και δυναμικά εκθέματα. Στα στατικά θα περιλαμβάνονται 37 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού. Το πρόγραμμα δυναμικής επίδειξης θα παρουσιάσει στους θεατές 13 επεισόδια εχθροπραξιών που θα περιλαμβάνουν μονάδες Ειδικών Δυνάμεων, μια μηχανοκίνητη Διμοιρία Πεζικού, Στρατονομία, ΤΟΜΑ, άρματα T-90 και λοιπούς εξοπλισμούς. Η ώρα επίσκεψης του κοινού στην εκδήλωση είναι 10:00 με 15:00 κάθε μέρα. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Πηγή: defence-blog.com και V1.RU

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Ένα σωρό εγκαταλειμμένα πράγματα άφησαν στην Πολωνία. Και τα τάνκς, στα δάση, βέβαια. Βρέθηκε ακόμα και ένα μαχητικό. Οι Ρώσοι είναι… οι Ρώσοι 😉

    “Умом Россию не понять” – λένε οι ίδιοι
    – Αδύνατων το να καταλάβεις τη Ρωσία με το μυαλό σου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.