Ρωσία και Ιταλία επανεκκινούν το κοινό πρόγραμμα κατασκευής του υποβρυχίου S1000

Η Ρωσία και η Ιταλία επανεκκινούν το πρόγραμμα κοινής ανάπτυξής του υποβρύχιου S1000, το οποίο είναι η εξαγωγική έκδοση του υποβρυχίου κλάσης Amur.

Πρόπλασμα του υποβρυχίου S1000. (Φωτ: wikimedia.org)

Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Moscow Times (MT), η ανάπτυξη του υποβρυχίου είναι μεταξύ του ρωσικού σχεδιαστικού γραφείου Ρουμπιν και του αντίστοιχου ιταλικού Φινκατίερι.

Αν και οι διεθνείς κατασκευαστές υποβρύχιων όπως η Γερμανία, Γαλλία και Ρωσία συνεχίζουν να παραλαμβάνουν σταθερά έσοδα από την εξαγωγή των υποβρυχίων τους, η ανάπτυξη των σύγχρονων μοντέλων γίνεται όλο και περισσότερο πολυσύνθετη. Συχνά αυτό απαιτεί την συνεργασία με άλλες χώρες. Η συνεργασία δίνει επίσης, τη δυνατότητα στους συνεργαζόμενους να αναπτύξουν και να κατασκευάσουν τα υποβρύχια με χαμηλό κόστος.

Σύμφωνα με την MT, με τις συνθήκες, όλο και περισσότερων χωρών, να προγραμματίζουν την κατασκευή ή αναβάθμιση των στόλων υποβρυχίων τους, το ιταλο-ρωσικό πρόγραμμα κατασκευής των S-1000 υπόσχεται να γίνει μία κερδοφόρα επιχείρηση για τις δύο χώρες.

Η ιδέα της κατασκευής ενός ιταλο-ρωσικού υποβρυχίου προέκυψε στα τέλη της δεκαετία του 1990. Η πραγματική ανάπτυξη των 1000 τόνων υποβρύχιου ξεκίνησε το 2004. Το 2008, οι εργασίες διακόπηκαν εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, σήμερα η κατάσταση δείχνει περισσότερο αισιόδοξη με την αυξανόμενη ζήτηση υποβρυχίων στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Το νέο υποβρύχιο πρόκειται να ενδιαφέρει όποια χώρα αναζητεί χαμηλού κόστους λύσεις. Το S1000 είναι ένα παγκόσμιο υποβρύχιο. Έχει σχεδιαστεί για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις και αποστολές αναγνωρίσεως και κατά στόχων επιφανείας, μπορεί να μεταφέρει περισσότερους από 12 στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων. Το υποβρύχιο είναι εξοπλισμένο μ’ ενα νέο σύστημα πρόωσης ανεξαρτήτου αέρα (AIP) το οποίο κατασκευάζεται στην Ιταλία. Η τιμή του μελλοντικού S1000 δεν αποκαλύφθηκε, αλλά ειδικοί αναλυτές της βιομηχανίας, σύμφωνα με την MT, είπαν ότι δε θα ξεπεράσει τα 120 με 150 εκατομμύρια δολάρια η μονάδα. Η τιμή αυτή μαζί με το κόστος συντήρησης και την εκπαίδευση του προσωπικού, κάνει την απόκτηση του υποβρυχίου ανεκτή ακόμα και από τις σχετικά φτωχές χώρες.

Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση του κοινού προγράμματος, η παραγωγή του S1000 μπορεί να ξεκινήσει ίσως τα επόμενα 2-3 χρόνια. Επιπλέον, όσο αφορά την τιμή αυτό το πρόγραμμα δεν έχει σχεδόν κανέναν ανταγωνιστή.

Η Ρωσία συνεργαζόμενη με την Ιταλία πρόκειται να συνεχίσει τις εργασίες στα άλλα υποβρύχια κλάσης Amur, για παράδειγμα τα Amur-950. Το Amur-950 είναι πιο ακριβό υποβρύχιο το οποίο επίσης διαθέτει ένα εντυπωσιακό εύρος οπλοστασίου, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων. Είναι γνωστό ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μελετά να συνεχίσει την μαζική παραγωγή των υποβρυχίων Project 667 για το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό. Τα συγκεκριμένα υποβρύχια είναι εξοπλισμένα με σύστημα πρόωσης ανεξαρτήτου αέρα (AIP). Η εξαγώγιμη έκδοση του 667 είναι γνωστή και ως Amur-1650. Κίνα και Ινδονησία έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την αγορά τους.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.