Ρωσία: Νεο Su-25 για την αντιμετώπιση των Patriot

Στη φωτογραφία μαχητικό άεροσκάφος Su-25 της ρωσική Πολεμικής Αεροπορίας. (Πηγή: Wikipedia)

Το 2014, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) θα παραλάβει μία ειδική έκδοση του Su-25, η οποία θα καταστρέφει και θα παρακάμπτει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας (Α/Α), την είδηση δημοσιοποιήσε η ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πηγή απο το ρωσικό Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), δήλωσε πως οι δοκιμές της νέας έκδοσης του Su-25, θα ολοκληρωθούν τον Μάιο του 2013, μετά απο τις οποίες θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή.

“Αυτή η έκδοση έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει και να καταστρέψει αντιαεροπορικά συστήματα τόσο ισχυρά όπως το αμερικάνικο σύστημα Patriot, όπου αρκετές μονάδες του έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία λόγω του εμφυλίου πολέμου στη Συρία” δήλωσε η πηγή στην Ισβέστια.

Μέχρι στιγμής μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) διαθέτουν αεροσκάφη ικανά να αντιμετωπίσουν αντιαεροπορικά συστήματα, είναι το F-16CJ Wild Weasel και το EF-18 Growler. Η αποστολή τους είναι να εξουδετερώσουν την εχθρική Α/Α, χωρίς να εισέλθουν στην ακτίνα του δραστικού βεληνεκούς του Α/Α συστήματος, το νέο Su-25 μπορεί να ενεργήσει εκτός της περιοχής του δραστικού βεληνεκούς, βομβαρδίζοντας τα Α/Α συστήματα και άλλους επίγειους στόχους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το υπάρχον Su-25 είναι οπλισμένο και εξοπλισμένο με συστήματα ραντάρ, που το καθιστούν αρκετά ευάλωτο στα σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα. Γιαυτό το λόγο το νέο αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με πανίσχυρα συστήματα και με ειδικούς πομποδέκτες κάτω απο τα ελάσματα του σκάφους, οι οποίοι ανιχνεύουν την κατεύθυνση της ακτίνας και ταξινομούν τον τύπο της πηγής.

Ως εκ τούτου, ο τακτικός και στρατηγικός προσανατολισμός του Su-25, είναι η καθοδήγηση μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών στο στόχο, άλλα μπορεί να ενεργήσει και απο μόνο του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ανεξάρτητος ειδικός Αντόν Λαβροφ, επιβαιβεώσε πως η νέα έκδοση του Su-25 θα έχει ενα περισσότερο αποτελεσματικό αμυντικό σύστημα, και θα είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα συστήματα εξουδετέρωσης των αντιαεροπορικών ραντάρ.

Η πηγή του ρωσικού ΓΕΑ, συμπληρώνει πως οι Patriot των ΗΠΑ δεν είναι οι μοναδικοί εχθροί του νέου Su-25. Αλλά η ρωσική ΠΑ δεν μπορεί να αγνοήσει την ύπαρξη τους στην Τουρκία. Πρόσφατα Ολλανδία, Γερμανία και ΗΠΑ παρείχαν συστήματα Patriot στην Τουρκία, τα οποία αναπτύχθηκαν στα νότια και νοτίοανατολικά, κοντά στα σύνορα με την Συρία.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.