Ρωσία: Αποκαλύφθηκαν νέες τακτικές αρμάτων μάχης

© Sputnik/ Sergey Pivovarov

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας αποδέσμευσε ένα βίντεο που δείχνει τις νέες τακτικές αρμάτων μάχης που κινηματογραφήθηκαν στο πεδίο ασκήσεων Πογκόνοβο.

Οι νέες τακτικές δοκιμάστηκαν κατά τις στρατιωτικές ασκήσεις στο πεδίο ασκήσεων Πογκόνοβο κοντά στην πόλη του Βορόνεζ της Ρωσίας, στην οποία συμμετείχαν διοικητές επιπέδου σχηματισμών και μονάδων της δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας.

“Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της στρατιωτικής άσκησης ήταν η μοναδική μέθοδος προσβολής στόχων απο αποστάσεις μέχρι δώδεκα χιλιομέτρων”, δήλωσε ο Τιμούρ Τρουμπιένκο, ο υπαρχηγός του στρατού.

Οι νέες τακτικές περιελάμβαναν άρματα μάχης τα οποία προσποιούνταν συστήματα πυροβολικού και εκτελούσαν βολή υπό κάλυψη. Συνήθως, τα άρματα μάχης εκτελούν άμεσες βολές μόνο εντός του οπτικού πεδίου τους και όχι έμμεσες -αλλά αυτή τη φορά, τα άρματα έλαβαν πληροφορίες από τα ανεπάνδρωτα εναέρια οχήματα “Orlan”.

Αμέσως μετά τη βολή, τα άρματα εγκαταλείπουν την θέση τους ώστε να αποφύγουν το εχθρικό πυρ. Μόλις ο εχθρός ανταποδώσει τα πυρά, τα “Orlan” εντοπίζουν και επισημαίνουν την εχθρική τοποθεσία και την μεταδίδουν στα άρματα και το φίλιο πυροβολικό.

Αμέσως το φίλιο πυροβολικό εκτελεί πυρά και τα άρματα μάχης, τα οποία νωρίτερα προσποιούνταν τα συστήματα πυροβολικού, εμφανίζονται από το πουθενά για να αποτελειώσουν οτιδήποτε έχει απομείνει στις εχθρικές θέσεις μάχης. Η διαλειτουργικότητα ανάμεσα στις διάφορες δυνάμεις βελτιστοποιήθηκε και εκτελέστηκε μεσώ παράκαμψης των αρχηγείων, το οποίο κατέστησε ταχύτερο τον χρόνο αντίδρασης.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις περιελάμβαναν περισσότερους από διακόσιους (200) διοικητές μονάδων και περισσότερα από εκατό (100) οχήματα.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “sputniknews.com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

14 Απαντήσεις

 1. καλημερα σας. σε ποση αποσταση μπορουν να βαλουν εμμεσα τα αρματα? δλδ εαν βαλουν πχ 30 χλμ και δεχονται βολες αντιπυροβολικου δεν θα χρειαστουν ουτως ή αλλως περιπου μια ωρα για να βρεθουν σε ακτινα βολης και να διαλυσουν το αντιπαλο πυροβολικο? Ειναι αποδεκτος ο χρονος ή ειναι πολυς? ευχαριστω.

  1. Τα άρματα μάχης διαθέτουν όργανα για την εκτέλεση υπερκείμενων βολών.
   Η συγκεκριμένη τακτική που χρησιμοποιήθηκε από τον ρωσικό στρατό περιλαμβάνει την χρήση στοιχείων που μεταδίδονται από τα ανεπάνδρωτα εναέρια οχήματα “Orlan” όπως επίσης και την “αποκεντρωμένη” μετάδοση πληροφοριών.
   Τα άρματα παρότι διαθέτουν τα όργανα (μετρητής κάθετων κλίσεων κ.α.) εκτέλεσης έμμεσων βολών δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα όπως τα αντίστοιχα συστήματα πυροβολικού ως εκ τούτου οι βολές αυτές δεν μπορούν να ειναι τόσο ακριβείς όπως τα πυροβόλα πυροβολικού και για αυτό αυτή η τεχνική αποφεύγεται, αυτό δεν σημαίνει οτι δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί.
   Το ερώτημα ειναι πολύ σωστό και έχει βάση αλλα δεν νομίζω στην συγκεκριμένη άσκηση τα άρματα μάχης να εκτέλεσαν υπερκειμενες βολές σε τόσο μεγάλες αποστάσεις (30χλμ). Η χρήση των αρμάτων έγινε με σκοπό την παραπλάνηση του εχθρού -ισως με εκτέλεση έμμεσων βολών παρενοχλήσεως- ώστε με την χρήση ελιγμού των ρωσικών τεθωρακισμένων να δεχθεί επίθεση στις θέσεις του.
   Οπότε δεν νομίζω να πραγματοποιήθηκαν υπερκειμενες βολές απο τα άρματα σε απόσταση 30 χλμ, αυτο θα ανάγκαζε τα άρματα μάχης να μείνουν αρκετή ώρα ακάλυπτα στην ζώνη πυρός των βολών αντιπυροβολικού, αλλα σε απόσταση 12 χιλιομέτρων όπως δήλωσε ο υπαρχηγός του ρωσικού στρατού.
   Οπως και να εχει ειναι μια έξυπνη τακτική που απαιτεί συντονισμό και ταχυκινησία και ενέχει μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας για τις δυνάμεις ελιγμού και σαν ιδέα ακούγεται πολύ καλή.

   1. Κ δούκα απορία που δε μου έλυσαν στη 14μηνη θητεία,
    είμαι εγώ πεζός, ταγμένος επι αρματικού δρομολογίου και σε όρυγμα αν θέλετε ,με ένα καλό αντιαρματικό ας πουμε spike ή ,αντε ένα rpg29 πιο ψιλικατζίδικα να μη πω το καινουργιο το γαλλικό που παρουσασατε πριν λίγο καιρο και περίμένω,
    ο σύγχρονος οθωμανός σπαχης επιβαίνων σε λεο4 ας πούμε μόνος του χωρίς απο αέρος υποστηριξη , στα πόσα χλμ θα μπορεί να με εντοπίσει αποτελεσματικά με τα σκοπευτικά του ,Θέρμικά?και οταν με εντοπίσει θα με ρίξει βλήμα κατά προσωπικού ή θα με αντιμετωπίσει με το πολυβόλο?

    1. Κλείτο, συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Αν και δεν ειμαι ειδικός θα προσπαθήσω να σου περιγράψω την γενική ιδέα.

     Λοιπόν, ας τα πάρουμε απο την αρχή. Το αντιαρματικό είναι το όπλο που έχει ως αποστολή να εξουδετερώνει τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης, είναι ένας “φονιάς αρμάτων”, τα οποία άρματα λόγω όγκου διαθέτουν πολλές νεκρές γωνίες στον περιμετρικό τομέα παρατήρησης τους, ως εκ τούτου ένα καλά κρυμμένο στοιχείο αντιαρματικού εφοδιασμένο με ένα φορητό σύστημα ίσως να μην γίνει εύκολα αντιληπτό από το εχθρικό άρμα μάχης ακόμα και στα 500 μέτρα, το οποίο άρμα μπορεί να διαθέτει σύγχρονα θερμικά σκοπευτικά, αλλά η αποστολή του στοιχείου Α/Τ είναι να ΜΗΝ γίνει πάση θυσία αντιληπτό, πρέπει να είναι καλά κρυμμένο και να περιμένει στο κατάλληλο σημείο (στενωπούς ή λοφώδεις περιοχές κ.α.) ώστε να πλήξει το εχθρικό άρμα. Μετά τη βολή, ανεξαρτήτου αποτελέσματος, το στοιχείο Α/Τ πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει θέση ή να αποχωρήσει ώστε να μην γίνει αντιληπτό, εδώ γίνεται αντιληπτή και η σημασία της ορθής σκόπευσης των χειριστών Α/Τ.

     Συνήθως τα άρματα μάχης, για εξοικονόμηση πυρομαχικών, όταν εντοπίσουν έναν “μαλακό” στόχο ο οποίος δεν είναι άκρως επικίνδυνος (προσωπικό ή μη θωρακισμένο όχημα) και βρίσκεται έως και 500 μέτρα απόσταση, τότε το προσβάλουν με το συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλ. ειδάλλως αν η απόσταση ειναι μεγαλύτερη χρησιμοποιούν εκρηκτικό βλήμα για να διασφαλίσουν τα αποτελέσματα. Στις πρόσφατες συγκρουσεις στο Ιράκ, σε κατοικημένες περιοχές, οι Αμερικανοί έκαναν ευρεία χρήση του M1028 Canister για την αντιμετώπιση των ενεδρών RPG.

     Συνήθως στις τακτικές επιχειρήσεις τα Α/Τ συστήματα τάσσονται κατά βεληνεκές και όγκο πυρός, δηλαδή τα συστήματα που θα προσβάλουν πρώτα τα εχθρικά άρματα είναι αυτά που έχουν το μεγαλύτερο βεληνεκές και όσο ο εχθρός θα προχωράει προς την γραμμή άμυνας τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο όγκος πυρός με περισσότερα ταγμένα Α/Τ (δηλαδή RPG και LAW) ομως με μικρότερο βεληνεκές.

     Αν τα Α/Τ στοιχεία, τα οποία ενεργούν ως ζεύγη, έχουν καλή κάλυψη τότε ένα άρμα μάχης (πχ Leopard 2A4 το οποίο διαθέτει δυνατότητα εμπλοκής στόχων με άμεση βολή ακριβείας μέχρι την απόσταση των 4000 μέτρων) δύσκολα θα τα εντοπίσει με το θερμικό σκοπευτικό πάνω από τα οχτακόσια μέτρα, αυτό όμως εξαρτάται και από την υγρασία και την θερμοκρασία του περιβάλλοντος που επηρεάζουν την λειτουργία του θερμικού σκοπευτικού αλλά και από την εκτεθειμένη επιφάνεια των χειριστών και του συστήματος.

     Τα καλά εκπαιδευμένα πληρώματα αρμάτων μάχης χρησιμοποιούν συνεχώς (ημέρα και νύχτα) το θερμικό σκοπευτικό και όχι μόνο κατά τις νυχτερινές επιχειρήσεις όπως πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, αυτό είναι ένα σημαντικό ωφέλημα για τον εντοπισμό των θερμών στόχων.

     Ωστόσο, η έλλειψη δεύτερου ανεξάρτητου θερμικού σκοπευτικού στα Leopard 2A4 (κάτι που υπάρχει στο Leopard 2HEL) δυσχεραίνει την παρατήρηση και επίγνωση τακτικής κατάστασης.

     Οπότε, ένα καλά κρυμμένο στοιχείο Α/Τ δύσκολα θα γίνει αντιληπτό από ενα άρμα μάχης Leopard 2A4 κάτω από τα 800 μέτρα.
     Σε γενικές γραμμές τα Α/Τ υπερέχουν έναντι των αρμάτων μάχης στις περιοχές όπου δεν χαρακτηρίζονται ως “αρματικές”, δηλαδή στενωποί, λοφώδεις και αστικές περιοχές.

     Στα σύγχρονα άρματα μάχης οι κατασκευαστές όπλων τοποθετούν επιπλέον συστήματα περιμετρικής επιτήρησης 360º, συστήματα ενεργής προστασίας (APS) για την εξουδετέρωση των επερχόμενων αντιαρματικών βλημάτων και ειδικές θωρακίσεις (era, slat armour etc) για την εξουδετέρωση των διπλών (tandem) εκρηκτικών πολεμικών κεφαλών που διαθέτουν τα Α/Τ.

   2. εξαιρετικα! σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση και οντως ειναι μια πολυ καλη ιδεα για την αποκαλυψη του αντιπαλου πυροβολικου!

  2. Επίσης τα άρματα μπορεί να επιχειρούν με πυροβολικό που αναλαμβάνει την βολή μετά την μετάδοση θέσων. Θα προσθέσω οτι τα Orlan σύμφωνα με την wiki επιχειρούν σε ομάδες. Κάποια ενεργούν ως ανιχνευτές, άλλα ως παρεμβολείς και κάποια αναμεταδίδουν την εικόνα ως σύνδεσμοι. Τα Armata που δεν τα έχουμε ακόμη δεί σε ασκήσεις, λέγεται οτι έχουν αυξημένο επίπεδο διασύνδεσης με UAV. Τα ίδια φέρουν radar τεχνολογίας Aesa εμβέλειας 100 km με ικανότητα ανίχνευσης εναέριων στόχων και διασύνδεση με πυροβολικό.
   Κατά πάσα πιθανότατα μιλάμε για μια νέα φιλοσοφία, στην οποία την προέλαση θα την ακολουθούν ταχυκίνητες μονάδες πυροβολικού κατά αρμάτων ή κατά πυροβολικού-προσωπικού.

 2. @ lakis komninos & κλείτος ο μέλας.
  Μία λεπτομέρεια που έχει την σημασία της όταν άρματα καλούνται να χρησιμοποιηθούν ὡς πυροβολικό,είναι,εκτός των κατάλληλων σκοπευτικών,(που δέν έχει π.χ το M1 Abrams),ἠ δυνατότητα ανυψώσεως του πυροβόλου.
  Το μέγιστο βεληνεκές επιτυγχάνετα σε ανύψωση 45 μοιρών θεωρητικά,περί τις 40 μοίρες πρακτικά (ἡ λεγόμενη βαλλιστική καμπύλη).
  Λόγω περιορισμών χώρου και συνακολούθως βάρους,τα σύγχρονα άρματα περιορίζονται στις 15 ἔως 20 μοίρες.
  Τα σειράς Τ περιορίζονται στις 15 μοίρες,όπως και το Leclerc,τα άλλα κυμαίνονται στις 20.
  Έτσι όμως,το μέγιστο βεληνεκές των αρμάτων δέν υπερβαίνει τα 12 χιλιόμετρα ἤ λίγο παραπάνω,ούτε μιμούνται τα χαρακτηριστικά των πυρών πυροβολικού,που έχουν κατά κανόνα κλίση άνω των 30 μοιρών.
  Προκειμένου να επιτευχθούν βεληνεκή πυροβολικού συνηθιζόταν παλαιώτερα ἡ δημιουργία αναβαθμών,που έδιναν στα σκάφη των αρμάτων κλίσεις όσο περίπου και ἠ μέγιστη ανύψωση των πυροβόλων τους,διπλασιάζοντας έτσι την μέγιστη πρακτική ανύψωση.

  1. Ωραίος ο Αχέρων!

   Στο βίντεο βλέπουμε για 11 δευτερόλεπτα κάτι άρματα να κάνουν βολή στο άπειρο, χωρίς να τεκμηριώνεται με κάποιον τρόπο ο ισχυρισμός του sputnik.

   Άραγε πόσοι από αυτούς που διάβασαν την είδηση και εντυπωσιάστηκαν έχουν βάλει κλίση σε πυροβόλο προσπαθώντας να ισορροπήσουν τον χωροβάτη?

   1. Αυτό με τον χωροβάτη, ούτε τα στρατιωτικά εγχειρίδια δεν περιγράφουν τη διαδικασία βολής με τον μετρητή κάθετων κλίσεων. Δεν λένε τιποτα.
    Απλά αναφέρουν ποια είναι αυτά τα όργανα, σε τι χρησιμεύουν (στην πινακίδα στόχου) και πως γίνεται η καταγραφή των κλίσεων πάνω στην πινακίδα στόχου. (Θετικές αρνητικές κλίσεις).
    Μετρητής καθετης κλίσης και μετρητής παρεκτροπών, ένα σκοτεινό τοπίο. Αν και ο μετρητής παρεκτροπών δεν χρησιμοποιείται στην διαδικασια έμμεσης βολης.

    Βρήκα κάποιες πληροφορίες σχετικά με την συγκεκριμένη εκπαίδευση, σε άλλα ρωσικά sites, αλλά δεν γνωρίζω ρωσικά για να κάνω την μετάφραση.
    Παρακαλώ πολύ, αγαπητέ ΤΤ, αν γνωρίζεις που μπορώ να διαβάσω για την λειτουργία του χωροβάτη σε στρατιωτικό εγχειρίδιο, αλλά και τις διαδικασίες για την έμμεση βολή με πυροβόλο άρματος, εάν είναι δυνατόν, να μου το πεις για να το διαβάσω.

   2. @ Δούκας

    Νομίζω ότι ο παλιός 6-102 έγραφε σχετικά. Εγώ δυστυχώς δεν τον κράτησα. Με τον μετρητή κατακορύφων γωνιών είχα «παίξει» αρκετά σαν ανθυπίλαρχος.

    1. Έχω ψάξει σε αυτόν, αναφέρει όλα τα όργανα κάθε άρματος που διέθεταν τα ελληνικά τεθωρακισμένα και τίποτα περισσότερο. Στο σημείο της πινακίδας στόχου αναφέρει κάποια περισσότερα στοιχεία κατά την άμυνα αλλά ως εκεί.

     Ευχαριστω πολύ. Θα συνεχίσω το ψάξιμο. Αν βρω κάτι περισσότερο θα το μοιραστώ μαζί σου.

   3. Ο παλιός 6-102 έγραφε σχετικά. Εγώ δυστυχώς δεν τον κράτησα. Με τον μετρητή κατακορύφων γωνιών είχα «παίξει» αρκετά σαν ανθυπίλαρχος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.