Ρωσία: Είκοσι Armata παραλήφθηκαν για εκπαίδευση χειρισμού

Στιγμιότυπο του ρωσικού Armata από το youtube.com
Στιγμιότυπο του ρωσικού Armata από το youtube.com

Μετά από πέντε χρόνια ανάπτυξης, η Βιομηχανία Έρευνας και Παραγωγής Uralvagonzavod εχει ολοκληρώσει την κατασκευή του πρώτο πακέτου αρμάτων μάχης Armata και βαρέων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού. Τα οχήματα περιλαμβάνονται στις αμυντικές προμήθειες της Ρωσίας για το 2015 δημοσίευσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 20 μονάδες έχουν ήδη κατασκευαστεί και παραδοθεί στα Τεθωρακισμένα της Ρωσίας για την εκπαίδευση χειρισμού. Τα ακριβή χαρακτηριστικά και εμφάνιση της πλατφόρμας παραμένουν διαβαθμισμένα, αν και αυτό μπορεί λίαν συντόμως να αλλάξει καθώς τα νέα άρματα ίσως να συμμετέχουν στην Παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία, την 9η Μαΐου του ίδιου έτους, ακόμη μπορεί να εμφανιστούν στις νυχτερινές δοκιμαστικές διέλευσης της παρελάσεως που θα πραγματοποιηθούν την 6η Μαρτίου 2015.

Η νέα ερπυστριοφόρα πλατφόρμα Armata σύμφωνα με πληροφορίες συνδυάζει και αφομοιώνει όλα τα επιτεύγματα και καινοτομίες της τελευταίας δεκαετίας στον σχεδιασμό και κατασκευή οχημάτων μάχης.

Η πλατφόρμα του κυρίως άρματος (T-14) διαθέτει έναν μη επανδρωμένο τηλεχειριζόμενο πύργο εξοπλισμένο με ένα νέο λειόκανο πυροβόλο των 125 χιλιοστών, το 2A82-1M. Η ισχύς του είναι μεγαλύτερη από αυτό που προηγουμένως θεωρούταν παγκοσμίως το καλύτερο πυροβόλο στο κόσμο: Το πυροβόλο Rheinmetall 120 χιλ. του Γερμανικού άρματος μάχης Leopard-2.

Το 125 χιλ. πυροβόλο έχει βελτιωμένη ακρίβεια κατά 15-20 τοις εκατό και η γωνιακή διασπορά του έχει βελτιωθεί κατά 1,7 φορές. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το άρμα μάχης Armata ίσως να διαθέτει ένα ειδικά εξελιγμένο πυροβόλο των 152 χιλ. το πιο ισχυρό πυροβόλο που έχει ποτέ τοποθετηθεί σε άρμα μάχης μαζικής παραγωγής.

Επίσης ο πύργος του άρματος θα διαθέτει πυροβόλο με δυνατότητα βολής βλημάτων κινητικής ενεργείας ώστε να αντιμετωπίζει διάφορους στόχους, συμπεριλαμβανομένων χαμηλά ιπτάμενων στόχων, όπως επιθετικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Ένα πολυβόλο των 12,7 χιλ. ενσωματωμένο στο πύργο σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει τη δυνατότητα εξουδετέρωσης εισερχόμενων εχθρικών βλημάτων, όπως αντιαρματικούς πυραύλους. Έχει την ικανότητα να εξουδετερώσει εισερχόμενα βλήματα που κινούνται με ταχύτητες έως 3000 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Το πλήρωμα του άρματος είναι περιβεβλημένο με ασφάλεια από μία πολλαπλών στρώσεων θωρακισμένη κάψουλα αποκομμένη από την αποθήκη πυρομαχικών. Το όχημα είναι πλήρως ψηφιοποιημένο και απαιτεί μόνο δύο χειριστές για την λειτουργία του. Ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα του άρματος. Το σύστημα στόχευσης του άρματος, σύμφωνα με πληροφορίες λειτουργεί με ένα δέκτη Ενεργής Διάταξης Ηλεκτρονικής Σάρωσης, και ενός μεγάλου εύρους αισθητήρες.

Η πλατφόρμα Armata, φέρεται να διαθέτει μια πλήρως μηχανοκίνητη ηλεκτρική μετάδοση και πετρελαιοκινητήρα 1200 ίππων. Για καλύτερη αποτελεσματικότητα, το πρόγραμμα συντήρησης και επισκευών έχει επεκταθεί. Στο προσχέδιο του, το άρμα μάχης Armata έχει την μελλοντική δυνατότητα να εξελίχθη σε ένα πλήρως ρομποτικό όχημα μάχης. Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, 2300 μονάδες απαιτούνται για τον Ρωσικό Στρατό. Το 2014, ο Ρωσικός Στρατός διέθετε 2550 άρματα μάχης (συν 18.000 σε αποθήκευση).

Απόδοση απο το Russia Today για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.