Ρωσία: Οι κινητήρες των Armata θα αποκτήσουν σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας για εκκινήσεις σε πολικές συνθήκες

© Sputnik/ Vladimir Astapkovich | Η λειτουργία τηλεχειρισμού είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του άρματος μάχης. (TASS.ru)

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]α ρωσικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης της οικογένειας Armata πρόκειται να δεχθούν τους φορητούς σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας για να διασφαλιστούν οι γρήγορες και ομαλές εκκινήσεις κινητήρων σε θερμοκρασίες περίπου των μείον 50 βαθμών Κελσίου. Επιπλέον θα λάβουν σταθερή κίνηση πύργου, σταθεροποίηση των όπλων και του ελέγχου πυρός.

Όλα αυτά θα γίνουν από υπέρ-πυκνωτές που συσσωρεύουν ταχέως τεράστιες ποσότητες ηλεκτρισμού και διατηρούν σε λειτουργία τα συστήματα των οχημάτων πριν ακόμα ενεργοποιηθεί ο κυρίως κινητήρας.

Το σύστημα ειναι παρόμοιο με την τεχνολογία “Start-Stop” που διαθέτουν πολλά πολιτικά αυτοκίνητα, η οποία διασφαλίζει την εξοικονόμηση καυσίμου απενεργοποιώντας αυτόματα και επανεκκινώντας τον κινητήρα του αυτοκινήτου. Ο υπέρ-πυκνωτής ενεργεί για την απώλεια ισχύος που προκλήθηκε από τις πολλαπλές εκκινήσεις του κινητήρα και επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των συσσωρευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι υπερ-πυκνωτές αναπτύχθηκαν από τον όμιλο βιομηχανιών “Renova”

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Ιζβέστια, ο Μιχαήλ Λίβσιτς, ο επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης στοιχείων υψηλής τεχνολογίας της Renova, δήλωσε πως προσέφεραν τον υπέρ-πυκνωτή, που επί του παρόντος ειναι τοποθετημένος στου κινητήρες των ηλεκτρικών λεωφορείων και τρένων, στο βασικό εξοπλισμό των αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων Armata.

“Δοκιμάσαμε με τον υπέρ-πυκνωτή να εκκινήσουμε τον κινητήρα ενός άρματος μάχης που είχε παραμείνει αρκετές μέρες εξω στο εξαιρετικά παγωμένο περιβάλλον ώστε οι συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας να ειναι νεκροί. Παρ’ολα αυτά καταφέραμε να τους ξαναζωντανέψουμε με τη βοήθεια του φορητού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας που κατασκευάστηκε γυρω απο εναν υπερ-πυκνωτή στο μέγεθος ενός χαρτοφύλακα”, είπε ο Λιβσιτς.

Πρόσθεσε οτι η χρήση του υπερ-πυκνωτή θα απελευθερώσει αρκετό χώρο από το διαμέρισμα των συσσωρευτών για επιπρόσθετα φορτία.

Οι ειδικός στην τεχνολογία τεθωρακισμένων, Σεργκέι Σουβόροφ, δήλωσε στην Ιζβέστια οτι το πρόβλημα της εξοικονόμησης χώρου ήταν πάντα μια μεγάλη προτεραιότητα για τους σχεδιαστές αρμάτων επειδή κάνει το άρμα ελαφρύτερο και επιτρέπει την μεταφοράς επιπλέον καυσίμου και πυρομαχικών.

“Αυτη τη στιγμή οι σχεδιαστές αρμάτων μάχης εργάζονται για να κανουν τα οχήματα όσο γίνεται πολύ πιο αδιαπέραστα από τα βλήματα. Ως αποτέλεσμα, απαλλάχθηκαν από τα υδραυλικά συστήματα σταθεροποίησης οπλισμού και κίνησης του πύργου. Είναι αναξιόπιστα και στην περίπτωση ενός χτυπήματος μπορεί να προκαλέσουν την ανατίναξη του πύργου”, δήλωσε ο Σουβόροφ.

Πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί έχουν εγκαταστήσει τα δικά τους υδραυλικά συστήματα έξω από το άρμα, ακριβώς έξω από τον πύργο καθιστώντας τα ευάλωτα στα πυρά πολυβόλων. Το σύστημα τρυπάει, τα λάδια χύνονται μέσα στο κινητήρα ο οποίος σταμάτα να λειτουργεί.

“Ως αποτέλεσμα, έχεις ενα άρμα μάχης που εξουδετερώθηκε από ένα πολυβόλο”, είπε ο Σουβόροφ.

Η χρήση των υπερ-πυκνωτών θα κάνει εφικτή την αντικατάσταση των υδραυλικών συστημάτων με μαγνητικά συνεπώς θα εξασφαλιστεί η γρήγορη περιστροφή και ενεργοποίηση του συστήματος ελέγχου πυρός πριν ακόμα ενεργοποιηθεί ο κινητήρας.

Σύμφωνα με τους δυτικούς ειδικούς, τα τελευταίας τεχνολογίας άρματα Armata και τα βαριά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP T-15, που σχεδιάστηκαν για χρήση στην Αρκτική, την Μέση Ανατολή και Ευρώπη, έχουν περισσότερες ευκαιρίες επιβίωσης μέσα στο πεδίο της μάχης από τους δυτικοευρωπαίους και Αμερικανούς ομόλογους τους.

Το κύριο άρμα μάχης T-14 Armata, που αποκαλύφθηκε κατά την παρέλαση της Ημέρας της Νίκης την 9η Μάιου 2015, λειτουργεί με τριμελές πλήρωμα, που βρίσκεται σε έναν θωρακισμένο θάλαμο στο μπροστινό μέρος του, ο πύργος ειναι μη επανδρωμένος.

Αυτή τη στιγμή το άρμα διαθέτει το βασικό πυροβόλο των 125 χιλιοστών, όμως, οι σχεδιαστές δήλωσαν οτι στο μέλλον θα ήταν εύκολη η τοποθέτηση ενός πιο ισχυρού πυροβόλου 152 χιλ.

Απόδοση/Μετάφραση από το sputniknews.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.