Ρωσία: Επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 και Mi-28

Επιθετικό ελικόπτερο Mi-28UB. (Vitaly V. Kuzmin)

Τα επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 και Mi-28N συναγωνίζονται από το ’80 για μια θέση στις τάξεις του ρωσικού Στρατού. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, δεν κατάφερε να λύσει τον «γόρδιο δεσμό», και αποφάσισε να προμηθευτεί και τους δύο τύπους. 

Τα ελικόπτερα δεν ήταν ακόμα επιχειρησιακά «ώριμα» για την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων τους στους μεγάλους πολέμους του 20ου αιώνα. Το ελικόπτερο δεν είχε ούτε το απαιτούμενο επιχειρησιακό ύψος δράσης, ούτε τις υψηλές ταχύτητες των αεροσκαφών και η χρήση του πάνω από τις γραμμές του εχθρού φαινόταν παράλογη λόγω του αναμενόμενου υψηλού επιπέδου απωλειών. Όμως, παρόλα αυτά τα μειονεκτήματα, το ελικόπτερο διαθέτει ως μέσο στήριξης του πεδίου μάχης, μια σειρά από πλεονεκτήματα σε σχέση με τα καταδρομικά αεροσκάφη.

Στη δεκαετία του 1980, η αμυντική βιομηχανία της ΕΣΣΔ ανέπτυξε το δικό της πρόγραμμα εξελιγμένων ελικοπτέρων και κατάφερε να δημιουργήσει δύο μαχητικά ελικόπτερα, που τα παρέλαβε στη συνέχεια σαν «εξοπλιστική» κληρονομιά η Ρωσία. Η κατάλληλη απάντηση στο αμερικανικό επιθετικό ελικόπτερο AH-64 («Apache»), δόθηκε ταυτόχρονα από δύο σοβιετικά ειδικά σχεδιαστικά γραφεία (ΣΓ), τα ΣΓ «Mil» και «Kamov». Στις πρώτες δοκιμές που διενεργήθηκαν στο τέλος της δεκαετίας του ’80, το Ka-50, που κατασκευάστηκε σύμφωνα με το ομοαξονικό σχήμα, κέρδισε τη μονομαχία με το κλασικό ελικόπτερο Mi-28. Ωστόσο, στις αρχές του 21ου αιώνα, το εξελιγμένο Mi-28Ν, πήρε εκδίκηση από τον παλαιό του αντίπαλο: Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να αγοράσει ταυτόχρονα και από τους δύο τύπους ελικοπτέρων.

https://youtu.be/XdyIbIycFzo
Ka-52: ακροβατικά. Πηγή: YouTube

Ανόμοια δίδυμα

Παρόλο που έχουν διαφορετική εξωτερική εμφάνιση, τα δύο πολεμικά ελικόπτερα μοιάζουν σε πολλά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, στον οπλισμό τους. Όλα τα επιθετικά συστήματα των δύο ελικοπτέρων είναι ενιαιοποιημένα στο μέγιστο βαθμό με άλλα είδη οπλικών συστημάτων του ρωσικού Στρατού. Και τα δύο ελικόπτερα διαθέτουν το αυτόματο πυροβόλο 2A42 διαμετρήματος 30 mm (με αναχορηγία 460 φυσιγγίων για το Ka-52 και 300 φυσιγγίων για το Mi-28N αντίστοιχα), που είναι εγκατεστημένο στα τεθωρακισμένα οχήματα ΒΜΡ-2 και BTR-90. Τόσο τα Ka-52, όσο και τα Mi-28N φέρουν μπλοκ ρουκετών των 80 και 120 χιλιοστών.

Μικρές διαφορές παρατηρούνται μόνο στα όπλα ακριβείας. Και τα δύο ελικόπτερα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους (ATGM) «Ataka-2» και πυραύλους αέρος – αέρος «Igla». Επιπλέον, το Mi-28N μπορεί να φέρει ATGM «Sturm-V» (το Ka-52 πυραύλους «Sturm-V» με πολυκαναλικό σύστημα καθοδήγησης λέιζερ), ενώ τα προηγμένα Ka-52 μπορούν να εξοπλιστούν με αντιαρματικούς πυραύλους «Vikhr-Μ».

Το πλεονέκτημα της χρήσης των ATGM «Vikhr-Μ» (με ακτίνα δράσης μέχρι 10 km), δίνει τη δυνατότητα στα Ka-52 να βάλουν από αποστάσεις που είναι εκτός της ζώνης πυρός των αυτοκινούμενων πυραυλικών συστημάτων «Roland», των MANPADS «Stinger», των πυραύλων «Mistral» και των συγκροτημάτων πυροβολικού «Gepard».

Ένα αξιοσημείωτο εξοπλιστικό πλεονέκτημα του Ka-52, είναι τα δύο επιπλέον – σε σύγκριση με τον ανταγωνιστή του – σημεία ανάρτησης (6 αντί για 4) και τα επιπλέον 500 kg ωφέλιμου φορτίου.

Αντιαρματικοί καθοδηγούμενοι πύραυλοι 9M120 ATGM Ataka επι ελικοπτέρου Ka52. (Vitaly V. Kuzmin)

Οι πληροφορίες για τα συστήματα ραντάρ, είναι σχετικά λίγες, αλλά πιθανώς η διαφορά τους δεν πρέπει να είναι υπερβολικά μεγάλη. Αλλά εξωτερικά, η διαφορά τους είναι προφανής. Στο Mi-28N, το σύστημα ραντάρ N025E βρίσκεται πάνω από τις έλικες, όπως και στο αμερικανικό «Apache», ενώ στο Ka-52, το ραντάρ «Arbalet», βρίσκεται στη μύτη του αεροσκάφους. Το ραντάρ που προεξέχει σαν «φάρος» παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα στο επιθετικό ελικόπτερο, ειδικά σε λοφώδεις και δασώδεις ορεινές εκτάσεις, επιτρέποντάς του να «κρυφοκοιτάζει» καλυπτόμενο, υψώνοντας πάνω από τα φυσικά εμπόδια μόνο το ραντάρ.

Οι κινητήρες που έχουν τα δύο ελικόπτερα, είναι πρακτικά οι ίδιοι, οι στροβιλοκινητήρες TV3-117MA.

«Πτηνά» διαφορετικών πτήσεων

Το ελικόπτερο Mi-28N είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με το κλασικό σχήμα, με ένα κύριο και ένα ουραίο στροφείο. Το Ka-52 έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με το ομοαξονικό σχήμα (τα δύο στροφεία περιστρέφονται σε αντίθετες κατευθύνσεις). Έτσι, το ελικόπτερο είναι πιο ευέλικτο, ελεγχόμενο και πιο ασφαλές. Το σύστημα αυτό δίνει μεγαλύτερη ισχύ, που αυξάνει την οροφή πτήσης κατά 100-200 m, ένα τεχνικό χαρακτηριστικό που είναι αρκετά ουσιώδες για πτήσεις σε ορεινά εδάφη.

Το Ka-52 μπορεί να «κρεμαστεί» στον αέρα εκτελώντας ακροβατικούς ελιγμούς. Μπορεί να πετάει με μεγάλη κλίση που είναι ασυνήθιστο χαρακτηριστικό για ελικόπτερα με τέτοιο σχήμα. Το ελικόπτερο μπορεί να πετάξει με την ουρά μπροστά με ταχύτητα έως και 100 km/h και να αναπτύξει ταχύτητα 230 km/h υπό γωνίες κλίσης που να αγγίζουν τις ± 90 μοιρών. Οι αντίπαλοι, που δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες ευελιξίας, για να πάρουν θέση για επίθεση, θα πρέπει να κάνουν ελιγμούς «αεροσκάφους», χάνοντας αρκετό χρόνο. Το Ka-52 μπορεί να εκτελέσει ακροβατικούς ελιγμούς, όπως η θηλιά, όταν το ελικόπτερο πετάει περιστρεφόμενο γύρω από το σημείο στόχευσης και τα οπλικά συστήματά του βλέπουν συνεχώς τον στόχο. Η επίπεδη περιστροφή με τη μύτη κόντρα στον αέρα, επιτρέπει την ασφαλή προσγείωση του ελικοπτέρου με χαμηλές ταχύτητες.

Συνοψίζοντας τη σύγκριση των λειτουργικών και τεχνικών δυνατοτήτων των δύο ρωσικών ελικοπτέρων, πρέπει να σημειωθεί ότι το Mi-28N και το Ka-52 είναι παρόμοιες ιπτάμενες μηχανές, αλλά το ελικόπτερο του «Kamov» είναι ανώτερο του ανταγωνιστή του. Ακόμα και στην τιμή. Το Ka-52, είναι πολύ πιο ακριβό από το Mi-28N. Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν και τους δύο τύπους των ελικοπτέρων, ενώ τα Mi-28 κάνουν ήδη «διεθνή καριέρα», συμμετέχοντας σε ξένους Στρατούς. Το Ka-52 προσπαθεί επίσης να εισέλθει στην παγκόσμια αγορά, αλλά – προς το παρόν – το υψηλό κόστος του ρωσικού υπερ-ελικοπτέρου φοβίζει τους πιθανούς αγοραστές.

Επιθετικό ελικόπτερο Ka-52. (Vitaly V. Kuzmin)

Πηγή: gr.rbth.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

 1. Κατι που δεν ειναι γνωστο ειναι οτι σε περιπτωση αναγκης το ΜΙ-28 μπορει να μεταφερει στο εσωτερικο της ατρακτου(στο χωρο των ηλεκτρονικων) δυο ατομα.

  http://i1172.photobucket.com/albums/r572/AHZ6647/image001_zps8f3bj02p.gif
  http://i1172.photobucket.com/albums/r572/AHZ6647/image002_zpshdw8xhb2.gif
  http://i1172.photobucket.com/albums/r572/AHZ6647/image003_zpscmgxod0e.gif
  http://i1172.photobucket.com/albums/r572/AHZ6647/image004_zpsggtc8kuw.gif

    1. Η συγκεκριμενη θυριδα ειναι θυριδα προσβασης στο χωρο των ηλεκτρονικων,σιγουρα δεν ειναι κατι το ανετο αλλα αν δεν υπαρχει αλλη λυση κατι ειναι και αυτο.Βεβαια ο Τσιμουχας που εχει κορμι λαμπαδα δεν εχει προβλημα,κατι αλλα κομαντο εγχωρια και εξωχωρια μπορει να εχουν.

 2. Mια αλλη λεπτομερεια ειναι το συστημα διαφυγης σε μεγαλα υψη.
  Αρχικα εκτινασσονται οι πυλωνες με τα οπλικα φορτια,ακολουθουν οι θωρακισμενες πορτες και στο τελος αναπτυσσονται φουσκωτα μαξιλαρια που επιτρεπουν το πληρωμα να γλιστρησει εξω απο το ελικοπτερο και πανω απο το συστημα προσγειωσης.

  http://i1172.photobucket.com/albums/r572/AHZ6647/image003_zpsxmxpxqdt.gif
  http://i1172.photobucket.com/albums/r572/AHZ6647/image004_zps9azw5bfw.gif
  http://i1172.photobucket.com/albums/r572/AHZ6647/image005_zpssotsllbz.gif
  http://i1172.photobucket.com/albums/r572/AHZ6647/image001_zps8im3hj62.gif

  1. Το Κα-52(οπως και το Κα-50) εχει εκτινασσομενα καθισματα!Πρωτα φινεται αποσπαση των ελικων,απο το διπλο στροφειο,και μετα η εκτιναξη των καθισματων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.