Ρωσία: Η Ουραλβαγκονζαβόντ άρχισε την παραγωγή του αναβαθμισμένου “T-80BVM”

©Ρωσικό Υπ.Αμ. | Κύριο άρμα μάχης “T-80BVM” του Ρωσικού Στρατού.

Η εταιρεία Ουραλβαγκονζαβόντ (“UVZ”) ανακοίνωσε την παραγωγή του αναβαθμισμένου κύριου άρματος μάχης “T-80BVM” με αεροστρόβιλους κινητήρες εντός του 2018, μετέδωσε ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας Ζβέζντα. Η Ρωσία σταμάτησε την μαζική παραγωγή των αρμάτων μάχης “T-80” κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990. Ωστόσο, αρκετές εκατοντάδες άρματα της οικογένειας “T-80” ειναι ακόμα επιχειρησιακά ή διατηρούνται σε αποθήκες τεθωρακισμένων. Κυρίως είναι άρματα “T-80B” και “T-80BV”. Διαθέτουν αρκετά ανταλλακτικά αλλά τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά τους ειναι ξεπερασμένα.

Κατά τα τελευταία έτη οι Ρώσοι σχεδιαστές εξέλιξαν εκσυγχρονιστικά προγράμματα για τα άρματα μάχης κατά τη διάρκεια την ανακατασκευή τους. Τα προγράμματα σχεδιάστηκαν από την εταιρεία Σπετμας στην Αγία Πετρούπολη και το γραφείο μελετών της εταιρείας κατασκευής μεταφορικών μηχανημάτων στο Ομσκ.

Χρειάζονται περίπου σαράντα πέντε (45) λεπτά για ένα πετρελαιοκίνητο άρμα να αρχίσει να κινείται σε θερμοκρασίες των μείον τριάντα (-30 ºC) βαθμών Κελσίου. Τα άρματα με αεροστρόβιλους κινητήρες χρειάζονται μόλις ένα λεπτό. Το “T-80” ειναι αναντικατάστατο στις αρκτικές περιοχές.

Μόνο η Σοβιετική Ένωση/Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) κατασκεύασαν άρματα μάχης με αεροστρόβιλους κινητήρες. Σε αντίθεση με τους Ρώσους ομόλογους τους, οι μηχανικοί των ΗΠΑ απέτυχαν να παρέχουν το κατάλληλο σύστημα καθαρισμού αέρα για το “M1 Abrams”.

Η ύπαρξη μεγάλων τμημάτων του άρματος (πύργος, σκάφος, κιβώτιο μετάδοσης κίνησης, οπλικά συστήματα και μηχανισμοί) μειώνουν το κόστος της ανακατασκευής και αναβαθμίζουν το άρμα κατά σαράντα πεντε (45) τοις εκατό σε σχέση με ένα νεο άρμα με παρόμοια επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα.

Ο επικεφαλής του κεντρικού τμήματος τεθωρακισμένων του ρωσικού υπουργείου άμυνας υποστράτηγος Αλεξάντερ Σεβσένκο δήλωσε οτι οι δοκιμές του αναβαθμισμένου “T-80BVM” ήταν στο στάδιο της προετοιμασίας. Το “T-80BV” που αναβαθμίστηκε στο επίπεδο “T-80BVM” έχει βελτιωμένα τα κύρια χαρακτηριστικά του: Ισχύ πυρός, προστασία, κινητικότητα, διοίκηση και έλεγχο όπως επίσης και τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά του.

Η ισχύς πυρός αυξήθηκε λόγω του νέου πυροβόλου “2A46M”, του νέου καθοδηγούμενου συμπλέγματος “Reflex 9K119”, του συμπλέγματος έλεγχου πυρός “45M” το οποίο περιλαμβάνει το αναβαθμισμένο ψηφιακό σκοπευτικό “1G46-2” και του σκοπευτικού πολλαπλών καναλιών “Sosna-U” (με κανάλι θερμικής απεικόνισης), σταθεροποίηση “2Ε42Μ” με ψηφιακούς ελέγχους, πακέτο αισθητήρων και το σύστημα ελέγχου-πληροφορίων “1V558M” το οποίο διασφαλίζει το ψηφιακό έλεγχο των προαναφερθέντων οπλικών συγκροτημάτων.

Η αναβάθμιση αυξάνει τις ικανότητες έρευνας και αναγνώρισης του πυροβολητή και του αρχηγού ειδικά κατά την νύχτα και την κακή ορατότητα. Η ακρίβεια πυρός και το δραστικό βεληνεκές βολής έχουν αυξηθεί. Όλοι οι τύποι πυρομαχικών μπορούν να βληθούν, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων.

Η προστασία του άρματος έχει ενισχυθεί με την ενσωματωμένη αντιδραστική θωράκιση νέας γενιάς “Relikt” η οποία ειναι ομοιόμορφη με αυτή που ειναι εγκατεστημένη στα αναβαθμισμένα άρματα μάχης “T-72B3” και περιλαμβάνει στοιχεία αντιδραστικής θωράκισης, ογκώδεις πλευρικές και μετωπικές θωρακίσεις πάνω στο σκάφος και τον πύργο. Η προστασία του εμπρόσθιου μέρους του άρματος από όλους τους τύπους των βλημάτων έχει αυξηθεί κατά σαράντα με πενήντα πέντε (40-55) τοις εκατό και έχει επίσης αναβαθμιστεί η προστασία στις πλευρές και το πίσω μέρος.

©Ρωσικό Υπ.Αμ. | Κύριο άρμα μάχης “T-80BVM” του Ρωσικού Στρατού.
©Ρωσικό Υπ.Αμ. | Κύριο άρμα μάχης “T-80BVM” του Ρωσικού Στρατού.

Η κινητικότητα έχει μεγαλώσει λόγω της αύξησης της ισχύος στους 27 με 30 ίππους ανά τόνο, βελτιωμένη κατανάλωση καυσίμου η οποία μειώθηκε στο δέκα τοις εκατό κατά την κίνηση σε πορεία και στο μισό στην εν στάση λειτουργία. Αυτό οφείλεται στον σύγχρονο αεροστρόβιλο κινητήρα “GTD-1250”, ο οποίος μπορεί να αυξήσει στιγμιαία την ισχύ από τους 1250 στους 1400 ίππους, και το νέο ψηφιακό σύστημα ελέγχου κινητήρα βασισμένο στο σύστημα πληροφοριών-ελέγχου και επιπρόσθετων αισθητήρων που ειναι τοποθετημένοι επί του άρματος.

Ο έλεγχος και η διοίκηση του άρματος έχει αναβαθμιστεί με νέας γενιάς μέσα ψηφιακών επικοινωνιών που ειναι ενσωματωμένα στον υπολογιστή του.

Αυτό αυξάνει την ποιότητα της συμμετοχής του άρματος σε επιχειρήσεις και παρέχει αυτομάτως στο αρχηγό με πληροφορίες από το άρμα ώστε να καθορίσει την πολεμική αποστολή. Το βεληνεκές, η ποιότητα, οι κρυπτογραφημένες επικοινωνίες έχουν βελτιωθεί.

Τα καλύτερα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά του αναβαθμισμένου άρματος μάχης διασφαλίζονται από τον αυτόματο έλεγχο οποίος απλουστεύει τις ενέργειες του πυροβολητή και του αρχηγού στην μάχη και κατά την συντήρηση. Ο αριθμός των ελέγχων και ενδεικτών μειώθηκε στο μισό. Η μηχανική συντήρηση έχει απλουστευτεί. Το πλήρωμα μπορεί να εντοπίσει το εξάρτημα και να εξαλείψει τις βλάβες. Η εισαγωγή αέρα διασφαλίζει τη λειτουργία του κινητήρα σε σκονισμένες συνθήκες.

Όλες οι τροποποιήσεις του “T-80” με τον αεροστρόβιλο κινητήρα αντιμετώπισαν προβλήματα με το αντιαεροπορικό πυροβόλο. Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις με το “T-80B/BV” όταν ο πυργίσκος του αρχηγού περιστρέφονταν αυτόνομα και χτυπούσε κατά την κίνηση εξαιτίας του μεγάλου βάρους του πολυβόλου μήκους 1,5 μ. Τραυμάτιζε τα χέρια του αρχηγού όταν προσπαθούσε να διατηρήσει σταθερό τον πυργίσκο. Θα ήταν συνετό να τοποθετηθεί στο αναβαθμισμένο “T-80” ένας πυργίσκος αρχηγού με ένα τηλεχειριζόμενο πολυβόλο όπως στο “T-90”.

Για την απλοποίηση της λειτουργίας του πύργου στο “Τ-80BVM” δύο πέδιλα ερπύστριας τοποθετήθηκαν στους μοχλούς κάθε πλευράς του πολυβόλου μεγάλου διαμετρήματος. Πρέπει να αντισταθμίσουν τον περιστρεφόμενο πύργο και συνεπώς να απλουστευτεί ο χειρισμός του αρχηγού και να τον βοηθήσει να αποφύγει τους τραυματισμούς.

Εν πάση περιπτώσει, η αναβάθμιση του “T-80” και η επέκταση του κύκλου ζωής του ειναι μια σωστή απόφαση καθώς η δυναμικότητα του “T-80” δεν έχει εξαντληθεί, μετέδωσε ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας Ζβέζντα.

Απόδοση/Μετάφραση από το “ArmyRecognition.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

 1. From tsimuha to GIDIA & PAVLIDIS (Κing GIDI)

  Το συστημα «Burlak», του οποιου η μελετη σταματησε πριν δεκα χρονια θα αναβαθμιζε ολα τα αρματα της σειρας
  T-80, T-72, και T-90.
  Χρησιμοποιουσε εξωτερικο αυτοματο τροφοδοτη βληματων στο πισω μερος του πυργου.
  Αυτο επετρεπε τη χρηση βληματων APFSDS μεγαλου μηκους.

  https://vestnik-rm.ru/news/oborona-i-bezopasnost/mocshnyj-boevoj-modul-burlak-pomog-by-unificirovat-t-72-t-80-i-t-90

 2. ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΛΟΥΦΛΗΔΕΣ (a.k.a Kostas)

  https://i.imgur.com/klkxrKG.jpg

  «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES (100 plus!)

  Tωρα ο GIDOpavlidis και στο διαστημα ( Pavlidis…. the last frontier GIDI)
  .
  .
  .
  .
  ..

  Γιορταζοντας τα 80 του χρονια το Omsk Automobile Armored Engineering Institute, αποκαταστησε ενα αρμα «Иосиф Сталин-2» και ενα αυτοκινουμενο πυροβολο ИСУ-152.

  https://vestnik-rm.ru/news/oborona-i-bezopasnost/zavod-vypuskayucshij-letayucshie-t-80bvm-vosstanovil-iosifa-stalina

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.