Ρωσία: Οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων θα παραλάβουν τα υποβρύχια νάνους P-650

Russia_P-650_special-purpose_midget_submarine_1

[dropcap size=small]Ο[/dropcap]ι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων (SOF) του ρωσικού ναυτικού πρόκειται να παραλάβουν τα νέα ειδικού σκοπού υποβρύχια νάνους P-650. Τα συγκεκριμένα υποβρύχια εκτοπίζουν 720 τόνους και μπορούν να μεταφέρουν στα κρυφά ομάδες ειδικών αποστολών και SOF στην ακτή αλλά και να τις περισυλλέξουν καθώς αποχωρούν. Το υποβρύχιο σχεδιάστηκε από το Γραφείο Σχεδιασμού Ειδικής Ναυτικής Μηχανικής Μαλαχιτ. Η εφημερίδα Ιζβέστια δημοσίευσε πως, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, θα είναι η απάντηση για την εισαγωγή σε υπηρεσία των υποβρυχίων που μετατράπηκαν από το πολεμικό ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) σε πλατφόρμες SOF.

Όπως πληροφορήθηκε η Ιζβέστια από το γενικό επιτελείο ναυτικού, το P-650 θεωρείται μία πλατφόρμα αποκλειστικής χρήσης και ένα σκάφος υποστήριξης των SOF. Η απόφαση για αυτό θα ληφθεί μετά τον καθορισμό της τελικής διαμόρφωσης του υποβρυχίου.

“Το P-650 είναι ένα πολλαπλού σκοπού υποβρύχιο”, δήλωσε στην Ιζβέστια ο επικεφαλής σχεδιαστής του Μαλαχιτ, Βίκτορ Καραβαεφ. “Προσφέρει την εγκατάσταση τορπιλοσωλήνων για την παροχή της δυνατότητας στο προσωπικό των SOF να βγει από το υποβρύχιο και ένα ειδικό διαμέρισμα με ασφαλισμένο θάλαμο για την περισυλλογή τους. Το υποβρύχιο διαθέτει αρθρωτή σχεδίαση, η οποία καθιστά εφικτή την επιπρόσθετη ανάπτυξη διαφόρων τύπων πυραύλων κρουζ, τορπιλών και ναρκών βυθού. Επομένως το υποβρύχιο μπορεί να εκτελέσει όχι μόνο μυστικές αποστολές, αλλά επίσης και να επιχειρεί ως περιπολικό σκάφος, να καταστρέφει μεμονωμένα πλοία ή παράκτιους στόχους με πυραύλους και τορπίλες, να εκτελεί μυστική συλλογή ηλεκτρονικών πληροφοριών και να παρέχει προσδιορισμό στόχων σε άλλα πλοία στο πλαίσιο μιας ομάδας”.

Υπό κλίμακα μοντέλο του ειδικού σκοπού υποβρυχίου νάνος P-650 του Γραφείου Σχεδιασμού Μαλαχιτ κατά τη ναυτική έκθεση IMDS στην Αγία Πετρούπολη

Το P-650 έχει μήκος 55 μέτρων και πλάτος 6,4 μ. Το μέγιστο βάθος κατάδυσης είναι τα 300 μέτρα. Το σκάφος προωθείται από δύο γεννήτριες πετρελαίου που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για έναν υπερ-αθόρυβο κινητήρα πρόωσης. Η αυτονομία του είναι 2000 ναυτικά μίλια (ως 3000 χλμ). Το υποβρύχιο έχει πλήρωμα εννιά ατόμων. Επί του υποβρυχίου υπάρχει ένας ειδικός θάλαμος για την στέγαση μιας ομάδας έξι καταδυτών μάχης. Το σκάφος μπορεί να μεταφέρει τέσσερις τορπίλες των 533 χιλ., οχτώ τορπίλες των 400 χιλ. Επιπρόσθετα σ’ αυτές, δώδεκα νάρκες πυθμένα είναι τοποθετημένες σε μια ειδική αποθήκη βομβών που βρίσκεται ανάμεσα στο εξωτερικό και πίεσης σκάφος.

Σύμφωνα με τον Καραβαεφ, οι ρίζες του P-650 εντοπίζονται στα υποβρύχια νάνους κλάσης Piranha Project 865 του σοβιετικού ναυτικού. Τα σκάφη αυτά ήταν ειδικά σχεδιασμένα για την μυστική μεταφορά προσωπικού SOF στις ακτές του εχθρού. Για αυτόν τον λόγο ήταν ένα από τα πιο απόρρητα υποβρύχια του ναυτικού. Συνολικά κατασκευάστηκαν δύο υποβρύχια, το MS-520 και MS-521. Ωστόσο, το πρόγραμμα έπαυσε το 1999 και αποφασίστηκε τα υποβρύχια να αποσταλούν στα παλιοσίδερα.

Το υπό κλίμακα ειδικού σκοπού υποβρύχιο νάνος P-650 επιδεικνύει τους 12 σωλήνες άφεσης θαλασσίων ναρκών.

Ο ειδικός Βλαντιμίρ Σερμπακόφ δήλωσε στην Ιζβέστια ότι το ενδιαφέρον για τα υποβρύχια νάνους προκαλείται κυρίως από την εισαγωγή των ειδικών επιθετικών σκαφών του ναυτικού των ΗΠΑ. “Σε αντίθεση με το αμερικανικό, το ρωσικό σχέδιο προϋποθέτει την κατασκευή μικροσκοπικών και χαμηλού θορύβου σκαφών που επιχειρούν στις παράκτιες ζώνες ή τις εσωτερικές θάλασσες” δήλωσε ο ειδικός. “Θα έχουν αυξημένη ζήτηση στις θάλασσες της Βαλτικής, Μαύρης, Κασπίας και Νότιας Κίνας όπου δεν υπάρχουν μεγάλα βάθη και όπου ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο δεν θα περνούσε απαρατήρητο”.

Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ είναι ο κύριος κατασκευαστής των υποβρυχίων νάνων ειδικού σκοπού. Για να βελτιώσει την μεταφορά δυτών στρατιωτών SOF, η διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ ζήτησε από τη βιομηχανία Northrop Grumman ένα “στεγανό” υποβρύχιο νάνο στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος “Σύγχρονο Σύστημα Μεταφοράς Δυτών” (ASDS). Το σκάφος έχει μήκος 19,8 μέτρων, διάμετρο 2,43 μ., και εκτόπισμα 55 τόνων. Το βάθος κατάδυσης του σκάφους ξεπερνά τα 300 μέτρα. Το υποβρύχιο μεταφέρεται στην περιοχή ενδιαφέροντος από ειδικά εξοπλισμένα πυρηνικά υποβρύχια και μονάδες επιφάνειας. Τα σκάφη ASDS δε διαθέτουν οπλισμό, αναφέρει η εφημερίδα Ιζβέστια.

Απόδοση/Μετάφραση από το TASS για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

 1. δηλαδή η κύπρος έχει λύσει το πρόβλημα με τη Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı και αυτό που πρέπει να την απασχολεί πρωτίστως είναι πως θα βυθίσει και το τουρκικό στόλο…

  1. Η άμυνα στην Κύπρο μπάζει σε αρκετά σημεία(υπάρχουν αρκετά περιθώρια για βελτιώσεις), ο ανεφοδιασμός των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο μέσο του TDK, δεν είναι όμως και ασήμαντος παράγοντας για την άμυνα του νησιού. Μερικά υποβρύχια θα μπορούσαν να είναι μια πολύ άσχημη έκπληξη για τις ενισχύσεις απο θάλασσα.

   1. νομίζω αγαπητέ Gunslinger32 οτι η Κυπριακή Δημοκρατία και η ΕΦ πρέπει πρώτα (με πολλήηηη προσευχή) να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει τη Türk Hava Kuvvetleri και αν το κάνει αυτό το TDK θα είναι θεωρώ σαφώς ευκολότερο.Αλλά δεν χρειαζεται να ανησυχεί γιατί υπάρχει και το ενιαίο δόγμα..αλλά και Ε.Ε.

    1. Για την αντιμετώπιση της ΤΗΚ απο την ΕΦ με τα μέσα που έχει δεν νομίζω να είναι μεγάλη συζήτηση, χωρίς(τουλάχιστον) ένα σύστημα ΑΑ μέσου βεληνεκούς, είναι απλά εκτός παιχνιδιού, ακόμα και με πολύ προσευχή. Όσο για το ενιαίο δόγμα…και την ΕΕ, αν περιμένουν απο αυτά είναι ήδη χαμένοι απο πρώτο χέρι.

 2. δεν μπορω να καταλάβω γιατι αυτο το πολυ χαμηλης απόδοσης και σχετικα εξειδικευμένο στις μεταφορες υποβρύχιο (νανο δεν το λεμε μιας και ειναι λιγο μικροτερο σε μηκος απο ενα πχ 214 ) ,θα βοηθουσε στην κυπρο.
  Αν ειχε καταρχην ναυτικο και καποια ζευγαρια υποβρυχιων και καποιο χρημα για πεταμα και ισως να ειχε νοημα να εχει και ενα ζευγαρι τετοια αν και με την ισχύ αυτη των κυψελων ,για περιπολια-διασπορα δεν κανει και ασφαλης ναυσταθμος δεν παιζει. εκτος αν το δινουν δωρεαν η εστω στο 30% του κοστους του 214
  αλλιως μεχρι να φτιαξουν καπως κρατος και αεροπορια ,φτανουν τα περιπολικα ανοικτης θαλασσης.
  Οταν θα εχουν εστω και μια μικρη πιθανοτητα να προστατεψουν τον στολο τους,σκεφτοντε για φρεγατες πυραυλακατους και υποβρυχια.
  οταν φτασουν στο θεμα υποβρύχιος πολεμος, σιγουρα υπαρχουν καλυτεροι τροποι να αξιοποιηθει το οποιο μπατζετ.
  κατανοητο το οτι θα ειχε νοημα να χτυπηθει οποιαδηποτε αποβαση ,οταν ειναι στην θαλασσα καθως και οι γραμμες ανεφοδιασμου,αλλα σημερα και αυριο ,ενα ντιζελ υποβρύχιο δεν εχει μεγαλο μελλον σε περιπολια στην ανατολικη μεσογειο.το ΠΝ θα μπορουσε να αξιοποιήσει καλυτερα ενα τετοιο υποβρυχιο και εκει θα ειχε καποιο νοημα,ασχετα αν στο τελος δεν θα το περναμε.

 3. Η Ελλαδα με ενα στόλο 11 υποβρυχίων, μπορει να καλύψει και την Κυπρο… Δεν χρειαζεται να σπαταλήσει πόρους για κατι τετοιο, θεωρω. Καλυτερα να τα επενδύσει για αεράμυνα, και σε πλοία ανοικτής θαλάσσης…

  1. Βαλε καλύτερα στόλο 8 υποβρυχίων….τα U 209/1100 δεν έχουν μεγάλο υπολειπόμενο χρόνο ζωής…(είναι πάνω από 40 έτων υποβρύχια…μια 5ετια ακομη μαξιμουμ)

   1. Αυτό είναι άλλο ένα κενό που υπάρξει στο ισοζύγιο, το οποίο θα πρέπει να καλυφτεί σε μερικά χρόνια. Με την αύξηση των ικανοτήτων και την σημασία του υποβρυχίου όπλου, είναι ένας κρίσιμος τομέας ο οποίος δεν πρέπει να παραμελείται απο τους αρμόδιους/υπεύθυνους.

    Αν δεν υπάρχουν χρήματα για περισσότερα 214, θα έπρεπε να ερευνηθούν η δυνατότητες απόκτησης μικρότερων μονάδων, κατά προτίμηση συστήματα που είναι εφάμιλλα με τα υπάρχοντα στον εξοπλισμό(όπως π.χ. τα μοντέλα 210/212). Παρόλο που μερικοί θα διαφωνήσουν με τα συγκεκριμένα, νομίζω ότι θα ήταν η καλύτερη επιλογή, καθώς το κόστος για μια αγορά των Γαλλικών Shortfin Barracuda θα ήταν απλά εξωφρενικό(κρίνοντας και απο την συμφωνία ύψους 35 δις για 12 μονάδες που θέλει να αποκτήσει η Αυστραλία).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.