Ρωσία: Έκθεση κυριευθέντος οπλισμού και εξοπλισμού από την Συρία

vitalykuzmin.net | Τουρκικό ACV-15

Ο Ρώσος φωτογράφος Βιταλι Κουζμιν, στο ιστολόγιο που διατηρεί, αποδέσμευσε φωτογραφίες απο τον εξοπλισμό και οπλισμό που έπεσε στα χέρια των Ρώσων στην Συρία. Σύμφωνα με το φωτορεπορτάζ της Έκθεσης Κυριευθέντος Οπλισμού και Εξοπλισμού από την Συρία περισσότερα από 1000 τεμάχια οπλισμού και εξοπλισμού κυριευθήκαν απο τις παράνομες ένοπλες οργανώσεις στην Συρία και εκτίθενται στο κοινό, στο Πάρκο Πατριώτη, στην Κούμπινκα, στην Ρωσία.

Το Πάρκο Πατριώτη άνοιξε επισήμως τις πόρτες του στο κοινό το 2016, έχει σχεδιαστεί γύρω από την στρατιωτική θεματολογία και περιλαμβάνει διαδραστικές εκθέσεις με στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Το Πάρκο περιλαμβάνει το Μουσείο Αεροπορίας της αεροπορικής βάσης Κούμπινκα και το Μουσείο Αρμάτων Κούμπινκα.

Κυριευθέντα θωρακισμένα οχήματα
Θωρακισμένο όχημα Panthera F9
Στο όχημα Panthera F9 φαίνεται η οπή από το διατρητικό βλήμα που διαπέρασε τις πλευρές του.
Η οπή από το διατρητικό πυρήνα υποδεικνύεται με βέλος.
Το Panthera F9 πριν την συντήρηση του.
Το εσωτερικό του οχήματος.
Panthera F9
Θωρακισμένο όχημα RG-31 Nyala
Θωρακισμένο όχημα RG-31 Nyala
Τροποποιημένο θωρακισμένο HMMWV
Τροποποιημένο θωρακισμένο HMMWV
Τροποποιημένο θωρακισμένο HMMWV
Τροποποιημένο θωρακισμένο HMMWV
Τροποποιημένο θωρακισμένο HMMWV
Τροποποιημένο θωρακισμένο Toyota Land Cruiser
Τροποποιημένο θωρακισμένο Toyota Land Cruiser
Αυτοσχέδιο θωρακισμένο όχημα Toyota Land Cruiser
Αυτοσχέδιο θωρακισμένο όχημα εφόδου YPG Eagle Head
Ο χώρος προσωπικου του αυτοσχέδιου θωρακισμένου οχήματος εφόδου YPG Eagle Head
Αυτοσχέδιο ΤΟΜΠ Isuzu Elf
Ερπυστριοφόρο μηχάνημα σημειακής κοπής
Μηχάνημα διάνοιξης ορυγμάτων
Εγχώριας τροποποίησης T-55AMV
BMP-1
BMP-1
ACV-15
OT-64 SKOT-2A
Αυτοσχέδιος όλμος
Πυροβόλο 2A28 με αυτοσχέδια βάση και ασπίδιο
Αυτοσχέδιος όλμος.
Αυτοσχέδιο σύστημα ΠΕΠ πανω σε όχημα Toyota Land Cruiser
Αυτοσχέδιος εκτοξευτής ρουκετών επι οχήματος Toyota Land Cruiser
Αυτοσχέδιος εκτοξευτής ρουκετών επί οχήματος Mazda BT-50
Αυτοσχέδιο σύστημα ΠΕΠ επί οχήματος Toyota Land Cruiser
“Περιφερόμενο” πυρομαχικό Switchblade
Αυτοσχέδιο UAV για την ρίψη βομβών-βαρελιών.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

8 Απαντήσεις

 1. Παρουσιάζεται αρκετό αυτοσχέδιο υλικό που θυμίζει σκηνές απο Mad Max και οχήματα του αμερικανικού στρατού απο εποχές πολέμων στην Ευρώπη, Ινδοκίνα και Ιράκ. Όπως επίσης ρωσικά άρματα μάχης T-34 με πρόσθετη αυτοσχέδια θωράκιση, εναντίον φορητών αντιαρματικών όπλων όπως π.χ. Raketenpanzerbüchse 54 (RPzB 54) η «Panzerschreck», (στην φωτογραφία με το BMP-1 με πρόσθετη θωράκιση στα πλάγια).

  Τροχοφόρα φρούρια: Μια μικρή ιστορία των Gun Trucks απο τον Β’ ΠΠ μέχρι σήμερα

 2. Απο τις φωτογραφιες με τα HUMMER και τα τροχοφορα ΤΘ, γινεται πολυ ευκολα αντιληπτό οτι τα ανω οχηματα εχουν ανεπαρκη επιπεδα θωρακισης. Θεωρω λογικο οτι τα ελληνικα οχημαατα, στις ΕΑΝ/ΛΑΤ και αλλου εχουν αναλογα προβληματα. Ειναι ισως καιρος να αποφασηστει απο το ΥΠΕΘΑ να χρηματοδοτηθει μια νεα σχεδιαση τροχοφορου οχηματος που θα αντικαταστησει ολα τα VBL/Humvee στον ρολο του φορεα οπλων στις μοναδες ΜΚ Πζ/ΤΘ/ΙΠΠ και θα το διακρινει ενα αυξημενο επιπεδο προστασιας.
  .+-

  1. Χωρίς πρόθεση να φανώ αντίθετος στις παρατηρήσεις σας, η γενικά απαισιόδοξος. Νομίζω ότι στην Ελλάδα αυτό θα μείνει στην θεωρία.
   Ή συνεχόμενη αύξηση αποτελεσματικότητας όπλων η εκρηκτικών μηχανισμών, θα παραμείνει μεγάλη πρόκληση και πρόβλημα για οποιαδήποτε θωράκιση, ακόμα και στο ανώτατο επίπεδο που προσφέρεται σήμερα για αυτό το είδος οχημάτων. Σε πρόσφατη έκθεση ειδικών σχετική με το θέμα(την οποία δεν μπορώ να παραθέσω η να μεταφέρω εδώ η αλλού), εκφράστηκαν μεταξύ άλλων αιτιών η «απλή φυσική» των θωρακίσεων έναντι των μέσων κατά των θωρακίσεων(simple physics of armour vs counter- armour), όπως και τα υψηλά έξοδα για νέα υλικά ως σημαντικοί λόγοι που συνεχίζουν να αποτρέπουν μια ιδανική λύση στο πρόβλημα της προστασίας οχημάτων μεταφοράς προσωπικού.

   1. Gunslinger32 και σε αυτον τον ιστότοπο και σεναν αλλο conops οι ειδικοί έχουν μαλλον εξηγησει την αναγκη υπαρξης mbt ,ακομα και σε σχεδιαση τομπ naymer πχ.Ιστορικά στο ΒΠΠ προσπάθησε να το εξηγησει ο ρομελ στη διαφωνια με ρουντστεντ για ακτες οπως εδω εν προκειμενω και το πε και ο γκουντεριαν και σοβιετικοι με αυτα πορεύθηκαν και αυτο ηταν το δογμα κατα το ψυχρο πολεμο.και στο ιρακ οι ΗΠΑ σε δυσκολες καταστασεις φαλουτζα πχ αρματα έψαχναν οχι χαμβι…τα MBT δεν αντικαθιστουνται ουτε στα νησια ,τα τροχοφόρα ακόμα και με 105 χιλ πυροβολο υποστηρικτικά θα δρασουν ,απλά πρεπει να δουμε αριθμους και συγκεντρωση και επισης απλά πρέπει να βλεπουμε και τι έχουν οι απεναντι στη στρατια αιγαιου και να πορευθεις αναλογα με λοτζιστικ οταν παρατηρηθει συγκεντρωση,από τη πρωτη τους στρατιά

    1. Αγαπητέ Κλείτος, όποιο μέσο και να επιλέξεις ο προβληματισμός θα παραμείνει, επειδή ο αντίπαλος θα προσαρμοστεί απλά στην πρόκληση/απειλή που θα αναγκαστεί να αντιμετοπίσει. Έτσι ακόμα και με άρματα μάχης να πας θα υπάρχει πρόβλημα, όπως εμφανίστηκε στα στενά σοκάκια στην ιρακινή πρωτεύουσα η στην Φαλούτζα, όπου είδαμε άρματα μάχης και ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ (π.χ. Abrams, Warrior) μέσα στις φλόγες, η να πετάγονται στον αέρα απο εκρήξεις ΑΕΜ.

     Ό Ρόμμελ η ένας Γκουντέριαν εφαρμόζανε πρακτική αστραπιαίας επιθέσης/προέλασης, αιφνιδιάζοντας έτσι (στην αρχική φάση του πολέμου) τον τακτικό στρατό π.χ. στην Γαλλία η στο ανατολικό μέτωπο. Στην συνέχεια όμως είχαν όπως οι αμερικάνοι και Άγγλοι στην εποχή μας σήμερα πρόβλημα με την αντίσταση η οποία εφάρμοζε ανορθόδοξες μεθόδους, στήνοντας ενέδρες σε σημεία που θα μπορούσαν να θεωρηθούν nez ακόμα και για άρματα μάχης(παρά την ισχυρότερη θωράκιση που έχουν). Αν θυμάμαι σωστά, αυξημένη προστασία απο ΑΕΜ εφαρμόστηκε/εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στα γερμανικά Λεοπάρντ 2Α7+, που θα μπορούσε να σημαίνει ότι όλα τα υπόλοιπα προηγούμενα είναι ευάλωτα απέναντι σε ΑΕΜ που προσαρμόζονται σχετικά εύκολα στην απειλή. Μια ιδιαίτερη απειλή είναι και οι νάρκες με ικανότητα Top attack (όπως π.χ. η ρωσική έξυπνη PTKM-1R) που αναφέρονται στα εξειδικευμένα μέσα ως ιδιαίτερη πρόκληση για θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς/μάχης και άρματα μάχης.

     Εννοείται ότι αν χρειαστεί θα πολεμήσεις με αυτό που έχεις, και όχι με αυτό που θα ήθελες να έχεις. Περιθώρια η ανάγκες για αναβαθμίσεις θα υπάρχουν όμως πάντα όσο θα εξελίσσονται οι απειλές.

  2. Απο τις φωτογραφίες φαινεται οτι κυριως ασχοληθηκαν με το να θωρακισουν τον κινητηρα και τους τροχους. Ηταν αθωρακιστα στα …..θωρακισμενα HMMWV καθως σημασια (οποταν και βαρος) δινοταν στην προστασια του προσωπικου.
   Μοιραια για ενα στρατο η θωρακιση θα ερθει αντιμετωπη και με αλλες απαιτησεις, κυριως κινητικοτητα και οικονομια καυσιμων και συντηρηση. Οποταν συνηθως επιλεγεται μια λυση με συμβιβασμους εκατερωθεν που να ταιριαζει στο δογμα επιχειρησεων του καθενως.
   Κι εδω ερχομαστε στους χρηστες των πιο πανω οχηματων, που, δεν εχουν κανενα δογμα, αλλα εκτελουν «επιχειρησεις» κουτουρου… Ή οπως πολυ ευστοχα τεθηκε, αλα «mad max». Καραβανια οχηματων να κινουνται απο μερος σε μερος και ουσιαστικα να ανατρεπουν αντιστασεις αναλογα με την ισχυ, την διαθεση του εκαστου αντιπαλου να αντισταθει, την αναχορηγια κλπ. Και παρολο που αυτο μπορει να ακουγεται σαν κατι που κανουν και οι τακτικοι στρατοι εντουτις υφισταται σε ενα πλαισιο σουρεαλιστικο, ας μου επιτραπει, και σε ενα περιβαλλον ανευ αποτελεσματικων (οικονομιας π.χ σε απωλειες) τακτικων. Οποταν, γι αυτους, η ικανοτητα οπως να ναι μετακινησης ανθρωπων και οπλων απο σημειο σε σημειο (τονιζω το οπως να ‘ναι) μεσω οδικων αρτηριων ειναι το κυριο συστατικο του…. «δογματος» τους εξ ου και οι τροποποιησεις

 3. Ειναι ισως καιρος να αποφασηστει απο το ΥΠΕΘΑ να χρηματοδοτηθει μια νεα σχεδιαση τροχοφορου οχηματος που θα αντικαταστησει ολα τα VBL/Humvee στον ρολο του φορεα οπλων στις μοναδες ΜΚ Πζ/ΤΘ/ΙΠΠ

  από ποιόν η σχεδίαση?ΕΑΒ…και τροχοφόρα με πόσους τροχούς ?
  υπάρχουν έτοιμα του κουτιού με κανα 1,5, 2 δις

  1. Όταν στο Αφγανιστάν ο ΕΣ χρησημοποιεί οχήματα MRAP που παραχωρούνται προσωρινά απο τις ΗΠΑ για μετακίνηση εκεί, ακόμα και μια αγορά οχημάτων που προσφέρονται στην αγορά φαίνεται λίγο εξοπραγματικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.