Ρωσία: Πακέτο αναβάθμισης “Berezhok” για ΤΟΜΑ BMP-2

Γράφει ο Ευστάθιος Βασιλείου

[dropcap size=small]Η[/dropcap] γνωστή ρωσική βιομηχανία ΚΒΡ της Τούλα προσφέρει το σύνολο αναβάθμισης οπλισμού ΤΟΜΑ για οχήματα BMP-2 με την ονομασία B05YA01 “Berezhok”.

To σύνολο εφαρμόζεται στον πύργο δύο ατόμων του BMP-2, διατηρώντας το πυροβόλο 2Α42 των 30mm και το ομοαξονικό PKTM των 7,62mm προσθέτοντας 4 Α/Τ πυραύλους 9M133 “Kornet” σε διπλούς εκτοξευτές εκατέρωθεν του πύργου και το πολυβομβιδοβόλο AG-30 των 30mm στην οροφή για προσβολές πεζικού σε δεσπόζοντα σημεία (κτίρια, λόφους). Επίσης, αντικαθιστά τις διόπτρες σκόπευσης/πορείας με τις νέες ημέρας/νυκτός που χρησιμοποιεί το νεώτερο αερομεταφερόμενο ΤΟΜΑ BMD-4.

Ο αναβαθμισμένος πύργος έχει βάρος 2850-3250 kg και προσφέρει τρεις φονικές ζώνες πυρός γύρω από το όχημα:

– 8,000 μέτρων Με εμπλοκή των πυραύλων (κεφαλές Υψηλής Εκρηκτικότητος/Αντιαρματική με επάλληλη γόμωση διατρητικότητος 1,000-1,100 mm είτε θερμοβαρική με εκρηκτικότητα αντίστοιχης 8kg TNT)
– 4,000-2,000 μέτρων με χρήση του πυροβόλου των 30mm (αποτελεσματικό στα 4 χλμ. με βλήματα θραυσματογενή εναντίον προσωπικού και στα 2,000 με βλήματα διατρητικά εναντίον θωρακισμένων στόχων).
– 1,500-500 μέτρων με στοχευμένη χρήση του AG-30 και σε μικρότερη με χρήση του πολυβόλου.

Το σύστημα έχει ήδη εξαχθεί στην Αλγερία που διαθέτει 760 BMP-2M και προτείνεται για αναβάθμιση στην Ινδία και άλλες χώρες της ΝΑ Ασίας.

 

Πηγή: kbptula.ru

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram

29 Απαντήσεις

 1. Θεαματική αύξηση ισχύος που αν συνδυαστεί με προσιτό κόστος θα αποτελέσει πόλο έλξης.Μειονέκτημα ή απουσία θερμικής κάμερας.
  Να το βλέπαμε για μία νέα έκδοση του Λεωνίδας..

  1. Δεν ειναι απαρατητο, αφου σχεδιαστηκε για το ΒΜΡ-2 που ηδη φερει αναλογο καλαθο και πύργο δύο ατόμων . Τα Λεωνιδας δεν εχουν πύργο και μαλιστα δύο ατόμων , αν και στο μακρυνο παρελθον ειχαν φορεσει δοκιμαστικα μερικους πυργους ενος ατομου.

 2. Δεν πρόκεται να υπάρξει νέα έκδοση του Λεωνίδας. (ένα όχημα σχεδιάσης του ΄60) Επειδή οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες είναι τελειωμένες, δεν πρόκειται να ανακάμψουν ούτε σε 20 χρόνια, και δεν θα βρεθούν λεφτά για να γίνει αγορά ικανού αριθμού νέων ΤΟΜΑ ώστε να αξίζει ο κόπος να φτιαχτούν σε ελληνική γραμμή παραγωγής. Αλλά και να ξεκινούσε η παραγωγή του νέου μοντέλου Λεωνίδας θα επιλέγαμε πύργο από δυτική χώρα. (π.χ Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ)
  Αν γίνει κάτι με ΤΟΜΑ θα αφορά μόνο μεταχειρισμένα. Ο Ε.Σ έχει ζητήσει 230 Bradley από τις ΗΠΑ. Ίσως κάποια στιγμή μετά από μερικά χρόνια να γίνει κάτι για Bradley.

   1. Στην Ελλάδα όποιος λέει αλήθειες γίνεται κακός. Μας αρέσουν μόνο τα ωραία λόγια (να μας ,,χαιδεύουν,, τα αυτιά) και τα παραμύθια. (π.χ θα πάρουμε την Πόλη)

    Όποιος λέει ,,λεφτά υπάρχουν,, (και μετά μας πάει σε μνημόνιο) , ,,θα σκίσω τα μνημόνια,, (και μετά μας φέρνει ένα ακόμη) ,,Τσοβόλα δώστα όλα,, (με δανεικά) ,,ΘΑ ΘΑ ΘΑ ΘΑ ,, (που μετά δεν κάνει Τίποτα) κ.α ο κόσμος τον αποθεώνει.
    Δεν είναι τυχαίο που φτάσαμε εδώ.

    Σε ότι αφορά την ΕΛΒΟ εδώ δεν κατάφερε να παραδώσει στους Κύπριους το σύνολο των φορτηγών που χατηρικά αγόρασαν από εμάς για να μας υποστηρίξουν. Και θα φτιάξουμε νέο μοντέλο του -τεθωρακισμένου- Λεωνίδας και ειδικά με ρωσικό πύργο ?? Αυτό δεν θα γίνει ούτε σε 50 χρόνια.

    Eπίσης επί ευκαιρίας για τα Λεωνίδας. Υπόψη ότι η παραγωγή των ανταλλακτικών τους έχει σταματήσει από χρόνια. Έτσι για να καταλάβει κανείς τι διαθεσιμότητες θα έχουν σήμερα…. Όπως πολύ χαμηλές είναι οι διαθεσιμότητες της συντριπτικής πλειοψηφίας των οπλικών συστημάτων, (π.χ πετάνε 2 από τα 15 C-130) ενώ το ποσοστό επάνδρωσης των μονάδων του Ε.Σ είναι στο 17%.
    Και αντί η κυβέρνηση να κοιτάξει πως θα βελτιωθεί η κατάσταση αδιαφορεί για τις Ε.Δ, κοιτάει μόνο πως οι Ε.Δ θα ταίζουν με 37.000 μερίδες φαγητό την ημέρα τους λαθρομετανάστες και πως θα κάνουν κοινωνική προσφορά (με το να σηκώνονται C-130 και Σινούκ για να μεταφέρουν ένα ασθενή) ενώ ειδικά ο Καμμένος κοιτάει μόνο πως θα πηγαίνει κάθε δύο ημέρες βόλτα με ελικόπτερο, πως θα φέρει τα Κάιοβα από τις ΗΠΑ για να δείξει ότι έκανε έργο στο υπουργείο, ενώ π.χ για τις τορπίλες στα υποβρύχια είπε στους αξιωματικούς των υποβρυχίων πως αφού μπορούν να κάνουν την δουλειά τους με αυτές του 1970 τότε δεν χρειάζονται καινούργιες. (δεν θέλει να αγοραστεί τίποτα γερμανικό)

 3. Και καλά κάνει Χ σε ότι έχει να κάνει με τα γερμανικά όπλα. Θυμίζω ότι υπάρχουν και ιταλικά και αμερικάνικα όπλα που μπορούμε να αγοράσουμε για τα υποβρύχια μας. Σε ότι έχει να κάνει με τα ΟΗ-58, είναι πολύ σημαντική προσθήκη για τις ΕΔ συνολικά. Θα κλείσει τρύπες που ούτε καν φανταζόμαστε.

  1. Στον διαγωνισμό για τις τορπίλες υποψήφιες ήταν οι γερμανικές και οι ιταλικές. Έγινε επιλογή των ιταλικών IF-21 (ή Βlac Shark) που ήταν καλύτερες και φτηνότερες από τις γερμανικές. Αλλά οι γερμανοί μας την έφεραν γιατί ζήτησαν πολλά λεφτά για να τις πιστοποιήσουν στα 5 υποβρύχια μας. (4 U-214 και τον εκσυγχρονισμένο Ωκεανό) Έτσι ο διαγωνισμός ακυρώθηκε. Υπάρχουν ιταλικές και αμερικανικές τορπίλες αλλά το κόστος να πιστοποιηθούν στα 5 υποβρύχια θα είναι χαλαρά της τάξης των 35+ εκατομμυρίων ευρώ που φυσικά αυτά δεν τα πληρώσει ο Καμμένος από την τσέπη του αλλά όλοι εμείς οι υπόλοιποι.
   Από τα ΟΗ-58 θα πετάει κλάσμα τους. Πέρα τα ελικόπτερα είναι ένα θέμα ότι θέλει ο Καμμένος να έχουν την βάση τους σε 8 νησιά που στα περισσότερα δεν υπάρχει στρατιωτικό αεροδρόμιο. Άραγε θα σταθμεύουν στα προαύλια των στρατοπέδων ??

   1. Την Black Shark την χρησιμοποιεί η Πορτογαλία στα δικά της Τ-214(Τ-209PN ) που σημαίνει ότι πλήρωσε για την πιστοποίηση στην κλάση. Άρα δεν έχουμε ανάγκη να πληρώσουμε υπέρογκα ποσά.

    Η σκέψη του Καμμένου ή της ηγεσίας είναι πολύ σωστή. Μιλάμε για ελικόπτερα και όχι για αεροπλάνα. Το πλεονέκτημα τους είναι ότι μπορούν να επιχειρήσουν και από μικρά ελικοδρόμια. Αναπτυγμένα στα νησιά, σε προκεχωρημένα ελικοδρόμια, στον Έβρο, στην Μακεδονία και στην Ήπειρο, θα εκτελούν περιπολίες κάνοντας το αυτονόητο. Δεν καταλαβαίνω το κακό; ή μήπως το κακό είναι ότι κάποιοι από τις ΕΔ θα ξεβολευτούν από τα αστικά κέντρα;

    Ελαφρά οπλισμένα ελικόπτερα, έπρεπε να έχουμε αγοράσει από το 1970, για να καλύψουμε τα σύνορα. Οπλισμένα με ρουκέτες, πυροβόλα και ΑΤ πυραύλους, εκτελώντας περιπολίες στο Αιγαίο στον Έβρο κτλ, θα ήταν η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αιφνιδιαστικής επίθεσης από τον αντίπαλο. Υπάρχουν μοντέλα που μπορούν να εφοδιαστούν και με ραντάρ για ερευνά εχθρικών σκαφών στην θάλασσα, όπως το AS-555.

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7e/AS-555_Fennec.jpg/1280px-AS-555_Fennec.jpg

   2. Πολυ σωστα Gunner. Απο ελευθερες πηγες η Πορτογαλια πληρωσε 46,2εκ ευρω για 24 τ/λ BS (σε 3 δοσεις το 2008,2009,2010 των 23,1+11,5+11,5εκ αντιστοιχα) και εγγραφο των Wikileaks (παρ 6 στο λινκ) για το σκανδαλο των πορτογαλικων υ/β αναφερει 2,8εκ δολ./τεμ της εποχης. Οποτε η τ/λ εχει πιστοποιηθει στο ISUS και η Atlas δε μπορει να προβαλλει την ιδια εξωφρενικη και σκοπιμα αποτρεπτικη τιμολογηση. Βεβαια δεν ξερουμε ποσο θα προσφερει η WASS την BlackShark Advanced οταν γινει ο νεος διαγ/σμος, αλλα μετα την ακυρωση της ινδικης παραγγελιας για 98 τ/λ πιστευω δεν θα θελουν να χασουν κι αλλον πελατη.

    http://diariodigital.sapo.pt/news.asp?id_news=204495

    https://wikileaks.org/plusd/cables/09LISBON561_a.html

 4. Οι γερμανοί μας ζήτησαν τα διπλά λεφτά από τι ζήτησαν στους πορτογάλους για να πιστοποιήσουν τις Black Shark στα 5 υποβρύχια μας. Ήταν τόσο υψηλό το κόστος της πιστοποίησης που αυτό έγινε αιτία να ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Που είναι τα προκεχωρημένα ελικοδρόμια στα νησιά ?? Τα OH-58 θα απαιτήσουν υποδομές που δεν τις έχουμε. Σε ότι αφορά το ναυτικής έκδοσης AS-555 είναι περιορισμένων δυνατοτήτων. Tα S-70 μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για 5μίση ώρες ενώ τα ΑΒ-212 ASW για 2μίση ώρες, μπορούν να μεταφέρουν 2 τορπίλες. Δεν αξίζει κάτι μικρότερο από ένα Ε/Π της κατηγορίας των AB-212 ASW, Lynx, AS-565.
  Ξεκινήσαμε από το κορυφαίο επιθετικό ελικόπτερο στον κόσμο για να το ,,γυρίσουμε,, μετά από τόσα χρόνια σε μεταχειρισμένα ελικοπτεράκια ?? Πάμε ανάποδα. Το σωστό θα ήταν να ξεκινούσαμε από MD-500 με Tow όπως έκαναν οι ισραηλινοί το 1976 και μετά να πηγαίναμε σε ΑΗ-1S ή έστω κατευθείαν στα ΑΗ-64.

  Θυμάμαι στο ΕΜΠΑΕ στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου είχε αποφασιστεί η αγορά 25 εξοπλισμών ελικοπτέρων και εκείνη την εποχή είχε έρθει ένα MD-530MG να κάνει επίδειξη στα Μέγαρα. Τελικά αυτά τα 25 ελικόπτερα δεν αγοράστηκαν ποτέ. Αρχές του ΄80 θα ήταν καλά να ξεκινήσουμε με MD-500 ή AH-1.

  1. Για ένα ελικόπτερο όπως το ΟΗ-58, ακόμη και ένα γήπεδο μπάσκετ κάνει, ακόμη και το προαύλιο ενός στρατοπέδου του ΕΣ. Στα πλαίσια της αγάπης με τις ΗΠΑ, μπορούμε να ζητήσουμε και τις υποδομές. Οι ΗΠΑ αποσύρουν πλήρως το ελικόπτερο οπότε τους είναι άχρηστες οι υποδομές που έχουν. Το AS-555 είναι ένα ευέλικτο εργαλείο το οποίο μπορεί να σε βοηθήσει να επιτηρήσεις καλύτερα τα θαλάσσια σύνορα σου. Επιχειρώντας από τα νησιά, θα αποκάλυπταν τυφλούς τομείς και θα έκαναν άμεσες επεμβάσεις. Αν τα είχαμε σήμερα, οι λαθρομετανάστες θα ήταν οι μισοί μπορεί και λιγότεροι. Σε ότι έχει να κάνει με τους Τούρκους, οι θαλάσσιες παραβιάσεις δεν θα ήταν και τόσο εύκολες όταν από πάνω τους θα πετούσε ένα οπλισμένο ελικόπτερο επιτήρησης, ούτε οι παραβιάσεις ελικοπτέρων και ΑΦΝΣ. Αυτό προσπαθούν να κάνουν τώρα με τα ΟΗ-58, αν και δεν είναι ότι καλύτερο, σαφώς όμως είναι καλύτερο από το να μην υπάρχει τίποτα.

   1. Για να επιτηρήσουμε τα θαλάσσια σύνορα μας το λιμενικό εδώ και χρόνια έχει αγοράσει 6 καινούργια AS-365 που πετάει μόνο το 1. Επίσης, από τα 18 ελικόπτερα του ναυτικού πετάνε τα 7.
    Γιατί θα πρέπει στους -τρεις- παραπάνω τύπους ε/π να προστεθεί ακόμη ένας ?? Τι θα προσφέρει που δεν προσφέρουν αυτοί που έχουμε ?? Σε ότι αφορά τα 60 OH-58 υπάρχει τα προβλήματα ότι απαιτούνται λεφτά για την δημιουργία υποδομών, υπάρχει έλλειψη τεχνικών για να τα υποστηρίξουν, και από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν μπορούν να πάνε πετώντας στα ακριτικά νησιά μας λόγω ότι δεν έχουν την απαιτούμενη αυτονομία. Τόσα χρόνια έχοντας 30 Απάτσι δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τις παραβιάσεις των τουρκικών ελικοπτέρων, ΑΦΝΣ και πλοίων και δηλαδή πρέπει να πάρουμε τα ΟΗ-58 για να τις αντιμετωπίσουν ??

  1. Υπαρχει και η αναφορα οτι τα οχηματα ειναι του Κουβειτ και στελνονται ειτε για αναβαθμιση στην Τσεχια ειτε απλα η Τσεχια ειναι το περασμα για να καταληξουν τελικα στην Ουκρανια.

 5. Η στρατιωτικη σχολη Far Eastern VOKU ελαβε πανω απο 40 εκσυγχρονισμενα οχηματα БМП-2М , τα οχηματα φερουν τον πυργο “Berezhok”,εξοπλισμενο με πυροβολο των 30mm, πολυβολο των 7.62mm, βομβιδοβολο των 30mm και δυο διπλους εκτοξευτες Kornet.

  https://topwar.ru/162867-partija-modernizirovannyh-bmp-2m-postupila-v-dalnevostochnoe-voku.html

 6. “Στανη ο Φαιδων” (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES ( 90 ολοκληρες!-κουραγιο Φαιδων άλλες 10 εμειναν για το βραβειο)

  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .

  Εκσυγχρονισμος ρωσικων BMP-2 στο επειπεδο BMP-2M με τον πυργο «Берег»

  https://youtu.be/2_1vxgdIVLI?t=114

 7. https://i.imgur.com/klkxrKG.jpg

  “Στανη ο Φαιδων” (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES (100 plus!)

  .
  ..
  .
  .
  .

  To αναβαθμισμενο οχημα BMP-2M με την μοναδα μαχης «Berezhok» θα ολοκληρωσει τις κρατικες δοκιμες μεχρι την 1η Δεκεμβριου

  https://tass.ru/armiya-i-opk/7075144

 8. Εξαιρετικές οι επιλογές για την αύξηση της ισχύος πυρός του οχήματος (δεδομένων πάντοτε και των χαρακτηριστικών του πύργου εν γένει) αλλά απογοητευτική η απουσία οποιασδήποτε σοβαρής προσπάθειας βελτίωσης της επιβιωσιμότητάς του, τουλάχιστον ως προς την παθητική του θωράκιση.

 9. ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΛΟΥΦΛΗΔΕΣ (a.k.a Kostas)

  https://i.imgur.com/klkxrKG.jpg

  “Στανη ο Φαιδων” (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES (100 plus!)

  Tωρα ο GIDOpavlidis και στο διαστημα ( Pavlidis…. the last frontier GIDI)

  .
  .
  .
  .

  Ελα GIDOpavlidi κανε μια ακομη PIPA στον tsimuha ( βαλε τα δυνατα σου και ανοιξε την μουσουδα σου όπως μονο εσυ ξερεις……)
  Πισω απο οσα ονοματα και να κρυφτεις GIDOpavlidi τις PIPES εσυ τις κανεις!
  Εσυ εισαι το GIDI PIPAS του ΑΡΧΙΤΣΟΠΑΝΗ.
  .
  ..
  .

  Παρουσιαση του combat module “Εra”

  https://rg.ru/2019/12/25/rassekrechen-novejshij-boevoj-modul-epoha-dlia-perspektivnyh-platform.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.