Ρωσία: Ήρθε η ώρα για την κατασκευή νέου αεροπλανοφόρου;

Μέσα στα επόμενα έτη τα καθήκοντα του ρωσικού στόλου θα επικεντρωθούν στην προστασία των ακτών και στην ανασύσταση της σχεδόν απολεσθείσας τη δεκαετία του ΄90 ναυτικής αεροπορίας.
Μέσα στα επόμενα έτη τα καθήκοντα του ρωσικού στόλου θα επικεντρωθούν στην προστασία των ακτών και στην ανασύσταση της σχεδόν απολεσθείσας τη δεκαετία του ΄90 ναυτικής αεροπορίας.

Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου ο αναπληρωτής αρχηγός ΓΕΝ της Ρωσίας, ναύαρχος Ίγκορ Κασατόνοφ, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα αποκτήσει αεροπλανοφόρο, η κατασκευή του οποίου, ωστόσο, θα ξεκινήσει μετά το 2025.

Αν συγκεντρωθούν όλες οι δηλώσεις των Ρώσων ανώτερων αξιωματικών και αξιωματούχων που έχουν γίνει μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ σχετικά με τα σχέδια κατασκευής αεροπλανοφόρου στη Ρωσία, προκύπτει ένας μακρύς κατάλογος διαφόρων σχεδίων τα οποία τελικά δεν υλοποιήθηκαν. Μπορεί να αναμένει η Ρωσία την απόκτηση ενός σύγχρονου αεροπλανοφόρου;

Στη Ρωσία, ιστορικά, ο στόλος αποτελούσε ένα βοηθητικό μέσο για τον ισχυρότερο στον κόσμο στρατό ξηράς. Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, με την εμφάνιση των πυρηνικών υποβρυχίων, προστέθηκε για τις ναυτικές δυνάμεις και ο ρόλος της στρατηγικής αποτροπής. Με σκοπό την προστασία των περιοχών ανάπτυξης αυτών των στρατηγικών πυραυλοφόρων και τη δυνατότητα της πιο ενεργούς συμμετοχής στις πολυάριθμες συρράξεις σε χώρες του τρίτου κόσμου, η ΕΣΣΔ από τη δεκαετία του ΄60 ξεκίνησε σε πρώτη φάση την κατασκευή καταδρομικών-ελικοπτεροφόρων και από τη δεκαετία του ΄70, βαρέων αεροπλανοφόρων καταδρομικών.

Τα σοβιετικά αεροπλανοφόρα, σε αντίθεση με τα αμερικανικά, είχαν τη δυνατότητα αυτοπροστασίας μονάχα εν μέρει, καθώς δυνάμεις και μέσα για το σχηματισμό ομάδας μάχης αεροπλανοφόρου -ανάλογη με τις αμερικανικές- το σοβιετικό ΠΝ δεν διέθετε. Για την εγκατάσταση των όπλων, ήταν αναγκαίο να μειωθεί ο αριθμός των αεροσκαφών και να αποκλειστεί η ύπαρξη συστήματος καταπέλτη (ο ατμοκίνητος καταπέλτης είναι μια γιγάντια διάταξη με μεγάλο όγκο και βάρος), χωρίς τον οποίο ήταν αδύνατη η απογείωση απ’ το κατάστρωμα αεροπλάνων έγκαιρης προειδοποίησης και διοίκησης.

Καινούριο αεροπλανοφόρο

Σήμερα το αεροπλανοφόρο είναι απαραίτητο για τις ίδιες αποστολές με εκείνες επί ΕΣΣΔ και η κατασκευή του θα συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον εκσυγχρονισμό και την περαιτέρω ανάπτυξη της ναυτικής συνιστώσας των πυραυλικών δυνάμεων στρατηγικού ρόλου. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη ο εκσυγχρονισμός των 15 σοβιετικής κατασκευής Su-33 που σταθμεύον στο βαρύ αεροπλανοφόρο καταδρομικό «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», ενώ αγοράζονται νέα MiG-29Κ. Σύντομα αναμένεται να εμφανιστεί η ναυτική έκδοση μαχητικού 5ης γενιάς.

Ενώ με τα αεροσκάφη τα πράγματα δεν πηγαίνουν άσχημα, από την άλλη, η κατασκευή «πλωτών αεροδρομίων» γι’ αυτά, αναβάλλεται διαρκώς από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Το όλο θέμα έχει φτάσει προς το παρόν μόνο μέχρι το μοντέλο, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Κρατικό Επιστημονικό Κέντρο Κριλόφ (παραπομπή στο δημοσίευμα). Στο νέο πυρηνοκίνητο (αντίθετα με το «Ναύαρχος Κουζνετσόφ») αεροπλανοφόρο, το οποίο θα μεταφέρει περίπου 100 ιπτάμενα μέσα, σχεδιάζεται να εγκατασταθεί και καταπέλτης (δηλαδή θα υπάρχει η δυνατότητα απονήωσης των α/φων όχι μόνο με την ώση του κινητήρα τους και με τη βοήθεια της ναυπηγικής ανύψωσης του πρωραίου άκρου του καταστρώματος όπως στο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ»).

Ετοιμοι για την κατασκευή

Τα γεγονότα στην Ουκρανία και η αντιπαράθεση με τη Δύση επέσπευσαν τα σχέδια της ρωσικής ηγεσίας για το πέρασμα στην κατασκευή βαρέων πολεμικών πλοίων. Κατά την αναφερόμενη στην αρχή του άρθρου ανακοίνωση, ο Ι. Κασατόνοβ σημείωσε ότι την εμπειρία κατασκευής και χρήσης σύγχρονων μεγάλων πλοίων η Ρωσία θα την αποκτήσει στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος του αντιτορπιλικού για την ωκεάνια ζώνη, «Λίντερ», το οποίο θα αποτελέσει τη «θεωρητική βάση και θεμελιώδη αρχή για την κατασκευή του αεροπλανοφόρου». Το κρατικό εξοπλιστικό πρόγραμμα ως το 2020 δεν περιλαμβάνει την κατασκευή αεροπλανοφόρου. Όμως η βιομηχανία προετοιμάζεται για μια τέτοια παραγγελία και αυτό δεν προκύπτει μόνο από το γεγονός της παρουσίασης του μοντέλου. Στα μέσα Φεβρουαρίου ο διοικητής ναυτικής αεροπορίας της Ρωσίας, υποπτέραρχος Ίγκορ Κόζιν, δήλωσε ότι τεχνικά όλα είναι έτοιμα και το αεροπλανοφόρο μπορεί κατασκευαστεί μέσα σε 8-10 χρόνια.

Μαχητικό 5ης γενιάς ετοιμάζει η ΜiG

Πάνω στη βασική πλατφόρμα του MiG-35 ο σχεδιασμός του αεροσκάφους, το οποίο θα είναι ελαφρύτερο με νέα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα.
Ανοικτό εξακολουθεί να παραμένει το ζήτημα, που θα κατασκευαστεί το κύριο σώμα του νέου αεροπλανοφόρου. Καθότι, τα ναυπηγεία Νικολάγεφ όπου παραδοσιακά κατασκευάζονταν τα βαριά αεροπλανοφόρα καταδρομικά, βρίσκονται τώρα στο έδαφος της Ουκρανίας. Οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι η κατασκευή του νέου πλοίου αυτής της κατηγορίας μπορεί να ξεκινήσει μόνο μετά την ολοκλήρωση της εν εξελίξει σήμερα ανακατασκευής της δεξαμενής του εργοστασίου Sevmash, στο οποίο συν τοις άλλοις έχει σχηματιστεί ολόκληρη «ουρά» από σκάφη που θα περάσουν εκσυγχρονισμό. Ύστερα από την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, υποψηφιότητα για την κατασκευή του αεροπλανοφόρου μπορεί να θέσει και το εργοστάσιο του Κερτς Zaliv, το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη αποβάθρα στην πρώην ΕΣΣΔ. Στη δυνατότητα αυτή αναφέρθηκε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ.

Μέσα στα επόμενα έτη τα καθήκοντα του ρωσικού στόλου θα επικεντρωθούν στην προστασία των ακτών και στην ανασύσταση της σχεδόν απολεσθείσας τη δεκαετία του ΄90 ναυτικής αεροπορίας. Τα αεροπλανοφόρα θα αποτελέσουν το επόμενο στάδιο ανάπτυξης. Τη φορά αυτή, ο αναφερόμενος χρόνος κατασκευής τους μοιάζει αρκετά ρεαλιστικός, ενώ και η προσθήκη ως τότε μιας ολόκληρης σειράς από φρεγάτες και αντιτορπιλικά θα επιτρέψει να δημιουργηθεί η επιθυμητή ναυτική ασπίδα της χώρας.

Πηγή: Η Σύγχρονη Ρωσία

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

8 Απαντήσεις

 1. Η ρωσσια με την εκταση που εχει και τον γεωγραφικο ευρος που καταλαμβανει, το μονο που ΔΕΝ χρειαζεται ειναι αεροπλανοφορα! Να τα κανει τι? Μηπως διεξαγει επιθετικους πολεμους οπως αι ΗΠΑ? Για προβολη ναυτικης ισχυος ισως? Μα νομιζω οτι η κλαση Piotr Velikiy αρκει για κατι τετοιο! Βασεις ναυτικες θελουν και δη αεροναυτικες κοστιζουν λιγο περισσοτερο αλλα αποδιδουν πολυ περισσοτερο…

  1. με την ιδια λογκη και η αμερικη δε χρειαζεται αεροπλανοφορα αφου εχει βασεις σε καθε γωνια του κοσμου.
   δεν ειναι ετσι ομως. το αεροπλανοφορο ειναι ενα σημαντικο οπλο παροχης αεροπορικης στηριξης στο στολο που μαχεται μακρια απο τις βασεις του ή στο στολο που εφαρμοζει σχεδια ασκησης παγκοσμιας κυριαρχιας.
   η ρωσια επιθυμει την καθοδο στις θερμες θαλασσας . ηδη διευρυνει την επιρροη της στη λατινικη αμερικη και σιγουρα θα διεκδικησει απο θεση ισχυος σημαντικο μεριδιο της αοζ της ανταρκτικης στο μελλον.
   επιπλεον σε ενα υποθετικο μελλοντικο πολεμο , δεν θα παιξει μονο αμυνα αλλα θα χρειαστει να κινησει τον στολο της σε θεσεις σε ολο το χαρτη.
   συνεπως τουλαχιστον ενα συγχρονο αεροπλανοφορο της ειναι απαραιτητο…

   1. Για δυναμεις του μεγεθους της Ρωσιας ενα αεροπλανοφορο=κανενα αεροπλανοφορο,για να παιξεις σοβαρο ρολο και δεν θελεις να εισαι Αγγλια-Γαλλια τα 5-6 αεροπλανοφορα(τα μισα δηλαδη απο οσα εχουν οι Αμερικανοι)ειναι ο απαραιτητος αριθμος.Στον ιδιο αριθμο προσβλεπει και η Κινα.Βεβαια τα 5-6 αεροπλανοφορα ειναι ονειρο θερινης νυκτος για την σημερινη Ρωσια,μετα απο 20-25 χρονια και αν εχει καταφερει να βγει απο την οικονομικη κριση και εχει εδραιωσει δυνατη οικονομια ισως να τα καταφερει.Για την ΚΙνα φαινονται πιο ευκολα τα πραγματα με την προυποθεση οτι η οικονομια της θα συνεχισει να πεταει ακομη.

   2. Ο Αμερικανος θελει να ”πουλαει” και λιγο χολιγουντ, λιγο μουρη, λιγο οικονομικη ευροστια, στους ιθαγενεις ανα τον κοσμο. Αντιθετα ο Ρωσσος, και πολυ σωστα για εμενα, επενδυσε σε εναν τεραστιο υποβρυχιο στολο και μεγαλα πυραυλοφορα σκαφη για αυτονομη μαχη. Αν για καθε ομαδα μαχης αεροπλανοφορου που εχουν οι ΗΠΑ μπορεις να αντιπαραθεσεις 20 υποβρυχιους κυνηγους εχεις κερδισει απο τα αποδυτηρια…

 2. Ενω η αμερικανικη οικονομια που ειναι ισχυρη εχει χρηματα για να φτιαχνει αεροπλανοφορα.
  Βρε tsimuha2 το αμερικανικο κρατος δεν βγηκε και ειπε να μην εμφανιστουν οι δημοσιοι υπαλληλοι
  στην εργασια τους γιατι δεν θα ειχε να τους πληρωσει?
  Εγινε κατι…οχι βεβαια δεν ανοιξε μυτη. Γιαννης πινει Γιαννης κερναει δηλαδη ενα πραμα. Εχει βρει τον τροπο να τυπωνει αερα κοπανιστο και ο υπολοιπος πλανητης να το κανει γαργαρα και ολα καλα. Υπαρχει αλλη χωρα που θα βγει να πει οτι δεν πληρωνω και χρεωκοπω και ταυτοχρονα να κατασκευαζει και να διατηρει τοσο στολο εστω και αναλογικα?

  bandog η Ρωσια δεν χρειαζεται αεροπλανοφορα για να υπερασπισει την ΑΟΖ στην ανταρκτικη. Εχει ενεργοποιησει παλαιες σοβιετικες βασεις στα βορεια κατασκευαζοντας επιπλεον οποτε η δουλεια τους γινεται.

  Εχει δικαιο ο ΔΝΤ τα αεροπλανοφορα και οι βασεις ως οπλο επιβολης οι αμερικανοι τα χρησημοποιουν για να εχουν το πανω χερι στα συμβολαια υδρογοναθρακων και αλλων πλουτοπαραγωγικων πηγων για την οικονομια τους. Οι Ρωσοι απο την αλλη δεν χρειαζεται να το κανουν αυτο γιατι απλα εχουν αυτο που θελουν στα ενεργειακα και το μονο που θελουν ειναι ο πολιτικος ελεγχος κυριως σε κρατη στον αξονα (Λευκορωσια-Ουκρανια-Γεωργια-Καζακσταν) της γειτονιας τους ως ζωτικο χωρο.

 3. Κirilos, αντικειμενικα να το δουμε ,αυτη την στιγμη η Ρωσια δαπανα κλασμα των αμυντικων δαπανων των ΗΠΑ,επομενως με αυτο το κλασμα δεν μπορει να συντηρει και να ναυπηγει τα πλεον ενεργοβορα και κοστοβορα πλοια οπως ειναι τα αεροπλανοφορα.Επισης τα υποβρυχια, η Ρωσια τα ειχε καποτε (επι ΕΣΣΔ)σημερα ο στολος υποβρυχιων ειναι φαντασμα του τρομερου στολου που ειχε την εποχη του ψυχρου πολεμου(το ιδιο και για το μεγαλυτερο μερος των πλοιων επιφανειας,που ειναι απαραιτητα για την συνοδεια των αεροπλανοφορων)

 4. Ναι, ομως δεν ειναι το οικονομικο ο βασικος παραγοντας αλλα το δογμα που ακολουθουν. Επισης με ντιζελ αεροπλανοφορα δεν πας πουθενα. Τα πυρηνοκινητα κοστιζουν οποτε κατα την δικη μου αποψη καλως κανουν και τα χρηματα μεχρι το 2025 θα πανε για κατασκευη νεων μοναδων επιφανειας για να αντικαταστησουν το γηρασμενο τους στολο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.