Ρώσοι μηχανικοί ολοκλήρωσαν την εξέλιξη του νέου κινητού συμπλέγματος επιχειρήσεων αντι-UAV. Με το ταιριαστό όνομα “απωθητικό” (Repellent), το σύστημα έχει σχεδιαστεί να καταστέλλει και καταστρέφει τα μικροσκοπικά εχθρικά μη επανδρωμένα αεροχήματα που δεν είναι μεγαλύτερα από ελάχιστες δεκάδες εκατοστά και όχι βαρύτερα από λίγα κιλά.

Η ρωσική εφημερίδα Ισβέστια δημοσίευσε οτι το σύστημα, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο στην έκθεση “Army-2016”, εξετάζεται επί του παρόντος για εισαγωγή στον Ρωσικό Στρατό.

Το Repellent-1 κατασκευάστηκε από μηχανικούς του σχεδιαστικού γραφείου του επιστημονικού και τεχνολογικού κέντρου ηλεκτρονικού πολέμου (STC-EW) που εδρεύει στην Μόσχα. Το σύστημα έχει την ικανότητα εντοπισμού και εξουδετέρωσης των εχθρικών UAV σε αποστάσεις άνω των 30 χιλιομέτρων, καταστέλλοντας τους αισθητήρες έλεγχου μέσω πανίσχυρων παρεμβολών, ή δια μέσω άμεσης επέμβασης στα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης του UAV.

Ο μοναδικός, υπερ-ευαίσθητος, ηλεκτρονικών πληροφοριών σταθμός του Repellent-1 χρησιμοποιεί τα σήματα ελέγχου των εχθρικών UAV για να τα εντοπίσει σε μεγάλες αποστάσεις ανα πάσα στιγμή καθ’ολη τη διάρκεια της ημέρας ή νύχτας, και σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των δυσμενών συνθηκών της Αρκτικής. Το σύμπλεγμα έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί σε θερμοκρασίες κάτω των -45° Κελσίου και δυνατούς άνεμους ή έως +50° Κελσίου.

Κατασκευασμένο πάνω σε ένα τριαξονικό φορτηγό MAZ-6317, το 20 τόνων σύστημα Repellent-1 είναι κινητό, που του επιτρέπει να προστατεύει προελαύνουσες στρατιωτικές μονάδες στο πεδίο της μάχης, όπως επίσης και στατικά έργα όπως στρατιωτικές βάσεις και αεροδρόμια.

Το σύστημα λειτουργεί από τον σταθμό εργασίας του θαλάμου ελέγχου στο πίσω μέρος του φορτηγού, τοποθετημένο δίπλα σε έναν πτυσσόμενο τηλεσκοπικό ιστό, τα δεδομένα από τον οποίο τροφοδοτούνται στον θάλαμο ελέγχου. Το πάνω τμήμα του ιστού περιέχει την καρδία του συμπλέγματος -τον εξοπλισμό παρεμβολών και ηλεκτρονικών πληροφοριών, μαζί με μια πανοραμική κεραία. Σε δύο οθόνες, το προσωπικό μπορεί να παρατηρεί το τοπικό περιβάλλον ραδιοσυχνοτήτων , όπως επίσης και οποιαδήποτε συστήματα αντιμετώπισης παρεμβολών τα οποία στοχεύουν εναντίον του.

Το σύστημα υποστήριξης λειτουργία του θαλάμου ελέγχου έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το προσωπικά από πυρά μικρού διαμετρήματος, όπως επίσης και επιθέσεις με χημικά και βιολογικά όπλα.

Φωτογραφίες του συστήματος, μαζί με τις υποτιθέμενες τεχνικές δυνατότητες του, μπορούν να βρεθούν εδώ και εδώ.

Μιλώντας στην Ισβέστια, ο γενικός διευθυντής του STC-EW Αλεκσανταρ Σαρκισιάν επιβεβαίωσε ότι “επι του παρόντος, οι εργασίες πάνω στο σύμπλεγμα έχουν ολοκληρωθεί”.

“Το σύστημα ολοκλήρωσε όλο τον κύκλο των αναγκαίων δοκιμών, που ήταν υπό την αιγίδα του υπουργείου Άμυνας, και συμμορφώνεται πλήρως από τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που ενυπήρχαν στη φάση ανάπτυξης”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Σαρκισιάν, το σύστημα επι του παρόντος εξετάζεται να ενταχθεί στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Επιπλέον, προγραμματίζονται οι εργασίες ανάπτυξης για τη φορητή εκδοσή του συστήματος αντι-UAV. “Σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε μια φορητή, πτυσσόμενη έκδοση του συμπλέγματος, καθορισμένη να μεταφέρεται αρκετά άτομα”, σε αποσυναρμολογημένη μορφή, η οποία την καθιστά “κατάλληλη για άμεση ανάπτυξη σε πολυσύχναστες περιοχές”, εξήγησε ο Σαρκισιάν.

Μιλώντας στην Ισβέστια, ο αναλυτής αμυντικών συστημάτων Ολεγκ Ζελτονοζκο εξήγησε ότι στον σύγχρονό πόλεμο, “τα μικρού μεγέθους UAV χρησιμοποιούνται όχι μόνο για εναέρια αναγνώριση… άλλα για να διορθώνουν τα πυρά πυροβολικού μικρής εμβέλειας. Εξαιτίας του μεγέθους τους, είναι αλώβητα από τα συμβατικά σύστημα αεράμυνας”.

Ως εκ τούτου, ο αναλυτής σημείωσε, “η αντιμετώπιση ενός ολόκληρου σμήνους UAV είναι εφικτή μόνο με την κατάπνιξη των διαύλων ελέγχου και δορυφορικής πλοήγησης τους με μια πανίσχυρη ασύρματη παρεμβολή. Όμως το σήμα ελέγχου ενός UAV είναι πολύ αδύναμο, το οποίο σημαίνει οτι τα σύγχρονα σύστημα ηλεκτρονικών πληροφοριών όπως το Avtobaza-M και το Moskva δεν μπορούν να εντοπίσουν ή εξακριβώσουν”. Εξ ου και η ανάπτυξη συστημάτων όπως το Repellent-1.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ανάμεσα στους διεθνείς ανταγωνιστές του, μόνο το αμυντικό σύστημα αντι-UAV Blighter προσφέρει κάτι που να πλησιάζει στις δυνατότητες του Repellent-1. Ωστόσο, το σύστημα αυτό λειτουργεί αποτελεσματικά σε αποστάσεις μόνο των 2,5 χιλιομέτρων.

Απόδοση/Μετάφραση από το Sputniknews.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: