Ρωσία: Αρχές του 2019 η φάση δοκιμών του ραντάρ AESA Zhuk-AM

Τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων Μικογιάν Γκούριεβιτς Μιγκ 29/35 θα εφοδιαστούν με ένα νέο ραντάρ ενεργής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) που εξελίσσεται αυτη τη στιγμή από την εταιρεία Phazotron-NIIR, θυγατρική της εταιρείας ραδιο-ηλεκτρονικών τεχνολογιών (KRET) της εταιρείας Rostec, όπως δήλωσε πηγή από την αεροδιαστημική βιομηχανία της χώρας.

Η Phazotron-NIIR τελειώνει την κατασκευή του πρώτου ραντάρ AESA για το MiG-29. “Ολοκληρώνουμε την συναρμολόγηση της μονάδας. Θα παραδοθεί στην εταιρεία RSK MiG [μια θυγατρική της Ηνωμένη Βιομηχανία Αεροσκαφών) που θα το ενσωματώσει σε ένα ειδικά προετοιμασμένο μαχητικό αεροσκάφος. Οι δοκιμές του ραντάρ έχουν προγραμματιστεί για τι αρχές του 2019,” δήλωσε η πηγή.

Ένας αριθμός ημεδαπών και αλλοδαπών χρηστών της οικογενείας μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων MiG-29 σχεδιάζουν να εξοπλίσουν αυτές τις εναέριες πλατφόρμες με το ραντάρ AESA. “Αρκετοί αλλοδαποί χρήστες του Fulcrum σχεδιάζουν να ενσωματώσουν το ραντάρ στα μαχητικά τους, ενω οι ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (Βοζντουσνο Κοσμισεσκιγιε Σιλι, VKS) σκοπεύουν να το εγκαταστήσουν στο MiG-35. Από την στιγμή που η μονάδα θα περάσει τις δοκιμές, το πρόγραμμα θα εξασφαλίσει την χρηματοδότηση και μια σύμβαση. Ολόκληρη η διαδικασία έχει σχεδιαστεί να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια – θα κατασκευάσουμε τέσσερα ραντάρ, θα τα ενσωματώσουμε στα μαχητικά και θα πραγματοποιήσουμε δοκιμές,” δήλωσε η πηγή. Σύμφωνα με αυτόν, ένας αλλοδαπός χρήστης του MiG-29 ίσως να ειναι ο πρώτος πελάτης του νέου ραντάρ.

Το ραντάρ AESA θα αυξήσει σημαντικά τις επιχειρησιακές επιδόσεις των MiG-29/35. “Το οργανικό ραντάρ (του MiG-29) έχει χρόνο λειτουργίας μέχρι την αστοχία (Time before failure – TBF) περίπου 150-200 ώρες πτήσης, ενώ η μονάδα AESA θα διαθέτει ποσοστό TBF οχι μικρότερο των 500-600 ωρών,” δήλωσε η πηγή.

Το νέο ραντάρ AESA ονομάζεται Zhuk-AME ή FGA50, πρόσθεσε. “Ένα εξαγωγικό πρωτότυπο του Zhuk-AME αποκαλύφθηκε πριν από δύο χρόνια, στην αεροπορική έκθεση Κίνα 2016,” πρόσθεσε.

Το ραντάρ εντοπίζει εναέριους στόχους σε απόστασεις περίπου από 90 έως 260 χιλιόμετρα αναλόγως την εκδοσή και μπορεί να παρακολουθήσει ταυτόχρονα 30 στόχους. “Το Zhuk-AME επιτρέπει την ταυτοχρονη προσβολή έξι εναέριων στόχων και τεσσάρων επίγειων στόχων,” δήλωσε η πηγή.

Απόδοση/Μετάφραση απο το AirRecognition.Com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.