Ρωσία: νεο κέντρο εκπαίδευσης για τους πιλότους που επιχειρούν απο αεροπλανοφόρα

Ένας νέος χώρος εκπαίδευσης πιλότων που επιχειρούν από τα ρωσικά αεροπλανοφόρα θα είναι έτοιμος για επιχειρησιακή λειτουργία το Φθινόπωρο, επιβεβαίωσε την Παρασκευή 15 Μαρτίου η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ειδικών Κατασκευών της Ρωσίας, αντικαθιστώντας την, Σοβιετικής εποχής, βάση στην Ουκρανία για την οποία το Κίεβο έχει δηλώσει ότι μπορεί να μισθώσει σε άλλες χώρες.

Οι πιλότοι του Βόρειου Ρωσικού Στόλου εκπαιδεύονται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων Ναυτικού Nitka, στην Κριμαία της Ουκρανίας. (Πηγή: barentsobserver)

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ειδικών Κατασκευών (Spetsstroi) Grigory Naginsky, δήλωσε πως οι εργασίες κατασκευής έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία. Οι εκπαιδευτικές πτήσεις των αεροσκαφών πρόκειται να ξεκινήσουν τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το RΙΑ Novosti, ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksandr Oleinik είπε, στις αρχές Μαρτίου, πως η Ουκρανία, η οποία δεν διαθέτει αεροπλανοφόρα, μελετά να μισθώσει το εκπαιδευτικό κέντρο Nitka, το οποίο βρίσκεται στη Κριμαία, σε άλλες χώρες.

Βάσει μιας διμερούς συμφωνίας του 1997, η Ρωσία χρησιμοποιεί περιστασιακά το Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων Ναυτικού Nitka, το μοναδικό επίγειο κέντρο εκπαίδευσης για πιλότους αεροσκαφών που επιχειρούν απο αεροπλανοφόρα. Αυτή τη στιγμή, το κέντρο χρησιμοποιείται απο τη Ρωσία για την εκπαίδευση πιλότων μαχητικών του Βορείου Στόλου, οι οποίοι πετούν με το ναυτικό αεροσκάφος Su-33 και την εκπαιδευτική έκδοση Su-25UTG για το ρωσικό αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov.

To Κέντρο Nitka χτίστηκε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης για να εκπαιδεύονται οι πιλότοι στην απονήωση και προσνήωση σε αεροπλανοφόρα. Μετά τη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, οι εγκαταστάσεις παρέμειναν υπο τον έλεγχο της Ουκρανίας.

Το Κέντρο διαθέτει εγκαταστάσεις όπως διάδρομο απογείωσης, ένα καταπέλτη και συρματόσχοινο για να σταματούν τα μαχητικά στον αεροδιάδρομο του αεροπλανοφόρου, ενα φωτεινό μονοπάτι εντοπισμού, ενα φάρο σηματοδοσίας και ενα σύστημα οπτικής προσγείωσης.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε προηγουμένως ζητήσει από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας τη μίσθωση του Κέντρο Nitka στη Ρωσία. Ο τότε υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Mykhailo Yezhel, είχε υποστηρίξει το αίτημα της Ρωσία. Όμως, σύμφωνα με τον Oleinik δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη μίσθωση του Κέντρου από τη Ρωσία, όποτε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας αναζητεί άλλες επιλογές χρησιμοποίησης του Nitka.

H Ινδία και η Κίνα είναι οι προφανείς υποψήφιοι του Κέντρου Nitka, σύμφωνα με τον Douglas Barrie αναλυτή αεροπορικών επιχειρήσεων στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) του Λονδίνου.

H Ινδία αναμένει τη παράδοση τουανακατασκευασμένου ρωσικού αεροπλανοφόρου απο όπου θα επιχειρούν τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-29K. Η Κίνα διαθέτει μόνο ένα αεροπλανοφόρο, απο το οποίο είδαμε να επιχειρεί ναυτικό αεροσκάφος για πρώτη φορά το περασμένο έτος, και έχει μικρή πείρα στις ναυτικές επιχειρήσεις με μαχητικά αεροσκάφη. Οι υπόλοιποι χειριστές αεροπλανοφόρων είτε χρησιμοποιούν αεροσκάφη με ικανότητα σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης (STOVL), των οποίων τα πληρώματα δεν χρειάζονται εγκαταστάσεις όπως του Nitka, ή έχουν δικές τους εγκαταστάσεις, ή χρησιμοποιούν πλοία για την εκπαίδευση τους.

Στα πλαίσια της αρχικής συμφωνίας, η Ρωσία διαπραγματεύτηκε τη χρήση των εγκαταστάσεων του Nitka ως ανταλλακτικά για τα ναυτικά μαχητικά Sukhoi, τα οποία είναι τα μοναδικά μαχητικά του τύπου τα οποία μπορούσαν να εκπαιδευτούν στο Κέντρο. Η Ρωσία και η Ουρανία ήταν οι μοναδικοί χειριστές τους.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε το προηγούμενο έτος οτι η Ρωσία πληρώνει περίπου 700000 δολάρια ετησίως για την ενοικίαση του Nitka και σκόπευε να αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις. Η Ρωσία διαθέτει μόνο ένα αεροπλανοφόρο –το Admiral Kuznetsov- καταρτίζει σχέδια για ένα νέο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο για τον Πολεμικό Ναυτικό της μέχρι το 2018.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=jZjTR9G9Nx4]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.