Ρωσία: Ανάπτυξη νέου προηγμένου ελαφρού μαχητικού αεροσκάφους για τις φτωχές χώρες

Η ρωσική αεροναυπηγική εταιρεία Irkut έχει ξεκινήσει τις εργασίες ανάπτυξης ενός προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους το οποίο θα προέρχεται από το μαχητικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος Yak-130. Την είδηση μεταδίδει η ρωσική εφημερίδα Izvestiya.

To νέο ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος θα προέρχεται από το μαχητικό εκπαιδευτικό Yak-130. Στη φωτογραφία το Yak-130 στην αεροπορική έκθεση MAKS-2011. (Πηγη: Wikipedia)

Αυτή η κίνηση μπορεί να εξηγηθεί από τη διαρκώς αυξανομένη απαίτηση, της ρωσικής και παγκόσμιας αγοράς, για ένα ελαφρύ μαχητικό άεροσκάφος.

Σύμφωνα με την Izvestiya, η οποία επικαλείται δήλωση εκπροσώπου του αμυντικού-βιομηχανικού τομέα, η ανάπτυξη του ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια και η ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2013 – 2014. Το μαχητικό άεροσκάφος προερχόμενο από το Yak-130 πρόκειται να παρουσιαστεί σύντομα σε διεθνείς αεροπορικές εκθέσεις.

Η εφημερίδα, συμπλήρωσε πως η εργασία χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από την εταιρεία Irkut. To αεροσκάφος πρόκειται να εξοπλιστεί με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας. Τα αεροπορικά ηλεκτρονικά συστήματα θα είναι συμβατά με υψηλής ακριβείας όπλα κατευθυνόμενα με λέιζερ, κάμερες και δορυφορική καθοδήγηση.

Η εταιρεία United Aircraft Corporation δήλωσε πως ο τομέας των ελαφρών μαχητικών αεροσκαφών είναι ένας από τους πιο δυναμικούς στην παγκόσμια αγορά, ωστόσο η Ρωσία απουσιάζει απ’ αυτόν τον τομέα.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), η Ρωσία είναι δεύτερη στο διεθνές εμπόριο μαχητικών αεροσκαφών (πρώτη χώρα είναι οι ΗΠΑ). Αυτός ειναι ο λόγος που, σύμφωνα με την UAC, η κατάσταση στον τομέα των μαχητικών αεροσκαφών είναι απαράδεκτη.

Τα κλασικά μαχητικά αεροσκάφη όπως το ρωσικό Su-25 και το αμερικάνικο A-10 Thunderbolt II είναι πολύ ακριβά για τις περισσότερες χώρες εισαγωγείς (25 με 60 εκατομμύρια δολάρια ανάλογα με την διαμόρφωση και το μοντέλο). Τα ελαφριά μαχητικά αεροσκάφη είναι πολύ οικονομικότερα (κάτω από 15 εκατ. δολ.), τα μαχητικά του τύπου μπορούν να μεταφέρουν περισσότερο από 1 τόνο οπλισμό, δεν διαθέτουν θωράκιση και είναι εξοπλισμένα με ελαφρύ οπλισμό, αλλά είναι αρκετά για συγκρούσεις μικρής έντασης.

Ένα άλλο πλεονέκτημα των ελαφρών μαχητικών αεροσκαφών είναι το σχετικά μικρό κόστος λειτουργίας. Οι πιλότοι δεν χρειάζονται επιπρόσθετη εκπαίδευση για τον χειρισμό αυτών των μαχητικών επειδή θα προέρχονται από εκπαιδευτικά μαχητικά αεροσκάφη.

Η Πολεμική Αεροπορία τη Ρωσίας ενέκρινε τα σχέδια της εταιρείας Irkut.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.