Ρωσία: Αντιαρματικά αυτοκινούμενα συστήματα “Shturm-S” παραδόθηκαν στη δυτική στρατιωτική περιφέρεια

©Wikipedia | Αντιαρματικό πυραυλικό συστημα “9P149 Shturm” εκτοξεύει έναν αντιαρματικό πύραυλο “9M114 Kokon”

Μονάδες του ρωσικού πυροβολικού της στρατιάς συνδυασμένων όπλων της δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας παρέλαβαν περισσότερα από δέκα αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα “9P149 Shturm-S”.

H ονομασία “Shturm” ειναι κατά κάποιο τρόπο μια αναπόληση του γερμανικού “SturmGeschutz” (όπλου εφόδου) του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το “Shturm-S” εκτοξεύει πυραύλους καθοδηγούμενους μέσω ραδιοσυχνοτήτων. Το βασικό σύστημα χρονολογείται στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης άλλα έκτοτε έχει αναβαθμιστεί. Η NATOϊκή κωδικοποίηση του ειναι “AT-6 Spiral”. Ο πύραυλος ειναι γνωστός ως “9M114 Kokon” (“Cocoon”).

Ο πύραυλος αναπτύχθηκε απο το γραφείο μελετών Κολομνα, το οποίο ειναι επίσης υπεύθυνο για τους “3M6 Sheml” και “9M14 Malyutka”. Οι εργασίες πάνω στον πύραυλο ξεκίνησαν το 1967, με την ελπίδα ο πύραυλος να χρησιμοποιηθεί στα επιθετικά ελικόπτερα “Mi-24”. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις υποχρέωσαν την σχεδίαση του εκσυγχρονισμένου συστήματος “Falanga” (9M17 “Scorpion”) χρησιμοποιώντας καθοδήγηση “SACLOS” ως προσωρινή λύση. Οι δόκιμες του πυραύλου ολοκληρώθηκαν το 1974, και έγινε αποδεκτός στην ενεργό υπηρεσία το 1976. Ο πύραυλος δεν διαθέτει άμεσο δυτικό αντίπαλο, παρόλο, στον ρόλο, ειναι πιο κοντά στον “AGM-114 Hellfire”, και στην μέθοδο καθοδήγησης, στον “MGM-17 Lacrosse.

Αρχικά είχε λάβει την NATOϊκή ονομασία “AS-8” πριν επαναπροσδιοριστεί ως “AT-6”.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “ArmyRecognition.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

  1. Μάλλον το όνομα του συστήματος δέν αποτελεί αναπόληση γερμανικού όρου του Β΄΄ΠΠ,αλλά ρωσικό οίστρο.
    Ἡ λέξη υπάρχει και στα ρωσικά,(Штурм),ενώ γνωστό στους λάτρεις της αεροπορίας είναι και το μαχητικό εγγύς υποστηρίξεως Штурмовик (Shturmovic),του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου».
    Штурмовик ονομάζουν ανεπισήμως οἱ Ρώσοι το SU-25.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.