Ρωσία: Βίντεο με εκρήξεις διαφόρων τύπων ναρκών σε 25000 καρέ ανά δευτερόλεπτο

Την στιγμή που εκρήγνυται η αντιαρματική νάρκη TM-62M. (yaplakal.com)

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στο Youtube ένα βίντεο επίδειξης διάρκειας περίπου 02:30 λεπτών που παρουσιάζει καρέ-καρε εκρήξεις ρωσικής προέλευσης επίγειων ναρκών κατά προσωπικού και θωρακισμένων οχημάτων.

Η πρώτη νάρκη που παρουσιάζεται στο βίντεο είναι η νάρκη κατά προσωπικού τύπου ПМН-4 (PMN-4) που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην Σοβιετική Ένωση. Η πλάκα πίεσης είναι μαύρου χρώματος και ο κορμός της χρώματος λαδί. Η διάμετρος είναι 95mm και το ύψος της 45mm. Το εκρηκτικό γέμισμα έχει βάρος 55 γραμμάρια και το συνολικό βάρος της είναι 300 γραμμάρια. Οι νάρκες PMN-4 περιέχουν μια σημαντική ποσότητα μεταλλικών κομματιών, οπότε είναι εύκολες στην ανίχνευση τους με απλούς ανιχνευτές μετάλλων. Υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα η PMN-4 να είναι ανθεκτική στο ωστικό κύμα που δημιουργείται από έκρηξη παρακείμενης νάρκης.

Επόμενη είναι η αντιαρματική νάρκη TM-62M. Το βάρος του εκρηκτικού γεμίσματος είναι 7,5 κιλά, μπορεί να στρωθεί χειροκίνητα ή αυτόματα με τα ρυμουλκούμενα μηχανήματα στρώσης ναρκοπεδίου PMR-1 ή PMR-2, το ερπυστριοφόρο όχημα GMZ και το σύστημα στρώσης από ελικόπτερο VMR-2.

Τρίτη είναι η αντιαρματική κυλινδρική μεταλλική TM-72. Διαθέτει κεφαλή κοίλου γεμίσματος 2,5 κιλών με προσβολή μεγάλου εύρους. Μπορεί να διατρήσει θωράκιση περίπου 100χιλιοστων πάχους από απόσταση 0,25 έως 0,5 μέτρα.

Ακολουθεί η νάρκη διασποράς θραυσμάτων κατά προσωπικού МОН-90.
Τα μεταλλικά σφαιρίδια που διαθέτει η МОН-90 εκτοξεύονται με κλίση 54 μοιρών έως και 90-100 μέτρα οριζοντίως.

Πέμπτη είναι η αντιαρματική νάρκη TM-83, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1993. Η ναρκη τοποθετείται πέντε μέτρα μακρυά από το δρομολόγιο που προορίζεται να παγιδευτεί και ενεργοποιείται με ένα ενσωματωμένο σκοπευτικό. Ο σεισμικός αισθητήρας ανιχνεύει το εισερχόμενο όχημα και ενεργοποιεί τον αισθητήρα υπερύθρων. Όταν το όχημα φτάσει στο επιθυμητό σημείο σκόπευσης ενεργοποιείται η κεφαλή. Η νάρκη μπορεί να ενεργοποιηθεί και με τηλεχειρισμό από απόσταση 100 μέτρων. Η νάρκη μπορεί να παραμείνει λειτουργική για περισσότερο από 30 μέρες. Η διάτρηση θωράκισης λέγεται πως φτάνει τα 100-400 χιλιοστά σε απόσταση 50 μέτρων.

Τελευταία είναι η νάρκη ОЗМ-72 η οποία είναι μια νάρκη διασποράς θραυσμάτων κατά προσωπικού μεταλλικών σφαιριδίων.
Αναπτύχθηκε από την Σοβιετική Ένωση και εισήλθε σε υπηρεσία το 1973.
Το 2010 ήταν σε υπηρεσία με τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.